Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
NOSFERATU: PHANTOM DER NACHT Filmfocus

Mijn liefste vijand
melkweg.nl
De acteur Klaus Kinski (1926-1991) werd legendarisch door de vijf films die hij met Werner Herzog maakte. De twee hadden op zijn zachtst gezegd een turbulente verhouding. Volgens Herzog stormde Kinski ooit bij een zoveelste ruzie op de set met een mes op hem af. Kinski's films met Herzog maken deel uit van het 21 films tellende Kinski-retrospectief in Melkweg Cinema van 10 maart t/m 4 april. Het programma is onderverdeeld in vier categorieën: van het podium naar het doek, knallend op een knol, de 'frictiefilms' met Herzog, en overige films. Van het podium naar het doek bevat drie verfilmingen met Kinski van de Britse misdaadschrijver Edgar Wallace die de acteur in de jaren zestig populair maakten. Knallend op een knol bevat vier westerns die Kinski in Italië maakte, waaronder Sergio Leones for a few dollars more (1965) en il grande silenzio (Sergio Corbucci, 1968). De vijf 'frictiefilms' met Herzog bevatten de films die hij met de Duitse regisseur maakte: aguirre, der zorn gottes (1972), fitzcarraldo (1982), woyzeck (1079), cobra verde (1987) en nosferatu: phantom der nacht (1979). Dit onderdeel bevat ook Herzogs documentaire mein liebster feind (1999) over zijn samenwerking met Kinski. De categorie overige films telt zeven uiteenlopende films, waaronder dr. zhivago (David Lean, 1965) en het door Kinski geregisseerde kinski paganini (1989). Kinski is ook aanwezig in de fotogalerie van de Melkweg, want daar hangen foto's die Beat Presser op Herzogs filmsets maakte. In Melkweg Mediaroom hangen filmposters en zijn fragmenten uit Kinskifilms te zien.


Gezellige buurt
stichting-babel.nl
De woorden 'buurt' en 'wijk' zijn de laatste jaren doodgeslagen termen geworden, waar politici fijn op kauwen. De woorden worden steeds in één adem genoemd met criminaliteit, blauw op straat, overlast en vandalisme. Verder is 'de buurt' populair bij journalisten die willen weten 'wat er leeft onder de gewone mensen'. Dat het woord ooit een scala aan associaties opriep, is bijna vergeten. Hoog tijd voor een duik in het filmverleden, vindt de organisatoren van het Babel Filmfestival, dat van 19 t/m 21 maart in Filmtheater De Fabriek in Zaandam wordt gehouden. Onder de titel 'De buurt lééft!' zijn zestien speelfilms en documentaires over buurtleven te zien. Inspiratie komt van de stadssociologe Jane Jacobs, die buurtbewoners omschrijft als intieme vreemden, die gepaste afstand tot elkaar bewaren, maar elkaar wel dagelijks zien en ook vaak spreken. Over Jacobs is de documentaire urban goddes; jane jacobs reconsidered te zien. Andere documentaires zijn de onverboden stad (Floris-Jan van Luyn) en ik zag ruimte, een portret van architect Herman Hertzberger door Kees Hin. Speelfilms die op het programma staan zijn onder meer: langer licht (David Lammers), aanrijding in moscou (Christophe van Rompaey), chacun cherche son chat (Cédric Klapisch), a serious man (Joel en Ethan Coen) en het grimmige la haine (Matthieu Kassovitz). Inleidingen bij de films worden verzorgd door de stadssociologen Leeke Reinders en Marloes Wevers, antropoloog Leon Deben en NRC-redacteur Hans Beerekamp.

langer lichtFestivalopwarmer
kriterion.nl
Filmtheater Kriterion presenteert van 30 maart t/m 4 april het Cinestud Filmfestival. Aan het één keer in de vijf jaar gehouden studentenfilmfestival gaat een uitgebreid voorprogramma in Kriterion en andere filmtheaters vooraf. Het grote 'opwarmen' begint op 2 maart in Groningen in Vera Zienema met een programma over muziek en sounddesign in film. Het wordt in Amsterdam gevolgd door grappige films over voedsel in De Nieuwe Anita (4 maart) en vijftig jaar film en dans in Meneer de Wit (6 maart). Cinerama in Rotterdam vertoont de beste Cinestud-films uit vroegere edities (17 maart). Delicatessen Zeeburg vertoont sentimentele films over voedsel (18 maart). Het Wilhelmina Pakhuis stort zich ook op film en dans (21 maart) en het Louis Hartlooper Complex vertoont een Breaking Ground-filmprogramma (22 maart). Daarna is het echt zover en gaat op 30 maart the real thing, het Cinestud Filmfestival, in Kriterion van start.


Held of schoft
filmligahengelo.nl
Steven Soderberghs ruim vier uur durende tweeluik over Che Guevara ging vorig jaar niet ongemerkt voorbij. Sommigen zagen een fascinerende kroniek van een revolutionaire idealist die vastliep in de weerbarstige werkelijkheid, anderen een opgepoetst beeld van een marxistische dogmaticus, die met liefde ideologische tegenstanders over de kling joeg. Filmliga Hengelo vertoont beide films op 6 maart met een lezing van filosoof Hans Achterhuis over idealen en utopieën. Tussen de film en de lezing door kan er worden gegeten.


Expressionistisch feest
filmhuisdenhaag.nl
Filmhuis Den Haag heeft een jubileum: vijfentwintig jaar geleden begon het met het maandelijkse programma Zwijgende film & levende muziek. Het feest wordt het hele jaar gevierd met een Friedrich Wilhelm Murnau-retrospectief. Maandelijks wordt met live-begeleiding een film van de Duitse expressionist vertoond. Te zien zijn Murnau's klassiekers en zijn drie laatste Amerikaanse films. De reeks werd geopend op 22 februari met sunrise. De volgende films zijn: 22 maart faust (begeleiding Charles Janko), 19 april herr tartüff (Wim van Tuyl), 17 mei der letzte mann (Yvo Verschoo), 20 september nosferatu (Charles Janko), 18 oktober die finanzen des grosshertogs (Yvo Verschoor), 15 november our daily bread/city girl (Kevin Toma) en 13 december tabu (Wim van Tuyl).

nosferatuFilm en eten
filmmuseum.nl
spui25.nl
Overal kun je filmprogramma's over maken dus waarom niet over eten en film? Het door het Filmmuseum en Spui25 gepresenteerde programma Film & Food was vorig jaar zo succesvol dat er dit jaar een vervolg is. Het Filmmuseum vertoont deze maand iedere woensdag een (eet)film, voorafgegaan door een lezing in het academisch-cultureel centrum Spui25. Na de film kan er worden gegeten in café-restaurant Vertigo. Het programma bestaat uit: mildred pierce (Michael Curtiz, 1945), sprekers Louise Fresco en Helen Westerik, zazie dans le métro (Louis Malle, 1960), spreker Raymond van den Boogaard, waitress (Adrienne Shelly, 2007), spreker Ed Tan, antonia (Marleen Gorris, 1995), spreker Joke Hermsen, en kitchen stories (Bent Hamer, 2003), spreker Hans Beerekamp.

kitchen storiesTurks Filmfestival
atff.nl
studio-k.nu
Amsterdam is een festival rijker: van 19 t/m 21 maart vindt in Studio K de eerste editie plaats van het Amsterdam Turkish Film Festival. Het definitieve programma staat op het moment van schrijven nog niet vast, maar telt ongeveer vijfentwintig films. De meeste zijn Europese premières. Speciale aandacht is er voor (relatief) jonge filmmakers, onder wie Bahadir Karatas, Rasit Celikezer en Yesim Ustaoglu. Ook is er is er een retrospectief van Çagan Irmak, een van de succesvolste jonge regisseurs in Turkije.


Ga kort
goshort.nl
Go Short, het internationale kortfilmfestival in Nijmegen, beleeft van 17 t/m 21 maart zijn tweede editie. Naast de centrale festivallocatie Lux speelt het festival zich af in kunstcentra, de openbare ruimte en op online-platforms. In totaal worden ruim tweehonderd kortfilms — maximaal lengte veertig minuten — vertoond. Net als vorig jaar treedt de acteur Waldemar Torenstra (bride flight, zomerhitte) op als festivalambassadeur. Hij krijgt hulp van tv-presentatrice Isolde Hallensleben en Danyael Sugawara, de regisseur van alles stroomt, de publiekswinnaar op het Nederlands Filmfestival. Het programma bestaat uit competities voor beste Europese fictie, documentaire, animatie en experimentele film, een competitie voor beste Nederlandse film en een competitie voor beste studentenfilm. Ook is er een onlinecompetitie voor films korter dan tien minuten. Speciale aandacht is er voor de Britse filmmaker Simon Ellis en er is een overzicht van recente prijswinnende Roemeense korte films. Naast filmvertoningen zijn er workshops en lezingen.


Roze en andere kleuren
rozefilmdagen.nl
De 13e editie van de Roze Filmdagen, het gayfilmfestival, werd eind vorig jaar uitgesteld. Uitstel betekende geen afstel, want van 5 t/m 14 maart vindt het festival plaats in de OBA (Theater van 't woord) en het Ketelhuis in Amsterdam. Het openingsweekend wordt gehouden in de OBA, waarna vanaf 8 maart het Ketelhuis de festivallocatie is. Het programma, dat bijna honderd korte en lange speelfilms en documentaires uit dertig landen bevat, geeft een overzicht van wat er wereldwijd op gayfilmgebied gebeurt. Onder meer te zien zijn films uit de Filippijnen (serbis, Brillante Mendoza, 2008), Argentinië (plan b, Marco Berger, 2008) en Spanje (ander, Roberto Castrón, 2008). Naast het algemene programma is er een themaprogramma over verschuivende grenzen en identiteiten. Dé homo en lesbo bestaan niet en een starre, altijd geldende identiteit is aan het verdwijnen. De grens tussen gay en straight lijkt te vervagen. Of is dat schijn? Films over deze thematiek zijn onder meer: an english man in new york (Richard Laxton, 2009), dare (Adam Salky, 2009) en straightlaced — how gender's got us tied up (Debra Chasnoff, 2008).

serbisOscarnacht
debalie.nl
Wie het Oscarfeest in de nacht van 7 op 8 maart live wil volgen, kan gratis terecht bij Film1 — mits hij abonnee is. De betaalzender zendt het evenement live uit met als host Bridget Maasland. In de tien dagen voor de uitreiking neemt de zender alvast een aanloop met het uitzenden van Oscarwinnende films uit het verleden en een dagelijks Oscar News. Wie het Oscarfeest niet thuis voor de tv wil zien, kan 7 maart terecht in De Balie in Amsterdam, want dat organiseert vanaf 21.00 uur een vooruitblik met weddenschappen en quizzen, gevolgd door de live-uitzending.


De hel
filmmuseum.nl
Het Filmmuseum vertoont in april de geweldige documentaire l'inferno, waarin filmhistoricus Serge Bromberg aan de hand van nooit vertoonde fragmenten de rampzalige productie van Henri-Georges Clouzots l'enfer reconstrueert. Met de film met Romy Schneider en Serge Reggiani wilde Clouzot in het begin van de jaren zestig de filmtaal met één grote klap vernieuwen. Hij experimenteerde met vertelwijze en kleuren, maar liep vast in zijn ongerichte stroom ideeën. Ruzies met de hoofdrolspelers en uiteindelijk een hartaanval van Clouzot maakten een einde aan de productie. Ter gelegenheid van de uitbreng van Brombergs l'inferno vertoont het Filmmuseum drie films van Clouzot: zijn meesterwerk quai des orfèvres (1947), le corbeau (1943) en le salaire de la peur (1952).

l'infernoTroma
filmmuseum.nl
In het Filmmuseum en Cinema OT301 wordt van op 20 en 21 maart het cultevenement The Amsterdam Tromathon gehouden. Het festival biedt een overzicht van de legendarische New Yorkse filmmaatschappij Troma, die zich vanaf de oprichting in 1974 specialiseerde in wansmaak. Speciale aandacht is er voor regisseur, producent en Troma-medeoprichter Lloyd Kaufman, die ook aanwezig is en een masterclass geeft. Om te weten wat voor werk Kaufman maakte, vertoont het Filmmuseum Kaufmans documentaire make your own damn movie! (2005), waarin hij terugkijkt op drie decennia filmmaken, en de Troma-producties surf nazis must die (Peter George, 1987), the toxic avenger (Michael Herz, Lloyd Kaufman, 1984) en troma's war (Michael Herz, Lloyd Kaufman, 1988).


Upload Cinema
uploadcinema.net
Onder de titel Saved by YouTube draait het op maandag 1 maart allemaal om 'activisme op internet'. Van de website: Upload Cinema laat zien hoe mensen de kracht van video en internet gebruiken om een statement te maken, en nog belangrijker: om veranderingen in gang te zetten. Deze editie werd samengesteld in nauwe samenwerking met het Movies That Matter Festival (een initiatief van Amnesty International). Gastcurator is Taco Ruighaver, directeur en hoofd programmering van het festival. Schrijf je in op uploadcinema.net en kom kijken in De Uitkijk Amsterdam, Cinerama Rotterdam of Filmhuis Den Haag.top
Artikelen
Post Berlijn Schoonheid in de duisternis
Post Rotterdam De beste editie sinds jaren

Interviews
Samuel Maoz over LEBANON Brandend vlees
Frederick Wiseman over LA DANSE — LE BALLET DE L'OPÉRA DE PARIS Proberen niet te liegen
Elbert van Strien over ZWART WATER Empathie voor de donkere kant van onze ziel
Jessica Hausner over LOURDES Een wonderlijke openbaring
John Hillcoat over THE ROAD Het einde der tijden
Yorgos Lanthimos over DOGTOOTH Ze weten niet beter

Rubrieken
Actie!
Boeken Tim Burton
Filmweb
Filmfocus
Filmkort
Mening
Filmpers
Filmsterren
Filmthuis
Webfilm
World Wide Angle (NL)


Recensies
THE BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL — NEW ORLEANS Fantastische persiflage
CHLOE Hoer in huis
LA DANSE — LE BALLET DE L'OPÉRA DE PARIS De knappe bewegingen van Frederick Wiseman
DEMAIN DES L'AUBE Duelleren bij zonsopgang
DOGTOOTH De grote boze binnenwereld
EYES WIDE OPEN Gij zult niet liefhebben
GAINSBOURG, VIE HÉROÏQUE Heldenverhaal over geilbak
GREAT KILLS ROAD De weg kwijt
INVICTUS Kitcherige b-film met aura van klasse
LEBANON Tunnelvisie
LOURDES Het verzonnen wonder
THE ROAD Een vader, een zoon, een weg
ROTVOS Close-up van Nederland
SHUTTER ISLAND Horroreiland
VIDEOCRAZY Eindeloze loop van mediageilheid
ZWART WATER Psychodrama met horrortrekjes