Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Ice age: The meltdown Verwacht

Ice age: The meltdown
Chris Wedge
De prehistorische beesten die zich in de geestige én lucratieve animatiefilm Ice age lieten overvallen door een oprukkende ijstijd, krijgen in dit vervolg te kampen met het omgekeerde probleem. Door een klimaatschok smelt het ijs, en het razendsnel stijgende water bedreigt de vallei van de helden. Net als in deel één moeten sabeltandtijdger, mammoet, luiaard en proto-eekhoorn de poten ineen slaan om een ramp te voorkomen. In de originele Engelse versie zijn de stemmen opnieuw ingesproken door Ray Romano, John Leguizamo en Denis Leary. (Te zien vanaf 30 maart)


Basic instinct 2
Michael Caton-Jones
Sharon Stone doet haar grote hit uit 1992 nog eens dunnetjes over. Als moorddadig misdaadboekenschrijfster duikt ze ditmaal op in Londen, waar ze op de divan belandt bij psychiater David Morrissey. Als er weer moorden worden gepleegd die zij in haar boeken beschreven heeft, begint ook smeris David Thewlis aan de Amerikaanse vamp te snuffelen. Stone zag BI2 vooral als een kans om te laten zien dat 48-jarige vrouwen op het witte doek nog heel goed uit de kleren kunnen, ja zelfs sexy kunnen zijn. (Te zien vanaf 30 maart)
The weather man
Gore Verbinski
De maker van de peperdure achtbaanrit The pirates of the Caribbean regisseert voor de afwisseling een kleinschalig menselijk drama. Nicolas Cage is een ongelukkige weerman in Chicago die worstelt met een gestrand huwelijk en een moeilijke verhouding met zijn dominante vader Michael Caine. (Te zien vanaf 30 maart)


Shooting dogs
Michael Caton-Jones
De regisseur van Basic instinct 2 snijdt in Shooting dogs wat serieuzere materie aan dan de mate van ontkleedheid van Sharon Stone. De genocide in Rwanda wordt in deze op feiten gebaseerde geschiedenis gezien door de ogen van een jonge Britse leraar (Hugh Dancy), die een jaar komt werken op de school van pater John Hurt. Als de spanningen tussen hutu's en tutsi's definitief ontaarden in slachtpartijen biedt de school — net zoals gebeurde in Hotel Rwanda — onderdak aan honderden vluchtelingen, die in de steek zijn gelaten door de VN en de rest van de wereld. (Te zien vanaf 6 april)
Final destination 3
James Wong
Net als in de goed renderende voorgangers neemt Magere Hein er in deze horrorsequel geen genoegen mee dat tieners aan hun voorbestemde dood proberen te ontkomen. Een helderziende highschoolstudente voorziet een ongeluk met een achtbaan en waarschuwt haar vrienden. Volgt wederom een serie pogingen om Hein te vlug af te zijn. (Te zien vanaf 6 april)
Memoirs of a geisha
Rob Marshall
Onder het motto dat al die Aziaten er toch hetzelfde uitzien worden de Japanse geisha's in dit weelderig aangeklede kimonodrama vertolkt door de Chinese sterren Michelle Yeoh, Zhang Ziyi en Gong Li. In gebroken Engels speelt het trio de bestseller van Arthur Golden na. Een jong meisje wordt tussen de wereldoorlogen geisha en belandt in een venijnige concurrentiestrijd met een oudere beroepsgenote. Rob Marshall, die eerder tekende voor de minstens zo oppervlakkige musical Chicago, geeft de competitie tussen de gezelschapsdames geen millimeter diepte mee. In plaats daarvan zoomt hij eindeloos in op die o zo vreemde gebruiken van mooie vrouwen die hun maagdelijkheid verkopen aan de hoogste bieder, en desondanks geen prostituee genoemd mogen worden. Dat de film Oscars kreeg voor decors, camera en kostuums valt te snappen: deze exotische Japonica is de kitsch ver voorbij. (Te zien vanaf 6 april)


Failure to launch
Tom Dey
Een krantenberichtje over dertigers die het ouderlijk huis maar niet kunnen verlaten gaf aanleiding tot deze romantische komedie, waarin Matthew McConnaughey als dertiger het ouderlijk huis maar niet kan verlaten. Zijn bezorgde vrienden huren Sarah Jessica Parker in, die als professionele 'interventioniste' wel even een einde zal maken aan de opgerekte puberteit van de onverbeterlijke versierder Matthew. Sarahs beproefde methode om mannen te versieren, om ze vervolgens bij het dumpen op hun volwassen verantwoordelijkheden te wijzen is uiteraard gedoemd te mislukken zodra de twee sterren in de poppetjes van malkanders ogen kijken. (Te zien vanaf 6 april)
Opal dream
Peter Cattaneo
De regisseur van de Engelse feelgoodkraker The full monty situeerde Opal dream in Australië, het continent waar cameralenzen standaard zijn uitgerust met een surrealismeverhogend camp-filter. Een negenjarig meisje vlucht in een fantasiewereld, die wordt bevolkt door twee imaginaire vriendjes. Ondertussen houdt haar vader in werkelijkheid geen echte vriendjes meer over, nadat hij door ruige Australische mijnbouwers beschuldigd is van diefstal uit een opaalmijn. En dat terwijl hij alleen maar op zoek was naar de denkbeeldige kameraadjes van zijn door ziekte verzwakte dochter. (Te zien vanaf 13 april)
The tiger and the snow
Roberto Benigni
Na het Oscarwinnende La vita è bella kiest Roberto Benigni opnieuw een dramatische oorlog als achtergrond voor leut en romantiek. Als een liefdesdronken poëziedocent reist Benigni achter zijn droomvrouw aan, nadat deze als journaliste in het door Amerikaanse troepen bezette Irak slachtoffer is geworden van een bomaanslag. Niet alleen Benigni heeft in The tiger and the snow een dichterlijke inslag, maar ook de meestal als harde Franse macho gecaste Jean Reno, die hier een Irakese poëet mag spelen. (Te zien vanaf 13 april)


Scary movie 4
David Zucker
In vervolg op het angstaanjagend belabberde Scary movie 3 neemt lach-of-ik-schiet-specialist David Zucker (Airplane, The naked gun) opnieuw horror en andere genrefilms op de hak. De tagline spreekt boekdelen: 'Bury The grudge. Burn The village. See the Saw.' Uit arrenmoede trommelde Zucker zijn oude strijdmakker Leslie Nielsen maar weer eens op. En net zoals Zucker vroeger steevast O.J. Simpson liet opdraven als running gag, zo huurde hij nu beroemdheden in als Simpsons collega-korfballer Shaquille O'Neal en psychobabbelaar Dr. Phil McGraw, om min of meer zichzelf te spelen. (Te zien vanaf 13 april)
Firewall
Richard Loncraine
In een thriller die het niet moet hebben van zijn kritiek- of vuurbestendige plot speelt Harrison Ford een informaticaspecialist die in een lastig parket belandt wanneer zijn familie gegijzeld wordt door boef Paul Bettany. Ford ziet zich gedwongen om het door hem ontworpen veiligheidssysteem van een bank te kraken. (Te zien vanaf 13 april)
Hoodwinked
Cory Edwards
In navolging van de oneerbiedige sprookjesparodieën in Shrek probeert deze computeranimatie uit de nieuwe studio Kanbar het aloude verhaal van Roodkapje en de Boze Wolf onderuit te schoffelen. Een politieonderzoek in de stijl van NYPD Blue leidt tot ondervragingen, waarbij alle personages á la Rashomon een andere kijk op de gebeurtenissen geven. De stemmen zijn van onder meer Anne Hathaway, Glenn Close, James Belushi en David Ogden Stiers. (Te zien vanaf 19 april)


Tristan + Isolde
Kevin Reynolds
De maker van de infameuze rampenfilm Water world gaat op de modieuze toer door, in navolging van Baz Luhrmanns Romeo + Juliet een hip plusje in de titel te zetten, in plaats van een ampersand (&) of een eenvoudig 'and'. De gedoemde romance tussen een Britse strijdheld en een Ierse prinses is in deze moderne versie ontdaan van het gedoe met magische drankjes, dat juist zo'n grote aantrekkingkracht uitoefende op operacomponist Richard Wagner. James Franco, die eerder James Dean mocht spelen in een gelijknamige tv-biopic, wordt als Tristan op natuurlijke wijze verliefd op de schone Isolde (Sophia Myles). De romance krijgt pijnlijke trekjes wanneer de prinses moet trouwen met Rufus Sewell, die als Engelse edelman loyaliteit mag verwachten van zijn dienaar Tristan. (Te zien vanaf 20 april)
Imagine me & you
Ol Parker
Romantische komedie die zich voornamelijk onderscheidt van genregenoten doordat de geliefden allebei vrouw zijn. Uit-de-kast-lesbo Lena Heady valt tijdens de bruiloft van Piper Perabo voor de charmes van de bruid. Dat zojuist gesloten huwelijk vormt de belangrijkste hindernis, maar zoals gewoonlijk in een romcom kruipt ook hier de ware liefde waar zij niet kan gaan. (Te zien vanaf 20 april)
Last holiday
Wayne Wang
Na de filmhuiskrakers Smoke en Blue in the face raakte Wayne Wang de weg kwijt met het pretentieuze Hongkongdrama Chinese box en het mislukte J-Lo-vehikel Maid in New York. Wangs dwaaltocht duurt voort, met deze remake van een Brits drama uit 1950. Destijds speelde Alec Guinness een vermeend terminale patiënt, die zijn fortuin verbrast in een luxe hotel, terwijl hij en passant het leven leert omarmen. In de herverfilming is de held minder mannelijk, minder blank en minder Brits. Queen Latifah speelt een ongelukkige dame uit New Orleans die — met hooguit nog een maand te leven — haar laatste vakantie gaat vieren in het Tsjechische kuuroord Karlovy Vary, waar de voluptueuze dame haar dieet laat schieten om zich ongegeneerd te laten verwennen door chefkok Gérard Depardieu. (Te zien vanaf 20 april)Fritz de Jong


top
Artikelen
25 jaar Geruchtenmachine
25 jaar na nu Vermaak achter de zonnebril
Het nulnummer van de Filmkrant
CinemAsia Van hiphop tot horror
Europese cinema Het schuim der dagen
Jan Heijs (1952-2006) Bruggenbouwer tussen wolven en slangen
Lente in Napels, Glasgow, Hamburg, Luik en Moskou Met welke filmauteurs gaan wij het nieuwe millennium in, wie zijn de hoop van 21e-eeuws Europa?
Siberisch filmfestival Dubai in de taiga
Tigers on Tour Rondreizend filmfeestje met prijswinnaars
Valerio Zurlini Knappe melancholicus

Interviews
Dagur Kári Wat is er groter dan een olifant?
John Turturro Liefde schaadt
Sabina Guzzanti Italiaans voor beginners
Terry Gilliam Shockerende onschuld
Vijf vragen aan Tessa Boerman

Rubrieken
Action!
Volg alleen je hart
Spotlicht: Ricky Koole
Amsterdam Box Office Periode 16 februari t/m 22 maart 2006
Boeken
Cinedix
Evenementen
Festivals
De geruchtenmachine
Mening
Mijn Mening
De Pers Over
Thuiskijken
Verwacht


Recensies
CROSSING THE BRIDGE: THE SOUND OF ISTANBUL Het geheim van Istanbul
DARK HORSE Met de koptelefoon op
FACTOTUM Avonturen van een verbrand scrotum
LANGER LICHT Bokshandschoenen en marshmallows
ODESSA... ODESSA! Van oude mensen en dingen die voorbij gaan
RHYTHM IS IT Stoere tieners op de planken
ROMANCE & CIGARETTES Musical met valse noot
THE SECRET LIFE OF WORDS Woorden op sterk water
SPORTMAN VAN DE EEUW Een naïeve paalklimmer in Friesland
TIDELAND Alice D in Wonderland
TRANSAMERICA Alleen nog de piemel binnenstebuiten keren
VIVA ZAPATERO! De stille staatsgreep