Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
THE RAMEN GIRL Filmkort

THE RAMEN GIRL
Robert Allan Ackerman
Een jonge Amerikaanse vrouw blijft achter in Tokio nadat haar vriendje daar de relatie heeft verbroken. Voor de schone deerne zit er maar één ding op: pasta koken. Dat wil zeggen, ze gaat in dienst bij een ramen-meester om het spul zo goed mogelijk te leren bereiden en daarmee de hoogste staat van verlichting te bereiken. (Te zien vanaf 29 januari)


DESPERAUX: DE DAPPERE MUIS
Sam Fell, Robert Stevenhagen
Despearaux valt op tussen de andere muizen, want hij houdt van lezen. Als hij op een dag een boek moet opeten maar het stiekem gaat lezen, leert hij over een kleine droevige prinses en een dappere ridder. Dat is het begin van Desperaux' grote avontuur in de mensenwereld. Disney-animatie van Kate DiCamillo's prijswinnende boek The tale of Desperaux. (Te zien vanaf 29 januari)
SPION VAN ORANJE
Tim Oliehoek
Spionageklucht met Paul de Leeuw in dubbelhoofdrol: terroristische tweelingbroer van een couturier bedreigt het land, waarna alleen de couturier de boel nog kan redden. Hulp krijgt de klerenmaker van geheim agenten Mustafa (Najib Amhali) en Lena (Jennifer Hoffman). Met een partij gastrollen uit de Hollandse beau monde. (Te zien vanaf 5 februari)
MAKE IT HAPPEN
Darren Grant
Weer een dansfilm van de lopende band met als verrassende moraal dat de aanhouder wint. Schijnbaar worden in dit soort films alleen de namen en de gezichten aangepast, het verhaal kan weer gebruikt worden voor nieuwe dansfilms. Lauryn woont in een klein stadje en wil haar hele leven al auditie doen bij de Chicago School of Music and Dance. Als ze die kans eindelijk krijgt, gaat het — niet geheel onverwacht — helemaal mis. Waarna ze even later niet geheel onverwacht toch een baantje krijgt als administratief medewerkster in een dansclub. Waarna ze niet geheel onverwacht toch kans ziet op het podium een paar danspasjes te laten zien die goed aanslaan bij het publiek. Etc. (Te zien vanaf 5 februari)
THE MEERKATS
James Honeyborne
Gedramatiseerde documentaire met schijnbaar 'ground-breaking techniques' van de BBC en de Amerikaanse Weinsteins over het leven van een familie meerkatten in de Zuid-Afrikaanse Kalahari woestijn. (Te zien vanaf 5 februari)


ELDORADO
Bouli Lanners
Uit de Filmkrant van December jl.: "Het genre van de roadmovie biedt Bouli Lanners ook in eldorado weer volop ruimte om de ongerijmdheden en ongemakken van het leven te observeren. Ook nu weer is zijn humor die onderkoelde mix van kurkdroog en burlesk. (...) Twee mannen en een auto die als een tijdcapsule is. De ondergaande zon en de voorruit als kader. Simpel als dat. Puur Waals goud." (Te zien vanaf 5 februari)


DOUBT
John Patrick Shanley
Shanley schreef ook het gelijknamige toneelstuk over een priester (Philip Seymour Hoffman) die door een non (Meryl Streep) ervan beschuldigd wordt de enige zwarte student van een school in The Bronx te hebben misbruikt. Maar ze weet het niet zeker. Als een roofvogel begint ze dan hoog in de lucht om haar prooi te draaien, op zoek naar een zwakke plek, op zoek naar het moment om toe te slaan. (Te zien vanaf 5 februari)
BOLT
Byron Howard, Chris Williams
Animatie over de hond Bolt (met de stem van John Travolta) die denkt dat hij een superheld is in spannende avonturen. Daarin redt hij keer op keer zijn baasje Penny uit de klauwen van de kwade Dr. Calico. Maar eigenlijk wordt hij voor de gek gehouden en figureert hij in een televisieserie. Als hij onverwacht uit zijn trailer ontsnapt moet hij door de hele VS reizen om zijn baasje terug te vinden. Voor de eerste keer belandt Bolt in een echt avontuur en moet hij voor zichzelf een paar vragen beantwoorden die stammen uit de traditie van het Amerikaans existentialisme: ben ik dan echt geen superster? En waarom niet? Is televisie een construct? Wafblief? (Te zien vanaf 5 februari)
PUSH
Paul McGuigan
Psyfi-actiethriller waarin geheime dienst The Division gehoorzame burgers genetisch verandert in psychosoldaten die vervolgens met hun geest allerlei fantastische dingen kunnen. De jonge rebel Nick Gant (Chris Evans) zit ondergedoken in Hong Kong maar hij moet zijn schuilplaats verlaten wanneer zijn hulp wordt ingeroepen door de helderziende Cassie Holmes (Dakota Fanning). Zij is op zoek naar de 'pusher' Kira (die gedachten in iemands hoofd kan planten), die geheime kennis bezit over The Division. (Te zien vanaf 12 februari)


CITY OF EMBER
Gil Kenan
Weinig sprankelende maar visueel best aardige verfilming van het gelijknamige boek van Jeanne DuPrau. Onder druk van een niet nader geïdentificeerde dreiging besluit de mensheid onder te duiken in een onderaardse stad. In een metalen kist wordt de sleutel naar de buitenwereld opgeslagen voor wanneer de dreiging verdwenen zal zijn. Alleen, het slot gaat pas over tweehonderd jaar open. Generaties gaan voorbij en langzaam vergeet men de sleutel, totdat de kist helemaal uit zicht verdwijnt. En dan begint de film pas echt. Lina (Saoirse Ronan) en Doon (Harry Treadaway) worden door het lot bij elkaar gebracht en voelen beiden aan hun water dat er iets niet klopt in de city of ember. Bill Muray doet een plichtmatig optreden als de corrupte burgemeester van het stadje en Tim Robbins is Doons vader. Vinden de kinderen de weg naar boven? (Te zien vanaf 12 februari)
DE MAANPRINSES EN HET GEHEIM VAN HET WILDE PAARD
Gabor Csupo
De 13-jarige Maria Merryweather moet bij haar excentrieke oom Sir Benjamin gaan wonen omdat haar vader is gestorven. Benjamin woont, dat is dan wel weer een voordeel, op het magische landgoed Moonacre Manor. Voordat Maria goed en wel haar koffers heeft uitgepakt, zit ze middenin een eeuwenoude strijd van goed tegen kwaad met de familie De Noir. Maria ontdekt dan dat ze de laatste maanprinses is, en als enige nog het landgoed Moonacre kan redden voordat het in zee verdwijnt. (Te zien vanaf 12 februari)
NEW IN TOWN
Jonas Elmer
Renée Zellweger is een consultant uit Miami die door haar werkgever wordt gedwongen de cocktails en sportscholen en pasteltinten van de stad te verruilen voor een landerig stadje in Minnesota om daar de lokale fabriek te herstructureren. En wat verbaast ons? Ze wordt niet geaccepteerd door de waarschijnlijk altijd in blauwe 'overall' gehulde bevolking en ze kan ook maar moeilijk wennen aan het koude weer. Maar goed, het script gaat verder en langzaam weet ze toch de harten van de hillbilly's te winnen — met name dat van Harry Connick Jr. Als ze dan vanuit het hoofdkantoor de opdracht krijgt de fabriek te sluiten, zit ze plotseling met een dilemma. Zal ze de levens van al haar nieuwe vrienden gaan verzieken? (Te zien vanaf 12 februari)


THE PINK PANTHER 2
Harald Zwart
Inspecteur Jacques Clouseau (Steve Martin) moet samen met een groep internationale detectives de grootste kunstrover van de wereld proberen te arresteren. Het probleem is dat ze allemaal even klungelig zijn als hij. (Te zien vanaf 12 februari)


FRIDAY THE 13TH
Marcus Nispel
Whitney, Mike, Richie, Amanda en Wade raken vermist in de bossen bij Camp Crytal Lake (waar Jason in 1980 ook wat bomen en mensen kwam kappen) nadat ze daar als ramptoeristen komen rondneuzen. Ondertussen worden Jenna, Bree, Chewie, Chelsea, Lawrence en Nolan door Trent uitgenodigd om in zijn nabijgelegen boshut te komen logeren voor een weekend seks en drugs. Jason wil ze best helpen om van de wereld te geraken. (Te zien vanaf 12 februari)


PUBLIC ENEMY NO. 2
Jean-François Richet
Nadat public enemy no. 1 in december in de bioscopen verscheen, zien we opnieuw Vincent Cassel als de Franse meestercrimineel Jacques Mesrine in public enemy no. 2. Uit de recensie over deel 1 en 2: 'Regisseur Richet en Vincent Cassel, de acteur die Mesrine's karakter in alle lichte en donkere tinten laat zien, houden de verschillende kanten van het verhaal volledig in balans. Mesrine is ontvlambaar en gewelddadig maar hij is ook intelligent.(...) public enemy number one is voor de volle 210 minuten een intense en pakkende film.' Dit tweede deel duurt 103 minuten. (Te zien vanaf 19 februari)
HEAVEN'S HEART
Simon Staho
Twee stellen/vier vrienden zitten samen aan een diner. Lars en Susanna zijn twintig jaar getrouwd en hun vrienden Ulf en Ann zijn ook bijna zover. Wanneer Susanna het onderwerp op een overspelige collega brengt, raken de vier in een verhitte discussie. Susanna en Ulf zien vreemdgaan als iets normaals maar hun beide partners oordelen dat zoiets verschrikkelijk en ontoelaatbaar is. Alle vier ontdekken ze plotseling dat ze hun partner niet zo goed kenden als ze dachten. (Te zien vanaf 19 februari)


HOTEL FOR DOGS
Thor Freudenthal
Een stel kinderen ontdekt een oud gebouw met een paar honden. Bij wijze van grap zegt de een 'ja, we gaan elke zwerfhond redden die we tegenkomen!'. En zo gebeurt. (Te zien vanaf 19 februari)

Ronald Rovers


top
Artikelen
Mijn mening 2008 Eigenzinnig Zweeds
Distributietitels op IFFR 2009 Vooral later gaan zien

Interviews
Bent Hamer over O'HORTEN Een nieuw leven in wandelen
Esther Rots over KAN DOOR HUID HEEN Wauw
Fabrice Du Welz en Emmanuele Béart over VINYAN Een wrede wedergeboorte
Take 5: Michael Imperioli opent Rotterdam
Rutger Wolfson over het IFFR Ik kom niet uit een ei

Rubrieken
Filmboeken Het zwarte schaap
Filmbladen New wave?
Filmfocus
Filmkort
Mening
Filmpers
Filmslot Here come the Dutchess
Filmsterren
Filmthuis
Vergeten zilver Revolutionaire stoeipoes
World Wide Angle


Recensies
THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON Aftellende klok
GEEN BEREIK Goedaardige geesten
KAN DOOR HUID HEEN Een huis als tweede huid
O'HORTEN Odyssee van een treinmachinist
REVOLUTIONARY ROAD Trauma suburbia
SPOOKTIJD MET LABAN Goedaardige geesten
SYNECDOCHE, NEW YORK Charlie Kaufman is geen easy rider
TRANSSIBERIAN Dodelijk witte sneeuw in Siberië
VINYAN Odyssee in Thailand
THE WRESTLER De nadagen van Randy The Ram