Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Actie!

Concertgebouwplein 2-6
Amsterdam
4 november 2010, 15.30 uur

"Dit is een héle moeilijke scène voor mij", zegt actrice Hanna Verboom met zelfspot, nadat ze een gang van het Concertgebouw is overgestoken. In een zilverwitte jurk met enorme split, een boa om haar nek en op enorme hakken; dat dan weer wel. Aan de overkant, buiten het zicht van de camera, pakt ze een foldertje uit een rek en bestudeert ze de concerten van de komende maand. Haar tegenspeler Oscar Aerts heeft het zwaarder: die moet nadat Verboom uit beeld is verdwenen een lange gang door rennen, de dubbele deuren door en achter haar aan. Strak in het pak. Keer op keer. Het hijgen gaat steeds meer vanzelf.
Tijdens de eerste takes klinken verbouwingsgeluiden; door de tweede opname praat iemand heen. Maar na de derde keer is regisseur Martijn Heijne tevreden. "We gaan een closer shot draaien, jongens. Dan hebben we dat maar", zegt hij. "Laten we vaart maken. We moeten over een uur het Concertgebouw weer uit."
de rode loper wordt Heijne's afstudeerfilm aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Het is een romantische komedie die zich afspeelt op de galapremière van een nieuwe Nederlandse filmhit: op heterdaad. Verboom en Aerts spelen de hoofdrolspelers Liza en Alex, hét sterrenkoppel van Nederland. Althans, tot voor kort. Op de laatste draaidag zijn ze met knallende ruzie uit elkaar gegaan; op de rode loper zien ze elkaar voor het eerst weer. Wat volgt is '200 meter hectiek'. Terwijl de fans en de pers hen het hemd van het lijf vragen, probeert enfant terrible Alex te redden wat er te redden valt. Dan hoort hij dat Liza is gevallen voor... de regisseur van op heterdaad.
Toen gastdocent Paul Ruven hem vroeg wie hij het liefst voor de rol van Liza wilde hebben, hoefde hij niet lang na te denken, vertelt Heijne terwijl hij snel een sigaret opsteekt. "Hanna Verboom." Dat trof. Ruven had net een film met haar opgenomen, me & mr jones, en wilde haar wel benaderen. "We hebben twee keer koffie gedronken en het klikte. Normaal stuur je een kant en klaar script op, maar dat kon helemaal niet. Dat was op dat moment nog niet klaar."
Verboom — hoofdrolspeelster in series als De co-assistent en Feuten — was al wel eens eerder gevraagd voor een examenfilm maar toen paste het niet in haar schema. Nu wel. En het idee — de eenheid van tijd, plaats en handeling — sprak haar aan. Bovendien vindt Verboom, zelf pas 27, het belangrijk om te ‘investeren in een nieuwe generatie'. "Als ik ergens een supergoed gevoel bij heb, maakt het me niet uit of het een professionele productie is of een examenfilmpje. Dan ben ik er altijd wel voor te porren."
de rode loper is overigens niet zo maar een examenfilm; de ambitie spat van het project. Verboom heeft dan ook niet zo maar een leuk jurkje uit de kast getrokken, haar creatie is ontworpen door Mart Visser. Aerts draagt een smoking van Oger. Er is gedraaid op een enorme set bij Kasteel Amerongen met veel figuranten, bij het Holland Casino in Rotterdam en het Fortis Circus Theater in Scheveningen. Om de film zo realistisch mogelijk te maken, zijn BN-ers als Peter van der Vorst, Maik de Boer en Maurice Wijnen bereid gevonden cameo's spelen.
Het 25 minuten durende filmpje gaat in première tijdens het eindexamenfestival, van 28 juni t/m 1 juli 2011. De VARA zal de rode loper vervolgens uitzenden. En daarna? Heijne zou graag een actiefilm maken, of afleveringen regisseren van een fictieserie. "Iets als Vuurzee. Als ik op korte termijn zoiets zou kunnen maken..."

Jan Pieter Ekker

de rode loper
Nederland
2011
Scenario
Laura van Dijk
Regie
Martijn Heijne
Camera
Sanne van Rossum
Montage
Leonie Hoever
Producent
Iris van den Ende
Art direction
Lisanne Douma
Silvano Gijzel
Met
Hanna Verboom
Oscar Aerts
Christophe Haddad
Juan Tajes

Kleur, 24 minuten

Omroep
VARA
Te zien
28 juni 2011

Foto: actrice Hanna Verboom schrijdt over een gang in het Concertgebouw in Amsterdam (foto Bob Bronshoff)top
Artikelen
KIDS ARE ALL RIGHT Hoera voor de alternatieve familie
Filmkrant IDFA-tips De Filmkrant tipt de volgende documentaires die op IDFA draaien

Interviews
Woody Allen en Josh Brolin over YOU WILL MEET A TALL DARK STRANGER De atleet en de intellectueel
Saverio Costanzo over DE EENZAAMHEID VAN DE PRIEMGETALLEN 'Deze film is niet leuk'
Bent Hamer over HOME FOR CHRISTMAS 'Kerst is een commerciële explosie'
Debra Granik over WINTER'S BONE Het Amerika dat niet droomt
Take 5 Doreen Boonekamp over geld

Rubrieken
Redactioneel
FilmKort
FilmSterren
FilmPers
Evenementen (Focus)
World Wide Angle (NL)
Actie!


Recensies
AÑO BISIESTO Liefdevolle snack na plasseks
BURIED Stikken tussen zes planken
CATFISH Het andere sprookje over Facebook
COPACABANA Tragikomische hippiemoeder
DE EENZAAMHEID VAN DE PRIEMGETALLEN Verdwaald in het bos
DE EETCLUB Degelijk maar zonder ziel
HOME FOR CHRISTMAS Een krap trappenhuis
THE HOUSEMAID Loeder met rattengif
POTICHE De oude Ozon is terug!
THE RED SHOES Totale overgave aan de kunst
SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD Krankjorum universum
STAND VAN DE STERREN (interview Leonard Retel Helmrich) Fundamentalistische islam bedreigt Indonesië
WINTER'S BONE Helletocht door Missouri
YOU WILL MEET A TALL DARK STRANGER Veel gepraat, weinig geraas