The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
Actie!

Meeuwenlaan 11, 1021 HR Amsterdam
zaterdag 8 september, 14.16 uur

Op een warme nazomermiddag staat een eenzame man voor de voordeur van een vrijstaand huis in Amsterdam-Noord, vlakbij het Pontplein. Als er mensen naderen brengt hij zijn wijsvinger naar zijn mond: ze moeten stil zijn, binnen zijn opnamen bezig. Op fluistertoon legt hij vervolgens uit dat de boel is omgegooid: er worden scènes opgenomen die de avond ervoor op de rol stonden. "Dat is geen probleem: de gordijnen zijn toch dicht."
Binnen, in de keuken, turen twee vrouwen naar een monitor waarop slaapkamerbeelden zichtbaar zijn. Twee jonge meisjes zitten op een enorm, omgewoeld tweepersoonsbed. De opnamen zijn even gestopt. "Tot waar ben ik in beeld", vraagt een van de meisjes? "Moet ik dit knoopje ook nog open doen? In de vorige take heb ik het tweede knoopje ook open..."
Intussen frummelt een dame van de make-­up aan het haar van het andere meisje. Regisseur Urszula Antoniak is niet tevreden over de plastic tas die tussen de meisjes op het bed ligt. "Are there more options?", wil ze weten. "Wat zei ze?", vraagt een productie-assistente. Antoniak schakelt naar het Nederlands: "Zijn er nog meer tassen?" Vervolgens richt de Pools-Nederlandse regisseur zich in het Pools tot de cameraman. Het enige woord dat voor de anderen verstaanbaar is, is 'emotie'.
Er wordt gewerkt aan Nude Area, Antoniaks derde speelfilm na de alom geroemde, meermaals bekroond arthousehit Nothing Personal en haar tweede film Code Blue, die in 2011 was opgenomen in de parallelsectie Quinzaine des Réalisateurs van het festival van Cannes.
In Nude Area draait het om twee tieners: de Nederlandse Naomi uit het welvarende Amsterdam-Zuid en de Marokkaanse Fama uit het arme Amsterdam-West. Ondanks de cultuur- en welstandsverschillen valt Naomi als een blok voor Fama, er volgt een 'emotioneel schaakspel van vriendschap, verleiding en aantrekkingskracht'.
Nude Area is een internationale coproductie; de film wordt geproduceerd door het Nederlandse Topkapi Films (van Frans van Ges­tel, die ook Code Blue produceerde) en het Poolse Apple Film Production van Dariusz Jablonski, die niet alleen produceert maar ook documentaires maakte als Fotoamator (in 1998 op het IDFA bekroond met de Joris Ivens Award) en War Games and the Man Who Stopped Them (in 2010 openingsfilm van het IDFA).
Omdat een aanzienlijk deel van het budget afkomstig is van het Polish Film Institute vindt een deel van de opnamen plaats in Polen en is een groot deel van de crew Pools. De director of photography, bijvoorbeeld, is Piotr Sobociński Jr. "Hij stamt uit een fameus Pools cameramannengeslacht", doceert Antoniak. "Hij is de zoon van cameraman Piotr Sobociński, die veel heeft gewerkt met Krzysztof Kieslowski en carrière maakte in Hollywood, en de kleinzoon van Witold Sobociński, die onder meer filmde met Krzysztof Zanussi. Zijn broer Michal is ook cameraman."
De hoofdrollen worden gespeeld door de debuterende Sammy Boonstra (Naomi) en Imaan Hammam (Fama). Als het haar van Fama en het tasje goed zijn bevonden door Antoniak, de gordijnen nog eens goed dicht zijn getrokken zodat er geen streepje licht naar binnen kan komen, en er met oorverdovend geraas een helikopter is overgevlogen, kunnen de opnamen verder. "Nice and quiet, please", zegt de opnameleider. "Pick up and roll sound."
Antoniak zit pal naast de meisjes, met een kleine monitor onder handbereik. "Concentratie", zegt ze. "Strijk met je hand door haar haar" en "pak de tas". De meisjes doen precies wat ze zegt. Onverstoorbaar.
"Nu zeg je: ik hou van je."
"Ik hou van je."
"En nog een keer: ik hou van je."
"Ik hou van je."
"Kijk elkaar aan..."
Antoniak wendt haar blik naar het schermpje voor haar buik. "Heel goed, prima. Echt heel goed. We doen nog een variant."

Jan Pieter Ekker | foto Bob Bronshoff

Nude Area | Nederland 2013 | Regie en scenario Urszula Antoniak | Camera Piotr Sobocin'ski Jr. | Montage Katharine Wartena | Productie Topkapi Films in coproductie met Apple Film Production | Producent Frans Van Gestel, Arnold Heslenfeld, Laurette Schillings (Topkapi Films) Dariusz Jablónski, Violetta Kaminska, Izabela Wojcik (Apple Film Production) | Uitvoerend producent Nicky Tüske, Niko Post | Art direction Gerard Loomans | Met Sammy Boonstra, Imaan Hammam | Kleur, plm 90 minuten | Distributie Wild Bunch | Te zien medio of najaar 2013

Op de foto: Sammy Boonstra en Imaan Hammam op de set van Nude Area, links achter cameraman Piotr Sobocin'ski Jr., rechts met blauw t-shirt regisseur Urszula Antoniaktop
Artikelen
Waar staat het IFFR? 'Regisseurs maken te veel festivalfilms'
IFFR: Regained Verweesde beelden
IFFR: Changing Channels 'Series zijn de nieuwe Groundhog Day'
Slow Criticism 2013 The other side(s) of the world II
Skyfall Bond uit de steigers

Interviews
Alex Pitstra over Die Welt Tunesiër in Europa
Guido van Driel over De wederopstanding van een klootzak 'De mooie beelden liggen voor het oprapen'
Ari Deelder over Toegetakeld door de liefde Never nooit niet ga ik me aan de regels houden
Diederik Ebbinge over Matterhorn
Michiel ten Horn over De ontmaagding van Eva van End De frikadel is het enige echte Nederlandse eten
David Verbeek over How to Describe a Cloud 'Ik ben meer van mijn personages gaan houden'
Kees Brienen over Dead Body Welcome 'Ik ben het monument'
Jessica Woodworth over La cinquième saison De opstand van de wereld
Carlos Reygadas over Post tenebras lux De duivel, dat ben jij
Donald Rice over Cheerful Weather for the Wedding Eén desastreuze dag
Bart Layton over The Imposter Ik ben uw verloren zoon
Ricky Rijneke over Silent Ones
Eduardo Villanueva over Penumbra Het donkerste deel van een schaduw
Sebastián Hofmann over Halley Aangetrokken tot het vlees

Rubrieken
Redactioneel
Kort
Filmsterren
Thuiskijken
Actie!
Sanne Vogel
Teddy Cherim
Op ooghoogte Tatoeage
Ebele Wybenga PSY versus Putin
Boeken: Shooting Time Waar is de korrel gebleven?
FilmSlot: waar blijft die tax shelter En andere reddingsplannen
World Wide Angle (NL) Project 6
Evenementen


Recensies
Cheerful Weather for the Wedding Bruid aan de rum
La cinquième saison De dood van de dansende ster
The Imposter Wie belazert wie?
Inventaris van het moederland Door het hart van Rusland
Io e te Rillend op de badkamervloer
Karsu Dromen van een platencontract
Lincoln Zo word je een Amerikaanse legende
The Master Verslavende mix van onrust, woede en drift
Matterhorn Barmhartige Samaritaan
NO De dictatuur te lijf met reclamespots
De ontmaagding van Eva van End Parade van lulligheid
The Patience Stone Vrijuit spreken
Post tenebras lux Kosmische home-movie
Reality Pinocchio in het Big Brother-huis
De wederopstanding van een klootzak Om mekaar in Dokkum
Zero Dark Thirty De jacht op Osama bin Laden