Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Het Paard van Sinterklaas Evenementen (Focus)

Drie keer Sinterklaas
eyefilm.nl
Eye viert Sinterklaas met drie Sinterklaasfilms. Wel even goed opletten bij welke film u binnenloopt met uw kind als u niet wilt dat het een Sinterklaastrauma oploopt. Een van de films is namelijk Dick Maas' horrorfilm Sint, waarin de grote kindervriend geen cadeautjes brengt, maar dood en verderf zaait. Vrolijk multicultureel onbegrip is er in Het Paard van Sinterklaas, waar een Chinees meisje, dat net in Nederland woont, niet begrijpt waarom ze geen paard krijgt van Sinterklaas. Je krijgt toch altijd wat je vraagt? In de zwart-witfilm Makkers Staakt Uw Wild Geraas (Fons Rademakers, 1960) is het Sinterklaasfeest de kapstok voor een zedenschets van Nederland van een halve eeuw geleden. De film voert drie stellen op die met relatie- en gezinsproblemen worstelen. Het levenbetrappende Makkers Staakt Uw Wild Geraas, waarvan Jan Blokker het scenario schreef, is verfrissende Nederlandse nouvelle vague. En dat bedoelen we zonder ironie.


Dansen met de ogen
cinedans.nl
Weer een vooroordeel geslecht: Pina 3D, Wim Wenders' film over de choreografe Pina Bausch, was de afgelopen maanden een arthousehit. Film en dans blijken uitstekend te kunnen samengaan. Dat bewijst het festival Cinedans overigens al jaren. Het gaat goed met het festival, schrijft directeur Janine Dijkgraaf in het voorwoord van het programmaboekje van de negende festivaleditie. Terwijl veel festivals een financiële zeis op zich af zien komen, heeft Cinedans "de wind in de zeilen." Dijkgraaf constateert dat steeds meer partners en filmmakers de weg naar het festival weten te vinden. Het festival, dat van 1 t/m 4 december in de Balie, Melkweg en Tuschinski wordt gehouden, vertoont zestig dansfilms (fictie en documentair). Geselecteerd uit ruim driehonderd films. Daarnaast zijn er lezingen, debatten, workshops en installaties. Na het festival gaat Cinedans op tournee naar onder meer Kaapstad, Turijn, São Paulo, Rio de Janeiro en Praag. Het festival opent in de Balie met In Dreams I Run Wild (Ramaa Mosley) en La Valse (Thierry De Mey). In La Valse bewegen vijftien dansers op een podium als een vlucht vogels in de lucht. De korte film In Dreams I Run Wild is geïnspireerd op het verlangen om een innerlijke wereld zichtbaar te maken. Een van de films die op het festival hun wereldpremière beleven is Coup de Grâce van Clara van Gool. De film, die zich afspeelt in een monumentaal gebouw, verbeeldt de teloorgang van een vriendschap. De roman Gloed van Sándor Márai is de inspiratiebron. Ook te zien: twee modefilms waarin dans een grote rol speelt van fotograaf en filmmaker Dominique Palombo. In Claude Bessy, Lignes d'une Vie (Fabrice Herrault) blikt de Franse sterballerina Claude Bessy met veel unieke archiefbeelden (o.a. Gene Kelly) terug op haar leven. Bijzonder is ook de documentaire Rudolf Nureyev, een Rus in de Polder (Jelle Dekker), waarin met archiefmateriaal wordt teruggeblikt op Nureyevs verblijf in 1968 in Nederland. Ook presenteert het festival de tweede editie van Point Taken, een project dat choreografen en filmmakers samenbrengt.

Lignes d'une VieVermoorde filmcultuur
eyefilm.nl
"Een van onze grootste filmmakers zit in de gevangenis voor een film­idee. Drie maanden in de gevangenis voor een film die hij wilde maken. Het geeft een goede indruk van wat er in de Iraanse filmindustrie aan de hand is. En laat zien wat er gebeurt met iedereen die kritisch is over Iran." Aldus de Iraanse filmmaker Rafi Pitts een jaar geleden in een interview over de arrestatie van Jafar Panahi. Inmiddels weten we dat Panahi ook in hoger beroep is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. De reden? Hij wilde een film over de Groene Revolutie maken. De verbijsterende straf past in het streven van de Iraanse autoriteiten om de Iraanse filmcultuur de nek om te draaien. Volgens Rafi Pitts zou hij The Hunter, zijn laatste film, nu niet meer in Iran kunnen maken. Hij draaide de beelden kort voor de bom barstte na de presidentsverkiezingen in 2009. De film is verboden in Iran, maar we hoeven niet bang te zijn dat Pitts in de gevangenis belandt want hij woont in Parijs. The Hunter is één van Pitts drie films die Eye vertoont. Dat is op één film na Pitts complete oeuvre. Alleen Sanam (2000) ontbreekt in het kleine retrospectief. Naast The Hunter, waarin een ex-gevangene ten onder gaat in de samenleving, zijn te zien It's winter (2006), over jonge mannen in Teheran — Was will der Mann? — en Season five (1997), over de strijd tussen twee families op het platteland.

The HunterSyrische wegbereiders?
tropentheater.nl
Is de cinema een voorspeller van sociale veranderingen of een seismograaf die veranderingen vaststelt? Het programma 'Kritische Syrische cinema: de wortels van de revolutie?' geeft geen antwoord, maar werpt de vraag op, zoals blijkt uit het vraagteken. Het programma, dat tussen 6 en 17 december wordt gehouden in Rialto, het Tropentheater, 't Hoogt, De Unie (Rotterdam) en Korzo (Den Haag), vertoont films van de Syrische regisseurs Omar Amiralay, Ossama Mohammad en Mohammad Malas. Deze filmmakers staan bekend als kritisch. Kunnen zij worden gezien als wegbereiders van de Syrische opstand? De kijker weet het wellicht na het zien van hun films. Te zien is onder meer Stars in Broad Daylight (Ossama Mohammad, 1988), waarin een dubbele bruiloft in een dorpje uit de hand loopt, doordat een van de bruiden wegloopt. De in Syrië nog steeds verboden film laat zien hoe absolute macht in de patriarchale samenleving tot ellende leidt. In het autobiografische The Night (Mohammad Malas, 1992) toetst een man zijn herinneringen aan zijn in Palestina omgekomen vader aan de feiten. Op het programma staan ook drie halflange (tot 40 minuten) documentaires. Step by Step (Ossama Mohammad, 1986) laat zien dat in het leger gaan voor arme dorpelingen de enige manier is om uit schrijnende armoede te ontsnappen. In Today and Everyday (Ossama Mohammad, 1986) toont hoe kinderen al op de kleuterschool worden gekneed tot modelburgers voor de autoritaire maatschappij. The Chickens (Omar Amiralay, 1977) is een aanklacht tegen falend overheidsbeleid: de autoriteiten stimuleerden inwoners van een dorp om kippen te gaan houden, maar het bleek een slecht advies. Toen de investeringen van de boertjes verdampten, liet de overheid hen in de steek. De film is in Syrië nog steeds verboden.

Omar AmiralayFins goud
melkweg.nl
Finland kennen we van Nokia, maar er gebeurt meer in dat land. De Melkweg laat het van 15 t/m 17 december zien in het programma Nordic Gold over de Finse (pop)cultuur. Het bevat muziekoptredens, dansperformances en beeldende kunst-exposities, maar ook film ontbreekt niet. Te zien is onder meer INNI (Vincent Morisset) over een optreden van de band Sigur Ros. Verder is er aandacht voor de animator Katariina Lillqvist. De filmmaakster leerde het vak van poppenanimatie bij de legendarische Jiri Trnka Studio in Praag. De invloed van de studio verraadt zich in het gebruik van gevonden materialen en afval in haar films. Nordic Gold vertoont elke avond een wisselende compilatie van haar werk.

INNIOndertussen in Hong Kong
eyefilm.nl
Anders dan in Nederland ziet men in Hong Kong wel dat films een goed exportartikel zijn. Jaarlijks presenteert de Hong Kong Economic and Trade Office (vergelijkbaar met onze Kamer van Koophandel) in het buitenland een doorsnede van de filmproductie in Hong Kong. Voor het achtste achtereenvolgende jaar vertoont Eye van 8 t/m 11 december het jaaroverzicht. Deze keer niet het hele programma, maar een selectie, omdat Eye door de verhuizing naar Amsterdam-Noord vanaf 9 januari een paar maanden gesloten is. Te zien zijn drie komedies en één (melo)drama. Dat laatste is Echoes of a Rainbow, een verfilming van jeugdherinneringen aan de jaren zestig in Hong Kong door regisseur Alex Law. De film speelt zich af in een gezin dat in turbulente tijden probeert te overleven. All About Love (Ann Hui) is een romantische komedie over twee zwangere lesbiennes die een gezin willen stichten. Geen eenvoudig streven in Hong Kong. Gallants (Derek Kwok) is een martial arts-komedie, die een hommage brengt aan oude actiehelden. La comédie humaine (Chan Hing-kai en Janet Chun) is een komedie over een onwaarschijnlijke vriendschap tussen een scenarist en een huurmoordenaar.

GallantsEdgar Allan Poe
melkweg.nl
Musicus en filmrecensent Kevin Toma begeleidt al jaren met livemuziek zwijgende films. In De Melkweg doet hij dat vanaf september maandelijks met een nieuw gecomponeerde soundtrack bij een klassieker. Op 21 december sluit de reeks met de melodramatische horrorfilm La chute de la maison Usher (Jean Epstein, 1928). De film, een poëtische bewerking van het griezelverhaal van Edgar Allan Poe, voert een vreemdeling op die zijn vriend bezoekt. De man, die in een afgelegen huis met zijn doodzieke vrouw woont, heeft een obsessie voor het schilderen van zijn vrouw. Als zij sterft, accepteert hij haar dood niet, waarna zij in een duistere nacht terugkeert. Naast Toma speelt als gastmuzikant de celliste Bianca Bongers mee.

La chute de la maison UsherKerstterreur
eyefilm.nl
lux-nijmegen.nl
Is het kerstprogramma in Eye een poging om aan de kerstterreur te ontsnappen of haakt het erop in? Hoe het ook zij: wie rond Kerst de deur uit wil, kan, behalve op 25 december, in Eye terecht voor de betere en tegendraadse kerstfilm. Zoals Bad Santa (Terry Zwigoff, 2003), waarin de kerstman een alcoholistische brandkastkraker is, die in een winkelcentrum kinderen afblaft. In het absurdistische El Cant dels Ocells (Albert Serra, 2008) zijn de drie wijzen uit het oosten geen spirituele typen, maar ruziemakende mannen, die op weg naar Bethlehem verdwalen in onherbergzaam gebied. In En Waar de Sterre Bleef Stille Staan (Gust van den Berghe, 2010) zijn de drie wijzen ook geen spirituele mannen, maar door acteurs met het syndroom van Down gespeelde schooiers. De film werd in Cannes geprezen om de fraaie oer-Vlaamse landschappen en mystieke locaties. In How the Grinch Stole Christmas (Ron Howard, 2000) speelt Jim Carrey een soort omgekeerde kerstman: hij brengt geen cadeautjes, maar komt ze stelen. In Scrooge (Ronald Neame, 1970) teistert Dickens' schraapzuchtige gierigaard zijn omgeving. De cynische tv-manager in Scrooged (Richard Donner, 1988) is een variant op de akelige egoïst. In de komische horror Gremlins (Joe Dante, 1984) wordt de kerstman na Kerstmis dood gevonden in een schoorsteen, waar hij in was blijven steken. Als tegengif tegen het kerstcynisme vertoont Eye ook de ultieme kerstklassieker: Frank Capra's It's a wonderful life (1947), waarin een beschermengel voorkomt dat een suïcidale man er een einde aan maakt. Bij die film is het goed eten, dus biedt Eye de film aan in een kerstdinerarrangement. Wie daarna weer toe is aan zwartgalligheid, moet 29 dec. naar filmtheater Lux in Nijmegen gaan. Onder de naam Luxploitation kan flink worden gegriezeld bij Black Christmas (Bob Clark, 1974). In de film, ook wel Silent Night, Evil Night genoemd, brengt een mysterieuze stalker in de kerstvakantie studentes om zeep. Wie zegt dat Kerstmis saai is?

It's a wonderful lifeVergeten en vergeven?
denieuweliefde.com
Het debat- en bezinningscentrum De Nieuwe Liefde in Amsterdam vertoont maandelijks een IDFA-documentaire die de hersenen aan het werk zet. Op 14 december is dat Sins of My Father (Nicholas Entel, 2009), waarin de zoon van de vermoorde Colombiaanse drugsleider Pablo Escobar de spiraal van geweld doorbreekt en contact zoekt met slachtoffers van het geweld van zijn vader. Na de film praat een forum over de (on)mogelijkheid van vergeving.

Sins of My Father


top
Artikelen
Filmacademie zoekt nieuwe koers (en directeur)
Nova Zembla De feiten

Interviews
Tilda Swinton over We Need to Talk About Kevin Een nachtmerrie baren
Catherine Deneuve over Les bien-aimés 'Ik mis het verleden niet'
Marius Holst over King of Devil's Island Ontsnappen uit het jongens-Alcatraz
Rafi Pitts over The Hunter 'Mijn neo-realistische western'

Rubrieken
Redactioneel
FilmKort
FilmSterren
FilmThuis
Ingezonden brief
Spotlight Louis Garrel
FilmBoeken Jezus superster
FilmPers
Ebele Wybenga (Upload Cinema) YouTube is de nieuwe MTV
FilmSlot Reis langs filmfestivals
Actie!
World Wide Angle (NL)
Evenementen (Focus)


Recensies
50/50 Gevoel voor tumor
Anonymous Shakespeare, charlatan
Les bien-aimés Sprankelende estafette d'amour
Carnage Oorlog op de vierkante millimeter
Dolfje Weerwolfje De wolf in jezelf
Hasta la vista! Eerst neuken dan sterven
The Hunter (Rafi Pitts) Prooi van het gezag
Hysteria (Tanya Wexler) Jolly Molly en het geheim van het hysterisch paroxisme
King of Devil's Island Rebel of revolutionair
Kyteman: Now What? Een beetje wegspacen
Nannerl, la soeur de Mozart Muziek is een mannenzaak
Nova Zembla De fictie
Ouwehoeren De Mohikanen van de Wallen
Over Canto Een beetje wegspacen
Tinker Tailor Soldier Spy Wie is de mol?
We Need to Talk About Kevin Bestaat het pure kwaad?
Winter Vacation Lanterfanten in Binnen-Mongolië