Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Asterix & de vikingen Verwacht

Asterix & de vikingen
Stefan Fjeldmark, Jesper Møller
Vooral op kinderen mikkende verfilming van de stripklassieker Asterix en de Noormannen. Zonder kraak of smaak vertelt de Frans-Deense coproductie het verhaal over het verwijfde neefje van dorpshoofd Abraracourcix, dat vanuit de grote stad naar de Galliërs wordt gestuurd om een kerel te worden. De onverbeterlijke angsthaas wordt ontvoerd door woeste vikings die hopen dat hij hen het geheim van de angst kan leren, omdat ze geloven dat angst hen letterlijk vleugels zal geven. De Vlaams-Hollandse stemmencast lepelt de grappen over noordelijke personages die Abba of Vikea heten op met weinig sjø. (Te zien vanaf 19 apri)


Lucky number Slevin
Paul McGuigan
Quentin Tarantino, diens Britse schaduw Guy Ritchie én de hipste behanger van het westelijk halfrond leverden de inspiratie voor deze door excentrieke criminelen bevolkte misdaadfilm. In een vertelling die er steeds op uit is om je als kijker op het verkeerde been te zetten, maken we kennis met een jongeman (Joss Hartnett) die door rivaliserende New Yorkse gangsterbendes wordt aangezien voor ene Slevin, een heerschap dat hen veel geld verschuldigd is. Morgan Freeman en Ben Kingsley zetten de rivaliserende topcriminelen met zichtbaar plezier neer, terwijl ook Bruce Willis op dreef is als een mysterieuze huurmoordenaar. (Te zien vanaf 20 april)
De kleine ijsbeer 2
Piet de Rycker, Thilo Rothkirch
De kleine ijsbeer Lars, een creatie van Hollander Hans de Beer, beleeft in deze tweede tekenfilm van Duitse makelij opnieuw een avontuur dat geschikt is voor de allerkleinsten. In De kleine ijsbeer 2: het geheimzinnige eiland drijft het ijsbeertje met enkele vrienden af van de noordpool naar het Darwinistische lusthof: de Galapagoseilanden. (Te zien vanaf 26 april)


The man
Les Mayfield
De in het spelen van anaal gefixeerde zenuwpezen gespecialiseerde komiek Eugene Levy wordt in deze misdaadklucht aangezien voor een internationale wapenhandelaar. Dat hij in feite vertegenwoordiger is in tandartsbenodigdheden interesseert politieman Samuel L. Jackson geen zier. De smeris laat de vertegenwoordiger zijn rol verder spelen om enkele boeven te pakken. Niet raar opkijken als onderweg alle clichés van de buddy movie voorbij komen. (Te zien 27 april)
Mommy, I'm scared
Reha Erdem
Deze Turkse komedie, die bekend staat als Korkuyorum Anne, maar ook als Insan nedir ki? en What's a human anyway? draait om een taxichauffeur in Istanbul die bij een ongeluk zijn geheugen kwijtraakt. Een internationale persjury vond de film op het festival van Istanbul bekronenswaardig. (Te zien vanaf 27 april)


Mission: Impossible III
J.J. Abrams
Na de stilistische krachttoeren van Brian De Palma en John Woo kon producent en hoofdrolspeler Tom Cruise deel drie van zijn succesvolle spionageserie Mission: Impossible natuurlijk niet overlaten aan de eerste de beste. En dus viel de keus op... J.J. Abrams. Wie? Ook al klinkt deze naam naast De Palma en Woo toch wel een beetje als een toevallige inhuurkracht, hij is het niet. Abrams stond als schrijver, regisseur en producent aan de wieg van inventieve televisieseries als 'Lost' en 'Alias'. De regisseur stond voor de moeilijke (maar hopelijk niet onmogelijke) opgave om het ego van Tom Cruise in toom te houden in diens derde optreden als superspion Ethan Hunt. Philip Seymour Hoffman probeert Hunt een loer te draaien als een sadistische wapenhandelaar. De kersverse Oscarwinnaar uit Capote in een schurkenrol: het is zowaar iets om naar uit te kijken.(Te zien vanaf 3 mei)
The fine art of love
John Irvin
Een twintig jaar oud scenario van de Italiaanse cineast Alberto Lattuada — naar eigen zeggen de eerste werkgever van Federico Fellini — werd uit de mottenballen gehaald en bewerkt door de Britse ambachtsman John Irvin. Hij verfilmde de roman Mine-Haha, oder: über die körperliche Erziehung der jungen Mädchen van de Duitse symbolist Frank Wedekind als een rechtlijnige krachtmeting tussen studentes op een meisjeskostschool en hun strenge lerares, Jacqueline Bisset. Wedekinds novelle werd twee jaar geleden ook verfilmd door Gaspar Noë's levensgezel Lucile Hadzihalilovic, wat resulteerde in het dromerige Innocence. En nu we het daar toch over hebben: hoe kan het nou dat die prachtfilm wel is aangekocht door een Nederlandse distributeur en toch nooit te zien is geweest in de Nederlandse bioscopen? (Te zien vanaf 4 mei)


The great raid
John Dahl
John Dahl staat vooral bekend als de maker van geslaagde neo-noirs als Red Rock West en The last seduction. Hij tapt uit een heel ander vaatje in deze realistisch bedoelde oorlogsfilm, die is gebaseerd op een waar gebeurd staaltje heldenmoed uit WOII. Onder aanvoering van Benjamin Bratt onderneemt een handjevol mannen een dappere poging om honderden Amerikanen te bevrijden uit een Japans krijgsgevangenenkamp. (Te zien vanaf 4 mei)
Hoodwinked
Cory Edwards, Todd Edwards, Tony Leech
In navolging van de oneerbiedige sprookjesparodieën in Shrek probeert deze computeranimatie uit de nieuwe studio Kanbar het aloude verhaal van Roodkapje en de Boze Wolf onderuit te schoffelen. Een politieonderzoek in de stijl van NYPD Blue leidt tot ondervragingen, waarbij alle personages á la Rashomon een andere kijk op de gebeurtenissen geeft. De stemmen zijn van onder meer Anne Hathaway, Glenn Close, James Belushi en David Ogden Stiers. (Te zien vanaf 10 mei)
Shadows of time
Florian Gallenberger
De jonge Duitse filmer Florian Gallenberger situeerde Schatten der Zeit in India. Ook de cast is Indiaas en de voertalen zijn Engels en Bengali. Toch is Shadows of time geen Bollywood-wannabe, maar een eerlijk bedoelde tranentrekker over twee geliefden die er zestig jaar lang maar niet in slagen om samen te zijn. (Te zien vanaf 11 mei)
Aquamarine
Elizabeth Allen
Twee vriendinnen die op het punt staan van elkaar te worden gescheiden door een landsverhuizing hopen op een wonder waardoor ze bij elkaar kunnen blijven. Het wonder dient zich aan in de vorm van een aangespoelde zeemeermin, die vriendschap sluit met de pubermeiden. Licht en luchtig voltrekt zich deze komedie, die bij sommige imdb-bezoekers genoeg irritatie opriep om te belanden in de gevreesde 'bottom 100' van de filmdatabase. (Te zien vanaf 11 mei)


Ballets Russes
Dan Gellar, Dayna Goldfine
Na de dood van de legendarische balletimpresario Sergei Diaghilev in 1929 vielen zijn Ballets Russes uiteen in twee rivaliserende gezelschappen. De inmiddels bejaarde betrokkenen van weleer halen in deze met archiefbeelden doorsneden documentaire herinneringen op aan de (al dan niet goede) oude tijd. (Te zien vanaf 18 mei)


The Da Vinci Code
Ron Howard
Geen hond heeft de openingsfilm van Cannes nog kunnen zien, maar een woordvoerder van het Vaticaan begon toch alvast maar afkeurend te blaffen over deze geheide kaskraker met Tom Hanks, Audrey Tautou en Ian McKellen. Nou weten ze in Rome ook wel zo'n beetje wat er in Dan Browns omstreden reli-thriller allemaal werd beweerd over de kruisiging van Christus, de rol van de vrijmetselaars en Leonardo Da Vinci's verborgen religieuze boodschappen. Dat katholieke protest kwam dus niet onverwacht, net zomin als het ons erg zou verbazen als de miljoenen lezers van Browns boek ook massaal naar de bioscoop zouden stromen. (Te zien vanaf 18 mei)
The shaggy dog
Brian Robbins
In 1959 maakte Disney een komedie over een mottige hond, en dat kunstje deed de studio over in 1976, 1994 en nu weer. Tim Allen speelt een werkverslaafde jurist die bij tijd en wijle verandert in een hond — en vice versa. Robert Downey Jr. is ook van de partij als een wetenschapper die alles wil weten wat je zou kunnen weten over honden-dna. (Te zien vanaf 24 mei)
What the bleep — down the rabbit hole
William Arntz, Betsy Chasse, Mark Vicente
Vervolg annex upgrade van de filosofie-voor-dummies-cursus What the bleep do we know die vorig jaar in de bioscopen te zien was. In deze geheel herziene, en met drie kwartier uitgedijde versie gaan new-agerige zweefvluchten en onzinnige speculaties over quantum-mechanica opnieuw hand in hand. (Te zien vanaf 24 mei)


Ask the dust
Robert Towne
De schrijver van Chinatown en twee afleveringen Mission: Impossible stort zich in zijn vierde regieklus op de populairste roman van John Fante. Colin Farrell speelt Fante's alterego Arturo Bandini, en Salma Hayek speelt de warmbloedige serveerster die de schrijver het hoofd op hol brengt. En dat alles in het (door Kaapstad vertolkte) Los Angeles van de jaren dertig: inderdaad ook het decor van Chinatown. (Te zien vanaf 25 mei)


X-Men 3
Brett Ratner
In het laatste deel van X-Men-trilogie lijkt er een 'genezing' te bestaan van de mutaties die de X-mannen en -vrouwen hun superkrachten geeft. Na twee sterke afleveringen naar de superheldenstrips van Marvel Comics staat regisseur Bryan Singer de regiestoel af aan Brett Ratner. Dat stemt weinig hoopvol als je bedenkt dat Rattner, naast de mislukte Hannibal Lecter-thriller Red dragon, vooral de man is achter de Rush hour-films van Jackie Chan. (Te zien vanaf 25 mei)


Imagine me & you
Ol Parker
Romantische komedie die zich voornamelijk onderscheidt van genregenoten doordat de geliefden allebei vrouw zijn. Uit-de-kast-lesbo Lena Heady valt tijdens de bruiloft van Piper Perabo voor de charmes van de bruid. Dat zojuist gesloten huwelijk vormt de belangrijkste hindernis, maar zoals gewoonlijk in een romcom kruipt ook hier de ware liefde waar zij niet kan gaan. (Te zien vanaf 25 mei)Fritz de Jong


top
Artikelen
Digitale projectie Langzame omwenteling
Distributierevolutie Bubble als breekijzer
Filmbeleid Einde Hollands Hollywood
Hong Kong Film Panorama Ontploffende ninja's
Laurence Dunmore Pornografische graaf
Louis Malle Kringelige signatuur
De Lumière-mythe Cinematografisch Darwinisme
Machinima Doe-het-zelf animatie
Matthew Barney In de buik van de walvis
Telefilms Loveboat op Vlieland

Interviews
Arend Steenbergen 'Rot op fokker'
Avi Mograbi Jullie, dat zijn wij
Roger Donaldson Blind optimisme
Vijf vragen aan Leontine Petit

Rubrieken
Action!
Het geheim van Hollywood: Supermentors aan de keukentafel
Spotlicht: John Malkovich
Amsterdam Box Office Periode 23 maart t/m 19 april 2006
Boeken Wong Kar-wai
Cinedix
Evenementen
Festivals
De geruchtenmachine
Mening
Mijn Mening
De Pers Over
Thuiskijken
Verwacht


Recensies
AVENGE BUT ONE OF MY TWO EYES Israëlische zelfmoordacties
BREAKFAST ON PLUTO Glamrock in de tiende versnelling
BUBBLE Subversief alledaags
CINEMA, ASPIRINES AND VULTURES Voorrangsweg door de diepe wildernis
DON (Arend Steenbergen) Het schoolplein als jungle
GABRIELLE (Patrice Chéreau) Scènes uit een loopgravenhuwelijk
THE LIBERTINE Tussen modder en kroonluchter
A LITTLE TRIP TO HEAVEN Onder de ijsschotsen
THE WORLD'S FASTEST INDIAN Een droom van chroom
ZAZIE DANS LE MÉTRO Parijs in bloedzjiens