Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
I COULD NEVER BE YOUR WOMAN Verwacht

I COULD NEVER BE YOUR WOMAN
Amy Heckerling
Deze romantische komedie van de regisseur die ons eerder look who's talking en look who's talking too bracht, is eerst in mei in Europa losgelaten en pas begin november in de VS in roulatie gebracht. Bij de Bauer Martinez Studios waren ze er blijkbaar niet zeker van dat de film het goed zou doen. Het onderwerp is dan ook behoorlijk revolutionair: een vrouw op leeftijd — Michelle Pfeiffer, die ook in stardust niet te beroerd was om haar rijpende fysiek te laten zien, waarvoor applaus — krijgt een verhouding met een jongere man. Net zoals in the mother maar dan heel anders. Ondertussen krijgt haar tienerdochter af en toe een heel apart gevoel van binnen als die ene jongen haar aankijkt. Tracey Ullman ('The Tracey Ullman Show') verschijnt als Moeder Natuur die haar kinders lekker komt plagen. En een handje komt helpen. En als kers op de taart heeft ook Henry Winkler een rol gekregen in de film, en dat roept onmiddellijk de vraag op: wordt dit de grote Europese revival van Henry Winkler? Hij mag dan sinds 'Happy days' rollen krijgen in Amerikaanse producties als i shaved my legs for this en a plumm summer, hier in Europa is hij al twintig jaar nergens meer te zien. (Te zien vanaf 29 november)


MR. MAGORIUM'S WONDER EMPORIUM
Zach Helm
Al zo lang iedereen zich herinnert, beheert Mr. Magorium (Dustin Hoffman) zijn speelgoedwinkel het Wonder Emporium. En dat is niet vreemd, want Mr. Magorium is 243 jaar oud, beweert hij zelf. Zijn speelgoedwinkel is tot de nok toe gevuld met speelgoed, misschien zelfs magisch speelgoed, als de kinderen die binnenkomen maar in magie geloven. Mr. Magorium wil niets liever dan dat Molly Mahoney (Nathalie Portman) zijn opvolgster wordt. Maar het speelgoed denkt daar heel anders over. (Te zien vanaf 6 december)
THE GOLDEN COMPASS
Chris Weitz
Fantasyverfilming van het eerste deel uit de His dark materials-trilogie van sciencefictionschrijver Philip Pullman. Lyra Belacqua (Dakota Blue Richards) begint aan een immens avontuur om de onvermoeibare krachten van het kwaad te verslaan en haar beste vriend Roger Parslow (Ben Walker) te redden. Ook Nicole Kidman en Daniel Craig spelen een rol in de film van Weitz (about a boy, producent american pie). Met een budget van 205 miljoen dollar is dit het duurste project dat New Line Cinema tot nu toe financierde. De studio wacht daarom angstig af of de film winst oplevert. Het hielp in ieder geval niet dat de Amerikaanse Catholic League onlangs in de gordijnen klom omdat schrijver Pullman een verklaard atheïst is en de menselijke ziel in zijn verhalen als een demon laat verschijnen. Eerder protesteerde de League tegen the last temptation of christ, priest en dogma. En 'South Park'. Volgens de Amerikaanse krant The Baltimore Sun verklaarde een woordvoerder van New Line dat "de makers niet veel goddeloze thema's in de film hadden gestopt" om christenen niet tegen het hoofd te stoten. (Te zien vanaf 6 december)
BEE MOVIE
Simon J. Smith
Jerry Seinfeld schreef het scenario en reserveerde maar meteen de hoofdrol van Barry B. Benson. In Barry's bijenkorf is het de bedoeling dat je tussen geboorte en sterven vooral werkt, werkt, werkt. Maar Barry wil eerst de wereld zien — en dan gaan werken, werken, werken — dus hij ontsnapt, vliegt rond door Central Park en sluit vriendschap met een meer antropomorfe animatie (Renee Zellweger). Samen met zijn vriendje Adam (Matthew Broderick) spant hij — in de film komt het minder uit de lucht vallen — een proces aan tegen de mensheid omdat wij de bijen als slaven zouden houden. Tss. (Te zien vanaf 6 december)
ENCHANTED
Kevin Lima
Disney-productie begint als animatie maar al snel belanden de cartoonpersonages in onze werkelijkheid. Dat wil zeggen: New York. De prinses ontmoet een lieve gewone jongen (Patrick Dempsey) maar vanuit sprookjesland wordt ze achtervolgd door een overijverige zij het ietwat simpele prins (James Marsden, Scott Summers in de x-men-films) en een boze koningin (Susan Sarandon). (Te zien vanaf 6 december)
RUN, FAT BOY, RUN
David Schwimmer
Eerste speelfilm van regisseur David Schwimmer (Ross in 'Friends') is een komedie, misschien zelf een romantische komedie, over Dennis (Simon Pegg, hot fuzz) die een zwangere vrouw voor het altaar laat staan en daar dan spijt van krijgt. Tja. Zeker als ze zich vijf jaar later aan een andere man dreigt te binden. Hij probeert haar te heroveren door een marathon te winnen. Dat klinkt, nou ja, belachelijk, maar dat is het niet. Verrassend debuut van Schwimmer is de algemene stemming, ware het niet dat — volgens The Guardian — de film flink wordt verziekt door overdadige Nike 'product placement'. (Te zien vanaf 1 november)
FRED CLAUS
David Dobkin
Film over kerstmannen. Vince Vaughn is Freddie Claus, de zeurderige oudste broer van de Kerstman (Nicholas Claus, gespeeld door Paul Giamatti). Om een lening terug te betalen aan broer Nicholas verkast Fred naar de Noordpool waar hij ontdekt dat de elfjes tegen een belachelijk laag uurloon worden afgebeuld. (Te zien vanaf 13 december)


K3 EN DE KATTENPRINS
Matthias Temmermans
Het derde avontuur alweer van Karen, Kristel en Kathleen. Deze keer vinden ze in hun slaapkamertje een geheimzinnig sprookjesboek dat vertelt over de kattenprins die is betoverd door de kattenkoningin. Voor middernacht moet de prins zijn ware liefde kussen anders verandert hij in een kat. Maar ja, wie van de drie is die ware liefde? (Te zien vanaf 19 december)

Ronald Rovers


top
Artikelen
De toekomst heet 3D... ...maar liever niet bij spektakel
Action!
Filmbank Tour Verdwaald in het geheugenpaleis
Het Instituut
Wong Kar-wai Glanzend lege huls


Rubrieken
Boeken Letter en licht
Filmbladen Cinema Scope
De geruchtenmachine
Mening
Mijn Mening
De Pers Over
Scherpstellen
Thuiskijken
Uitgelicht
Verwacht
World Wide Angle


Recensies
BLINDSIGHT Alles fantasie!
CARLA'S LIST Mosterd na de maaltijd
DE DRIE MUSKETIERS Schermende poppen, zwaardvechtende tieners
EARTH De uitputting nabij
EASTERN PROMISES Geweld bij Cronenberg
HEIMATKLÄNGE Jodeln rocks!
A MAN TO REMEMBER Klassieker is teruggevonden
MY BLUEBERRY NIGHTS Road movie zonder weg
TUYA'S MARRIAGE Een huwelijk uit ellende
DE VERLOREN SCHAT VAN DE TEMPELRIDDERS II Schermende poppen, zwaardvechtende tieners
VOLEURS DE CHEVAUX Het Wilde Oosten
THE YEAR MY PARENTS WENT ON VACATION Alle grote mensen liegen!