Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Compostella Kort

Compostella
Freddy Mouchard | Spirituele film maar, aldus de bijsluiter, niet over religieuze dogma's. De regisseur volgende drie jaar lang pelgrims op weg naar Santiago de Compostella, een trip waarbij deelnemers geconfronteerd worden met hun fysieke en geestelijke grenzen, ongeacht leeftijd, sociale achtergrond en geloofsovertuiging. Mouchard begon te filmen in het Zwitserse Lausanne en volgde vier hoofdroutes door Frankrijk, om te eindigen op de Camino Frances in Spanje. Te zien vanaf 2 juni.


All Roads Lead to Rome
Ella Lemhagen | Maggie aka Sarah Jessica Parker is een alleenstaande moeder en docent in New York. Om de band met haar dochter Summer aan te halen, boekt ze een trip naar het ongetwijfeld pittoreske Italiaanse dorpje waar ze in haar jeugd naartoe ging. Daar aangekomen is ze met stomheid geslagen dat de hunk van decennia terug, zijn naam is Luca, nog steeds vrijgezel is en samenwoont met z'n tachtigjarige moeder. Enfin, Summer en de bejaarde moeder gaan ervandoor in Luca's auto — wij gokken een oud model Ferrari — om in Rome een oude geliefde te vinden. Waardoor Maggie en Luca gedwongen zijn ook samen in een auto te kruipen en nader tot elkaar te komen. Wow. Just: wow. Niet één oorspronkelijke gedachte. Te zien vanaf 2 juni.
Our Kind of Traitor
Susanna White | Nu John Le Carrés The Nightmanager net her en der te zien is geweest als zesdelige BBC-serie heeft iedereen weer zin in spionagethrillers. Susanna White's film met Ewan McGregor, Naomi Harris, Damian Lewis en Stellan Skarsgård is het verhaal van een stel dat in Marrakesh in de val trapt van een Russische miljonair die geheime informatie naar de Britse geheime dienst wil smokkelen om zodoende asiel te krijgen. Typisch Le Carré-verhaal, vol labyrintisch bedrog en maskers achter spiegels gehuld in enigma's. Plus: de Russische maffia. Altijd leuk. Te zien vanaf 2 juni.
The Idol
Hany Abu-Assad | "Een Idols-winnaar met politieke en maatschappelijke betekenis, daar kunnen we ons in Europa weinig bij voorstellen. Maar in de Arabische landen is die er wel: toen Mohammad Assaf uit Gaza in 2003 de tv-show won, werd daar hoop uit geput. Uit alle uithoeken kwamen de stemmen voor de Palestijnse deelnemer binnen, wat gezien werd als een teken dat verbroedering in de conflictgebieden nog altijd mogelijk is. Het was dat gevoel van hoop dat regisseur Hany Abu-Assad aantrok in het project, toen een producent hem vroeg het levensverhaal van Assaf te vertellen. Maar die optimistische insteek blijkt in The Idol niet altijd goed te passen bij het natuurlijke temperament van de regisseur, die zich in Paradise Now (2005) en Omar (2012), beide genomineerd voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film, juist richtte op het punt waar verbroedering botst op een weerbarstige realiteit." Joost Broeren in Filmkrant 384. Te zien vanaf 2 juni.
Warcraft: The Beginning
Duncan Jones | CGI-heavy adaptatie van immens populaire serie Warcraft-games door regisseur van Moon. Het vredige rijk Azaroth bevindt zich op de rand van oorlog door een dreigende invasie van Orcs die hun geboortegrond moeten verlaten omdat ze het milieu hebben uitgeput. Zodra zich de poort tussen de twee werelden opent, zal de strijd beginnen. Gelukkig hebben beide legers een held in de gelederen, zodat die strijd eerst kleinschalig beslist kan worden. Heeft logistieke voordelen. Te zien vanaf 2 juni.
Now You See Me 2
Jon M. Chu | Titel suggereert misschien horror, maar het gaat om een actiekomediethriller met een eindeloze sterrencast, waaronder Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Daniel Radcliffe Mark Ruffalo en Michael Caine. Doel is een gelikte overval. Te zien vanaf 9 juni.
The Conjuring 2
James Wan | Lorraine (The Conjuring) en Ed Warren reizen naar Londen om een alleenstaande moeder te helpen bij de opvoeding van haar kinderen in een huis vol boze geesten. Te zien vanaf 9 juni.
Late Spring
Yasujirô Ozu | Uit de serie gerestaureerde films van Yasujirô Ozu in EYE deze maand twee films. Late Spring (Banshun) uit 1949 is het verhaal van de 27-jarige Noriko die tegen alle gebruiken in nog bij haar vader woont. Vooral omdat ze bang is dat hij als weduwnaar niet voor zichzelf kan zorgen. Dat verhindert niet dat iedereen haar aanspoort om een geschikte huwelijkspartner te vinden. Te zien vanaf 16 juni.
Early Summer
Yasujirô Ozu | In Hollywood was de ensemblefilm niet helemaal onbekend, schreef filmwetenschapper David Bordwell bij de Criterionrelease van Early Summer, maar Ozu was wel een van de eerste filmmakers die zich er echt in verdiepte. In Early Summer voert hij negentien personages op (twintig, maar eentje verschijnt nooit), die allemaal een gezicht krijgen via conversaties en confrontaties. Onderwerp is — zoals eigenlijk altijd bij Ozu — de overgang naar een nieuwe tijd en de veranderende verhoudingen tussen de generaties. Te zien vanaf 16 juni.
Central Intelligence
Rawson Marshall Thurber | Een bedeesde accountant (Kevin Hart) spreekt via Facebook af met een oude vriend (Dwayne Johnson) en raakt betrokken bij een internationale spionagezaak. Te zien vanaf 16 juni.
Ninja Turtles: Out of the Shadows
Dave Green | De schildpadden keren terug om de stad van een gevaarlijke dreiging te redden. Te zien vanaf 16 juni.
Me Before You
Thea Shamrock | Het meer pedante tranentrekken met Emilia Clarke uit Game of Thrones en Sam Claflin uit The Hunger Games als een rondborstig Brits arbeiderskind dat het hart van een verlamde aristocraat moet veroveren. Intouchables iemand? Te zien vanaf 16 juni.
Independence Day: Resurgence
Roland Emmerich | Twintig jaar nadat Will Smith met gevatte oneliners de aliens van de aarde verjoeg, zijn ze terug. Niet Will Smith, niet Chris Hemsworth maar Liam Hemsworth heeft deze keer de dankbare taak om ze alle hoeken van het universum te laten zien. Go Liam! Te zien vanaf 23 juni.
Finding Dory
Andrew Stanton/Angus Maclane | Yup, het is zover. Het vervolg op Finding Nemo, de film die ervoor zorgde dat meeuwen non grata werden verklaard. Het vergeetachtige blauwe visje Dory is vergeten waar papa en mama zijn, dus hup, op reis om ze terug te vinden. Het helpt ook niet dat ze wordt opgevist en in een dolfinarium belandt, maar daar leert ze wel lieve andere vissen kennen. Zoals een verpleegsterhaai die nauwelijks kan zwemmen. En ook minder lieve. Onderweg leert iedereen gelukkig nog even de waarde van familie en vriendschap kennen. Te zien vanaf 29 juni.
Term Life
Peter Billingsley | Een man achtervolgt door meerdere huurmoordenaars hoopt ze lang genoeg te kunnen ontvluchten om het geld van zijn levensverzekering te kunnen innen. Waarmee hij rekeningen voor zijn van zich vervreemd geraakte dochter hoopt te kunnen betalen. Te zien vanaf 30 juni.Ronald Rovers | @ronaldrovers


top
Artikelen
Robby Müller In een beeld
Hologram for the King Met een illusie van licht bouw je geen stad
Filmfestival Cannes 2016 Een vintage jaar
Mogwai plays Atomic Wetenschap en wapenwedloop
De Quay Brothers over Theatre of the World (Holland Festival) Renaissanceman blijkt fantast
Apichatpong Weerasethakul over Fever Room Films kijken om te genezen

Interviews
Hany Abu-Assad over The Idol 'Kom een dagje naar Gaza'
Michael Dudok de Wit over The Red Turtle Tijdbewakers in een oneindige zee
Paul Verhoeven en Isabelle Huppert over Elle 'So far so good'
Julianne Moore en Greta Gerwig over Maggie's Plan 'Het loopt niet meer zo lekker tussen die twee'
Bruno Dumont over Ma Loute Les vacances de la famille Van Peteghem
Nouchka van Brakel 'Anarchisme opende mijn ogen'

Rubrieken
Redactioneel
Kort
Actie!
Filmsterren
World Wide Angle (NL) Sexy, vulgair modernistisch liedje
Andy at the movies
Het nieuwe kijken Het zwartste zwart
Thuiskijken
Op ooghoogte Tsjernobyl
Boeken: Filmish — A Graphic Journey Through Film Strip met goed­gehumeurde gids


Recensies
Edmond (Nina Gantz) Aanstekelijk wereldvreemd
Elle Laat je vijand binnen
High-Rise (Ben Wheatley over) 'In het Westen zien we sterven als een mislukking'
The Idol Van schoonheid en hoop
Kriterion sinds '45 Eeuwig jong
Liza, the Fox-Fairy Aanstekelijk wereldvreemd
A Long and Happy Life Western in het hoge noorden
Ma loute Is dat een voet in uw mond?
Maggie's Plan Slavoj Žižek bij een cupcake
Een man die Ove heet Droogkomische mopperkont
Of ik gek ben Lachen in een tbs-kliniek
Les ogres Monsterlijke omgangsvormen
Parched Sex and the Village
Race Wraak op de atletiekbaan
Stop Acting Now (Holland Festival) Het wordt veel te gezellig in de Tranenbar
Young Wrestlers (Mete Gümürhan over) In trance trainen