Western
Ubiquity
More Human Than Human
The Third Murder
Holland Festival: The Artist & the Pervert / Hyena
Actie!

Neptunus 405
1115 VE Duivendrecht
15 december 2011, 10.08 uur

Famke Janssen was model voordat ze het Bondmeisje Xenia Onatopp speelde in Goldeneye (1995). Daphne Deckers was model voordat ze een rolletje kreeg in de James Bondfilm Tomorrow Never Dies (1997), net als Rebecca Romijn (van Sports Illustrated en Victoria's Secret naar X-Men, 2000) en Doutzen Kroes (van Victoria's Secret naar Nova Zembla, 2011).
Het volgende vaderlandse 'model turned actress' is er ook alweer: Kim Feenstra. Feenstra won op haar 20e de televisieshow Holland's Next Top Model, en is sindsdien niet alleen frequent te zien in modebladen als Harper's Bazaar, Avantgarde, Beau Monde en de Glamour, maar ook in allerlei tv-programma's, van Expeditie Robinson tot Ranking the Stars.
Toen regisseur Mark de Cloe (Het leven uit een dag, Life is Beautiful, Shocking Blue) nadacht over de casting van 'Sekstapes', een aflevering uit het tweede seizoen van de veel geprezen BNN-misdaaddramaserie Van God los, moest hij direct aan Feenstra denken. Hoewel hij haar alleen kende van Ranking the Stars vond hij haar intrigerend en dacht hij dat haar uitstraling goed zou passen bij het personage van Joyce, die heen en weer wordt geslingerd tussen twee liefdes: de spannende Stan (Teun Kuilboer) en haar degelijke ex Bart (Robert de Hoog).
De vraag was natuurlijk of ze kon acteren. De Cloe vroeg of Feenstra op auditie wilde komen en liet haar improviseren met Kuilboer en De Hoog. De energie spatte ervanaf. Tijdens acteertrainingen met spelcoach Elisabeth Hesemans leerde ze vervolgens hoe ze ervaringen uit haar eigen leven kon gebruiken; hoe ze kon schakelen tussen verschillende spelintenties.
Op een waterkoude ochtend moet het gebeuren, op de krappe galerij van een flat in Duivendrecht. Op nummer 405 is het huis van Bart, waar Stan en Joyce de oude sekstapes van Joyce komen ophalen. De Cloe geeft nog wat aanwijzingen van achter de monitor, dan beginnen de repetities.
De mannen komen half vechtend, half strompelend de deur uit, Feenstra — vale spijkerbroek en blauw trainingsjackie — komt erachteraan. "Schiet! Schiet!" roept ze. Er wordt gedaan alsof er wordt geschoten. Een van de mannen blijft rochelend en kreunend liggen, de ander rent weg, Feenstra rent achter hem aan.
Omdat er bij de opnamen geschoten gaat worden, worden er oordoppen uitgedeeld aan alle crewleden. Omdat er geschoten gaat worden, is er ook haast: naast de flat staat een lagere school waar het over een halfuur speelkwartier is. "Let allemaal goed op je oren", zegt de opnameleider. "En actie!"
De mannen vallen voor de tweede keer naar buiten, Feenstra komt er weer achteraan en gilt "Schiet! Schiet!". Als er nu (met losse flodders) wordt geschoten, klinkt een oorverdovende knal. Een oud vrouwtje dat met haar boodschappentrolley richting de voordeur van de flat schuifelt, kijkt verstoord omhoog. "Oké, heel goed" roept De Cloe. "We doen hem nog een keer."
In het huis neemt De Cloe Feenstra nog even apart; op de galerij wordt snel een beschermingsfilter voor de camera bevestigd. De scène wordt voor de tweede keer opgenomen, en binnen drie minuten voor de derde keer, maar nu wat closer. De opnameleider heeft nog geen "cut" geroepen of de schoolbel rinkelt. De Cloe steekt tevreden zijn duim omhoog. "Heel erg goed, Kim!"

Jan Pieter Ekker | foto Bob Bronshoff

Van God los — Sekstapes | Productie Marion Welmers | Regie Mark de Cloe | Scenario Paul Jan Nelissen, David Lammers | Camera Jan Moeskops | Montage Elsbeth Kasteel | Art direction Alfred Schaaf, Marielle Nap | Muziek Paleis van Boem | Met Kim Feenstra, Teun Kuilboer, Robert de Hoog, Vincent van der Valk | Kleur, 50 minuten | Omroep BNN | Te zien vanaf 1 april 2012

Foto: hoofdrolspeelster Kim Feenstra en regisseur Mark de Cloe, op de achtergrond Teun Kuilboer en Robert de Hoogtop
Artikelen
Voorpublicatie: Kris Dewitte's Open Asia De vrijheid om niets vooraf te weten
De grote Dick Maas quiz Quiz
Berlinale 2012 Wat telt, de films of de markt?
Filmkrantroute Movies that Matter Recht, rechter, mensenrecht
Antwoorden quiz

Interviews
Boudewijn Koole over Kauwboy De sporen van de dood
Sacha Polak over Hemel Scènes uit een meisjesleven
Joost van Ginkel over 170 Hz Liefde in gebarentaal
Philippe Falardeau over Monsieur Lazhar Klassenfoto van een drama
David Cronenberg over A Dangerous Method Op de sofa
Emanuele Crialese over Terraferma Een kleine holocaust op zee
Rodrigo García over Albert Nobbs Ze werkte hard
Meral Uslu over Snackbar Dwars door een groepje kutmarokkaantjes durven lopen
HAFF: Adriaan Lokman over Chase 'Leef je ook mee met driehoekjes?'

Rubrieken
Redactioneel
Kort
Filmsterren
Thuiskijken
Sanne Vogel
Spotlight Gaite Jansen
Teddy Cherim
Zwarte gaten Joost van Ginkel zag eindelijk Citizen Kane
Boeken Vuurwerk!
Ebele Wybenga (Upload Cinema) Vochtige hoekjes
Filmslot: Return of the Filmclub Filmclubs schieten overal uit de grond
World Wide Angle (NL) Film in het vliegtuig
Actie!
Evenementen (Focus)


Recensies
170 Hz Explosieve stilte
Albert Nobbs De man die er niet was
Black Gold (Jean-Jacques Annaud) Wijze woorden
Contraband Lekker voor bij de kater
A Dangerous Method Hoe gek zijn wij eigenlijk?
Extremely Loud & Incredibly Close Mooischreeuwerij
Haywire Dodelijk in avondjurk
Hemel Surrogaatseks
Intouchables Stoute grappen
The Mill & the Cross het schilderij leeft
Monsieur Lazhar Ontworteling
Paradiso Heiligdom
Plan C Een beetje jazz
Quiz Kopje onder
Terraferma Mensen in het vissersnet
Young Adult Prom queen from hell