Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Actie!

Grasweg 48-50
1031 HX Amsterdam Noord
18 juni 2014, 12.12 uur

"Die daar", zegt regisseur Ramon Gieling tegen sopraan Olga Zinovieva, terwijl hij de lamp aanwijst waarnaar ze moet kijken, zodat hij een goeie, serene close-up kan maken. Dan doet hij een stapje terug en heft Zinovieva een aria aan uit de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach: "Blute nur, du liebes Herz! / Ach! ein Kind, das du erzogen, / Das andeiner Brust gesogen, / Droht den Pfleger zu ermorden, / Denn es ist zur Schlange worden!"
De opnames vinden plaats in de Schram Studio's in Amsterdam-Noord. Maar production designer Vincent de Pater, cameraman Goert Giltay en het licht-departement hebben met bescheiden middelen een huzarenstukje uitgehaald. Er hangen doeken waarop immense foto's van een kerkinterieur zijn geprint — een beetje vervaagd, omdat dat er op camera het beste uitziet. De verder vrijwel lege, kale studio baadt in een beeldschoon, kerkelijk licht.
Erbarme Dich — Matthäus Passion Stories wordt een labyrintische vertelling, waarin onder anderen operaregisseur Peter Sellars, schrijfster Anna Enquist en danser Emio Greco, omringd door het Bach Koor en Orkest van dirigent Pieter Jan Leusink en een groep daklozen als publiek kond doen van hun bijzondere verhouding met Bachs muziek. "In de Matthäus Passion horen mensen iets wat ze niet zouden verdragen als het in gewone taal zou worden gezegd", aldus Gieling — eerder verantwoordelijk voor films als Herinnering aan een trieste dageraad (2014), Over Canto (2011), Tramontana (2009) en Johan Cruijff — En un momento dado (2004).
Het stuk, door sommigen beschouwd als het muzikale hoogtepunt van de westerse beschaving, heeft het leven van sommige mensen vergaand beïnvloed, weet Gieling. "Neem dit verhaal: Zinovieva komt uit een arm gezin uit Novasibirsk, Siberië. Toen ze werd toegelaten tot het conservatorium in Den Haag, had ze geen geld, geen visum, niets. Ze zong twee liederen voor aan een Haags echtpaar, dat haar onderdak bood en bereid was haar studie te betalen. Vier jaar geleden deed ze auditie bij Leusink. Die stuurde haar weg met de mededeling dat ze eerst Duits moest leren. Dat deed ze. Nu, vier jaar later, is ze eerste soliste. En woont ze in bij de dirigent, in Elburg", zegt Gieling. "Hoe ik dat weet? Ze heeft het me in het Russisch verteld. Ze heeft niets van een diva, maar is gewoon een bescheiden, steengoede so­praan."
Zinovieva bewijst het gelijk van Gielings woorden keer op keer als ze met haar prachtige ijle stem "Blute nur" aanheft. Na iedere take wordt door de toeschouwers bewonderend geapplaudisseerd.
Niet alleen de verhalen in Erbarme Dich — Matthäus Passion Stories zijn bijzonder, ook de uitbreng van de kruising tussen een opera, een vertelling en een muzikale hallucinatie wordt dat. Erbarme Dich is namelijk een van de vijf films die zijn geselecteerd voor IFFR LIVE!, een initiatief dat moet zorgen voor een brede verspreiding van Europese films in het digitale tijdperk. Dit houdt in dat de film tegelijkertijd in Rotterdam en allerlei zalen in Europese landen wordt vertoond, en dat naderhand bezoekers van alle vertoningen via Twitter kunnen praten met de cast en crew van de film. Check de site van het IFFR voor meer informatie.

Jan Pieter Ekker | foto Bob Bronshoff

Erbarme Dich — Matthäus Passion Stories | Regie en scenario Ramon Gieling | Productie Keydocs, Janneke Doolaard | In coproductie met NCRV | Uitvoerend producent Sylvia Baan | Mede mogelijk gemaakt door Filmfonds, Mediafonds, CoBO en Fonds 21 | Geluid Wouter Veldhuis | Sound design Marc Lizier | Art direction Vincent de Pater | Montage: Barbara Hin | Kleding Catherine Cuyckens | Kleur, 95 min | Met Peter Sellars, Simon Halsey, EmioGreco, Pieter Jan Leusink, Olga Zinovieva, Sytse Buwalda, Noortje Sluyter, Rinke Nijburg, The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands en het Daklozenkoor 'De Straatklinkers' | Distributie Cinemien | Te zien vanaf 25 januari op het International Film Festival Rotterdam i.h.k.v. IFFR LIVE! en Vanaf 26 februari in de Nederlandse bioscopen

Op de foto: sopraan Olga Zinovieva en regisseur Ramon Gielingtop
Artikelen
IFFR What the F?! Roestvrijstalen loeders
IFFR 24/7 Word wakker. En ga slapen.
IFFR De verweesde generatie Knip dat elastiek toch eens door
IFFR Taiwan New Cinema 'Er is iets met die films; ze geven je het gevoel dat je erin zit'
IFFR Lichtkunstenaar Bruce McClure Stream of cinematicness
IFFR Alledaagse propaganda Keizers zonder kleren
IFFR Het spookt in Rotterdam
IFFR Really? Really. Het surrealisme is terug

Interviews
Jan-Willem van Ewijk over Atlantic. (IFFR Live!) Surfen over de huid van de wereld
Héloïse Godet over Adieu au langage 'Mijn hazenlip verklaart voor mij de titel'
Ruben Östlund over Turist Niks vrouwen en kinderen eerst
Sacha Polak over Zurich Wat is erger: verlies of bedrog?
IFFR Nina Hoss over haar 'ontmenselijkte' hoofdrol in Phoenix De horror na de horror

Rubrieken
Redactioneel
Kort
Filmsterren
Thuiskijken
Actie!
World Wide Angle (NL) Ach, arme Boro, die kende ik goed
Het nieuwe kijken Vluchte­lin­gen-kamp binnen­stebuiten
Op ooghoogte Maancinema
Boeken: Seven Samurai onder de microscoop
Evenementen


Recensies
Adieu au langage De truc van Jean-Luc
Amour fou (Jessica Hausner over) Tot de dood ons verenigt
Big Eyes De kitsch van Tim Burton
Birdman Waanzinnige vogelvlucht
Blackhat De echte nieuwe wereld (waar we nooit een stap zullen zetten)
Il capitale umano Iedereen heeft een prijs
Dos disparos Middenklasse zombies
Foxcatcher Bloedig is uw kunst, bloedig zal uw einde zijn
Girlhood Shinen als een diamant
Gluckauf Met schuld verzwaard
Ich Seh, Ich Seh De oerangst van een kind
Inherent Vice Paranoïde high van 70's Amerika
Man with High Heels (IFFR Jang Jin) Misantroop draagt oplossingen aan
O Menino e o Mundo Dansen op de wolken
A Most Violent Year Echt eerlijk is niemand
National Gallery (Frederick Wiseman over) Met je oog over het schilderij dansen
The Sky Above Us (IFFR Live! Marinus Groothof over) Erotiek laat zich niet bombarderen
The Tribe Hoe gedurfd is dit eigenlijk?
Turist Sneeuwwitje en de razende lawine
We Are Brothers (IFFR Jang Jin) Misantroop draagt oplossingen aan
Zurich Verpletterend acteerdebuut Wende Snijders