Isle of Dogs
The Cleaners
The Death of Stalin
Jeannette
Lean on Pete
TEN Filmweb

Wat is er deze maand verder te lezen in de online filmtijdschriften?

daily.greencine.com signaleert 'A dangerous shift in Iranian cinema': na de vruchtbare jaren negentig in de Iraanse cinema horen we de laatste jaren weinig meer van filmmakers als Jafar Panahi, Abbas Kiarostami, Mohsen Makhmalbaf en Majid Majidi. Juist nu na de rampzalig verlopen verkiezingen zou hun stem te horen moeten zijn. Op ifc.com/blogs/thedaily/2009/06/iran-614.php is te lezen dat Makhmalbaf tegenwoordig woordvoerder is van Mousavi, en dat zijn site en die van Bahman Ghobadi onbereikbaar zijn geworden. Ondertussen werd documentairemaker en IDFA-habitué Maziar Bahari op 21 juni gearresteerd; op newsweek.com/id/202475?from=rss is zijn laatste artikel te lezen. Ook de 17-jarige Amin Maher, een acteur uit Abbas Kiarostami's ten, is van zijn bed gelicht.
moviereviewintelligence.com is een nieuwe metacritic-site die belangrijke Amerikaanse recensies doorpluist om het percentage positieve recensies uit te rekenen, onderverdeeld in grote en lokale kranten, alternatieve indie magazines en highbrow media. Zo komt de Jack Black-komedie year one er nog goed van af met 50,2% positieve kritieken van de highbrow pers, terwijl er van de indie pers maar 20,2% positief was. Over het Irak-drama the hurt locker is 100 procent van de higbrow pers positief, maar dat komt omdat er maar één recensie van is (van The New Yorker). Om echt representatief te zijn zou de site dus echt moeten gaan werken met een minimum aantal deelnemers.
comingsoon.net komt met de eerste geschreven impressie van James Camerons 3D-sciencefiction avatar, waarvan eind juni 24 minuten vertoond werd op de Cinema Expo. Wij moeten tot december wachten om met eigen ogen te zien of 'this jaw-dropping experience' de verwachtingen over een nieuwe filmtaal waar zal maken.
vertigomagazine.co.uk dreigt te worden opgeheven en doet aan alle cinefielen een oproep om hen te steunen. Dezelfde malaise treft ook de Amerikaanse filmkritiek: er is door Moviecitynews.com zelfs een online death watch opgericht voor 'the last 126 film critics in America'. Vertigo komt in haar laatste issue met een analyse van Michelangelo Antonioni's il grido, die mooi aansluit bij het retrospectief dat hier te lande nog te zien is.
salon.com/ent/movies heeft een handig overzicht gemaakt van alle online filmaanbieders, die zich nu echt een plek binnen de filmdistributie hebben veroverd.
Naast de bekende iTunes, Amazon Video on Demand, Netflix en YouTube zijn daar Hulu, Joost, Babelgum, Jaman, SnagFilms en IndiePix. Als beste uit de bus komt de nieuwe site The Auteurs, met in de aanbieding films als Antonioni's l'avventura, Agnès Varda's cléo de 5 à 7, Wong Kar-wai's fallen angels en Hirokazu Kore-eda's after life.

Mariska Graveland


top
Artikelen
Filmblind Licht! Licht! Licht!
De Sade for sale Martelporno
Work in progress Eindeloos sleutelen

Interviews
Alexis Dos Santos over UNMADE BEDS Landen op kussens
Take 5: Michiel Huisman verovert Engeland
Philippe Lioret over WELCOME "Calais is onze Mexicaanse grens"

Rubrieken
Boeken A star is gone
Filmweb
Filmfocus
Filmkort
Mening
Filmnieuws
Filmpers
Filmsterren
Filmthuis
Webfilm
World Wide Angle (NL)


Recensies
35 RHUMS Een schitterend afscheid
BLIND PIG WHO WANTS TO FLY (Previously Unreleased) Verlost van de ketens
THE COUNTRY TEACHER Rollen in het Tsjechische hooi
EVERLASTING MOMENTS De wereld door een lens
FIFTY DEAD MEN WALKING Levensgevaarlijke wereld
G-FORCE
GENOVA Rouwen onder de Italiaanse zon
THE HAPPIEST GIRL IN THE WORLD (Previously Unreleased) Achter de schermen van een namaakwereld
DAS HERZ IST EIN DUNKLER WALD (Previously Unreleased)
THE HURT LOCKER Adrenalinejunkie in de woestijn
IN THE ELECTRIC MIST Een Fransman in Louisiana
MILLENNIUM: MANNEN DIE VROUWEN HATEN Net zo goed als het boek
THE MOST DISTANT COURSE (Previously Unreleased)
NIGHT TRAIN (Previously Unreleased)
PAPER SOLDIER (Previously Unreleased)
PONYO ON THE CLIFF BY THE SEA Tuffen in een kaarsbootje
PRANZO DI FERRAGOSTO Oud maar niet zielig
SERBIS (Previously Unreleased)
TURISTAS (Previously Unreleased)
UNMADE BEDS Tegengif tegen de monotonie
WELCOME Welkom op de deurmat
WENDY AND LUCY Wat als je niets meer hebt?