Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Boeken: Film Programming

Curatoren van de cinema

Wie zijn toch die mensen die altijd onze films uitkiezen? Het zijn de filmprogrammeurs! Hun inzicht en smaak zijn bepalend voor wat het publiek in de zaal te zien krijgt.

Door Janna Reinsma

Filmprogrammeurs zijn voor bioscopen en filmfestivals wat curatoren zijn voor musea en kunstfestivals: ze fungeren als aan het zicht onttrokken poortwachters. Door te bepalen wat er vertoond wordt, en wanneer, hebben ze echter een enorme invloed. Zo vertoont IDFA dit jaar ruim driehonderd films — een duizelingwekkend aantal, maar niets vergeleken bij de 3250 films waar de programmacommissie haar selectie uit moest maken. Behalve selecteren doen programmeurs, of het nu op festivals of in de filmtheaters is, nog meer: ze plaatsen de gekozen films als het goed is in context of een betekenisvol verband, waardoor de films op elkaar gaan inwerken. Door middel van inleidingen of nagesprekken kunnen de films bovendien verder worden toegelicht.

Inleiding op het vak
Wie is de mysterieuze filmprogrammeur, en wat doet hij? Het onlangs verschenen Film Programming — Curating for Films, Festivals and Archives (Peter Bosma, 2015) biedt een inleiding op het vak. In de eerste drie hoofdstukken verkent Bosma de werkpraktijk, doet hij suggesties voor wetenschappelijk onderzoek naar historische en hedendaagse filmprogrammering en bespreekt hij cinefilie en de eigen smaak als drijfveer of inspiratiebron voor de programmeur. Verder schetst hij het netwerk waarin de programmeur moet opereren, waarin distributeurs, rechthebbenden en concurrenten een veel grotere (belemmerende) rol blijken te spelen dan vaak wordt aangenomen. Daarna volgen drie hoofdstukken over het programmeren voor filmtheaters en festivals en het cureren voor filmarchieven, en wordt er afgerond met casestudy's over het programmeren van de stille film Menschen am Sonntag (1930) laat je die begeleiden door muziek van toen of door een nieuwe score? — en het cureren van vernieuwende filmtentoonstellingen zoals de openingstentoonstelling van EYE, die noch in een black box (filmzaal) noch in een white cube (een klassieke expositieruimte) plaatshad. In zijn conclusie blikt Bosma vooruit naar de toekomst van film en filmprogrammering, en betoogt hij vurig waarom het zien van films in bioscopen nog altijd belangrijk en relevant is, ook in tijden waarin we nieuwe ervaringen binnen ons eigen smaakpalet op een presenteerblaadje krijgen aangereikt, en schermen ons overal omringen, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat.

Collegereeks
Bosma heeft duidelijk veel verstand van filmprogrammering, maar hij heeft een nogal academisch, bij vlagen zelfs schools, werk geschreven. Het boek is merkbaar een omgewerkte collegereeks, en de samenhang tussen de hoofdstukken is niet altijd even duidelijk. Zo wordt eerst uitgelegd hoe je filmprogrammering wetenschappelijk kan onderzoeken, voordat er grondig is ingegaan op wat filmprogrammering eigenlijk precies inhoudt.
Hoewel Bosma concludeert dat de filmkunst beschermd moet worden tegen commerciële belangen, heeft hij zelf ook nogal de mond vol van termen als corporate identity, unique selling points, return on investment, key performance indicators en critical success factors. Prima om ook de zakelijke en commerciële kanten van het programmeren te belichten, maar deze marketingtoon krijgt iets te vaak de overhand ten koste van de creatieve kanten van het programmeren.
Die blijven dan ook onderbelicht. Het zou geweldig zijn als dit boek werd aangevuld met een casestudy van een groot en complex filmfestival, om te laten zien dankzij en ondanks welke inzichten, obstakels en rommelige werkelijkheid zo'n indrukwekkend blokkenschema, waaruit de toeschouwer dan weer zijn eigen keuzes maakt, heeft kunnen ontstaan. Helaas is daar nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Bosma suggereert zelf al een reeks goede vragen voor onderzoek naar de ambities, idealen en keuzes van festivalprogrammeurs. Hopelijk pakt hij of een van zijn collega's of studenten de handschoen op.

Film Programming — Curating for Cinemas, Festivals, Archives | Peter Bosma | 2015, Columbia University Press, New York/Londen | 142 pagina's | €22,99


Boeken kort

Film Rhythm After Sound | Lea Jacobs | 2015, University of California Press | €35,99
De introductie van geluid in film eind jaren twintig bracht een hoop ellende met zich mee. Carrières werden verwoest, zoals geestig verbeeld wordt in Singin' in the Rain, en critici voorspelden het einde van de cinema. In de praktijk bleken de mogelijkheden van geluid vooral technische obstakels op de set op te leveren. Want hoe incorporeer je het geluid zo dat je een vloeiend, geloofwaardig audiovisueel verhaal vertelt? Filmmakers moesten leren hoe de vertelstructuur met muziek, tekst, dialogen en overig geluid kon worden versterkt. Jacobs beschrijft aan de hand van vier casestudy's (over Eisenstein, Disney, Lubitsch en Hitchcock) hoe het ritme en het tempo van films veranderden door de introductie van het geluid. Een boek voor de connaisseur.

Dreaming of Cinema Spectatorship, Surreal­ism, and the Age of Digital Media | Adam Lowen­stein | 2015, Columbia University Press | €29,99
Hoe zullen film en nieuwe media zich in de toekomst tot elkaar verhouden? Ze zijn volgens Adam Lowenstein onlosmakelijk met elkaar verbonden; bovendien was film zelf ooit een nieuw medium. In de fascinatie die wij nu hebben voor digitale media herkent hij de opgewonden interesse van de Surrealisten voor cinema. Lowenstein is in dit verband vooral geïnteresseerd in het toeschouwerschap dat digitale media voortbrengt. In elk hoofdstuk komt een ander model toeschouwer tevoorschijn, van posthuman en interactief tot geglobaliseerd.

Midi-Minuit Fantastique Volume 2 | Michael Caen en Nicolas Stanzick | 2015, Rouge Profond | 752 pagina's | €60
Het Franse Midi-Minuit Fantastique was het eerste Europese tijdschrift dat zich exclusief richtte op genre­cinema. Van 1962 tot 1971 verschenen 24 dikke nummers, die nu in vier volumes integraal worden heruitgegeven. Niet als facsimilé: het materiaal is met behoud van de sfeer van de originele uitgaves opnieuw gereproduceerd, wat met name het overvloedige beeldmateriaal ten goede komt. Een eigenzinnig blad was het, met sterke voel­sprieten voor de erotische aspecten van de fantastische film. In dit tweede deel onder andere aandacht voor Italianen Riccardo Freda en Mario Bava, Fransman Georges Franju en de Engelse Hammer Studios. Met een inleiding van scream queen Barbara Steele.

Samenstelling Anne de Loos | International Theatre & Film Books | Leidseplein 26 | 1017 PT Amsterdam | t 020-622 6489 | theatreand­filmbooks.com


top
Artikelen
David Bowie at the Movies Wat nou Cracked Actor?!
Benjamin Barber vs the World Een terugkeer naar de gulden is typisch Jihad
Errol Morris Veertig jaar fascinatie voor het abnormale
Muziekdocumentaires op IDFA Muziek voor miljoenen

Interviews
Thomas Rosenboom over Publieke werken 'Ik kan het boek heel makkelijk loslaten'
Tom Fassaert over A Family Affair Geheimen en familievetes
Ester Gould over A Strange Love Affair with Ego 'We verwachten te veel van onszelf'
Dagur Kári over Virgin Mountain Stille mannen
George Ovashvili en Roelof Jan Minneboo over Corn Island De grond proeven
Grímur Hákonarson over Rams 'In Reykjavik vinden ze dit ook al een vrij exotisch verhaal'
Thomas Bidegain over Les cowboys 'Schrijver zijn is een beroep, regisseur een hoedanigheid'

Rubrieken
Redactioneel
Kort
Filmsterren
Actie!
World Wide Angle (NL) Lopende vrouw
Op ooghoogte IMAX
Thuiskijken
Het nieuwe kijken Oh James...
Boeken: Film Programming Curatoren van de cinema


Recensies
600 Miles 'No pasa nada'
Chorus Waar niemand aan wil denken
El Club (Pablo Larraín over) 'Een gevangenis zonder deuren'
Corn Island Niemandsland
Les cowboys Terug naar de vallei
The End of the Tour Op stap met David Foster Wallace
Er ist wieder da Adolf Hitler als knuffelbeer
A Family Affair De camera en de open wond
Glassland Wie zorgt er voor John?
The Hunger Games: Mockingjay — Part 2 Verplichte kijkmomenten nemen dramatisch toe
Ice and The Sky De Fransman die terug in de tijd ging
Is the Man Who is Tall Happy? Gedachtengraven met Noam Chomsky
De lange weg naar het Noorden (Tout en haut du monde) Volwassen worden in witte wildernis
Maryland In het hoofd van de lijfwacht
Mon roi Leugens, grote leugens en de liefde
Pawn Sacrifice Speel altijd voor de winst
A Perfect Day Cowboys en dooie koeien in Bosnië
Publieke werken Hoogmoed is van alle tijden
Rams Koppige schapen en IJslanders
Regression Spiegel voor sensatiezucht
Steve Jobs Onder hoogspanning
Steve Jobs: The Man in the Machine Onder hoogspanning
Suffragette Grimmige strijd voor vrouwenkiesrecht
Virgin Mountain Knellende liefde