Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Lawrence of Arabia Teddy Cherim

Gedurende de laatste dagen van de allesbehalve presidentiële race naar het Witte Huis werden wij, de toeschouwers, doodgegooid met vooral irrelevante informatie over de twee kandidaten. Over hun verleden. Of juist hun toekomst. Wat ze in achterkamertjes zeiden. Of juist niet. Guilty pleasures? Lievelingseten? Vakantie? Kleine feitjes die dan wel door henzelf, of door de oppositie, naar buiten werden gebracht. Alles for personal gain. Onder deze aanwas van informatie was er iets wat mij extra interesseerde: het tot traditie verheven moment waarin Amerikaanse presidenten en presidentskandidaten hun favoriete film(s) prijs geven. Het is natuurlijk wel leuk om te horen. Maar ze noemen deze films niet voor niets. Niets wordt voor de leuk naar buiten gebracht in dit soort campagnes. De genoemde films zijn meestal volledig imagematig uitgezocht. Ze passen perfect bij de heren. Films die onbewust de 'idealen' van de kandidaat vatten. Zo koos Obama er tijdens deze verkiezingen voor om aan Oprah te vertellen een groot fan te zijn van de indie-hit Beasts of the Southern Wild van Benh Zeitlin. In 2008 noemde hij The Godfather I en II en Lawrence of Arabia als favorieten. Deze films beschikken over thema's en waarden die passen bij het imago dat hij zich als President wil aanmeten. Lawrence of Arabia gaat over het samenbrengen van verschillende stammen en het scheppen van een land. Samenwerking. Geloof. Avontuur. Respect. In The Godfather zijn de familiewaarden belangrijk. Diplomatiek. Macht. Politiek. In Beasts of the Southern Wild draait het om community, naastenliefde, familie, respect en de 'we can overcome anything!'-mentaliteit. Perfecte algemene boodschappen in dit door natuurrampen en recessie overspoelde verkiezingsjaar. Grappig om voor te stellen hoe Obama bloedserieus met een groep adviseurs om tafel moet hebben gezeten om een film uit te zoeken. Barack met zijn voeten op tafel die stug en kinderachtig The Godfather wil blijven claimen. Zijn adviseurs die allerlei alternatieven roepen. WE NEED CHANGE! Uiteindelijk laat iemand op YouTube de trailer van Beasts of the Southern Wild zien. Barack is onder de indruk. Hem wordt opgedragen de film dezelfde avond nog in Air Force 1 te kijken.
Wat zegt een lievelingsfilm over haar liefhebber? Veel. Absoluut. Als ik De spiegel van Tarkovski als lievelingsfilm claim, dan zal ik door jou anders worden ingeschat dan wanneer ik Gladiator van Ridley Scott noem. Omdat wij dit allemaal weten. We denken na over welke film we noemen. Ze passen bij diegene die je wilt zijn. Hoe je over wilt komen. Ik doe er ook aan mee. Als jonge filmmaker is mijn lijstje films ook belangrijk. Mensen verwachten dat ik verstand heb van film. Wat ik zo noem is dus belangrijk voor hoe jij me straks ziet. Hierbij mijn twee lievelingsfilms en wat ze misschien over me zeggen:
La haine 1995, Mathieu Kassovitz | La haine zegt dat ik van gangsterfilms en van hiphop houd. Dat ik niet bang ben voor Frankrijk en dat ik stoer ben of stoer gevonden wil worden. Dat ik humor heb en dat ik vind dat JE HOMIES BELANGRIJK ZIJN!
The Darjeeling Limited 2007, Wes Anderson | The Darjeeling zegt dat ik ook wel lief ben. Into Art. Fashion. Lifestyle. Misschien ben ik wel een hipster. The Kinks-fan en liefhebber van hipstamatic films zoals die van Wes Anderson. Dat FAMILIE BELANGRIJK IS.
Dus wie is Teddy volgens Teddy als het aan Teddy ligt? Kijk deze twee films.

Teddy Cherimtop
Artikelen
Tijdreizigers
100 jaar Hollywood De kolonisten van Beverly Hills
100 jaar Hollywood
FilmSlot Viennale: 50 jaar filmliefde

Interviews
Felix van Groeningen over The Broken Circle Breakdown 'Ik omhels de misère'
Johan Heldenbergh 'Plak geen sticker op de ruit'
Paolo & Vittorio Taviani over Caesar Must Die 'De gevangenis is absurd'
Gilles Bourdos over Renoir Ellende als schoonheid en kleur en vlees

Rubrieken
Redactioneel
Kort
Filmsterren
Thuiskijken
Actie!
Sanne Vogel
Teddy Cherim
Zwarte gaten: Sander Burger zag eindelijk Aguirre, der Zorn Gottes 'Dit gaat heel slecht aflopen'
Op ooghoogte Gedaanteverwisselingen
Spotlight: Aaron Taylor-Johnson
Ebele Wybenga (Upload Cinema) Uitpakparty
Boeken: Film und Kunst nach dem Kino Cine-nostalgie of noodkreet?
World Wide Angle (NL) Leeg en Vol, Dik en Dun
Evenementen (Focus)


Recensies
Anna Karenina Magistraal!
De baby Vergeten kindertijd
The Broken Circle Breakdown Verdriet is ondeelbaar
Caesar Must Die Mooi gespeeld: nu terug in je cel
Cloud Atlas Ambitieuze mindfuck cinema
Comme un homme Ontvoeringsdrama van de schrijvers van Vertigo
Deadfall Off the road thriller
Ernest & Célestine Geen muis in huis!
The Hobbit: An unexpected Journey Diaspora der dwergen
Le magasin des suicides Op naar de zelfmoordshop
Notre paradis Tienergod als erotisch aas
Populaire Bontgekleurde retro romkom
Regilaul Aardse ballades
Renoir De witte hoed staat hem goed
Seven Psychopaths Psychopaten-theekransje
Sol LeWitt De ideeënman blijft onzichtbaar