Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Louis Garrel in The Dreamers Spotlight

Louis Garrel

Hot damn! In zes films regisseerde Christophe Honoré hem tot nu toe als romantische held. En ook in Les bien-aimés is Louis Garrel... wel weer in voor een avontuurtje.

Masturberen, driehoeksrelaties, oedipuscomplexen of incestueuze seksscènes spelen — vanaf zijn eerste stappen in de film wordt Louis Garrel (1983) gecast voor sensuele rollen. Sterker nog: hij lijkt de ongekroonde koning van de ménage à trois.
In Bernardo Bertolucci's The Dreamers (2003), waarmee Garrel doorbrak, speelt hij met tegenspeelster Eva Green een tweeling die tegen de achtergrond van de Parijse studentenopstand van 1968 een Amerikaanse student versiert, met alle verwikkelingen van dien. Verder nog gaat Ma mère (2004, de eerste van zes speelfilms met regisseur Christophe Honoré), waarin hij als bedeesde tiener op de Canarische Eilanden door zijn moeder (Isabelle Huppert) wordt ingewijd in de wereld van ongecompliceerde seks, al dan niet met meerdere deelnemers.
Maar we zijn nog niet klaar: in de musical Les chansons d'amour (2007) vermaakt zijn personage Ismaël zich met twee vaste vriendinnetjes, gezellig gedrieën zingend in de bedstede; tot een tweede man het toneel betreedt. In Non ma fille, tu n'iras pas danser (2009) is hij ongewild deel van een driehoeksrelatie als het liefje van een scheidende vrouw, en de filmtitel Le mariage a trois (2010) behoeft nauwelijks verdere uitleg.

Bedscènes
Altijd moet hij opdraven om ingewikkelde relaties uit te spelen in die typisch Franse, getroubleerde, überromantische scenario's met veel gecompliceerde bedscènes. Privé is Garrel een stuk conventioneler: hij is al vier jaar met dezelfde vrouw. Dat die achttien jaar ouder is én de oudere zus is van presidentsvrouw Carla Bruni geeft dan wel net dat beetje je ne sais quoi.
Louis Garrel stamt uit een bekende Franse filmdynastie en debuteerde al op zesjarige leeftijd in Les baisers de secours (1989) van zijn vader Philippe. In 2001 gaat zijn onvermijdelijke acteerloopbaan echt van start met Ceci est mon corps, waarna zijn doorbraak volgt in The Dreamers.
In Franse media mag Garrel dan 'het schatje van de cinema' worden genoemd — hij drong al snel door tot de 'meest sexy mannen' top-15 in modeblad Elle — de 28-jarige acteur is wel degelijk serieus. Ondanks dat hij "ook wel advocaat had willen worden", volgde Garrel diverse acteeropleidingen; en dankzij zijn genetische erfenis — zijn afgelopen jaar overleden opa Maurice was in Frankrijk acterend zwaargewicht, zijn vader Philippe wordt gezien als de belangrijkste representant van de tweede generatie Nouvelle Vague-regisseurs — is hij een echte cinefiel. De keerzijde: "Ik ben zodanig met film opgegroeid dat ik als kind nauwelijks wist wat werkelijkheid was en wat niet, alles liep door elkaar."
Het was dan ook op de set dat hij zijn vroegste herinnering aan cinema beleefde. Het geluidsmeisje, dat de microfoon onder zijn kleren aanbracht: "Dat snoertje, dat langs mijn rug naar beneden gleed... instant sensualiteit."

Olga van Ditzhuijzentop
Artikelen
Filmacademie zoekt nieuwe koers (en directeur)
Nova Zembla De feiten

Interviews
Tilda Swinton over We Need to Talk About Kevin Een nachtmerrie baren
Catherine Deneuve over Les bien-aimés 'Ik mis het verleden niet'
Marius Holst over King of Devil's Island Ontsnappen uit het jongens-Alcatraz
Rafi Pitts over The Hunter 'Mijn neo-realistische western'

Rubrieken
Redactioneel
FilmKort
FilmSterren
FilmThuis
Ingezonden brief
Spotlight Louis Garrel
FilmBoeken Jezus superster
FilmPers
Ebele Wybenga (Upload Cinema) YouTube is de nieuwe MTV
FilmSlot Reis langs filmfestivals
Actie!
World Wide Angle (NL)
Evenementen (Focus)


Recensies
50/50 Gevoel voor tumor
Anonymous Shakespeare, charlatan
Les bien-aimés Sprankelende estafette d'amour
Carnage Oorlog op de vierkante millimeter
Dolfje Weerwolfje De wolf in jezelf
Hasta la vista! Eerst neuken dan sterven
The Hunter (Rafi Pitts) Prooi van het gezag
Hysteria (Tanya Wexler) Jolly Molly en het geheim van het hysterisch paroxisme
King of Devil's Island Rebel of revolutionair
Kyteman: Now What? Een beetje wegspacen
Nannerl, la soeur de Mozart Muziek is een mannenzaak
Nova Zembla De fictie
Ouwehoeren De Mohikanen van de Wallen
Over Canto Een beetje wegspacen
Tinker Tailor Soldier Spy Wie is de mol?
We Need to Talk About Kevin Bestaat het pure kwaad?
Winter Vacation Lanterfanten in Binnen-Mongolië