Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Actie!

Bloemendaalseweg 41B, 2803 AW Gouda
10 januari 2013, 11.17 uur

In het gebouw van de scoutingsgroep WILO in Gouda zijn regisseur Sjoerd Niekamp, cameraman Mark Lindenberg en producente Lotte Bronshoff eendrachtig in de weer met een stuk rails. Ze gaan een rijder opnemen, langs de beschilderde muren van het scoutinggebouw.
De muurschildering is gemaakt door de WILO-verkenners, onder leiding van Jasper, een van de twee hoofdpersonages van hun Filmacademie-afstudeerproductie Een scout weet de weg. Het is een landschap. Het landschap waar Jasper eigenlijk het liefste zou willen zijn, om precies te zijn: een route van het scoutinggebouw naar gebergten, met elkaar verbonden door water.
De beelden zijn bedoeld voor de aftiteling, als een soort beeldrijm met het begin, waarin te zien is hoe Teun, het andere hoofdpersonage, de vorige muurschildering aan het witten is. Jasper en Teun, die elkaar van jongsaf aan kennen, zitten al jaren samen op scouting. Nu zijn ze beiden tweeëntwintig, en zijn ze 'de stam' van hun club; de leiders.
De beste vrienden blijken uit elkaar gegroeid. Jasper wil feesten, motorrijden en op wereldreis. Teun daarentegen wil bij de scouting blijven, het liefst samen; hij zou het liefst zien dat alles blijft zoals het is. In Een scout weet de weg worden de twee gevolgd als ze voor de laatste keer samen een weekeinde weg zijn.
Normaliter is het survivalkamp in de zomervakantie, maar omdat de Filmacademiestudenten vastzitten aan een bepaalde draaiperiode is op instigatie van de producente een speciaal kamp in de kerstvakantie belegd. Ook het thema is aangepast aan de documentaire: 'the best of'. Maar het is géén documentaire over scouting, aldus Lotte Bronshoff. Scouting is de prikkelende setting, maar eigenlijk gaat Een scout weet de weg over vriendschap. De hamvraag luidt: zal hun vriendschap overleven als de jongens een andere weg inslaan?
Het filmen van de muur vindt plaats op een van de laatste draaidagen. Zonder beide hoofdrolspelers, met een piepkleine crew. Niekamp duwt de camera, Bronshoff sjouwt met kabels, Lindenberg kijkt door zijn zoeker. De rijder staat er zo op; met verschillende gradaties zonlicht.
Niekamp, Lindenberg en Bronshoff maken deel uit van Lichting 2013 van de Nederlandse Filmacademie. Die bestaat uit 73 bachelorstudenten, van de studierichtingen Productie, Scenario, Regie Documentaire, Regie Fictie, Camera/licht, Production Design, Interactieve Media/Visual Effects (IMVFX), Montage en Sound Design. Samen maken zij 12 eindexamenfilms (6 fictie en 6 documentair) en 8 commercials.
De afstudeerfilms van alle bachelorstudenten zijn te zien van maandag 1 t/m vrijdag 5 juli tijdens het Keep an Eye Filmacademie Festival in EYE. De films zijn ook te zien op het Nederlands Film Festival en worden in het najaar uitgezonden door de Publieke Omroep.

Jan Pieter Ekker | foto Bob Bronshoff

Een scout weet de weg | Nederland 2013 | Productie Lotte Bronshoff | Productieleiding Zoë de Wilde | Regie Sjoerd Niekamp | Camera Mark Lindenberg | Additionele camera Benjamin Sparschuh | Montage Ale Pieter Terpstra | Geluid Tom Jansen, Taco Drijfhout, Luuk Hoogstraten, Claas Meier | Geluidsmixage Claas Meier | Sound design Dennis Alink en Claas Meier | Muziek Kristijan Krajncan | Kleur, 24 minuten | Te zien vanaf 1 juli 2013 tijdens Keep an Eye Festival in EYE, Amsterdam

Op de foto: Lotte Bronshoff, Sjoerd Niekamp en Mark Lindenbergtop
Artikelen
Cannes 2013 (1) Twee keer uit je stoel geblazen
Cannes 2013 (2) Ontbrekende beelden
Cannes 2013 (3) Alles danst en duizelt
Een bord vol Fellini De schaduw van het feest
Mode Biënnale Arnhem Vlijmscherpe naaldhakken
Voorjaarsoverleg 2013 Het verdriet van Nederland
Expositie 25 jaar Pixar Op volwassen ooghoogte

Interviews
Greta Gerwig en Noah Baumbach over Frances Ha Een vriendschap die net een liefdesrelatie is
Laurent Cantet over Foxfire Geheime meisjesbende
Barnaby Southcombe regisseerde zijn moeder Charlotte Rampling in I, Anna 'Hé mam, het is tijd voor je pijpscène'

Rubrieken
Redactioneel
Kort
Filmsterren
Thuiskijken
Actie!
Sanne Vogel
Op ooghoogte A Story of Children and Film
Het nieuwe kijken Netflix
Boeken: Rebelse geest
FilmSlot: Zijn we nou nog steeds bang voor onszelf?
World Wide Angle (NL) Toon
Evenementen


Recensies
Before Midnight Ze worden ouder en saaier, maar de seks wordt beter
Bellas mariposas Een lange, landerige dag
Foxfire Taalbarrière
Frances Ha Iemand worden
I, Anna Moord in Londen
The Iceman Het januskopleven van een huurmoordenaar
Infancia clandestina Opgroeien tussen de vuurwapens
The Last Sentence Luis in de pels
Now You See Me Haperende trukendoos
Only God Forgives Fantasmagorische kladderadatsch
The Sapphires Hectische tournee
Tabu Liefde, geld, verleden: Alles is verloren
Trance Onversneden Boyle
Die Wand Waar is de wereld gebleven?