The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
Klute Boeken

Moments That Made the Movies | David Thomson | 2013, Thames and Hudson | €29,99
Het kan vermoeiend zijn naar je opa te luisteren: hij weet het beter, snapt niks van nu en blijft maar zeveren over mooie dingen van vroeger. De veramerikaniseerde, Britse criticus Thomson is zo'n opa. In zijn nieuwste gaat hij chronologisch langs de filmgeschiedenis om een aantal films te voorzien van zijn lovende, doch scherpe commentaar. Bij het soort 'films-die-je-gezien-moet-hebben' blijven in eerste instantie de verrassingen uit. Maar vanaf de jaren '70 komt Thomson met fantastische, originele tips: er zijn weinig overzichten waarin zowel Klute (1971) en Kings of Marvin Gardens (1972) als One False Move (1992) zo goed beargumenteerd tot de hoogtepunten van cinema worden gerekend. Voortaan toch maar opletten als je opa aan het woord is.

Alternative Movie Posters Film Art from the Underground | Matthew Chojnacki | 2013, Schiffer | €36,50
Hoe groter de financiële risico's in de filmindustrie, hoe vervelender de reclame. Met name filmposters hebben er nogal onder te lijden: er is een overdaad aan ongeïnspireerde Photoshop-collages van 'bank­able assets' (acteurs). Je zou verlangen naar pakweg veertig jaar geleden: toen — bijvoorbeeld in Polen — de artistieke visie boven alles ging. Gelukkig is er een tegenbeweging gaande waarbij kunstenaars en ontwerpers posters herontwerpen — ingeluid door de vaste rubriek van de fenomenale grafisch ontwerper Olly Moss in filmtijdschrift Empire. Dit boek geeft een goed overzicht van eigenlijk alle ontwerpers behalve Moss. De kwaliteit van de bijdragen is niet helemaal consistent, maar met name makers als Godmachine, Travis English, Nick Tassone en Josh Eckert laten zien hoe een filmposter zowel kunstzinnig als sprekend kan zijn.

Films produceren Handboek voor professionals (2e herziene druk) | Carolien Croon & Stienette Bosklopper | 2013, Eburon | €39,95
Deze tweede druk heette in 2008 nog De filmproducent en de naamswisseling is te begrijpen: Films produceren is haast een nieuw boek te noemen. Alle informatie (over het Filmfonds e.d.) is actueel, en, ook nieuw: mensen in het vak geven hun persoonlijke en soms ongezouten visie op het vak. Dat maakt deze verplichte kost tot een openhartig en extreem inzichtelijk boek. De cast van Borgman op de kaft lijkt de vernieuwde flair van de Nederlandse film te benadrukken en de illustraties in het boek (Plan C, Matterhorn, Junkyard, Doodslag) laten geen twijfel: er worden weer eigenheimers geproduceerd. Voor iedereen die daar aan wil bijdragen: dit boek is hét vertrekpunt.

Samenstelling Jasper de Bruin | International Theatre & Film Books | Leidseplein 26 | 1017 PT Amsterdam | t 020 6226489 | theatreandfilmbooks.comtop
Artikelen
Filmsterren 2013 Record La vie d'Adèle
IFFR: Waar is de utopische cinema? Het recht om te dromen
IFFR: Johan Grimonprez Laten wij onze tuin bewerken
FilmSlot: De toekomst van de Nederlandse filmtheaters
Slow Criticism Project 2014 'The Time is 3000 Years in Europe'

Interviews
Clio Barnard over The Selfish Giant 'Hebzucht heeft het land in z'n greep'

Rubrieken
Redactioneel
Kort
Filmsterren
Thuiskijken
Actie!
World Wide Angle (NL) Strijdverhaal
Sanne Vogel
Op ooghoogte Antonia Bird
Het nieuwe kijken Dystopia
Boeken
Evenementen


Recensies
12 Years a Slave Ook de kijker zit vastgeketend
Die andere Heimat: Chronik einer Sehnsucht Avonturen op de vierkante kilometer
For Those in Peril Drama op drift
Henri (Yolande Moreau over) 'We zijn allemaal de draad weleens kwijt'
Her Verliefd op super-Siri
L'inconnu du lac 'Ik wou op de hoogte van de ballen filmen'
Kankerlijers Ziekenhuis op stelten
Nebraska De vreemde reis van Woody Grant
Only Lovers Left Alive Rock-'n-roll junkies
Parkland De Stetson van JFK
The Selfish Giant Moderne Oliver Twist
A Touch of Sin Waargebeurde wraakfantasieën
Venus in Fur Kus mijn voet, slaaf