Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
27 DRESSES Verwacht

27 dresses
Anne Fletcher
Jane is nog geen dertig maar al wel zevenentwintig keer als bruidsmeisje komen opdraven. In het begin van 27 dresses doet ze zelfs twee bruiloften tegelijk, als getuige van andermans liefde op en neer pendelend tussen Manhattan en Brooklyn. Het is tijd, zou je zeggen, dat ze zelf ook eens aan de beurt komt. Maar helaas, haar steenrijke en charmante baas (Edwards Burns) valt als een blok voor haar jongere zus en de man waar ze eigenlijk verliefd op moet worden — de man die haar geliefde Commitments-column in de zondagkrant schrijft — neemt ze niet serieus. Omdat hij soms een cynische zeur is en niet in het huwelijk gelooft. Na een weekje aantrekken en afstoten vallen de twee toch voor elkaar. Scenarist Aline Brosh McKenna schreef eerder het script voor the devil wears prada. (Te zien vanaf 6 maart)


YOU, THE LIVING
Roy Andersson
Net iets luchtiger dan Anderssons songs from the second floor maar met dezelfde blauwgrijze kantoormeubelesthetiek. Opnieuw zien we mensen die tot stilstand zijn gekomen en horen we waar het mis ging. Ze komen terug naar dezelfde verlopen kroeg, kruipen laveloos bij dezelfde verlopen partner in bed, horen de volgende ochtend dezelfde verlopen verwijten. Waarom knoop je jezelf niet op na zo'n film? Omdat Andersson het met een mooie, zachtaardige ondertoon brengt. Omdat hij laat merken dat we hulpeloos en goedbedoelend zijn. Niet dat hij naïef is want slechte mensen worden zonder pardon gestraft. Maar de rest is als de fanfare die in de film steeds voorbij komt en nooit echt uitbundig en overtuigd speelt. De muzikanten zijn tot elkaar veroordeeld en daarom kunnen ze niet uitbreken. In een fanfare speel je samen of je speelt niet. Maar ze hebben ook troost aan die anderen als ze soms een paar noten missen. (Te zien vanaf 6 maart)


THE SPIDERWICK CHRONICLES
Mark Waters
Een nieuw exemplaar uit de reeks Potter spinoffs. Tweelingbroertjes Jared en Simon en zusje Mallory Grace verhuizen met hun moeder naar een landgoed waar vroeger ene Arthur Spiderwick woonde. Spiderwick (David Straithairn) had behalve een toepasselijke naam voor dit soort films ook een grote interesse voor de onzichtbare wereld van elven en trollen. Na jaren van diepgravend onderzoek schreef hij er een enorm boek over en sloot het boek meteen op in een van de vele kamers van zijn gigantische huis. Ene Mulgarath, de aanvoerder van de donkere krachten van het magische rijk, wil het boek te pakken krijgen om alle anderen definitief uit te roeien. Veel actie, veel special effects, beetje acteren hier en daar, en Nick Nolte als een van de incarnaties van het kwaad. (Te zien vanaf 12 maart)
PROFESSIONE: REPORTER
Michelangelo Antonioni
David Locke (Jack Nicholson) reist als journalist door Afrika voor een nieuwsverslag wanneer hij een andere westerling in zijn hotel plotseling dood op bed vindt. Locke, leiden we af uit wat volgt, is z'n eigen leven en routines helemaal zat en ziet in een flits de kans om een nieuw leven te beginnen. Hij neemt de identiteit over van de overleden man en bluft zich een weg naar binnen in wat de internationale wapenhandel blijkt te zijn. Maar de film gaat niet over wapens. Locke begint niet voor niks in de woestijn. Je kunt de film existentieel noemen in deze zin: Locke weet niet waar hij heen moet. Hij neemt de plaats in van de wapenhandelaar maar al snel wordt duidelijk dat hij niets specifieks in gedachten heeft. Hij doet maar wat. Hij reist, ontmoet een vrouw, praat en vrijt met haar maar komt geen stap verder. En zegt daar ook niks over, geeft geen enkel commentaar. Zijn verleden en toekomst blijven vaag. Van hotel naar hotel, taxi in, taxi uit: Locke zal altijd onderweg zijn. Opnieuw uitgebracht in een klein Antonioni-retrospectief in het Filmmuseum. (Te zien vanaf 13 maart)


DEFINITELY, MAYBE
Adam Brooks
Student Will Hayes ontdekt in 1992, als hij campagnemedewerker is tijdens de presidentscampagne van Bill Clinton, dat z'n vriendin biseksueel is. Van de weeromstuit gaat hij dan met andere vrouwen naar bed. Dat klinkt als een simplistisch en goedkoop begin. Maar gaandeweg de film loopt Hayes' persoonlijke leven steeds meer parallel met zijn idealistische politieke overtuigingen. Een lichte melancholie gaat overheersen en keren de film ten goede. En zowaar, er ontstaat een nieuwe, geloofwaardige romance. (Te zien vanaf 13 maart)
10.000 BC
Roland Emmerich
Emmerich is een liefhebber van grote, weerbarstige dingen. Soms is dat een gigantische Japans monster als godzilla, soms is dat het weer, als in the day after tomorrow, en soms is dat Mel Gibson in een Schotse rok, als in the patriot. In 10.000 bc besloot Emmerich al die dingen samen te voegen. Het weer was 10.000 jaar terug behoorlijk guur, er waren monsters en er waren mannen in rokken. De film vertelt het verhaal van een jonge mammoetjager die een lange reis moet afleggen, door guur weer, om zijn stam te redden. (Te zien vanaf 13 maart)


HORTON
Jimmy Hayward
Animatie met een moraal gebaseerd op het gelijknamige boek van Dr. Seuss uit 1954. De lieve altruïstische olifant Horton hoort iemand roepen maar ziet niets. Het blijkt een Who te zijn, een minieme bewoner uit het minieme stadje Whoville. Horton besluit de Who's te beschermen maar wordt vervolgens door z'n buren voor gek versleten. Zij geloven niet dat de Who's echt bestaan. Toch wil Sour Kangaroo het stadje vernietigen. (Te zien vanaf 19 maart)


SAMSON & GERT
Bart van Leemputten
Ook wel: Hotel op stelten. Kinderfilm over het Belgische succesduo Samson & Gert. Samson & Gert willen op vakantie gaan, maar het oude hotel van de opa van Marleneke dreigt te worden afgebroken als het niet onmiddellijk vernieuwd wordt. Samson & Gert blijken ook bouwvakker en ze beginnen vrolijk aan de restauratie. Samen met hun vrienden die veel willen maar niks kunnen. En dan zijn er ook nog twee boeven die hun buit in het hotel hebben verstopt en die nu komen ophalen. een 'hilarisch' avontuur volgt. (Te zien vanaf 19 maart)


OVER HER DEAD BODY
Jeff Lowell
Eva Longoria Parker uit 'Desperate housewives' speelt hier de rol van geïrriteerde geest die wil voorkomen dat haar voormalige geliefde opnieuw verliefd wordt. Eva is namelijk zeer ongelukkig omgekomen op haar trouwdag. (Te zien vanaf 20 maart)


UNTRACEABLE
Gregory Hoblit
Een psychopaat bedenkt een ingenieuze manier om mensen te vermoorden en zendt de beelden uit via streaming video. Alleen, hij vermoordt zijn slachtoffers pas bij een bepaald aantal hits. De kijkers worden op die manier medeplichtig aan de moord. De afdeling Cyber Crimes van de FBI zoekt de zaak uit. (Te zien vanaf 20 maart)


LARS AND THE REAL GIRL
Craig Gillespie
Lars is eenzaam in z'n stadje in het midwesten van de VS en koopt online een opblaaspop. Bianca. Na een tijdje begint het de buren ook op te vallen dat Lars met die pop door z'n huis wandelt. Maar in plaats van hem te veroordelen, zoeken ze contact. Een jongen die met poppen begint rond te sjouwen, weten de mensen in het Midwesten, is eenzaam en verdient aandacht. Volgende maand een recensie van deze film. (Te zien vanaf 27 maart)


EMPTIES
Jan Sverak
kolya, de film van pa en zoon Sverak uit 1996, nam een Oscar mee naar huis. empties gaat het waarschijnlijk ook zeer goed doen, als je de kritieken en de recette in eigen land bekijkt. De oude en norse literatuuronderwijzer Khaloun (Zdenek Sverak) neemt ontslag als de school zijn ietwat achterhaalde straffen niet meer accepteert. Om toch iets te doen te hebben, gaat hij in de supermarkt aan de slag als flessenman. Plotseling krijgt zijn leven weer zin! Flaubert! Bah! Stendhal! Bah! Tolstoj! Bah! Eindelijk kan hij praten met echte mensen. Volgende maand een recensie van deze film. (Te zien vanaf 27 maart)
RESERVATION ROAD
Terry George
Advocaat Dwight Arno (Mark Ruffalo) rijdt op een donkere avond op Reservation Road een tienjarig jongetje dood. Hij kon het voelen en zijn zoontje achterin voelde ook iets, maar Dwight rijdt door. Na het ongeluk proberen de ouders van het jongetje Ethan and Jennifer (Joaquin Phoenix en Jennifer Connelly) hun leven weer op de rails te krijgen maar vooral Ethan gaat eraan onderdoor. Hij wil per se achterhalen wie zijn zoon heeft doodgereden. (Te zien vanaf 27 maart)
MARGOT AT THE WEDDING
Noah Baumbach
Margot Zeller (Nicole Kidman) is fictieschrijver. Een lastig, moeilijke fictieschrijver. Samen met haar zoontje vertrekt ze naar het familiehuis op een eiland in New England voor de bruiloft van haar zus, waar het bijkans sterft van de succesvolle fictieschrijvers uit New York. Maar Margot gaat daar geen mooie, slimme man ontmoeten, zo'n film is het niet. Het is een film over zielen, mooie, tere, soms harde zielen. (Te zien vanaf 27 maart)
THE BUCKET LIST
Rob Reiner
Een komedie over het besef dat we eigenlijk allemaal gelijk zijn aan elkaar. Pff, wakker worden. Jack Nicholson is de miljardair en Morgan Freeman is de man in de overall. Ze ontsnappen samen van de afdeling oncologie van een ziekenhuis en vertrekken op een reis door de VS waarbij ze — waarschijnlijk — allerlei belangrijke menselijke waarden ontdekken. (Te zien vanaf 27 maart)

Ronald Rovers


top
Artikelen
Filmfestival Berlijn When the music's over
Neue Berliner Schule

Interviews
Céline Sciamma De meisjeskleedkamer
Todd Haynes Planeet Dylan

Rubrieken
Boeken Geniale horror
Filmbladen Revolver
De geruchtenmachine
TAKE 5: Ricky Rijneke over wijze lessen
Mening
Mijn Mening
De Pers Over
Scherpstellen Distributeur gezocht
Thuiskijken
Uitgelicht
Verwacht
World Wide Angle


Recensies
ALEXANDRA Oma in een pantservoertuig
THE BANISHMENT Symbolische zeepbel
THEDARJEELING LIMITED De rijdende trein van Wes Anderson
FACES Een lachspiegel op de muur
GIORNI E NUVOLE Blut echtpaar houdt de schijn op
I'M NOT THERE De biopic opnieuw uitgevonden
IT'S A FREE WORLD... Rondborstige ronselaar
NAISSANCE DES PIEUVRES De meisjes van Monet
TIRAMISU Actrice versus boekhouder
ZOMERHITTE Te weinig bewolking in de polder
[REC] Is dat uw onderbuik?