Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
HANNIBAL RISING Verwacht

BEYNELMILEL
Muharrem Gulmez, Sirri Sureyya Onder
In 1982 belandt een groep Turkse straatmuzikanten in de gevangenis omdat ze de avondklok niet respecteren. De lokale politiecommandant wil hen dan gebruiken voor een nieuw orkest om bezoekende politici te verwelkomen. Tragikomisch naar verluidt en met romantische subplot. (Te zien vanaf 1 maart)


HANNIBAL RISING
Peter Webber
Een man besluit niet zomaar mensenlever te eten met 'een fijne Chianti' — een wijn voor altijd verbonden met de exquise eloquentie van Hannibal Lecter in silence of the lambs. Daar is geen freudiaanse analyse voor nodig. Er moet iets verschrikkelijks zijn gebeurd in Lecters jongensjaren. Maar wat? Alle reden dus voor een prequel van de Hannibal Lecter-trilogie. 'Discover new possibilites in barrel-scraping', schreef The Guardian in een dodelijk commentaar op dit uitmelken van het creatieve rund. Lecter (Gaspard Ulliel) neemt wraak op de verschrikkingen die z'n zusje zijn aangedaan door oorlogsmisdadigers. (Te zien vanaf 8 maart)


FREEDOM WRITERS
Richard LaGravenese
Waargebeurd verhaal over een lerares op een highschool in Long Beach, Californië naar het boek The freedom writers diary waarin docente Erin Gruwell en haar leerlingen schreven over die cruciale periode in hun leven waarin ze elkaar ontmoetten. Weliswaar een formulefilm in de traditie van dangerous minds, stand and deliver, lean on me, teachers, en dead poets society, om er een paar te noemen maar met een kracht en een overtuiging die veel eerdere versies mistten. Gruwell, gespeeld door Hillary Swank, die in 1994 op 23-jarige leeftijd in haar mantelpakje voor de klas verscheen om haar leerlingen Engels te leren, nam er twee banen bij om die leerlingen goed lesmateriaal te kunnen geven. De film vertelt het verhaal, zoals het boek dat ook doet, vanuit verschillende perspectieven. (Te zien vanaf 8 maart)


MUSIC AND LYRICS
Marc Lawrence
Yep, opnieuw een romantische komedie met Hugh Grant — inmiddels een genre op zichzelf met ontluikende liefde, schattig masculien gekluns en niet al te bijtende Britse humor — deze keer met Drew Barrymore als tegenspeelster. Grant speelt het voormalige popidool Alex Hunter die door een popmeisje à la Britney Spears wordt gevraagd razendsnel een nieuwe hit te schrijven. Het probleem is dat Hunter geen zin op papier kan krijgen. Nooit gekund ook. Maar dan is daar plantenwatergeefster Sophie Fisher, die Hunter eens flink gaat helpen. (Te zien vanaf 8 maart)


JIMMY ROSENBERG
Jeroen Berkvens
Documentaire over Jimmy Rosenberg, die op twaalfjarige leeftijd werd bejubeld als gitaarwonder. De jongen moest en zou gitaarlegende Django Reinhardt opvolgen. Drie jaar later biedt Sony Classics hem een miljoenencontract aan. Maar dan wordt zijn vader opgepakt voor moord en komt de heroïne Jimmy's leven binnenwandelen. Tien jaar later zet regisseur Jeroen Berkvens de camera aan. (Te zien vanaf 8 maart)
MOTHER OF MINE
Klaus Härö
Finse Oscarinzending. mother of mine is het verhaal van een van de ruim zeventigduizend Finse kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar het neutrale Zweden werden geëvacueerd. Voor de allerjongsten onder hen was het een gruwel want ze vertrokken voordat ze hun ouders en hun taal leerden kennen. De atmosfeer van de film is traag, met weidse Zweedse landschappen en krakkemikkig boerderij-interieur als ingrediënten. (Te zien vanaf 15 maart)
BIR IHTIMAL DAHA VAR
Ugur Uludag
Mercan beloofde ooit zijn overleden dochter om zijn band weer bij elkaar te brengen om de eveneens in ontbinding verkerende Turkse klassieke muziek weer tot leven te wekken. Hij verzamelt alle muzikanten, zoals Jake en Elwood al in the blues brothers deden, en om meteen maar de hele wereld te laten genieten van hun muziek valt de band binnen bij een concert van de Turkse Madonna Hulya Avsar. Romantiek, komedie en muziek alom. (Te zien vanaf 15 maart)


NORBIT
Brian Robbins
Eddy Murphy-vehikel in de traditie van de nutty professor-films waarin de acteur verschillende karikaturen speelt, al dan niet met montagetechnieken tegelijkertijd in beeld gebracht. Zo saai als dat klinkt, zo voorspelbaar is ook de film. Maar dan nog kun je van Eddy Murphy's typetjeshumor houden. Murphy is Norbit, een lieve, vergevende, beetje naïeve man die thuis gebukt gaat onder het enorme gewicht van zijn vrouw Rasputia en buitenshuis wordt afgeblaft door haar drie broers, alledrie eigenaar van het bedrijf waar hij werkt. Alles verandert als zijn jeugdvriendinnetje Kate verschijnt, die inmiddels natuurlijk is uitgegroeid tot een slanke godin. (Te zien vanaf 15 maart)
SHUT UP & SING
Barbara Kopple
De Dixie Chicks hadden nog maar net twee maanden eerder het Amerikaanse volkslied gezongen bij het prestigieuze jaarlijkse Superbowl-ballengala, toch bepaald geen links relnichten-festijn. Maar dan, op 10 maart 2003, de avond dat de VS Irak binnenvallen, vertrouwt een van drie Dixie Chicks tijdens een concert in Londen de wereld toe: "Just so you know, we're ashamed the president of the United States is from Texas". Stilte. Het duurt even voordat die zin de oceaan overwaait. Een paar seconden gok ik. Kaboem, huis te klein, cd's geboycot op radiostations, cd's in het openbaar vernietigd, doodsbedreigingen aan het adres van spreekstalmeester Natalie Manies. De Amerikaanse democratie in volle glorie. shut up & sing gaat vooral over de periode na die ene zin, over hoe de groep in de drie jaar daarna omging met de woede. De camera registreert vooral. "And how in the world can the words that I said
Send somebody so over the edge
That they'd write me a letter
Sayin' that I better shut up and sing
Or my life will be over."
(Te zien vanaf 29 maart)
SALVADOR
Lluís Arcarazo, Francesc Escribano
Begin jaren zeventig pleegt de linkse Movimento Ibérico de Liberación, een groep jonge Spaanse en Franse militanten, een reeks overvallen in Catalonië om fondsen bijeen te brengen voor de arbeidersbeweging. Dat gaat een tijdje goed. Maar dan, in september 1973, wordt Salvador Puig Antich zwaargewond gearresteerd. Hij wordt van het ziekenhuis naar de Modelo-gevangenis van Barcelona gebracht in afwachting van zijn proces voor de krijgsraad. Als drie maanden later de ETA de voorzitter van dictator Franco's regering vermoordt, zoekt het regime naar een zondebok. Met de Duitse acteur Daniel Brühl (the edukators, good bye lenin!) als Salvador Puig Antich. (Te zien vanaf 29 maart)
ANCHE LIBERO VA BENE
Kim Rossi Stuart
Kim Rossi Stuart speelt zelf de vader van dit nog net niet gebroken Italiaanse gezin waarin papa en zijn twee kinderen Tommi en Viola emotioneel proberen te overleven nadat de labiele Stefania hun leven uit rende. Veel woede en eenzaamheid maar het gaat allemaal net. En dan staat Stefania plotseling weer voor de deur. Het kost moeite maar langzaam laten de drie haar weer binnenkomen. Tot ze weer verdwijnt. (Te zien vanaf 29 maart)
GHOST RIDER
Mark Steven Johnson
Nicolas Cage als Marvel Comics-stripfiguur Johnny Blaze die ooit een Faustiaans avontuur met de duivel aanging en die contracten hebben zoals bekend notoir veel kleine lettertjes. Overdag luistert Johnny naar de sirene klanken van de The Carpenters, 's nachts rijdt hij als brandend skelet door straten en over flatgebouwen, op zoek naar losgeslagen demonen. Zijn grote liefde Roxanne vindt dat maar niks. (Te zien vanaf 29 maart)


MR. BEAN'S HOLIDAY
Steve Bendelack
De Fransen blijven een fijn mikpunt voor scenarist Richard Curtis. (In blackadder, als een Fransman wordt gesignaleerd in Ms Miggins banketwinkel: 'Baldrick, we've struck garlic!') Curtis schreef meer Britse humor dan wie ook in het afgelopen decennium — waaronder de scenario's voor bridget jones' diary en love actually. En waaronder het scenario voor de eerste Mr. Bean-film, alweer tien jaar geleden. Nu gaat Bean op reis naar Zuid-Frankrijk en belandt uiteindelijk met zijn vakantiefilmpjes op het filmfestival van Cannes. (Te zien vanaf 29 maart)


OYUN
Pelin Esmer
Turkse documentaire over een groep vrouwen in het zuidelijke Taurusgebergte die besluiten een toneelstuk te schrijven over hun levens. In hun verhaal kunnen ze eindelijk hun afzonderlijke dromen en verlangens aan de rest van het dorp vertellen. De documentaire laat zien hoe de vrouwen hun verhalen schrijven, hoe ze zichzelf daarbij leren kennen en hoe ze na de uitvoering tevoorschijn komen. (Te zien vanaf 29 maart)


THE MONASTERY
Pernille Rose Grønkjaer
Voluit: the monastery: mr vig and the nun. Vijftig jaar geleden kocht de excentrieke Jørgen Lauersen Vig vol goede moed Hesbjerg Castle in het noorden van Denemarken. Zijn plan was om er een klooster van te maken. Nu, eindelijk, vijf decennia later, lijkt dat te gaan lukken als een groep Russisch-orthodoxe nonnen naar zijn klooster komt. Alleen, de nonnen blijken weerbarstiger dan Vig had gehoopt, en hij zal zich moeten leren aanpassen. Vooral zuster Amvrosija heeft geen meneer Vig nodig om te beslissen wat er in het klooster allemaal moet gebeuren. De documentaire kreeg vorig jaar de Joris Ivens award op IDFA. (Te zien vanaf 29 maart)Ronald Rovers


top
Artikelen
Fons Rademakers 1920-2007 Vechtjas vermomd als zondagskind
Rotterdam-Berlinale Express Tijgers en Beren op de weg

Interviews
Christian Petzold Miskend talent uit Duitsland
Faouzi Bensaïdi Fakeglobalisering en fundamentalisme
Gabriel Range over D.O.A.P. (DEATH OF A PRESIDENT)
Jafar Panahi over OFFSIDE Blij met piraterij
Tony Gatlif over TRANSYLVANIA De totale vrijheid
TAKE 5: Anjet Daanje over briljante films

Rubrieken
Action!
Ervaren filmfreak in spe Zwijgende komediekoning
Amsterdam Box Office Periode 18 januari t/m 21 februari
Boeken Pin-up voor denkers
Evenementen
Festivals
Filmbladen Film Comment
De geruchtenmachine
Mening
Mijn Mening
De Pers Over
Thuiskijken
Verwacht


Recensies
300 Dit is Spar-taaaa!
CURSE OF THE GOLDEN FLOWER Iets is rot in dit keizerrijk
D.O.A.P. (DEATH OF A PRESIDENT) De enge blik
DELIVER US FROM EVIL (Amy Berg) Over het religieuze witwassen
DENNIS P. Van woorden los
EEN STUKJE BLAUW IN DE LUCHT Zigeuners die niet omkeken
KICKS Van woorden los
DAS LEBEN DER ANDEREN Barsten in de staat
NOTES ON A SCANDAL Grumpy old woman raakt geobsedeerd
OFFSIDE Buitenspel
SALVADOR Franco's laatste dode
TRANSYLVANIA Modderige Madonna
LA VIE EN ROSE Geromantiseerde ode aan Edith Piaf
WWW: WHAT A WONDERFUL WORLD Mozaïekfilm zonder ankerpunt
ZOZO Sterren aan de hemel veranderen in granaten