Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
LES PARAPLUIES DE CHERBOURG Verwacht

LES PARAPLUIES DE CHERBOURG
Jacques Demy
Musical meets nouvelle vague in de onverbiddelijke klassieker les parapluies de cherbourg van Jacques Demy, die voorafgaande aan de Nederlandse dvd-uitbreng van de film in december in een spetterend nieuwe kopie in het Amsterdamse Filmmuseum wordt vertoond. Geneviève (de eerste hoofdrol van Catherine Deneuve, ai, wat was ze jong) houdt van Guy, Guy houdt van Geneviève, Meer is er sowieso al niet nodig voor een film. Zeker niet als beide geliefden elkaar maar blijven ontmoeten en mislopen in hun leven. Wat doet romantiek soms toch een pijn. Bijna pijn aan de ogen ook, in felle zuurstokkleuren in de eerste helft van de film en gedempt pastel in de tweede.


THE WOMEN
Diane English
Eindelijk een film zonder mannen. Zou je denken. Meg Ryan, die altijd herinnerd zal worden — en wat kun je als acteur nog meer verwachten — door een fake orgasme boven een bord spaghetti, speelt Mary Haines, die helaas door haar man wordt bedrogen met Crystal Allen (Eva Mendes). Dat is vervelend. De hulptroepen komen in de gedaante van Mary's hechte vriendinnenclub: de stereotypes carrièrevrouw (Annette Bening), bohemien (Debra Messing) en lesbienne (Jada Pinkett Smith), die Crystal — stereotype goedkoop en sletterig — waarschuwen dat ze Mary's man met rust moet laten. Aardig is dat het personage van Annette Bening een paar leuke dingen zegt, zoals dat het huwelijk 'shrink-to-fit' is en dat ze zelf eigenlijk de enige man is die ze wil trouwen. Enfin, beetje gestoei en gescheld en ze komen er wel uit. Ronduit vervelend is de ideologie die achter de film zit. Die kan onbedoeld het gevolg zijn van de stupiditeit van televisieregisseur Diane English, maar dat maakt het eigenlijk alleen maar erger. the women is namelijk een remake van George Cukors gelijknamige en veel venijniger versie uit 1939. Maar daarin lag het accent op de onderlinge strijd tussen de vrouwen. In deze remake is die psychologie vervangen door gezellig keuvelen tijdens shoppen, lunch en feestjes. In geen velden of wegen is er een man te zien, maar ondertussen zijn ze wel continu aanwezig als machtsfactor. De vrouwen concentreren zich op genetisch bepaalde activiteiten als boodschappen doen en kleding, lingerie en parfum kopen. Is dat fake orgasme volgens Hollywood dan echt het absolute toppunt van vrouwelijke macht? sex and the city is in vergelijking een radicaal feministisch pamflet. (Te zien vanaf 27 november)
TWILIGHT
Catherine Hardwicke
De roman van Stephenie Meyer probeerde die ene eeuwenoude vraag te beantwoorden: wat doe je nou als je verliefd wordt op een vampier? Zo'n diepmenselijke vraag schreeuwde natuurlijk om verfilming en wereldwijde simultane uitbreng, en zo gebeurde het. Bella Swan heet het meisje waar het verhaal om draait. Door het nieuwe huwelijk van haar moeder moet Bella vanuit het bepaald niet mondaine Phoenix in Arizona verhuizen naar het al evenmin mondaine Forks in de staat Washington. Daar botst ze enigszins onvermijdelijk tegen de mooie Edward Cullen op. Alleen, er is iets raars met Edward. Hij kan rijdende auto's tegenhouden met zijn hand en hij is onsterfelijk. Hij drinkt alleen geen bloed. Tussen de twee deugnieten groeit een intense liefde. Als een roedel collega-vampieren het stadje bezoekt met strikte morele opvattingen over de banden met vreemdelingen, moet Edward zijn geliefde redden van de ondergang. Volgens bloedzuigende marketeers een nieuwe Romeo en Julia. (Te zien vanaf 4 december)
PRIDE AND GLORY
Gavin O'Connor
Net als het ondergewaardeerde we own the night eerder dit jaar, is pride and glory een verhaal over saamhorigheid en corruptie binnen een familie van New Yorkse politiemannen. Op zich een boeiend onderwerp want er kan een flinke spanning groeien tussen de gezworen belofte om de wet te eerbiedigen en de loyaliteit aan familie. Edward Norton is de wat teruggetrokken detective Ray Tierney wiens broer Frannie (Noah Emmerich) de leiding heeft over een politiebureau in een lastige buurt. Het probleem is dat hun zwager Jimmy Egan (een zoals altijd explosieve Colin Farrell) banden met de onderwereld heeft en in diezelfde buurt met een linke operatie bezig is. Wanneer vier politieagenten sterven bij een arrestatiepoging komen de verhaallijnen bij elkaar. Met Jon Voight als papa Francis Tierney die Ray vraagt het onderzoek te leiden naar de dood van de agenten. (Te zien vanaf 4 december)
HIGH SCHOOL MUSICAL 3: SENIOR YEAR
Kenny Ortega
Geglazuurde kauwgum hiphop volgens de een (recensent), een grenzeloze geldmachine volgens de ander (producent). Vrolijke jongens en meisjes op een middelbare school dansten zich met een parade van rollende dollars achter zich aan regelrecht van het Amerikaanse Disney-televisiekanaal de bioscopen in. En waarom ook niet? Het universum van de kinderen bestaat uit het kiezen van een studierichting — klinkt spannender in de film — en het dansen over motorkappen van auto's en sportwedstrijden. En natuurlijk, die eerste kus. Ah ja, die eerste kus. Wat een ellende was dat toentertijd zeg. Maar goed. De verrassende premisse van de film is dat 'musical comedy' voor jongens eigenlijk net zo'n eerbiedwaardige carrière is als sport of een respectabele universiteit. Troy zit er maar mooi mee wanneer hij moet kiezen. (Te zien vanaf 10 december)
THE DAY THE EARTH STOOD STILL
Scott Derrickson
Een remake van de immense populaire klassieker uit 1951. Die oorspronkelijke versie behoort volgens IMDb-stemmers tot de top 250 van beste films. Een buitenaardse man arriveert op aarde met zijn onverwoestbare robot en behoorlijk denderende special effects. Maar deze man Klaatu (Keanu Reeves) wordt al snel gevangengenomen en ondervraagd. En hoewel de mensen van oudsher niet altijd alles snappen, krijgen ze toch al snel door dat ze Klaatu beter kunnen laten gaan omdat hij de enige is die de planeet kan redden. '12.12.08 is the day the earth stood still' is de subtitel maar door een bizarre speling van het lot is de Nederlandse release al op 11 december. (Te zien vanaf 11 december)


DE DRIE ROVERS
Hayo Freitag
Tekenfilm op basis van de boeken Tomi Ungerer, een legendarische tekenaar en illustrator die zo ongeveer de geschiedenis van de twintigste eeuw op zijn mouw draagt. Van oorsprong Fransman, huis in de Elzas bezet door het Duitse leger, verhuisd naar de VS in 1956, en toen begonnen met het schrijven van kinderboeken. Werkte voor de New York Times, maakte posters tegen de oorlog in Vietnam, stopte in 1974 met kinderboeken en begon met erotische boeken. Hoorde bij die tijd. Tot 1998, toen hij weer begon voor kinderen te schrijven. In de drie rovers — het boek stamt uit 1961 — moet het stoere meisje Tiffany gedwongen naar het weeshuis. Maar ze wil niet. Want ze weet dat de fabriek bij het weeshuis eigenlijk drijft op kinderarbeid. En dan zou ze dus de hele tijd moeten werken. Midden in het bos wordt de koets waarin Tiffany naar het weeshuis wordt gebracht, overvallen door drie rovers met lange zwarte baarden. Plotseling ziet Tiffany een uitweg. Ze vertelt de rovers dat ze eigenlijk de dochter is van een rijke Indiase koning en dat haar vader een hele berg goud zal betalen als losgeld. En dus gaat Tiffany met de rovers mee om maar niet naar het weeshuis te hoeven. (Te zien vanaf 11 december)


PIET PIRAAT & HET ZWAARD VAN ZILVERTAND
Bart van Leemputten
Piet Piraat en zijn bemanning van de Scheve Schuit komen terecht op een onbewoond eiland waar ze op jacht gaan naar een schat en het zwaard van Zilvertand. Een stel kinderen reist ook mee maar die willen alleen hun hondje Smikkel terug. Derde film in de Piet Piraat-reeks. (Te zien vanaf 17 december)Ronald Rovers


top
Artikelen
Arnaud Desplechin Doortrapt genie
Retrospectief David Lean Tussen set en montagekamer
Filmfestival Mannheim-Heidelberg De verbeelding van nieuwe makers
Viennale Oog en sleutel
Nieuwe Israëlische Cinema Wonderbaarlijke opstanding

Interviews
Pablo Trapero over LEONERA Of u meewerkt of niet, deze film wordt gemaakt
Take 5: Hoe leuk is Borat?

Rubrieken
Boeken De toekomst van het filmmuseum
Duidelijk Boek
Filmbladen Cut!
De geruchtenmachine
Mening
Mijn Mening
De Pers Over
Scherpstellen Neoneorealisme
Thuiskijken
Uitgelicht
Verwacht
World Wide Angle (NL)
Vergeten zilver Jenny, kijk achter je!


Recensies
CARGO 200 In Rusland is alles rot
CARMEN MEETS BORAT Here come the Glod-iators
CHANGELING Angelina Jolie heeft echt een onechte zoon
CHERRY BLOSSOMS — HANAMI No Cherry Blossoms
DE DRIE ROVERS De mooiste kinderfilms voor de kerstvakantie
L'EMPREINTE DE L'ANGE Net zo labiel als de hoofdpersoon
JAGDHUNDE Maar de bever is wel hartstikke dood
LEONERA Rondslingerend speelgoed
OORLOGSWINTER Echte jongens aan het Hollands front
RELIGULOUS Het gelijk van Bill Maher
REMBRANDT'S J'ACCUSE De beschuldigende vingertjes van Rembrandt en Greenaway
S.O.S. KLEINE ZEEHOND De mooiste kinderfilms voor de kerstvakantie
VICKY CRISTINA BARCELONA No country for old men
WIT LICHT Blanke held redt zwart kind