The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
Spotlight: James Franco

Dromerige rebel

Een klassieke gladjakker met kuif en dun snorretje staat met zichzelf in de spiegel te flirten. In een acteerproject van de New York Times zien we acteur James Franco kennelijk in zijn lievelingsrol: de charmeur, de flirt in een klassieke entourage, geschoten in zwart-wit.
In zwart-wit komen de perfecte gelaatstrekken en de plagerige, trade-mark schuine glimlach van Franco misschien wel het beste tot hun recht. James Franco roept dan ook onmiddellijk associaties op met James Dean. Die zorgde ook voor zijn doorbraak: Franco speelt in 2001 de titelrol in de tv-film james dean, waarna hij in Hollywood wordt uitgeroepen tot shooting star, een veelbelovend talent.
De Californische James Franco (1978) studeerde Engels aan de UCLA, waar hij begon te acteren om van zijn verlegenheid af te komen. Dat viel dusdanig in de smaak dat hij zijn literaire studie na een jaar opgaf om een gooi te doen naar een loopbaan in Hollywood. Op 21-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste rol in de retro-eighties high school tv-serie freaks and geeks (1999) — destijds al snel van de tv bij gebrek aan kijkers, maar nu een culthit onder Amerikanen.
In de drie spiderman-films (2002, 2004, 2007) speelde hij zijn bekendste rol, die van de aantrekkelijke booswicht Harry Osborn, Spidermans antagonist en vijand/vriend. De rol van Spiderman moest Franco destijds nipt afstaan aan Toby Maguire.
Het blad Esquire beschrijft James Franco als een dromerige en laconieke, semi-intellectuele, artistiekerige yup. Hij studeert inmiddels weer: fictieschrijven aan de ene Newyorkse universiteit en film aan de andere. Oh en hij is dichter, kunstenaar, schilder en fotograaf, die exposities ritselt in de hippe Newyorkse wijk TriBeCa. Op een van zijn exposities is onder meer een video te zien waarin Franco door het Louvre huppelt met een penis op zijn neus.
Franco heeft in uiteenlopende producties gespeeld, waaronder milk (2008, bijrol als Scott Smith, de vriend van Harvey Milk), howl (2010, hoofdrol als Allen Ginsberg) en eat pray love (2010, bijrol als minnaar van Liz Gilbert). Ook speelt hij al twee jaar de rol van een enge kunstenaar genaamd Franco in de dagelijkse soap general hospital. Misschien een heimelijke wens die is uitgekomen, aangezien de acteur in diverse interviews bekent dat tienerserie beverly hills 90210 een van zijn grootste inspiratiebronnen is. De officiële lezing luidt overigens dat my own private idaho (1991) en steel magnolias (1989) zijn favoriete films zijn.
De knappe soapie speelt vaak de rol van getroubleerd manspersoon. In zijn nieuwste film, het waargebeurde 127 hours, is dat getroubleerde wel erg letterlijk opgevat in zijn rol van jolige avonturier Aron, wiens joligheid al snel bekoelt als hij in een canyon in Utah in een diepe rotsspleet valt. De nachtmerrie is compleet als een rotsblok zijn onderarm afklemt en amputeren de enige oplossing is. Voor deze rol kreeg Franco een Oscarnominatie — wat nog ingewikkeld wordt als hij deze wint: in maart presenteert Franco samen met Anne Hathaway de Oscaruitreiking.

Olga van Ditzhuijzentop
Artikelen
IFFR: 30 jaar Filmkrant/40 jaar IFFR Filmtijgers zijn we. En blijven we.
IFFR: Distributiefilms
IFFR: 5 Tips Must see!
IFFR: Ouwe rotten De Russen komen!
IFFR: Nieuwe cinefielen 'Ga keihard op je bek'
IFFR: Nathaniel Dorsky Beeldenstromen
IFFR: XL Snurkende Mickey Mouse
Out of the Comfort Zone
IFFR: Nieuwe makers Hongerig naar jong en hip
FilmSlot: De vergeten films van Joseph Strick De doofpot moet open

Interviews
IFFR: Denis Côté over CURLING Tijgers van het noorden
Xavier Dolan over LES AMOURS IMAGINAIRES 'Ons hart is roerloos en onbegrepen'

Rubrieken
Redactioneel
FilmKort
FilmSterren
FilmThuis
Spotlight: James Franco Dromerige rebel
FilmBoeken De filosofie van Jacques Rancière
FilmPers
Evenementen (Focus)
World Wide Angle (NL)
Actie!


Recensies
127 HOURS Precies als een Zwitsers zakmes
ABEL Vadertje spelen
LES AMOURS IMAGINAIRES Laconieke adonis
BIUTIFUL De wonderlijke loutering van een slecht mens
BLACK SWAN Horror op spitzen
INCENDIES Woestijnfamilie
THE KING'S SPEECH Toen het woord nog macht was
NO ET MOI De dakloze en het slimme meisje
LA NOSTRA VITA Dood, en dan?
LES PETITS RUISSEAUX Rebellerende pensionado
LA PIVELLINA Een kleine kermis aan de rand van Rome
POETRY Banale, magische dagen
SILENT SOULS Roadmovie naar het graf
SONNY BOY Geen meeslepend epos
TRUE GRIT Het hardvochtig sentiment van de Coens