Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Agua fría de mar Thuiskijken

Deze maand op MUBI
Roadmovies

De Filmkrant en VOD-platform MUBI presenteren elke maand een gezamenlijk filmprogramma. Filmkrantlezers kijken drie maanden gratis. Deze maand zes keer on the road door Latijns-Amerika.

Door Barend de Voogd

Het is een cliché, maar daarom niet minder waar: filmkijken is reizen. Wie de bioscoop bezoekt, waagt zich in andere verhalen, levens en werelden. Veel films gaan ook letterlijk over reizen en dat is niet verrassend. Reizen is immers veranderen en iedere verandering, groot of klein, kan dramatisch interessant zijn.  En er zijn veel vormen van transport en nog veel meer bijzondere bestemmingen.

Vanaf de achterbank
Voor de Chileense Carla begint de reis nadat haar man haar boos uit de auto heeft gezet. Turistas (Chili, 2009) is een klassieke roadmovie. Carla's ontmoetingen in het natuurpark Siete Tazas vormen de elementen van haar innerlijke reis. "Hoe gaat het me je?" vraagt haar man aan het einde. "Beter", antwoordt zij. "En jij?" "Hetzelfde." Reizen is veranderen. Alicia Scherson regisseerde ook Play (Chili, 2005), een film als een vlotte wandeling door hoofdstad Santiago. Tristán is net gedumpt en dwaalt bedroefd, beroofd en beschonken door de stad. Christina flirt met de jongen van de plantsoenendienst, speelt Streetfighter in de arcadehal en loopt op de muziek van haar koptelefoon door de winkelcentra. Dat ze elkaar zullen ontmoeten staat vast, maar hoe?
Turistas en Play zijn goed geacteerd en geregisseerd, maar inhoudelijk niet de meest avontuurlijke films. Intrigerender is De jueves a domingo (Chili, 2012), waarin we veelal op de achterbank van een oude Mazda meereizen. Lucía en haar broertje Manuel zijn met hun ouders op vakantie in het noorden van Chili. Het kinderperspectief maakt de film bijzonder: we vangen flarden van gesprekken op, de serieuze gezichten van hun ouders, de steeds langere stiltes... Vader en moeder blijken ieder een andere bestemming voor zichzelf in gedachten te hebben. Gelukkig raakt Lucía niet alleen iets kwijt tijdens haar kennismaking met de wereld der volwassen; in één van de mooiste scènes zet haar vader de auto in z'n vrij en laat hij zijn dochter zélf het stuur in handen nemen.

Down memory lane
Dominga Sotomayor noemde haar debuut 'een omgekeerde roadmovie. (...) Wat telt is wat er wordt achtergelaten.' Zo kun je het ook benaderen. Ana y los otros (Argentinië, 2003) is nog veel duidelijker zo'n trip down memory lane. Ana keert terug naar haar geboortestad Paraná, praat met oude vriendinnen, hernieuwt de vriendschap met Diego en maakt nieuwe vrienden. Ze is op zoek naar Mariano, de jongen op wie ze zeven geleden verliefd was. Toen hij haar voor het eerst kuste, viel ze meteen flauw. Zal ze hem terugvinden? En dan?
Reizen is vaak ook slenteren, eindeloos mijmeren of overdag een dutje doen in je hotelkamer. Deze films, met uitzondering van Play, maken geen haast. Neem het landschap rustig in je op. Laaf je aan de ontmoetingen. De reis, en dat geldt zeker voor Ana y los otros, is belangrijker dan het eindstation.

Altijd blijven gaan
En soms gaat de reis, letterlijk en overdrachtelijk, helemaal nergens heen. David in La perrera (Argentinië, 2006) eindigt waar hij begonnen is: in Montevideo waar hij zijn examen probeert te halen. We leren hem aan het begin van de film kennen als een luilak met schulden en het is op het eind maar de vraag of hij zijn leven zal beteren. In de tussenliggende film zit hij in het oosten van Uruguay, waar zijn vader hem dwingt een huis te bouwen en de lokale arbeiders hem minachten. Een nachtmerrie van stilstand, die z'n climax bereikt wanneer een vriend hallucinerende paddenstoelen bereidt: een heel ander soort trip.
Karina en Mariana in Agua fría del mar (Costa Rica, 2010) zullen wel altijd op reis blijven gaan. De zevenjarige Karina loopt twee keer weg, aan het begin en aan het einde van de film. De eerste keer ontmoet ze dertigers Rodrigo en Mariana en dist ze een verzonnen verhaal op. Mariana blijft de meeste tijd in haar hotelkamer maar haar gedachten zijn ver weg. Regisseur Paz Fábrega suggereert, met een uitgekiende montage en onheilspellende gele slangen op het strand, een mysterieuze telepathische connectie tussen die twee. Misschien is reizen voor hen een vlucht. Misschien reizen ze gewoon liever alleen. Of misschien, zoals iedere bioscoopganger, samen en toch in jezelf.
Iedere vrijdag kiest de Filmkrant een nieuwe film uit het aanbod van MUBI, die vervolgens dertig dagen te zien is. Filmkrantlezers kijken de eerste drie maanden gratis naar alle films op MUBI.com! Daarna kost een abonnement €4,99 per maand.

16 januari | Agua fría de mar | Paz Fabrega
23 januari | Play | Alicia Scherson
30 januari | La perrera | Kim Chapiron
6 februari | Ana y los otros | Celina Murga
13 februari | Turistas | Alicia Scherson
20 februari | De jueves a domingo | Dominga Sotomayor Castillo

Ga direct naar mubi.com/filmkrant


Import

Hoogtepunten uit het internationale aanbod voor thuiskijkers, geselecteerd door Boudisque (boudisque.nl). Het beste uit het Nederlandse aanbod vind u wekelijks op filmkrant.nl.

Watership Down | Martin Rosens klassieke animatiefilm voor volwassenen, over een groep konijnen die door oprukkende stedenbouw verdreven worden uit hun habitat, is inmiddels ingehaald door de realiteit: de komende decennia worden ook op de plek waar de roedel heen vlucht duizenden huizen uit de grond gestampt. dvd/blu-ray, r1/A | CriterionThe Prowler | Deze klassieke film noir is een direct resultaat van de anti-­communistische heksenjacht in het Hollywood van de jaren vijftig: scenarist Dalton Trumbo stond al op de zwarte lijst; regisseur Joseph Losey vluchtte tijdens het maken naar Europa. De paranoia spat van het scherm. dvd, r1 | VCI/UCLAThe Killing (+ Killer's Kiss) | Stanley Kubricks derde speelfilm The Killing is op zichzelf al de moeite waard, maar de Britse distrubuteur Arrow Academy verstopt in de extra's ook zijn tweede film Killer's Kiss. Volgens Kubrick zelf een 'onvolwassen' werk, maar daarmee niet minder interessant voor liefhebbers. blu-ray, rB | Arrow AcademyLe pont du Nord | Helaas wordt Paris s'en va, Jacques Rivette's kortere vingeroefening gemaakt met dezelfde cast, crew en thema's als Le pont du Nord, niet bijgeleverd bij deze Amerikaanse uitgave, noch op de eerdere Britse uitgave van Eureka. Maar ook op zichzelf is dit één van Rivette's beste films. dvd/blu-ray, r1/A | Kino LorberEvery Man for Himself | Na zowat een decennium alleen in experimentele video te hebben gewerkt, keerde Jean-Luc Godard in 1980 terug met wat hij zelf, in sluwe marketingtermen, omschreef als zijn 'tweede debuutfilm'. Maar Sauve qui peut (la vie), nu uitgebracht onder de Engelse titel, draagt evengoed de sporen van dat experiment. blu-ray, rA | Criteriontop
Artikelen
IFFR What the F?! Roestvrijstalen loeders
IFFR 24/7 Word wakker. En ga slapen.
IFFR De verweesde generatie Knip dat elastiek toch eens door
IFFR Taiwan New Cinema 'Er is iets met die films; ze geven je het gevoel dat je erin zit'
IFFR Lichtkunstenaar Bruce McClure Stream of cinematicness
IFFR Alledaagse propaganda Keizers zonder kleren
IFFR Het spookt in Rotterdam
IFFR Really? Really. Het surrealisme is terug

Interviews
Jan-Willem van Ewijk over Atlantic. (IFFR Live!) Surfen over de huid van de wereld
Héloïse Godet over Adieu au langage 'Mijn hazenlip verklaart voor mij de titel'
Ruben Östlund over Turist Niks vrouwen en kinderen eerst
Sacha Polak over Zurich Wat is erger: verlies of bedrog?
IFFR Nina Hoss over haar 'ontmenselijkte' hoofdrol in Phoenix De horror na de horror

Rubrieken
Redactioneel
Kort
Filmsterren
Thuiskijken
Actie!
World Wide Angle (NL) Ach, arme Boro, die kende ik goed
Het nieuwe kijken Vluchte­lin­gen-kamp binnen­stebuiten
Op ooghoogte Maancinema
Boeken: Seven Samurai onder de microscoop
Evenementen


Recensies
Adieu au langage De truc van Jean-Luc
Amour fou (Jessica Hausner over) Tot de dood ons verenigt
Big Eyes De kitsch van Tim Burton
Birdman Waanzinnige vogelvlucht
Blackhat De echte nieuwe wereld (waar we nooit een stap zullen zetten)
Il capitale umano Iedereen heeft een prijs
Dos disparos Middenklasse zombies
Foxcatcher Bloedig is uw kunst, bloedig zal uw einde zijn
Girlhood Shinen als een diamant
Gluckauf Met schuld verzwaard
Ich Seh, Ich Seh De oerangst van een kind
Inherent Vice Paranoïde high van 70's Amerika
Man with High Heels (IFFR Jang Jin) Misantroop draagt oplossingen aan
O Menino e o Mundo Dansen op de wolken
A Most Violent Year Echt eerlijk is niemand
National Gallery (Frederick Wiseman over) Met je oog over het schilderij dansen
The Sky Above Us (IFFR Live! Marinus Groothof over) Erotiek laat zich niet bombarderen
The Tribe Hoe gedurfd is dit eigenlijk?
Turist Sneeuwwitje en de razende lawine
We Are Brothers (IFFR Jang Jin) Misantroop draagt oplossingen aan
Zurich Verpletterend acteerdebuut Wende Snijders