Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Alias Maria Kort

Alias Maria
José Luis Rugeles | In een wereld die zo radicaal anders is dan de onze dat die net zo goed in een ander sterrenstelsel had kunnen bestaan, sluipen kindsoldaten van de FARC door de Colombiaanse jungle. Alias Maria is geen actiethriller, maar een film die z'n verhaal met beelden in plaats van dialogen vertelt. Het verhaal van de 13-jarige Maria die net als de meeste meisjes die als soldaat zijn geronseld door de mannen misbruikt wordt. En dan wordt ze zwanger. Lees ook het interview met regisseur José Luis Rugeles. Te zien vanaf 3 maart.


The Divergent Series: Allegiant
Robert Schwentke | Beatrice Prior en Tobias Eaton moeten de ommuurde wereld van Chicago achter zich laten. In de boze buitenwereld moeten ze een oplossing vinden die voor vrede kan zorgen in de enige stad die ze ooit gekend hebben. Helaas worden ze ontvoerd door het Bureau of Genetic Welfare. Te zien vanaf 9 maart.
Tanna
Bentley Dean & Martin Butler | Weinig mensen zullen zich afvragen of ze in de republiek Vanuatu films maken. De uit 83 bewoonde en onbewoonde eilandjes bestaande eilandengroep in de Grote Oceaan ten noordoosten van Australië vormt sinds 1980 een onafhankelijke republiek. De totale oppervlakte van het land is ongeveer een derde van Nederland, er wonen 266 duizend mensen en in 2015 werd er voor het allereerst een film op de eilandengroep gedraaid. Tanna werd gemaakt door de Australiërs Bentley Dean en Martin Butler, in nauwe samenwerking met de traditionele Yahel-stam die de film ook portretteert. Het liefdesdrama (dat in januari al te zien was als preview op het IFFR) vertelt een op ware gebeurtenissen gebaseerd Romeo en Julia-verhaal. De thematiek klinkt vertrouwd — traditie versus modernisering, collectiviteit versus individualisme — maar de spectaculaire en lyrische beelden van regenwouden, spuwende vulkaan en kristalheldere zee maakten op het filmfestival Venetië zoveel indruk, dat Tanna de prijs voor beste camerawerk won. Te zien vanaf 10 maart.
Rokjesdag
Johan Nijenhuis | Veel blote benen en stomende pannen in deze ensemblequeeste naar de ware liefde. Daten is topsport dus als je geen uitblinker bent doe je dat het liefst in een team, zoals in de kookworkshop voor singles Love Bites. Workaholic Marijke (Lieke van Lexmond) en beste vriendin Danielle (Birgit Schuurman) besluiten tussen de bloem en de deegrollers op jacht te gaan naar de man die aan alle punten op de checklist voldoet. Is het de knappe student Rens (Manuel Broekman), de onhandige dierenverzorger Edwin (Martijn Fischer) of de charmante Jeffrey (Jim 'what's in a name' Bakkum)? Iris (Toprak Yacilner) is net verloofd maar zet haar huwelijk op het spel voor een laatste flirt en hondenuitlaatster Stephanie zoekt een man die niet gek wordt van haar hondenliefde. Als beste vriendinnen Marijke en Danielle ruzie krijgen, blijkt weer eens dat er spaanders vallen waar gehakt wordt. Te zien vanaf 10 maart.
Secret in their Eyes
Billy Ray | Amerikaanse remake van de gelijknamige Argentijnse mysteriethriller uit 2009 met Chiwetel Ejiofor, Julia Roberts en Nicole Kidman. Via een flashback wordt duidelijk dat een klein team van rechercheurs er dertien jaar geleden niet in slaagde de moordenaar van Roberts' dochter te vinden. Nu, zoals Ejiofors personage het stelt, "is hij terug en deze keer ontsnapt hij niet". Makkelijk is dat niet, al tikt de film de gebruikelijke tropes weg ("dit valt buiten jullie jurisdictie!"), te meer omdat Ejiofor en Roberts de indruk wekken dat ze dertien jaar niet geslapen hebben. Te zien vanaf 10 maart.
10 Cloverfield Lane
Dan Trachtenberg | Klinkt creepy. Een jonge vrouw wordt wakker in de kelder van een man. Hij zegt haar te hebben gered van een chemische aanslag waardoor buiten nauwelijks nog leven mogelijk is. Maar dat kan iedereen wel zeggen. Te zien vanaf 10 maart.
Bang Gang (A Modern Love Story)
Eva Husson | Sensueel, erotisch en (soms) intiem is Hussons gedurfde debuut over de seksspelletjes van een stel jongeren op het strand van het Franse Biarritz. Schatplichtig aan Larry Clark, Xavier Dolan en Sofia Coppola, maar ook volstrekt eigen, komt Hussons camera soms zo dichtbij dat het ongemakkelijk wordt. Te zien vanaf 17 maart.
The Forest
Jason Zada | Een Britse vrouw gaat in het beruchte Japanse Zelfmoordbos op zoek naar haar tweelingzus, maar wordt geconfronteerd met bovennatuurlijke ellende. Te zien vanaf 17 maart.
Concussion
Peter Landesman | Will Smith speelt de Nigeriaans-Amerikaanse patholoog-anatoom Bennet Omalu die in 2002 een autopsie uitvoerde op het lichaam van een voormalige sportsster, die na een periode van steeds grilliger en idioter gedrag op z'n vijftigste plotseling dood neerviel. Omalu onderzocht de hersenen van de gevallen ster en ontdekte een progressieve hersenziekte, CTE ofwel chronische traumatische encefalo­pathie. Drie letters die sindsdien onlosmakelijk verbonden lijken met drie andere, N.F.L., de Amerikaanse National Football League. Te zien vanaf 17 maart.
Transit Havana
Daniel Abma | Elk jaar vliegen twee plastisch chirurgen vanuit Nederland naar Havana om daar maximaal vijf patiënten gratis te helpen om van geslacht te veranderen. Daniel Abda volgt verschillende transgenders op weg naar een nieuw leven. Te zien vanaf 24 maart.
Risen
Kevin Reynolds | Amerikaans historisch drama over de Romeinse centurion Clavius die van Pontius Pilatus de opdracht krijgt om geruchten te onderzoeken over een Joodse verlosser die al of niet uit zijn graf zou zijn opgestaan. En of hij ook meteen het verdwenen lichaam wil zoeken om een dreigende opstand in Jeruzalem te voorkomen. Te zien vanaf 24 maart.
De helleveeg
André van Duren | Verfilming van A.F.Th. van der Heijdens gelijknamige boek, dat deel uitmaakt van zijn reeks De tandeloze tijd, over de in Geldrop geboren Albert Egberts. De helleveeg vertelt de geschiedenis van Alberts relatie met zijn favoriete tante Tiny. Voor hem is zij even aantrekkelijk als intimiderend; een tante om over te fantaseren. Het bronmateriaal is spannend – seksuele exploitatie, incest en onderdrukte haatgevoelens – maar in handen van regisseur André van Duren (De bende van Oss) wordt het allemaal iets te braaf in beeld gebracht. Hannah Hoekstra tilt de film naar een hoger niveau als de even kille als kwetsbare Tiny. Te zien vanaf 24 maart.
Sisters
Jason Moore | Amy Poehler en Tina Fey spelen twee zussen die voor de allerlaatste keer een huisfeest geven voordat hun ouders het huis verkopen. Dat kan alleen maar goed aflopen. Te zien vanaf 24 maart.
Batman vs. Superman: Dawn of Justice
Zack Snyder | Batman is bang dat Superman ongestraft z'n gang kan gaan en besluit de vliegende kryptojunk zelf aan te pakken, terwijl de wereld probeert te bepalen wat voor soort superheld het nodig heeft. Lex 'never a dull moment' Luther heeft ondertussen een nieuw wapen ontwikkeld, de Doomsday, die vanzelfsprekend voor een enorm pot ellende kan zorgen. Het wordt tijd dat Superman en Batman hun gesteggel achterwege laten en samen met Wonder Woman, Metropolis redden. Te zien vanaf 24 maart.
Free in Deed
Jake Mahaffy | Een misdeelde zwarte kerkgemeenschap in het zuiden van de Verenigde Staten verwelkomt een nieuwe predikant, de gebedsgenezer Abe. De introverte man ontwikkelt een band met de alleenstaande moeder Selva (Edwina Findley) en haar gekwelde autistische zoon, voor wie medische zorg geen verlichting brengt. Alle goede bedoelingen ten spijt, hebben Abe's pogingen om de jongen te helpen uiteindelijk een noodlottig gevolg. Te zien op Movies that Matter en in filmtheaters vanaf 31 maart.Ronald Rovers | @ronaldroverstop
Artikelen
CinemAsia De nieuwe stem van China
Coproductieverdrag Met de billen bloot op de Chinese markt

Interviews
Sergei Loznitsa over The Event 'Ik richt me tot het volk'
David Verbeek over Full Contact Het trauma van de virtuele jager
Fiona Tan over History's Future 'Als je je geheugen kwijt bent, dan ben je jezelf kwijt'
Michael Almereyda over Experimenter 'Milgram zag geen moraliteit bij de mens'
Tobias Lindholm over Krigen 'Ik wil de chaos niet kleiner maken'
Jia Zhang-ke over Mountains May Depart 'Dit is een waarschuwing'
José Luis Rugeles Gracia over Alias María Confrontatie met de werkelijkheid

Rubrieken
Redactioneel
Kort
Actie! Op de set van Een echte Vermeer
Filmsterren
World Wide Angle (NL) Kroniek van een natie voorspeld
Thuiskijken
Andy at the movies
Het nieuwe kijken Ssssst!
Boeken: The Feel-Bad Film 'Give me your darkest!'


Recensies
El abrazo de la serpiente De ziel van het oerwoud
Arabian Nights (As mil e uma noites) Scheherazade leeft en woont in Portugal
Belgica De tol van rock 'n roll
Brooklyn Kuis & keurig
The Event (Sergei Loznitsa) Revolutie op straatniveau
Experimenter Milgram was z'n tijd vooruit
Full Contact Als een videogame
History's Future De engel van de geschiedenis
Ik wil gelukkig zijn Fien de la Mar hypnotiseert
Les Innocentes Koppige strijdster
Krigen Onmenselijke beslissingen
Mountains May Depart (Shan he gur ren) A Touch of "Togetherness"
Préjudice Het être fatal van de familie
Room Het decor stort in
Where To Invade Next De valse retoriek van Michael Moore