Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
JUNO Filmweb

Wat is er deze maand online te lezen?

Filmjournalist Jan Pieter Ekker houdt na zijn vrijwillige vertrek bij de Volkskrant een blog bij over films en festivals, boeken, posters en strips. Eigen nieuwsgaring staat voorop. Een bezoek aan Alex van Warmerdam levert een klein maar fijn inkijkje in zijn atelier en het werk dat Van Warmerdam naast zijn films maakt. Ekker schrijft: '[Van Warmerdam haalde] vanonder een vage stapel een genummerde prent tevoorschijn die hij had vervaardigd bij een eerdere, kleine expositie. Mannen en een hond rond een put, in ongemakkelijke houdingen staand of naar hun knie grijpend. "Die mannen... weet je waar ik die van heb nageschilderd? Het zijn voetballers. Afkomstig uit zo'n Hollandse Velden-boek. Het zijn voetballers, die ik andere kleren heb gegeven."' Op jpekker.nl is te zien hoe goed dit idee heeft uitgepakt.

Het Amerikaanse kunstmagazine Art Forum maakt regelmatig ruimte vrij voor films, waarbij analyse belangrijker is dan opinie. De meeste stukken worden toegankelijk geschreven zonder dat de inhoud daarvoor moet wijken. Op artforum.com/film zijn verhelderende artikelen te vinden over bijvoorbeeld lourdes, terwijl in de papieren versie das weisse band wordt ontleed, samen met een inzichtelijke reportage over de onvolprezen projectie- en lichtkunstenaar Bruce McClure is te lezen.

In de prachtdocumentaire l'inferno wordt de helse productieproces van George-Henri Clouzots onvoltooide l'enfer gereconstrueerd, een film die een waar meesterwerk had moeten worden, zo valt af te leiden uit het bewaard gebleven filmmateriaal waarop kinetische kunst en paranoia samenkomen. Op cinema-scope.com is een interview te lezen met de regisseur van de documentaire, filmverzamelaar en conservator Serge Bromberg, die precies vertelt hoe hij aan het filmmateriaal is gekomen. Hij zeurde zo lang bij de tegenstribbelde weduwe dat ze hem tot in de lift begeleidde om hem weg te krijgen. Wonderlijk genoeg bleven ze samen drie uur in die lift hangen, zodat Bromberg alle gelegenheid had om haar te overtuigen, waarna ze hem eindelijk toestemming gaf om het materiaal te gebruiken. De lift wordt bedankt op de aftiteling.

Op girishshambu.com/blog geeft Girish commentaar op het artikel van de New York Times waarin Steve Jobs, opperdesigner van Apple, een 'auteur' genoemd wordt omdat zijn signatuur zo duidelijk herkenbaar is. Een lesje geschiedenis over de filmauteurstheorie volgt, aangevuld met een link naar Jonathan Rosenbaums essay over independent films, een term die na juno weinig tot geen betekenis meer heeft: juno werd in de markt gezet als 'independent' maar werd toch echt uitgebracht door Fox Searchlight, onderdeel van Rupert Murdoch's News Corp. 'Independent' betekent nu dan ook niet meer 'onafhankelijk', maar veel breder: een alternatief voor de mainstream film in de VS. Het zou goed kunnen dat we dat op Steve Jobs' iPad zullen moeten bekijken.

Mariska Graveland


top
Artikelen
Post Berlijn Schoonheid in de duisternis
Post Rotterdam De beste editie sinds jaren

Interviews
Samuel Maoz over LEBANON Brandend vlees
Frederick Wiseman over LA DANSE — LE BALLET DE L'OPÉRA DE PARIS Proberen niet te liegen
Elbert van Strien over ZWART WATER Empathie voor de donkere kant van onze ziel
Jessica Hausner over LOURDES Een wonderlijke openbaring
John Hillcoat over THE ROAD Het einde der tijden
Yorgos Lanthimos over DOGTOOTH Ze weten niet beter

Rubrieken
Actie!
Boeken Tim Burton
Filmweb
Filmfocus
Filmkort
Mening
Filmpers
Filmsterren
Filmthuis
Webfilm
World Wide Angle (NL)


Recensies
THE BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL — NEW ORLEANS Fantastische persiflage
CHLOE Hoer in huis
LA DANSE — LE BALLET DE L'OPÉRA DE PARIS De knappe bewegingen van Frederick Wiseman
DEMAIN DES L'AUBE Duelleren bij zonsopgang
DOGTOOTH De grote boze binnenwereld
EYES WIDE OPEN Gij zult niet liefhebben
GAINSBOURG, VIE HÉROÏQUE Heldenverhaal over geilbak
GREAT KILLS ROAD De weg kwijt
INVICTUS Kitcherige b-film met aura van klasse
LEBANON Tunnelvisie
LOURDES Het verzonnen wonder
THE ROAD Een vader, een zoon, een weg
ROTVOS Close-up van Nederland
SHUTTER ISLAND Horroreiland
VIDEOCRAZY Eindeloze loop van mediageilheid
ZWART WATER Psychodrama met horrortrekjes