The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
Donald Rice op de set Donald Rice over Cheerful Weather for the Wedding

Eén desastreuze dag

Nieuwbakken regisseur Donald Rice maakte het zichzelf niet makkelijk. Met z'n debuutfilm Cheerful Weather for the Wedding verfilmde hij de gelijknamige novelle van Julia Strachey over een bruid die denkt dat ze met de verkeerde man trouwt.

Door Boyd van Hoeij

"Ik wist niet dat dit mijn eerste speelfilm zou worden", zegt Donald Rice in New York, waar de film tijdens het filmfestival van Tribeca zijn wereldpremière had. "Ik had verschillende projectideeën in de eerste versnelling lopen en dit opzetje ging er ineens als een speer vandoor. Mijn coscenariste Mary Henely Magill ontdekte het boek en overtuigde me dat het verhaal perfect was voor een film: veel personages en dus veel mooie rollen en het gebeurt allemaal op één desastreuze dag."
Op haar trouwdag draalt Dolly boven in haar kamer met een fles sterke drank terwijl beneden twee mannen op haar wachten, de gedoodverfde, eigenlijk heel saaie bruidegom én de knappe jongeman die haar de zomer ervoor het hart sneller liet kloppen. Het hele huis en de familie, die langzaamaan komt binnendruppelen, staan binnen de kortste keren op stelten. "Best wel eng om met precies dit verhaal te debuteren," vertelt Rice. "Mijn korte films waren moderne komedies en dit is niet alleen een period piece, maar ook nog eens een verfilming en een ensemblefilm. Als iemand mij een paar jaar geleden had verteld dat ik een obscure novelle uit 1932 zou verfilmen dan had ik hem voor gek verklaard".

Nonnenepos
Alhoewel de bruiloft prominent in de titel voorkomt, is de ceremonie zelf niet in de film te zien. "Dat is ook zo in het boek", vertelt de regisseur, "en in plaats daarvan laten we een flashback zien naar de zomer ervoor, om uit te leggen wat er toen allemaal gebeurd is." Het is de enige flashback in de film die langer dan een paar seconden duurt; verder gaat het om hele korte momenten die Rice en Magill zelf toegevoegd hebben en die, qua structuur, aan het nonnenepos Black Narcissus van Powell en Pressburger ontleend zijn: "Ik had Black Narcissus in gedachten omdat in die film een serie hele korte flashbacks ook helpen om het vrouwelijke hoofdpersonage tot leven te doen komen."

Bekvechten
Om te voorkomen dat het publiek zich in de zee van verschillende personages verliest, koos Rice een koppel dat als stand-in voor het publiek fungeert: "Nancy en David, het constant bekvechtende echtpaar, zijn de normaalste mensen in een abnormale familie en hebben het echt niet naar hun zin. Iedereen kan zich met hen identificeren, we kennen allemaal het gevoel dat we liever niet naar een familiefeest willen gaan maar dat we dat uit goed fatsoen toch doen en dat er dan uiteindelijk, aan het einde van de dag, misschien toch nog iets moois of ontroerends gebeurt."
De film werd in slechts 28 draaidagen opgenomen, voor het grootste gedeelte in een landhuis tijdens één ijskoude wintermaand, met een aantal dagen in de zomer die erop volgde, voor de flashbacks. "Alles wat in het huis gebeurt is qua cameravoering hectisch en geagiteerd en qua kleuren vrij koud — het vroor tijdens de opnames en dat kan je zien aan de witte gezichtjes van de acteurs! Maar het geeft goed weer wat een koude en chaotische bedoening de trouwdag is. Tijdens de zomeropnames daarentegen was het ook tijdens de opnames bloedheet en ziet iedereen er veel gezonder uit, de kleuren zijn warmer en de takes langer en is er ook een beetje tijd voor de prachtige landschappen."

Rond de kachel
De casting is ook een who's who van Britse character actors en wordt aangevuld door de Amerikaanse Elizabeth McGovern, beter bekend als Lady Crawley uit Downtown Abbey. "Casting was een heel leuk proces omdat er zoveel leuke rollen waren," zegt Rice. "Felicity Jones was de eerste persoon die ja zei en we waren nogal verbaasd, want je stuurt je scenario rond maar het is geschreven door twee onbekende schrijvers, gebaseerd op een onbekend boek en ik ben ook nog een onbekende regisseur. Onze eerst reactie was: Heb je wel het goede scenario gelezen? Daarna hebben we zo hoog mogelijk ingezet voor de andere rollen."
Over de sfeer op de set van de lowbudgetfilm: "Niemand had een trailer, want daar hadden we geen geld voor, we hadden een slaapkamer in het landhuis waar we filmden die we voor iedereen gebruikten en waar de hele cast tussen de takes door samen rondom de kachel zat en kruiswoordpuzzels maakte en naar de verhalen van acteur John Standing luisterde, een levende legende die nog met Noel Coward en Cary Grant heeft gewerkt. Ik ben er trots op dat we ondanks het slechte weer en het feit dat er nooit genoeg tijd of geld voor dingen was er toch altijd een hele gezellige sfeer op de set hing."top
Artikelen
Waar staat het IFFR? 'Regisseurs maken te veel festivalfilms'
IFFR: Regained Verweesde beelden
IFFR: Changing Channels 'Series zijn de nieuwe Groundhog Day'
Slow Criticism 2013 The other side(s) of the world II
Skyfall Bond uit de steigers

Interviews
Alex Pitstra over Die Welt Tunesiër in Europa
Guido van Driel over De wederopstanding van een klootzak 'De mooie beelden liggen voor het oprapen'
Ari Deelder over Toegetakeld door de liefde Never nooit niet ga ik me aan de regels houden
Diederik Ebbinge over Matterhorn
Michiel ten Horn over De ontmaagding van Eva van End De frikadel is het enige echte Nederlandse eten
David Verbeek over How to Describe a Cloud 'Ik ben meer van mijn personages gaan houden'
Kees Brienen over Dead Body Welcome 'Ik ben het monument'
Jessica Woodworth over La cinquième saison De opstand van de wereld
Carlos Reygadas over Post tenebras lux De duivel, dat ben jij
Donald Rice over Cheerful Weather for the Wedding Eén desastreuze dag
Bart Layton over The Imposter Ik ben uw verloren zoon
Ricky Rijneke over Silent Ones
Eduardo Villanueva over Penumbra Het donkerste deel van een schaduw
Sebastián Hofmann over Halley Aangetrokken tot het vlees

Rubrieken
Redactioneel
Kort
Filmsterren
Thuiskijken
Actie!
Sanne Vogel
Teddy Cherim
Op ooghoogte Tatoeage
Ebele Wybenga PSY versus Putin
Boeken: Shooting Time Waar is de korrel gebleven?
FilmSlot: waar blijft die tax shelter En andere reddingsplannen
World Wide Angle (NL) Project 6
Evenementen


Recensies
Cheerful Weather for the Wedding Bruid aan de rum
La cinquième saison De dood van de dansende ster
The Imposter Wie belazert wie?
Inventaris van het moederland Door het hart van Rusland
Io e te Rillend op de badkamervloer
Karsu Dromen van een platencontract
Lincoln Zo word je een Amerikaanse legende
The Master Verslavende mix van onrust, woede en drift
Matterhorn Barmhartige Samaritaan
NO De dictatuur te lijf met reclamespots
De ontmaagding van Eva van End Parade van lulligheid
The Patience Stone Vrijuit spreken
Post tenebras lux Kosmische home-movie
Reality Pinocchio in het Big Brother-huis
De wederopstanding van een klootzak Om mekaar in Dokkum
Zero Dark Thirty De jacht op Osama bin Laden