Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Actie!

Zwanenplein 34,
1021 CM Amsterdam
25 september 2017, 17.10 uur


Toen Studio 150 nog op de Lauriergracht was gevestigd, hebben artiesten als De Dijk en Paul Weller er platen opgenomen. Inmiddels zit de geluidsstudio in de Bethlehemkerk aan het Zwanenplein in Amsterdam-Noord en zijn er andere grote artiesten gearriveerd voor de opnamen van De grote Hummimummi Kerstspecial van Mascha Halberstad. Douwe Bob, Akwasi en gospelzangeres Shirma Rouse zijn present, en Giorgi Kuiper en Jordy Dijkshoorn van de Nederrapgroep De Likt. Maar het wachten is op 'the one and only' Lee Towers.
De grote Hummimummi Kerstspecial is gebaseerd op Halberstads (jeugd)televisieserie De grote Hummimummi Karaokeshow uit 2006, waarin de hoofdrollen werden gespeeld door de geanimeerde hond Hummimummi en de poes Oessiepoessie. Het was destijds de bedoeling dat Halberstad twaalf afleveringen zou maken, maar bij aflevering zeven ging het omroepstelsel op de schop en was er opeens geen geld meer.
Hummimummi verdween van de buis, maar Halberstad, die vervolgens furore maakte met, onder meer, de korte film Munya in mij en de videoclip Wild Frontier van The Prodigy, was nog niet met hem klaar. Nadat ze de muziekfilm Pitch Perfect (Jason Moore, 2012) had gezien, bedacht ze dat ze een musical wilde maken rond Hummimummi. In stop-motion.
Mieke de Jong schreef het script, waarin Hummimummi samen met Oessiepoessie een karaokespecial wil opnemen. Shirma Rouse zorgt voor een vleugje gospel, de charmante mooiboy Douwe Bob dingt naar de gunsten van Oessiepoessie. Als Lee Towers in de tot skihut omgebouwde studio arriveert, reageert iedereen opgetogen. Óók de poppen — doordat poppenspeelster Daphne Zandberg onder de poppen aan een hendeltje trekt, kijken ze blij verrast. Het wordt allemaal nóg gezelliger als Lee Towers een paar moppen vertelt: "Komt een man bij de dokter. De dokter vraagt: 'Meneer, drinkt u?' Waarop de man antwoordt: 'Nou graag dokter, wat heeft u zoal?'"
Dan is het tijd voor de opnamen. Halberstad neemt plaats achter de monitor, Zandberg gaat op haar knieën zitten, met Hummimummi en Oessiepoessie aan haar gestrekte armen. Er wordt een We Are the World-achtig lied ingezet, met uithalen van alle aanwezige artiesten. "Er komt een tijd / dat ik in je ogen kijk", zingt Douwe Bob. Shirma Rouse valt in, dan Akwasi, maar als Lee Towers mee begint te zingen, met zijn typische volle geluid, wordt direct duidelijk waarom hij is gecast. "Alle sterren groot en klein / maar de grootste dat zijn wij."
En in koor: "Echte vrienden voor het leven / kunnen alles geven. Altijd en overal!"

Jan Pieter Ekker | foto Bob Bronshoff

De Grote Hummimummi Kerstspecial | Nederland, 2017 | Scenario Mieke de Jong | Regie Mascha Halberstad | Producent Viking Film | In coproductie met VPRO | Uitvoerend producent Piek Wolfs-Seebregts | Camera Goof de Koning | Montage Mascha Halberstad | Animaties Marike Verbiest, Jasper Kuijpers | Kleurcorrectie Jef Grosfeld | Recording mixer Jan Schermer | Met Lee Towers, Douwe Bob, Shirma Rouse, Akwasi en De Likt, de stemmen van Hummimummi en Oessiepoessie worden ingesproken door Alex Klaasen en Jetty Mathurin | Kleur, 25 minuten | Omroep VPRO | Distributie Herrie Film & TV | Te zien 24 december, 15.00 uur op NPO Zapp, herhaling op maandag 25 december, 10.45 uur, NPO Zapp, daarna op NPO Start

Foto: v.l.n.r. Douwe Bob, Shirma Rouse, Akwasi, Lee Towers en Giorgi Kuiper en Jordy Dijkshoorn van De Likt, In het midden poppenspeelster Daphne Zandberg met Hummimummi en Oessiepoessie, rechts animatie-assistent Marije van Ouwerkerk en regisseur Mascha Halberstad (in het zwart).


top
Artikelen
De beste films van 2017
mother! De oerfilm van 2017
Jesper Just in EYE

Interviews
Ildikó Enyedi over On Body and Soul Via de droom uit de comfort zone
Lynne Ramsay over You Were Never Really Here 'Deze hele film was een waanzinnige koortsdroom'
Urzsula Antoniak over Beyond Words 'Wij behoren toe aan de grootste natie op de wereld: de natie van immigranten'
Paolo Virzì over The Leisure Seeker 'Toen ze ja zeiden, zat ik eraan vast haha!'

Rubrieken
Thuiskijken
Actie!
Boeken: Tot de laatste akte! 'Verzamelen, dat is een ziekte'
Andy at the movies
Kort
Het Nieuwe Kijken: Wat moet een mens met videokunst?
Redactioneel
Filmsterren
Humans of Film Amsterdam
The Thinking Machine 14 Maan, waterval, boom, stroompje


Recensies
A Ciambra Opgroeien in de hak van Italië
Bar bahar Vrouwen naar je hart
Beyond Words Wanneer is Michael thuis?
Call Me by Your Name Proustiaans liefdesverhaal
The Disaster Artist Over een houterig softporno relatiedrama dat een cultfilm werd
Human Flow (Ai Weiwei over) 'Er is geen verschil tussen kunst en activisme'
Instant Dreams De perfecte formule
The Leisure Seeker Plotgestuurde Alzheimer
The Long Season Nieuwsgierig rondneuzen
On Body and Soul Een onverwachte aanraking
Paradise De Duitse flirt van een aristocrate
The Party (Sally Potter over) Soiree op salpeterzuur
Taal is zeg maar echt mijn ding Romantiek, zeg maar, niet echt
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri Waar de woede vandaan komt
Tokyo Trial Een strafexpeditie uit het westen
The Woman Who Left Diaz ziet de waarheid (en wacht niet af)
Wonder Wheel Gevangen in de rol van haar leven
You Were Never Really Here Furieus, maar niemand die het ziet