The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
Ernest Hemingway Evenementen (Focus)

Boze Hemingway
Ernest Hemingway had in 1958 geen goed woord over voor de Hollywoodverfilming van zijn novelle The Old Man and the Sea, waarmee hij de Pulitzer Prize won. Spencer Tracy als hongerige oude Cubaanse visser, die vriendschap sluit met een jongen, vond hij volkomen ongeloofwaardig. Critici en publiek waren het met hem eens, zodat de film flopte. Jammer dat Hemingway niet de twintig minuten durende prachtige Russische animatieversie uit 1999 van zijn novelle heeft kunnen zien. Alexander Petrov trok zich niets aan van moderne computertechnieken en beschilderde in drie jaar bijna 29 duizend (!) glasplaten met olieverf. De schilderijen vormen een bewegend fresco, dat de kern van het verhaal — de vriendschap — ontroerend tot leven wekt. Het bleef niet onopgemerkt, want Petrovs grootbeeldanimatie won in 2000 de Oscar voor beste korte animatiefilm. Ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van de novelle vertoont Omniversum in Den Haag tot 22 april Petrovs The Old Man and the Sea. Als voorfilm is het docudrama Hemingway, a Portrait van Erik Canuel te zien. De film schetst in 17 minuten een beeld van de schrijver en zijn werk.

omniversum.nl


Helden, ouderdom en conflict
Het Israëlische filmfestival Film Is Real viert zijn eerste lustrum in het Ketelhuis (1-11 maart), Filmhuis Den Haag (15-18 maart) en LantarenVenster (exacte data nog onbekend). Het festival had vijf jaar geleden het tij mee, want de Israëlische cinema doet het de laatste jaren internationaal uitstekend met prijswinnende films als Jellyfish, Beaufort, Ajami en Waltz with Bashir. De vijfde editie van het festival bevat zoals de eerdere afleveringen korte en lange documentaires, speelfilms en studentenfilms. Bijna alle films zijn Nederlandse premières. Het programma is samengesteld rond drie thema's: helden, ouderdom en conflict. Helden stelt vragen over heldendom: wanneer ben je een held? Een held is zeker de Palestijnse vrouw die seksueel geweld in haar gemeenschap aan de orde stelt (de documentaire Duma van Abeer Zeibak Haddad). Dat oud worden niet hetzelfde is als wegkwijnen, tonen de documentaires Sixty in the City (Nili Tal), over internetdaten van zestigplussers, en Fluchkes (Ofer Inove), over oude actrices en danseressen, die het podium weer opzoeken. Over Israël en conflicten kan ieder jaar een heel festival worden gevuld. Het land is altijd in het nieuws met het Grote Conflict, maar er zijn ook kleine innerlijke conflicten, zoals dat van de katholieke priester in de documentaire Torn (Ronit Kertsner). Als de geestelijke ontdekt dat hij Joods is, probeert hij de twee identiteiten in zichzelf te verenigen. Of dat lukt? Kom naar het festival voor het antwoord.

filmisreal.com

Jellyfish


Lekker kort
Het kortfilmfestival Go Short — International Short Film Festival Nijmegen staat van 14 t/m 18 maart in filmtheater Lux in het teken van muziek. Te zien zijn ruim tweehonderd (muziek)films, videoclips en korte musicals. Namen? Arcade Fire is te zien in Spike Jonzes korte film Scenes from the Suburbs. Soulzanger Ben L'Oncle Soul is te zien in een film in het musicalblok, dat ook films bevat over voor musicals verrassende onderwerpen, zoals het leven van een illegaal in Frankrijk en de coming out van een jonge Noor. Filmmaker Simon Ellis, twee jaar geleden speciale gast op het festival, presenteert de documentaire Binaural Swimming, waarbij de kijker door het opzetten van een koptelefoon zich middenin een concert van de Britse band The Swimming waant. Na de filmvertoning geeft de band een liveconcert. Naast films zijn er optredens, masterclasses en panels met filmmakers en muzikanten. Ook werken tijdens het festival filmstudenten en Europese sound designers samen bij het maken van korte films. Verder spelen bands live soundtracks bij klassiekers en werkt mediakunstenaar Max Hattler samen met elektronische muziekmakers.

goshort.nl

Scenes from the Suburbs


Onsterfelijke diva's
Velen zijn geroepen, maar weinigen uitverkoren. We hebben het natuurlijk over filmdiva's. Voor filmactrice kun je leren, maar filmdiva word je door een mysterieuze afspraak met het publiek. De bioscoopbezoeker bepaalt wie zich filmdiva mag noemen. Wie zich als een filmdiva gedraagt, maar het niet is, maakt zich onsterfelijk belachelijk: doe maar gewoon, want dat is in jouw geval al gek genoeg! Bij echte filmdiva's is het nooit gek genoeg. Zij mogen zich alles permitteren, omdat zij uit een godenwereld komen. Een filmdiva die bij Albert Heijn boodschappen doet is geen filmdiva. Filmdiva's hoeven als godenkinderen trouwens helemaal niet te eten. Het filmorkest I Compani ging met filmhistoricus Constant Hoogenbosch op zoek naar filmdiva's in honderd jaar filmgeschiedenis. Het resultaat is de voorstelling Diva's, waarin I Compani live muziek speelt bij filmfragmenten en teksten van filmdiva's. We kunnen ons vergapen aan onder meer Ava Gardner, Anita Ekberg, Romy Schneider, Marlene Dietrich en Brigitte Bardot. Dat Juliette Binoche ook in het programma zit, zorgt meteen voor een fijn discussiepunt. Is Binoche een filmdiva of een geweldige actrice? Bestaan er in onze tijd eigenlijk nog wel filmdiva's of zijn ze uitgestorven? I Compani's Diva-toernee start 29 februari in De Poorterij in Zaltbommel en loopt in ieder geval door tot eind mei.

icompani.nl

Ava Gardner


Voedsel-festival
Iedere dag staat er in de krant wel iets over voedsel. Van recepten tot artikelen over topkoks, van kritische beschouwingen over de voedselproductie tot artikelen over slow food. Dat voedsel volop in de aandacht staat, leidde vorig jaar tot het Food Film Festival in Studio K in Amsterdam. De vertoning van 'foodfilms' en de debatten en workshops sloegen aan, met als gevolg dit jaar van 16 t/m 17 maart de tweede editie van het festival. Op het programma staan twintig 'foodfilms', documentaires en speelfilms. Het festival opent met de documentaire Mugartiz B.S.O. (Felipe Luis Ugarte, Juantxo Sardon), waarin de makers eten aan muziek koppelen. Zo gaan ze in Peru op zoek naar het geluid van de aardappel. Naast deze lofzang op voedsel en muziek zijn er ook kritische voedselfilms, zoals de Belgische documentaire LoveMEATtender (Manu Coeman) over de ecologische gevolgen van de vleesproductie. We leren in de film dat de gemiddelde Belg tijdens zijn leven 5 koeien, 7 schapen, 42 varkens, 891 kippen, 43 kalkoenen en 24 konijnen eet. Maar ook vegetariërs zorgen voor problemen, blijkt uit Raising Resistance (Betiina Borgfeld en David Bernet). De film gaat over het verzet van boeren in Paraguay tegen de oprukkende sojaplantages. Naast films zijn er talkshows en debatten, zoals The Big Agriculture Debate, over de toekomst van de landbouw. Wie liever in de keuken staat, kan terecht bij diverse workshops, waaronder vegetarisch en Arabisch koken, en iets creatiefs met aardappelen.

foodfilmfestival.nl

Raising Resistance


Animatieparadijs
Het tweejaarlijkse Holland Animation Film Festival vindt dit jaar van 28 maart t/m 1 april voor het eerst in het voorjaar plaats. De centrale festivallocatie is niet veranderd: filmtheater 't Hoogt. Het programma bestaat onder meer uit een competitie voor lange animatie (langer dan een uur), korte animatie (korter dan een uur), studentenfilm en Nederlandse animatie. En er is een online competitie. Verder zijn er themaprogramma's, retrospectieven, masterclasses en talkshows. Het doel is het geven van een overzicht van de stand van zaken in de animatiewereld. Daarbij heeft het festival oog voor zowel commerciële als onafhankelijke animatie. Een hoogtepunt is het programma Cutting Edge, dat aandacht besteedt aan nieuwe animatieontwikkelingen. Een van de wereldpremières is Double Fikret van de Chinees Haiyang Wang.

haff.nl


Wederzijdse liefde
Dat tussen film en theater een innige relatie bestaat, is een open deur, maar film is steeds meer de dominante partij in de verhouding. Of lijkt het maar zo dat theatermakers steeds vaker films voor het theater bewerken? Ivo van Hove liet zich inspireren door drie films van Antonioni (Antonioni-project) en bewerkte Opening Night van Cassavetes. Joop van den Ende entameerde One Flew over the Cuckoo's Nest. Het zijn een paar voorbeelden, maar er zijn er meer. Misschien kunnen de twee Toneelgroep Amsterdam-regisseurs die de komende maanden in Rialto onder de titel Projectie! hun favoriete film presenteren en toelichten, uitleggen hoe het zit met theater en film. Regisseur Eric de Vroedt, die Glengarry Glen Ross in het theater regisseerde, trapt 11 maart af met Jaco van Dormaels Mr. Nobody. Jacob Derwig, die Cat on a hot tin roof regisseert (première 17 juni) komt 24 juni uitleggen waarom hij The Ice Storm (Ang Lee, 1997) zo'n geweldige film vindt. Na de zomer komt regisseur Thibaud Delpeut zijn keuze toelichten, maar de datum en de film zijn nog onbekend.

rialtofilm.nl

Opening Night


Experimentele grabbelton
Worm, het Instituut voor Avantgardistische Recreatie, zit sinds eind vorig jaar in het oude NRC-gebouw, en tijdlang Fotomuseum, in Rotterdam. Dat het culturele centrum in de nieuwe huisvesting zijn vleugels kan uitslaan, blijkt uit de vele activiteiten. Concerten, presentaties, exposities, dansevents, theater, performances en film: in Worm is alles mogelijk. Voor het filmprogramma in maart is men flink in de experimentele grabbelton gedoken. Te zien is onder meer Fruit of Paradise (1970) van de Tsjechische jaren zeventig cultheldin Vera Chytilova, die vier jaar eerder het onvergetelijk vrolijke, anarchistische meesterwerk Daisies had gemaakt. Bij voorbaat ook interessant: Philippe Grandrieux' documentaire over Masao Adachi It May Be That Beauty Has Strenghtened Our Resolve. Masao Adachi maakte in de jaren zeventig de overstap van politiek linkse filmmaker naar lid van de Japanse terreurgroep Rode Leger. Hij woonde tientallen jaren in Libanon, waar hij werd gearresteerd en in 2001 tot vier jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. Na achttien maanden kwam hij vrij en sinds 2007 maakt hij weer films. Van Grandrieux, die we kennen van de fascinerende, hypnotiserende films Sombre en Un lac, hoeft geen conventioneel portret te worden verwacht. Ook te zien: Planet Svankmajer, een collectie korte films uit de periode 1964-1992 van de Tsjechische animatiegrootmeester.

worm.org

Daisiestop
Artikelen
Voorpublicatie: Kris Dewitte's Open Asia De vrijheid om niets vooraf te weten
De grote Dick Maas quiz Quiz
Berlinale 2012 Wat telt, de films of de markt?
Filmkrantroute Movies that Matter Recht, rechter, mensenrecht
Antwoorden quiz

Interviews
Boudewijn Koole over Kauwboy De sporen van de dood
Sacha Polak over Hemel Scènes uit een meisjesleven
Joost van Ginkel over 170 Hz Liefde in gebarentaal
Philippe Falardeau over Monsieur Lazhar Klassenfoto van een drama
David Cronenberg over A Dangerous Method Op de sofa
Emanuele Crialese over Terraferma Een kleine holocaust op zee
Rodrigo García over Albert Nobbs Ze werkte hard
Meral Uslu over Snackbar Dwars door een groepje kutmarokkaantjes durven lopen
HAFF: Adriaan Lokman over Chase 'Leef je ook mee met driehoekjes?'

Rubrieken
Redactioneel
Kort
Filmsterren
Thuiskijken
Sanne Vogel
Spotlight Gaite Jansen
Teddy Cherim
Zwarte gaten Joost van Ginkel zag eindelijk Citizen Kane
Boeken Vuurwerk!
Ebele Wybenga (Upload Cinema) Vochtige hoekjes
Filmslot: Return of the Filmclub Filmclubs schieten overal uit de grond
World Wide Angle (NL) Film in het vliegtuig
Actie!
Evenementen (Focus)


Recensies
170 Hz Explosieve stilte
Albert Nobbs De man die er niet was
Black Gold (Jean-Jacques Annaud) Wijze woorden
Contraband Lekker voor bij de kater
A Dangerous Method Hoe gek zijn wij eigenlijk?
Extremely Loud & Incredibly Close Mooischreeuwerij
Haywire Dodelijk in avondjurk
Hemel Surrogaatseks
Intouchables Stoute grappen
The Mill & the Cross het schilderij leeft
Monsieur Lazhar Ontworteling
Paradiso Heiligdom
Plan C Een beetje jazz
Quiz Kopje onder
Terraferma Mensen in het vissersnet
Young Adult Prom queen from hell