Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Django Thuiskijken

Django
Tarantino's inspiratie

De originele Django is een van de meest gewelddadige, iconische én succesvolle spaghettiwesterns ooit, die veel navolging kreeg. Een in modder, bloed en cynisme gedrenkt wraakverhaal over de mysterieuze gunslinger Django en zijn trouwe metgezel: een doodskist. Django Unchained van Quentin Tarantino is erdoor geïnspireerd.

Django is gemaakt in de gouden periode van de spaghettiwestern, de jaren 1966-'68, waarin Italianen op zoek naar a few dollars more zo'n 300 neo-westerns schoten. Het leverde veel haastwerk op en een handvol klassiekers. Sergio Leone filmde in die jaren The Good, the Bad and the Ugly en Once upon a Time in the West, Sergio Corbucci draaide naast Django nog The Mercenary en The Great Silence. Wat een tijd.
Sergio Corbucci schildert in Django een desolaat landschap waar de zon nooit schijnt en ieder sprankje groen ontbreekt. Modder­bruin is hier de enige kleur. In een spookstadje ligt een saloon met droevige muziek en rochelende hoeren. Tot de komst van Django was dit neutraal terrein in de oorlog tussen de bandietenlegers van de vadsige Mexicaanse generaal Hugo en de sadistische majoor Jackson, die op zijn ranch Mexicanen afschiet als kleiduiven. Django zoekt mot met beide kampen, moordt de ene helft uit en besteelt de andere. Maar uiteindelijk blijft hij met lege (en kapotte) handen over. Zelfs zijn trouwe doodskist verliest hij. Maar hij blijft wel als laatste staan. Inderdaad, een klassiek verhaal.
Meer nog dan Django zelf schuilt in die met modder besmeurde lijkkist die hij altijd met zich meesleurt de echte held en het ware karakter van deze film. Eerst een gesloten mysterie, dan een symbool en brenger van de dood en later een schatkist vol gestolen goud en hoop op een nieuwe toekomst. Misschien is de kist wel Django's ziel: zijn verleden, zijn eenzaamheid, zijn wraakzucht en zijn waanzin.
De doodskist maakte van Django een mythe, maar Franco Nero maakte de film onsterfelijk. De knappe Italiaan met de helblauwe ogen, die volgens IMDb in 180 films heeft gespeeld, geeft Django iets ambivalents. Hij maakt van de cynische engel des doods haast een popster. Tientallen officieuze vervolgen kreeg de film, meestal omdat de distributeur gewoon de naam Django op de poster liet kalken. En nu is er dus de nieuwe Django Unchained van Quentin Tarantino. Die leende voor Reservoir Dogs al de scène uit Django waarin lachend een oor wordt afgesneden. Dat moet wel wat moois opleveren. Franco Nero zit er in ieder geval in.

Rik Herder

Django | Italië/Spanje, 1966 | Regie Sergio Corbucci | 93 minuten | Op dvd (Excesso)


Kumaré
Nepgoeroe

In de voetsporen van Borat en Michael Moore doet de Indiaas-Amerikaanse regisseur van Kumaré zich voor als nep­goeroe om spiritueel leiders te ontmaskeren.De Indiaas-Amerikaanse Vikram Gandhi kan er niet meer tegen: hippe blanke Amerikanen die hun heil zoeken in yoga, yogi's en goeroes. Een halfbakken versie van de spiritualiteit van zijn cultuur dus, waar Singh als kind juist om gepest werd en hardhandig afstand van probeert te nemen.
En dus gaat de regisseur op een missie om deze belachelijkheid te ontmaskeren. Om te beginnen treedt hij in de voetsporen van Michael Moore (Bowling for Columbine) en Morgan Spurlock (Super Size Me): activistisch filmmaken. Hij bezoekt een reeks zelf­­be­noemde spiritueel leiders, zowel in Amerika als India. Deze mannen (ja, het zijn altijd mannen) en hun makke volgers neemt hij ogenschijnlijk serieus, maar in de montage legt hij de absurditeiten van hun gekozen levensstijl bloot.
Verder gedesillusioneerd door deze ontmoetingen gaat Singh een stap verder — achter Sacha Baron Cohen (Borat) aan, door zélf een goeroe te worden. Immers, zo stelt hij zelf in zijn voice-over: "Als ik het kan, bewijst dat dan niet dat iedereen het kan?" En dus wordt hij de doelbewust clichématige goeroe Kumaré: hij laat haar en baard uitgroeien, ruilt zijn spijkerbroek in voor een rood gewaad en wisselt zijn Amerikaanse tongval in voor het zware accent van zijn oma. Hij trekt van woon­­plaats New Jersey naar woestijnstad Phoenix, waar niemand hem kent, en begint zijn queeste om volgers te vinden.
Dat is het punt waar Kumaré van een wat luie Borat-kloon ombuigt naar iets interessanters. Want Kumaré vindt inderdaad volgers, maar het blijken geen makke schapen. In plaats daarvan vindt Singh echte mensen met echte problemen die echte troost halen uit zijn opzichtig gekunstelde spiritualiteit (waarin hij steeds maar weer vooropstelt dat hij een faker is) en absurde yoga-moves. En Singh is lang niet zo meedogenloos als Cohen: hij worstelt met de verantwoordelijkheid waar zijn grap hem mee heeft opgezadeld.
Dat proces vormt uiteindelijk het hart van deze documentaire, zowel narratief als emotioneel. Singh schuwt de platitudes niet in zijn accentloze voice-over ("De grootste leugen die ik ooit vertelde, werd de grootste waarheid die ik heb ervaren"), maar het fascinerende zijn juist de kleine kernen van waarheid die daar steeds in blijken te schuilen.

Joost Broeren

Kumaré | Verenigde Staten, 2011 | Regie Vikram Gandhi | 84 minuten | Op dvd (De Filmfreak)


Import

De beste films die deze maand internationaal op dvd en blu-ray verschijnen, samengesteld door Boudisque (Vredenburg 31, Utrecht, boudisque.nl) 

Fear and Desire | Net te laat voor EYE's grootschalige Kubrick-retro­spectief, maar voor verzamelaars en fans is het debuut van de grootmeester nu eindelijk beschikbaar — terwijl Kubrick zelf bij leven nooit toestemming gaf de film te vertonen. dvd/blu-ray (r2/B) | Eureka!/MoC

Lost films of Herschell Gordon Lewis | Drie verloren gewaande films van de exploitatie-grootheid voor het eerst op thuisvideo in gloednieuwe 2K-restaura­ties — hopelijk wel wat gruizig gehouden: Linda & Abi­li­ne, Ecstasies of Women en Black Love. blu-ray+dvd (regio­vrij) | Vinegar Syndrome

Black Sunday & Lisa and the Devil | Sowieso is het een goede maand voor exploitatiefans, met bijvoorbeeld ook dit duo special editions van films van Mario Bava, vader van de spa­­­­­­­­­ghettipulp, volop heksengebroed en satanische rituelen. blu-ray+dvd (regiovrij) | Arrow Video

Ticks | En om het af te maken nog deze recentere Amerikaanse splatterklassieker, waarin een groep tieners het opneemt tegen door steroïden uit de kluiten gewassen teken. Bij twijfel: pletten! dvd (r1) | Olive Films

Der Blaue Engel | Deze HD-versie van Josef von Sternbergs klassieker verscheen in november al in de Verenigde Staten, maar Eureka!'s Britse uitgave wint het daarvan wat betreft verpakking en extra's. blu-ray+dvd (rB/2) | Eureka!/MoCJBtop
Artikelen
De beste films van 2012
Het temmen van een tijger
Het Quentin-universum

Interviews
Malik Bendjelloul over Searching for Sugar Man Het raadsel van de verdwenen artiest
Peter Monsaert over Offline 'Ik wist wat voor schoenen Rudy draagt'
Jacco Groen over Lilet Never Happened 'Niemand wil een film over kinderprostitutie zien'

Rubrieken
Redactioneel
Kort
Filmsterren
Thuiskijken
Actie!
Sanne Vogel
Teddy Cherim
Zwarte gaten: Tomas Kaan zag eindelijk Les quatre cents coups 'Enorme levenslust'
Op ooghoogte Lazarus-moment
Ebele Wybenga De filterbubbel
Boeken: Hollywood's Copyright Wars Honderd jaar piraterij
World Wide Angle (NL)
Evenementen


Recensies
3 (Tres) Samen alleen
Het bombardement Naakt bij de hooischuur
Django Unchained Kill Calvin Candie!
Hyde Park on Hudson Wel of geen hotdogs?
The Impossible Het gezin wint
Life of Pi God, dank u voor mezelf!
Like Someone in Love Liefde is een slecht begrepen grap
Les misérables (Tom Hooper) Kauwgum voor de oren
Offline De misère na het mysterie
Paradies: Liebe Lof der zotheid
Scabbard Samurai De hopeloze komiek
Searching for Sugar Man Een springlevende Kurt Cobain
The Sessions Hoe seks echt is
Sightseers Had je m'n vakantie maar niet moeten verpesten
Du vent dans mes mollets Slapen met je rugzak om
Une vie meilleure Geld lenen? Slecht idee