Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
ZWARTBOEK Filmbladen

Sight & Sound

Wat is er verder over film te lezen? De Filmkrant bespreekt maandelijks de belangrijkste filmbladen, webzines en andere periodieken.

Ha, leuk, het Britse filmblad Sight & Sound heeft in zijn eindejaarseditie (januari 2007) ook lijstjes afgedrukt. En zie daar, twee Nederlandse films haalden bij de Britten een positie op de eerste plaats. black book van Paul Verhoeven voert het jaarlijstje aan van western-specialist Ed Buscombe, een van de in totaal 46 filmcritici en reguliere medewerkers die door het blad werd gepolst. zwartboek is dus Buscombe's Favoriete Film van 2006. En hij heeft ook een goeie reden bedacht: "A welcome return to form with a fast moving narrative that avoids gung-ho heroics in a story of deceit and betrayal in the Dutch resistance."
Geoffrey Macnab is het wel met hem eens. Bij hem staat black book op nummertje 4, tussen Andrea Arnolds red road en Martin Scorsese's the departed. Waarom? "For bravura storytelling." En dat is alles wat hij er verder over wil melden. Op de website, waar de lijstjes in iets uitgebreidere vorm zijn opgenomen, geen extra informatie over zijn keuze. En dan komen we vanzelf bij SF Said, de van oorsprong Libanese journalist van de Daily Telegraph die in paradise now van Hany Abu-Assad zijn Favoriete Film van 2006 zag. "The most political important film this year, and the best. Had me spellbound", aldus meneer Said.

Alptraum
En tot zover het nationale rondje. Alle 46 lijstjes bijelkaar opgeteld, staat caché van Michael Haneke ook bij Sight & Sound op de eerste plaats. Als hommage aan de favoriete Oostenrijker heeft het blad de rubriek 'DVD of the Month' meteen maar aan hem gewijd. Met de 'Michael Haneke Trilogy' zijn de eerste drie films der siebente kontinent, benny's video en 71 fragmente einer chronologie des zufalls op schijf gezet door de firma Tartan. Ben wel benieuwd naar de interviews met Haneke die bij elke afzonderlijke film zijn opgenomen. En een beetje jammer dat die andere dvd-box van de firma Artificial Eye, 'The Michael Haneke Collection' bestaande uit zijn laatste vier films code inconnu, la pianiste, le temps du loup en caché, ook niet meteen wordt besproken. Het wachten is nu op funny games (2007) waarmee Haneke de Amerikaanse remake van zijn angstaanjagende 'Alptraum' funny games (1997) zal presenteren, een thriller over de relatie tussen vermaak en geweld. Naomi Watts en Tim Roth zullen het vakantie vierende echtpaar spelen. Michael Pitt — het verwende mummelmondje uit Bertolucci's the dreamers en Van Sants last days — zal een van de jongens zijn die hen komt 'verrassen'.
Wat Sight & Sound als filmblad zo waardevol maakt, is dat alle films die in de betreffende maand in première gaan, uitgebreid worden besproken — deze maand 25 films in totaal — en dat er in samenwerking met het British Film Institute (BFI) ook uitgebreide credits bij elke film worden geleverd. De details over de soundtrack zijn een heerlijkheid. Ook kiest de redactie een 'Film of the Month' die dan voluit over twee pagina's wordt besproken zoals dit keer it's winter van de Iraanse regisseur Rafi Pitts met wie tegelijk een kort interview is opgenomen.
Met een 16 pagina's tellende special over 'British Cinema Now' sluit het blad een opvallend geslaagd Brits filmjaar af, met rinkelende bioscoopkassa's voor borat en bond, maar ook de Gouden Palm voor Ken Loach (the wind that shakes the barley) en belangrijke internationale prijzen voor Michael Winterbottom (the road to guantanamo), Stephen Frears (the queen) en debutante Andrea Arnold (red road).
Hoofdredacteur Nick James voegt daar graag nog een nieuwe Britse film aan toe: this is england waarin Shane Meadows de skinheadjeugd van de jaren tachtig portretteert, en de twee nieuwe gangsterfilms london to brighton en the lives of the saints. Films waar we wat hem betreft naar mogen uitkijken. Tegelijkertijd blijft hij ook vragen stellen, over de verbeeldingskracht van de Britten, toen en nu. Stilletjes vindt hij Derek Jarman en Nicolas Roeg — die met puffball zijn eerste film in elf jaar aan het maken is — toch van een ander kaliber.

Belinda van de Graaf

Sight & Sound
The international film magazine
Januari 2007, 96 pagina's, 3.95 pond
bfi.org.uk/sightandsound


top
Artikelen
Filmjaar 2006 De favoriete films van de Filmkrant
De wraaktrilogie van Park Chan-wook Storm oogsten

Interviews
Koen Mortier over EX DRUMMER Koen Mortier over ex drummer
Joke Liberge Als een mes in het water
Park Chan-wook over de Vengeance-trilogie Wraak geeft geen voldoening
TAKE 5: Cyrus Frisch over reageren

Rubrieken
Action!
Ervaren filmfreak in spe Spiceboys en Backstreetgirls
Amsterdam Box Office Periode 16 november t/m 13 december 2006
Boeken Filmosofie
Cinedix
Evenementen
Festivals
Filmbladen Sight & Sound
De geruchtenmachine
Mening
Mijn Mening
De Pers Over
Thuiskijken
Verwacht


Recensies
'N BEETJE VERLIEFD 'n Beetje van alles
APOCALYPTO Adrenalinekick
BOBBY Het enigma Robert Kennedy
DEALING AND WHEELING IN SMALL ARMS Handel met Magere Hein
DERECHO DE FAMILIA aka FAMILY LAW De wetten van vader en zoon
EN SOAP Lekker samen scheren
THE FISH FALL IN LOVE Hier komen en van me houden
INDIGÈNES Functionele verwijzingen
LIGHTS IN THE DUSK Losers in TL-licht
OLIVIER ETC. Gepassioneerd, heetgebakerd en bijna dood
OUR DAILY BREAD Eerlijk over eten
PARIS JE T'AIME Filmtoeristische pr-stunt