The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
BLONDE VENUS Evenementen (Focus)

Josef von Sternberg-retrospectief
eyefilm.nl
Wie Josef von Sternberg (1894-1969) zegt, zegt der blaue engel, maar de ontdekker van Marlene Dietrich heeft meer wapenfeiten. Het kan worden vastgesteld in Eye, dat van 2 t/m 24 april een twaalf films tellend retrospectief van de regisseur vertoont. De in Wenen geboren Sternberg pendelde in zijn jeugd met zijn ouders tussen de taartjeshoofdstad en New York, omdat zijn vader in beide steden zijn draai niet kon vinden. Nadat Josef om financiële redenen in New York de highschool niet kon afmaken, vond hij een baantje in de filmindustrie. De armoede bezorgde hem een enorme drive om zich omhoog te werken. Met een paar duizend bij elkaar gesprokkelde dollars maakte hij in 1925 met the salvation hunters zijn regiedebuut. Het rauw-realistische drama over een rondzwervend stel en een weeskind was een enorm succes. Het bezorgde Von Sternberg de status van wonderkind. In de tien jaar na zijn debuut maakte hij ruim twintig (!) films. Von Sternberg was een groot stilist en werd sterk beïnvloed door eigentijdse kunststromingen, zoals het Duitse expressionisme. Hij dankte er zijn bijnaam "de meester van licht en schaduw" aan. Sternberg was geen regisseur die zich beperkte tot regisseren, want hij oefende controle uit op alle filmaspecten. Het maakte hem tot een echte auteur. Na het succes in 1930 van der blaue engel, de eerste Duitse geluidsfilm, maakte Von Sternberg nog zes films met Dietrich, waaronder shanghai express en blonde venus (beide in 1932). Na de flop the devil is a woman (1935) kreeg Von Sternberg het aan de stok met collega Ernst Lubitsch, die toen de baas was bij Paramount Pictures. Von Sternberg verloor de artistieke controle over zijn films en kon stilistisch nooit meer zo eigenzinnig uitpakken als op het hoogtepunt van zijn carrière. Later nam hij in zijn autobiografie verbitterd afstand van de ruim tien films die hij na 1935 nog maakte. Op één na (the saga of anatahan, 1953) zijn alle films in het retrospectief uit de periode vóór 1936. Toegevoegd is de documentaire the epic that never was (Bill Duncalf, 1965), over Von Sternbergs gestaakte productie van i claudius in 1937. Volgens sommige kenners is er een meesterwerk aan verloren gegaan.


Meer dan horror
imaginefilmfestival.nl
Imagine, het Amsterdam Fantastic Film Festival, is in zevenentwintig jaar uitgegroeid tot hét festival voor fantasy, horror, sciencefiction en animatie. Op de komende editie, die van 13 t/m 23 april in filmtheater Kriterion wordt gehouden, zijn vijfenveertig lange en vijfentwintig korte films te zien. Speciale aandacht is er onder de titel Cine Latino Fantástico voor films uit Zuid-Amerika (zoals balada triste de trompeta), waarbij de nadruk ligt op de Mexicaanse fantastische film. Veel filmmakers zijn aanwezig bij de vertoning van hun films. Een tweede themaprogramma is Power to the people, dat inzicht biedt in de vlijtige filmwereld op internet. Veel mensen beschouwen film niet meer als een eindproduct, maar als een fabricaat waarmee je thuis achter je computer lekker aan de slag kunt gaan. Het levert een enorme hoeveelheid remixes, alternatieve trailers, spoofs, satires en officieuze vervolgfilms op. Vooral bij grote Amerikaanse films (lord of the rings, star wars) jeuken de vingers van veel computerfilmers. Imagine buigt zich over het fenomeen. Natuurlijk is er ook de traditionele Night of terror, waarin het om ouderwets griezelen draait. Het is de enige activiteit die niet in Kriterion maar in Tuschinski wordt gehouden.

balada triste de trompetaKieslowski's meesterwerk
melkweg.nl
poolspodium.nl
In maart was het vijftien jaar geleden dat Krzysztof Kieslowski overleed. Ook is het dit jaar ruim twintig jaar geleden dat de Poolse regisseur de tiendelige serie dekaloog voltooide. Melkweg Cinema grijpt in samenwerking met Pools Podium beide gebeurtenissen aan om Kieslowski's meesterwerk, waarin ieder deel geïnspireerd is op één van de Tien Geboden, van 6 t/m 12 april weer te vertonen. Dat Kieslowski's dekaloog nog steeds een inspiratiebron is voor filmmakers bewijst dekaloog 89+. Daarin doen tien jonge Poolse regisseurs wat Kieslowski ook deed: zij lieten zich inspireren door de Tien Geboden en maakten ieder een korte film over één van de geboden. De eerste vijf films (in totaal 97 minuten) zijn 8 april te zien met een inleiding door Andrzej Mankowski, de initiatiefnemer van dekaloog 89+. De tweede vijf films (104 minuten in totaal) worden een dag later vertoond. Ook dan zal Mankowski een inleiding verzorgen.

dekaloog 89+Gouden eend
rialtofilm.nl
In Filmtheater Rialto vindt 13 april de vijfde editie van het Off-Screen Filmfestival plaats. Het is genoemd naar de organisator ervan: de studievereniging Off-Screen van de faculteit Media en Cultuur van de UvA. Het festival biedt jong talent de kans om werk te laten zien. Geen festival zonder prijzen: de winnaars van beste film, beste documentaire en de publieksfavoriet gaan naar huis met een Gouden Eend. Misschien het eerste dier in een dierentuin, waarin later wellicht ook Gouden Kalveren, Gouden Beren en Gouden Leeuwen rondlopen.
Filmeten
filmcafegrave.nl
Dat film en eten goed samengaan, blijkt uit de vele films waarin eten een rol speelt. Eetfilms zijn populair, maar filmkijken én eten is misschien een nog beter idee. Filmcafé Grave presenteert op 9 april van 15.00 uur tot 23.30 uur een Culinair Filmarrangement. Op het programma staan de zedenschets over dertigers les petits mouchoirs (Guillaume Canet, 2010), en de doldwaze retrokomedie potiche (François Ozon, 2010). Naast kijken kan er heerlijk worden gegeten.

poticheStaatsfilm
filmhuiscavia.nl
De Staatskrant bestaat veertig jaar! Eh, ja, dat zal niet iedereen iets zeggen, maar in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt speelde de buurtkrant in de roerige kraakjaren tachtig en negentig een grote rol. Er struikelde weleens een lokale politicus na berichtgeving in de Staatskrant. Filmhuis Cavia is blij met het jubileum en vroeg de redactie van de Staatskrant een filmprogramma samen te stellen. Zoals het hoort bij een krant met een activistisch verleden leidde het verzoek tot "urenlange verhitte beraadslagingen", maar uiteindelijk was er witte rook. Op het programma staan waar de ratten koning zijn, de documentaire van Barbara den Uyl uit 1985 over de Staatsliedenbuurt, Pasolini's schokkend-sadistische salò of de 120 dagen van sodom (1975) en de vrolijke Frankenstein-pastiche the rocky horror picture show (Jim Sharman, 1975). En dan zijn er nog twee journalistieke heldenverhalen: in state of play (Kevin Macdonald, 2009) stort een journalist zich op de duistere moord op een minnares van een Amerikaans Congreslid. In zodiac (David Fincher, 2007) bijt een cartoonist zich vast in de zaak van een seriemoordenaar. Herkenbare dagelijkse onderwerpen voor de redactie van de Staatskrant?

state of playIsraëlische Filmfestival Filmisreal
filmisreal.com
Het Israëlische Filmfestival Filmisreal staat na drie edities zo stevig op de benen, dat het zich niet langer beperkt tot het Ketelhuis in Amsterdam. Het festival wordt nog steeds in het Ketelhuis gehouden (van 6 t/m 17 april), maar Filmhuis Den Haag en LantarenVenster in Rotterdam vertonen een selectie van het programma. Dat programma bestaat uit speelfilms, documentaires, animatie en korte films van Joodse en Arabische Israëliërs. Speciale aandacht is er onder de titel Film is growing up voor opgroeien in Israël, een land dat altijd onder hoogspanning staat. Het onderwerp komt aan bod in onder meer intimate grammar (Nir Bergman, 2010), de verfilming van David Grossmans roman The book of intimate grammar over een adolescent in Jeruzalem in de jaren zestig. Ook the matchmaker (Avi Nesher, 2010) toont de groeipijnen van een jongen, in dit geval een puber, in Israël in de jaren zestig. Literatuurverfilmingen komen aan bod in het programma Film is literature. Te zien is onder meer the human resources manager van Eran Riklis, de maker van lemon tree. De positie van vrouwen in Israël en het Midden Oosten is het derde festivalthema. Het bevat films waarin vrouwen de motor van sociale veranderingen zijn, zoals in de documentaire budrus (Julia Bacha, 2010), waarin vrouwen een geweldloze opstand in het dorpje Budrus op de Westbank ontketenen.

intimate grammarFantastisch Kinderfilmfestival
fantastischkinderfilmfestival.nl
Fantasie en kinderen horen bij elkaar, dus het is een goed idee dat het Amsterdam Fantastic Film Festival Imagine een Fantastisch Kinderfilmfestival door het land laat reizen. Deze maand is het festival, dat films vertoont voor kinderen vanaf vier jaar, in Provadja in Alkmaar, de Verkadefabriek in Den Bosch, Filmhuis Den Haag en Filmhuis de Keizer in Deventer. Op het programma staat onder meer alice in cartoonland, alice in wonderland, azur en asmarkikkerdril en de heksen.

kikkerdrilStalles in Stadserf Rood|Noot
roodnoot.org
hoogt.nl
Filmtheater 't Hoogt presenteert in samenwerking met Rood|Noot van 15 april t/m 15 mei in de monumentale Utrechtse boerderij Stadserf Rood|Noot het programma Stalles. Daarin komen films, installaties en kunstenaars samen met als doel een brug te slaan tussen het filmdoek en de tastbare realiteit. Klinkt vaag? Bezoekers kunnen tijdens Stalles films en installaties bekijken, maar ook rondstruinen op het erf van de boerderij. Ook kan men er (biologisch) eten, in gesprek gaan met kunstenaars en deelnemen aan workshops. Het Stadserf is tussen 15 april en 15 mei geopend op vrijdag, zaterdag en zondag. Op vrijdagavond vertellen kunstenaars verhalen, vertonen ze filmfragmenten en treden er muzikanten op. Op zaterdagavond worden in een oude paardenstal films vertoond. De zaterdag- en zondagmiddag hebben een open karakter.
Made in Europe Film Festival
lumiere.nl
filmhuisdespiegel.nl
roermond.com/filmhuis
De Europese gedachte mag in Nederland zijn weggezakt, het weerhoudt filmtheater Lumière in Maastricht er niet van om uit te pakken met het Made in Europe Film Festival. Het festival brengt van 5 t/m 10 april met drie programma's de rijkdom van de Europese cinema onder de aandacht. In Made in Europe draait het om films die iets onthullen over de Europese werkelijkheid. Ze vertellen universele verhalen, maar zijn geworteld in een regionale cultuur. Het zijn films als illégal (Olivier Masset-Depasse, 2010), over een illegaal in België wonende Russin die wordt opgepakt, en shahada (Burhan Qurbani, 2010), waarin drie islamitische jongeren in Duitsland worstelen met moderniteit en traditie. In Festival previews zijn films te zien die later dit jaar in de filmtheaters zijn te zien, zoals in a better world (Susanne Bier, 2010) en angèle et tony (Alix Delaporte, 2010). Het onderdeel Hors catégorie bevat films die zich niet in een hokje laten duwen. Zoals 22 mei (Koen Mortier, 2010) en the autobiography of nicolae ceausescu (Andrei Ujica, 2010). Een selectie van het festivalprogramma is te zien in Filmhuis De Spiegel in Heerlen (9 en 10 april) en Filmhuis Roermond (7 en 8 april).

shahadaStokoud maar mooi
pathe.nl
Nederlands mooiste bioscoop Tuschinski bestaat dit jaar negentig jaar. Hoe kan het beter worden gevierd dan terug te kijken met klassiekers? Op 16 april om 14.30 uur staat the third man (Carol Reed, 1949) op het programma. De in Wenen spelende film weerspiegelt fantastisch de naoorlogse chaos. Orson Welles speelt een gewetenloze handelaar, die gedijt in geweld en chaos. Zijn levensvisie: "In Zwitserland hadden ze vijfhonderd jaar broederlijke rust en vrede. En waar leidde het toe? De koekoeksklok!"

the third mantop
Artikelen
Zo zit het dus met die Roemeense New Wave
FilmSlot Homefront

Interviews
Cristi Puiu over AURORA Roemeens moordsprookje
Andrei Ujica over THE AUTOBIOGRAPHY OF NICOLAE CEAUSESCU 'Ceausescu wilde graag gefilmd worden'
Christoph Hochhäusler over UNTER DIR DIE STADT De Frankfurt cocktail
Take 5 Olivier Masset-Depasse over ILLÉGAL
David Robert Mitchell over THE MYTH OF THE AMERICAN SLEEPOVER Chillen voor de camera

Rubrieken
Redactioneel
FilmKort
FilmSterren
FilmThuis
Ebele Wybenga (Upload Cinema) Comfortfood
Spotlight Stephen Dorff
FilmBoeken Alex van Warmerdam
FilmPers
World Wide Angle (NL)
Actie!
Evenementen (Focus)


Recensies
AURORA Thriller tergt kijker tot het uiterste
THE AUTOBIOGRAPHY OF NICOLAE CEAUSESCU Raak portret van Roemeense dictator
AUTUMN GOLD Atleten toveren brede glimlach op het gezicht
BLACK BUTTERFLIES Carice van Houten moeizaam als dichteres
Il conformista (Thuiskijken) Bertolucci's barokke revolutie
CONTRE TOI Stockholmsyndroom
DE ENGEL VAN DOEL Tragikomisch bezoek aan spookdorp
HAPPYTHANKYOUMOREPLEASE Frisse nostalgie in zonovergoten New York
ILLÉGAL De angst van de illegaal
IN A BETTER WORLD Oscar voor wraak
THE MYTH OF THE AMERICAN SLEEPOVER De jeugd is voorbij, maar nog even niet
PAUL Buitenaardse poepgrappen
RABBIT HOLE De grote Nicole Kidman-show
SHAHADA Geloof als troost
DE SMAAK VAN DE ZIEL Veel zoet in sterrenrestaurant
SOMEWHERE Het onbenoembare gemis van de sterren
SOUND OF NOISE Drummende drilboren en blaffende bulldozers
TRASH HUMPERS Korine denkt te shockeren met bejaarde vandalen
UNTER DIR DIE STADT IJskoud maar zinderend liefdesdrama