Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
HARRY POTTER AND THE ORDER OF THE PHOENIX Verwacht

HARRY POTTER AND THE ORDER OF THE PHOENIX
David Yates
Een nieuw jaar op Hogwarts, een nieuw avontuur. Potter, nog even en hij moet zich gaan scheren, komt na de zomervakantie terug op de toverschool en ontdekt dat iedereen gelooft dat zijn ontmoeting met Voldemort het jaar daarvoor (harry potter and the goblet of fire) een leugen was. De oprukkende 'Duistere krachten' dreigen de overhand te krijgen als blijkt dat de lessen van de nieuwe leraar 'Verweer tegen de zwarte kunsten' volstrekt ontoereikend zijn. Potter neemt het stokje in eigen hand en leert een geheim clubje tovenaarstudenten het een en ander aan allesverzengende trucjes. (Te zien vanaf 11 juli)


LES TÉMOINS
André Téchiné
1984, de lange schaduw van aids werpt zich over Parijs en rusteloos om elkaar draaiende geliefden en verliefden en vluchtige seksuele passanten moeten daar toch echt rekening mee gaan houden. Zie ook uitgebreide recensie in Filmkrant nr 289. (Te zien vanaf 12 juli)


SOUNDS OF SAND
Marion Hänsel
Dorpelingen moet hun geboortegrond in de woestijn verlaten omdat diezelfde woestijn al het land wegvreet en steeds minder voor voedsel overlaat. En behalve die natuur rukt aan de andere kant de burgeroorlog op. Een lange barre tocht volgt. Zie ook uitgebreide recensie in Filmkrant nr 289. (Te zien vanaf 12 juli)


FUR
Steven Shainberg
Portret van fotografe Diane Arbus (1923-1971) op basis van de biografie van Patricia Bosworth. Arbus raakte via volledig behaarde bovenbuurman (Robert Downey Jr.) op het spoor van 'de anderen' (dwergen, circusartiesten, siamese tweelingen). Arbus pleegde in 1971 zelfmoord maar de film houdt gemakshalve tien jaar eerder op. In de VS ontstond kritiek op Nicole Kidmans etherische vertolking van de fotografe. Zie ook uitgebreide recensie in Filmkrant nr 289. (Te zien vanaf 12 juli)


WHITE NOISE 2
Patrick Lussier
In white noise was het Michael Keaton die via het curieuze EVP (Electronic Voice Phenomenon) met zijn overleden vrouw kon bellen. Nu is het Abe Dale (Nathan Fillion) die via een bijna-dood-ervaring aanvoelt wanneer iemand op het punt staat dood neer te vallen. Maar als hij een paar van die mensen redt, leidt dat tot allerlei ongein: op de derde dag zullen ze bezeten raken van de duivel. Abe moet van de scenarist dan maar iedereen vermoorden. (Te zien vanaf 19 juli)


ZOOP IN ZUID-AMERIKA
Johan Nijenhuis
In het Zuid-Amerikaanse regenwoud, laat het in de buurt van de Amazone zijn, dreigt een vlindersoort uit te sterven. De rangers wordt om hulp gevraagd en daarom gaan ze tangodansen, wildwatervaren en voetballen en worden ze achtervolgd door krokodillen, spinnen en vissen. Derde avontuur van de rangers na zoop in afrika en zoop in india. (Te zien vanaf 19 juli)
DEATH AT A FUNERAL
Frank Oz
Komische puinhoop ontstaat als een lilliputter het geheim van de net overleden pater familias wil bekendmaken. Poging tot zwarte Britse komedie maar regisseur Frank Oz werkt zo nu en dan met Steve Martin samen en dat is toch een ander genre dan Brits sarcasme. (Te zien vanaf 19 juli)


FANTASTIC FOUR: RISE OF THE SILVER SURFER
Tim Story
Victor Von Doom is terug op jacht naar de krachten van de toch-net-niet-helemaal-naakt rondvliegende Silver Surfer en de Fantastic Four moeten dat verhinderen. Heel vervelend allemaal want Reed en Sue wilden net trouwen. (Te zien vanaf 26 juli)
I NOW PRONOUNCE YOU CHUCK AND LARRY
Dennis Dugan
Het scenario is onder anderen van Alexander Payne die sideways en about schmidt schreef en regisseerde. Twee brandweermannen in Brooklyn doen zich voor als homostel om allerlei financiële voordelen binnen te halen. De vraag is of de makers risico's durven lopen of dat het alleen maar flauwe grappen oplevert. Je zou denken dat Alexander Payne niet alleen voor het laatste tekent. (Te zien vanaf 26 juli)
RATATOUILLE
Brad Bird
Achtste Pixar-animatie na cars speelt zich af in een Parijse bistro waar Remy de rat het tot chef-de-cuisine wil schoppen. Zijn menselijke collega's moeten traditioneel weinig van ratten hebben. (Te zien vanaf 1 augustus)
MOLIÈRE
Laurent Tirard
Kostuumdrama over de 17e eeuwse toneelschrijver Molière, die eigenlijk Jean-Baptiste Poquelin heette, dat zich afspeelt tijdens een periode in zijn leven waarover historisch nauwelijks iets bekend is. Hoofdrolspeler Romain Duris is bekend uit de films van Tony Gatlif. (Te zien vanaf 2 augustus)


THE LAST LEGION
Doug Lefler
Het Romeinse rijk staat op het punt te verdwijnen maar Romulus Augustus is typisch Italiaans halsstarrig en trekt dwars door Europa naar Groot-Brittannië omdat daar het laatste supporterslegioen zou zitten. Eerst vindt hij op het eiland Capri nog het legendarische zwaard van Caesar met bijbehorende legende. Met Colin Firth als Romulus. (Te zien vanaf 2 augustus)


TALES FROM EARTHSEA
Goro Miyazaki
Regisseur Goro Miyazaki is de zoon van gelauwerd animator Hayao Miyazaki, bedenker en maker van spirited away. Komt uit een goed nest, zeggen we dan. In Japan bracht deze film binnen vijf weken een ongelofelijke 52 miljoen dollar binnen. Afwachten of dat hier ook lukt. In een parallelle middeleeuwse wereld wordt prins Arren door allerlei duistere krachten — hier heet dat sinds Freud 'subliminaal' — aangespoord om z'n vader te vermoorden. Hij slaat de deur achter zich dicht en ontmoet niet lang daarna een machtige tovenaar die zich afvraagt waarom de godvergeten balans van het universum nou uit het lood ligt. Dat blijkt allemaal iets te maken te hebben met een andere tovenaar, Cob, die op zijn beurt weer achter prins Arren aan zit. Kortom: avontuur alom. (Te zien vanaf 2 augustus)
CONGORAMA
Philippe Falardeau
Belgische komedie waarin Michel plotseling ontdekt dat hij niet in België is geboren maar in een garage in de buurt van Québec. Onderdeel van het speciale 'Previously Unreleased'-zomerprogramma van het Filmmuseum dat loopt vanaf 28 juni. Met verder o.a.: goodbye dragon inn van Tsai Ming-liang en slumming van Michael Glawogger. Voor meer informatie: filmmuseum.nl. (Te zien vanaf 2 augustus)


PAID
Laurence Lamers
Over drie mensen die te diep in het moeras van de Amsterdamse onderwereld zijn weggezakt maar niets liever willen dan een normaal leven. Het probleem is: ontsnappen is bijna onmogelijk. Zelf gefinancierd. Met Tygo Gernandt. (Te zien vanaf 2 augustus)
RENO 911!: MIAMI
Ben Garant
Filmversie van de Reno 911!-serie te zien op Comedy Central. Alleen nu speelt het verhaal, inderdaad, in Miami waar een terreuraanslag op een nationale conventie van politiemensen het een en ander in beroering brengt. (Te zien vanaf 2 augustus)


BRATZ — THE MOVIE
Sean McNamara
Als je als film de IMDB-plot-sleutelwoorden 'Food Fight/Doll/Based On Toy/Fashion' mee krijgt, kan er weinig meer mis gaan. Yasmin, Sahsa, Jade en Cloe lijken in de film echte meisjes maar zijn in feite gebaseerd op een populaire collectie poppen en acteren net iets vloeiender dan de Thunderbirds. Het is wel komedie dus misschien moeten we het allemaal niet zo serieus nemen. (Te zien vanaf 9 augustus)
SAMSON EN DELILAH
Corina van Eijk
Klassiek verhaal naar een opera van Camille Saint-Saëns over de strijd tussen de Filistijnen en de Israëlieten. Ondanks die strijd wordt de onoverwinnelijk geachte Israëliër Samson verliefd op de verleidelijke Filistijnse Delilah. Maar dan ontdekt zij het geheim van zijn kracht. Uitgevoerd door het dit jaar vijftien jaar bestaande Opera Spanga dat de opera van 25 juli tot 5 augustus ook live uitvoert in het gelijknamige Friese plaatsje. Voor meer informatie: operaspanga.nl. (Te zien vanaf 9 augustus)
EVAN ALMIGHTY
Tom Shadyac
God (of zijn plaatsvervanger op aarde Morgan Freeman, zie ook bruce almighty) vindt dat Gods water maar weer eens over Gods akkers moet lopen en geeft nieuwslezer Evan Baxter de opdracht een nieuwe ark te bouwen om de Grote Vloed te weerstaan — de oude had last van houtworm en ligt bovendien totaal onvindbaar begraven op een berg ergens ten zuiden van Noorwegen. (Te zien vanf 9 augustus)
THE SIMPSONS
David Silverman
Filmversie van deze legendarische en langstvertoonde Amerikaanse tekenfilmserie. Prototypische Amerikaanse huisman Homer dumpt chemisch afval van de kerncentrale in de rivier en veroorzaakt een enorme catastrophe. Hij moet het zelf opruimen. Eindelijk: Bart, Lisa, Marge, Maggie, Mo, Principal Skinner en vele andere uit Springfield op filmformaat. Dat kan niet voor niets zo lang geduurd hebben. (Te zien vanaf 16 augustus)
LICENSE TO WED
Ken Kwapis
Robin Williams als Dominee Frank die twee huwelijkskandidaten confronteert met zulke beproevingen voor hun relatie dat ze daarna nooit meer zullen scheiden. (Te zien vanaf 16 augustus)


1408
Mikael Håfström
Een getroubleerde schrijver (John Cussack) gaat vrolijk in kamer 1408 van het Dolphin Hotel in Manhattan zitten waar vervolgens talloze mensen op nare wijze blijken te zijn gestorven. barton fink was voor watjes in vergelijking met dit korte verhaal van Stephen King. (Te zien vanaf 23 augustus)


BECAUSE I SAID SO
Michael Lehmann
Dochterlief Mandy Moore lukt het maar niet om de juiste man te vinden en moeder Diane Keaton besluit om dan maar een of andere steenrijke figuur te regelen (Tom Everett Scott). Dochterlief weet daar niks van en maakt in al haar onschuld een afspraak met schattige man Johnny (Gabriel Macht). Totaal onverwacht moet dochterlief een keuze maken. (Te zien vanaf 23 augustus)
ALPHA DOG
Nick Cassavetes
Gebaseerd op waargebeurd verhaal over de jongste Amerikaan die ooit op de FBI Most Wanted-list stond: Jesse James Hollywood, die in de film Johnny Truelove heet (Emile Hirsch). Hollywood werd zelf in 2005 in Brazilië opgepakt maar regisseur Nick Cassavetes had toen zijn scenario al bijna afgerond. Justin Timberlake speelt Johnny's beste vriend Frankie. De avonturen van de beide vrienden worden door Cassavetes opgevrolijkt met veel dansende spiergroepen waar gelukkig nog net geen potten vet overheen zijn gesmeerd. Oh ja, en het draait allemaal om drugs en kidnapping en moord. (Te zien vanaf 23 augustus)


DISTURBIA
D.J. Caruso
Tiener met huisarrest doet wat elke opgesloten puber dan gaat doen: hij begluurt zijn buren met een verrekijker en raakt ervan overtuigd dat zijn buurman een seriemoordenaar is. Leuke buurt verder, met aardig wat groen en veel lichtinval, en leuk voor kinderen, maar Kale (Shia LeBeouf) voelt zich desondanks steeds ongemakkelijker. Zie voor variatie op thema ook Hitchcocks rear window met James Stewart die weliswaar geen huisarrest heeft, maar ook zijn huis niet uit kan. Was AFFF-slotfilm. (Te zien vanaf 23 augustus)
ARE WE DONE YET?
Steve Carr
Voortbordurend op het eveneens minder dan epische are we there yet? Hier draait het om Ice Cube en Nia Long die ook naar suburbia verhuisden voor hun kinderen (zie disturbia hierboven). Hier geen potentiële seriemoordenaar naast de deur maar een niet minder irritante aannemer die de hele boel verziekt. (Te zien vanaf 23 augustus)

Ronald Rovers


top
Artikelen
De Amerikaanse Apartheid in film Zwart en wit neuken niet
Film en voetbal Schieten! Scoren!
NFTA Lichting 2007 Kippen en katten
Het geheim van de threequel
Romy Schneider Dan verschijnt zij
Reisbureau Filmglobe I
Reisbureau Filmglobe II

Interviews
Bahman Ghobadi Muzikale nomaden
Gerardo Naranjo over DRAMA/MEX Acteren is geen wedstrijd
Lou Ye De kunst is legergroen
Thierry Knauff Iets anders voorstellen

Rubrieken
Het Instituut
Amsterdam Box Office Periode 24 mei t/m 27 juni
Mijn Mening
Boeken Freule July
Evenementen
Festivals
Filmbladen Filmmaker Magazine
De geruchtenmachine
Mening
De Pers Over
Thuiskijken
Verwacht


Recensies
À MAINS NUES Krullend plastic
ANTÔNIA Rauw soapverhaal rond rapgroep
BECOMING JANE Jane wil geen thee meer
BOY CALLED TWIST Een beetje te veel suiker
CRÓNICA DE UNA FUGA Martelspookhuis in Buenos Aires
DIE HARD 4.0 Die kale kop met die grijns. Heerlijk
DRAMA/MEX Een nacht als alle andere
ENSEMBLE, C'EST TOUT Een kok, een aristocraat, een Française & de liefde
GRINDHOUSE: PLANET TERROR 'Shoot them in the head!'
HALF MOON Botsen tegen nutteloze grenzen
THE HOST (Bong Joon-ho) Monstersensatie uit Zuid-Korea
INFAMOUS Alles is fictie
LONDON TO BRIGHTON Lood in onze koppen
LA MAREA Dwaallicht aan zee
MON FILS À MOI Van schattebout tot monster
SOLO Krullend plastic
SUMMER PALACE Wurgende verhoudingen
TRANSFORMERS Vlekkeloze product placement
WHEN THE ROAD BENDS/GYPSY CARAVAN Turbotoeteraars en fiddelaars
WOLFSBERGEN Knipper. Knipper. Knipper. Kijken!