Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
DON Verwacht

DON
Farhan Akhtar
Met Shahrukh Khan, India's beroemdste acteur van het moment en Priyanka Chopra, India's meest gewilde actrice van het moment. En met nog veel meer acteurs en actrices. "De drugshandel is booming", meldt de synopsis van de film bijna juichend. Don is een verrotte drugshandelaar die achterna wordt gezeten door narcoticahater en politieagent Desilva (Boman Irani). Het lukt Desilva om Don ongemerkt in de gevangenis te krijgen en in het diepste geheim wordt zijn plaats ingenomen door Vijay, die het exacte evenbeeld is van Don — jawel, een dubbelrol van Shahrukh Khan, die ook nog het liedje 'Khaike paan' zal zingen. Allerlei verwikkelingen volgen. (Te zien vanaf 26 oktober)


CIDADE BAIXA
Sérgio Machado
Een andere kant van Brazilië — niet Stad van God zoals in cidade de deus maar cidade baixa, lagere stad — in de noordoostelijke kustregio Bahia. Maar met dezelfde heftigheid als cicade de deus, alleen zit die heftigheid in cidade baixa niet in het geweld maar in de liefde. Liefde die blijft snijden omdat de kartelranden nooit verdwijnen. Het verhaal draait om twee vrienden, Deco (Lázaro Ramos) en Naldinho (Wagner Moura) die zich allebei en onmiddellijk hopeloos verliezen in de verbluffend mooie prostitué Karinna (Alice Braga) — die ook een rol had in cidade de deus en nu met Will Smith acteert in i am legend. Die passie voor Karinna zet de vriendschap onder druk tegen de achtergrond van zwetende lijven in strandtenten en stripclubs en snorkelhotspots. Veel handheld shots, heftige emoties en hitsige paalklimmerij geven de film een rauwgeile atmosfeer. (Te zien vanaf 26 oktober)
LES FILLES DU BOTANISTE
Sijie Dai
Na cidade baixa — zie hierboven — suggereert deze titel meteen erotische vergezichten met horticulturele ondertonen en dat is misschien niet eens zo heel ver van de waarheid. Behalve die erotische vergezichten dan. 'De dochters van de botanist' vertelt het verhaal van een 'verboden' lesbische liefde tussen Cheng An, dochter van een beroemde botanie-professor, en Li Min, die bij de professor stage komt lopen. Gefilmd in Vietnam en rijkelijk voorzien van passende muziek ontwikkelt zich tussen de twee meisjes een relatie. Dat de professor geen kind van de flower-power blijkt te zijn en dat de meisjes niettemin met elkaars verboden fruit in de weer gaan, maakt dat in het serene plantenparadijs het kwetsbare evenwicht tussen van alles en nog wat wordt verstoord. Maar dan komt Cheng An's broer thuis van militaire dienst in Tibet en de professor ziet een kans om alle problemen op te lossen: Li Min trouwt met broer Dan. Dat vinden de meisjes niet eens zo'n beroerde oplossing. (Te zien vanaf 2 november)
BORAT
Larry Charles
borat of borat: cultural learnings of america for make benefit glorious nation of kazakhstan. Sacha Baron Cohen — Ali G uit ali g indahouse en 'Da Ali G show' — besloot na een paar jaar een van zijn andere personages een rol te geven in een film.
Borat, Kazachstaans sterreporter en onverbloemd antisemiet, wordt naar Amerika gestuurd om verslag te doen vanuit het 'mooiste land van de wereld'. Maar daar aangekomen, besteedt Borat zijn tijd liever aan het lokaliseren van dartelende vlinder Pamela Anderson om haar vervolgens ten huwelijk te vragen. Weinig tongue in cheek-grappen. Wel veel antisemitische grappen en grappen over mannen die het met elkaar doen en grappen over naaktworstelen met een grote dikke koe. (Te zien vanaf 2 november)
GEORGE MICHAEL: A DIFFERENT STORY
Southan Morris
Dan een heel ander verhaal. Zo verzadigd als de titel klinkt, zo vol zelfspot en scherpe grappen zit deze film over George Michael's carrière. Sting, Mariah Carey, Elton John, Noel Gallagher, Geri Halliwell, Boy George, Andrew Ridgely, Martin Kemp en Pepsi & Shirlie spelen zichzelf. Iedereen is enthousiast over Michael — Elton John merkt op: "To come out of the closet being busted in a toilet is not the best way to come out of the closet." Alleen Gallagher loopt zoals verwacht een beetje te zieken. Regisseur Morris maakte ook televisieshows 'The sound of music children', over de reünie in Salzburg van de Von Trapp-clan — pas na vijfendertig jaar keerden ze voor het eerst terug! — en 'Seemed like a good idea at the time'. (Te zien vanaf 9 november)
THANK YOU FOR SMOKING
Jason Reitman
"Iedereen die rookt in een film is of een psychopaat of een Europeaan." Al omschreven als 'teerzwarte' satire op de spindoctors van de voorlichtingspropaganda. Aaron Eckhart (nu ook te zien in the wicker man en the black dahlia) excelleert als Nick Naylor, woordvoerder van een sigarettenproducent. Samen met vrienden uit de alcoholindustrie noemen ze zich 'the merchants of death'. Terwijl Naylor z'n producten aan tieners aansmeert — "Dus je moeder is geen arts? Nou, dan is ze niet bepaald een betrouwbare bron of wel?" — moet hij zijn twaalfjarige zoontje opvoeden. Verder met Rob Lowe en William H. Macy. (Te zien vanaf 9 november)
AFTER THE WEDDING
Susanne Bier
Jacob runt een weeshuis in India, dat door sluiting wordt bedreigd. Een oplossing dient zich aan als een Deense zakenman hem veel geld wil geven voor het weeshuis, op voorwaarde dat hij naar Denemarken reist en de beste man ontmoet. Jacob wil niet maar moet wel. In Kopenhagen ontmoet hij Jorgen, een man met geld en een drankprobleem. Hij nodigt Jacob uit op zijn dochters bruiloft de volgende dag. Daar herkennen Helene en Jacob elkaar en het wordt duidelijk dat Helene, haar dochter, Jorgen en Jacob in een vrij bizarre verhouding tot elkaar staan. after the wedding (efter brylluppet) had volgens Variety vanwege de thematiek gemakkelijk een sentimentele draak kunnen worden maar grijpt de kijker door een strak scenario, klasseregie van Susanne Bier en goed acteerwerk. Bier maakte eerder brothers en open hearts, beide sterke drama's en filmhuistoppertjes. Mads Mikkelsen, die de rol van Jacob speelt, mag hier dan weeshuisdirecteur en allround nice guy zijn, in de nieuwe Bond casino royale is hij Bond's aartsvijand en allround evil dude Le Chiffre. (Te zien vanaf 16 november)
A GOOD YEAR
Ridley Scott
Scott wilde blijkbaar na Alexander Payne's sideways ook een gooi doen naar wijnslokkers van middelbare leeftijd met hormonenzucht. Ridley zocht zijn heil alleen niet in Californië maar vloog met Russell Crowe in z'n broekzak direct naar de Provence, oorsprong van wijnranken en midlifecrisisfantasieën. Als de film begint, is Russell Crowe een vervelende Britse aandelenhandelaar die een wijngaard erft. Dan iets met een verleidelijke vrouw en een wonderbaarlijke superwijn — de hele handel voelt als een verlengde Renault Clio commercial, schrijft de BBC — en Russell Crowe eindigt als een vervelende wijnhandelaar met een vrouw op z'n arm. Krijg nu al dorst. (Te zien vanaf 16 november)


THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE: THE BEGINNING
Jonathan Liebesman
Het einde kennen we natuurlijk al: bloed. Regisseur Jonathan Liebesman heeft zo z'n fascinaties, blijkt uit zijn eerdere werk: genesis and catastrophy, darkness falls, rings, the texas chainsaw massacre: the beginning en dead asleep. Maar goed, het verhaal. Twee jongens staan op het punt naar Vietnam te worden verscheept — het is 1969 — maar voordat ze dat doen, willen ze nog een nachtje met hun vriendinnetjes doorbrengen. Logisch. Minder logisch, zeg maar gerust totaal onverwacht, is dat de jongens en hun meisjes 's nachts autopech krijgen op een verlaten weggetje. En ook een rare speling van het lot: ergens in de buurt is net kortgeleden dementerend psychopaat Thomas Hewitt ontslagen in de lokale vleesfabriek en dat heeft Hewitts humeur geen goed gedaan. Eerst klust Hewitt wat met de voorman van de fabriek, maar als zijn eveneens psychopathische oom dan drie van de vier kids ontvoert en bij hem op de stoep aflevert — Hewitt heeft dan inmiddels de naam van Leatherface aangenomen — raakt de beste man helemaal door het dolle heen. (Te zien vanaf 16 november)
THE ILLUSIONIST
Neil Burger
Edward Norton is de ongrijpbare goochelaar Eisenheim die in het Wenen van het fin-de-siêcle het publiek gevangen houdt met fantastische trucs. Als hij op het podium assistentie krijgt van de verloofde van kroonprins Leopold, herkent hij zijn jeugdliefde Sophie, die nog steeds een halsketting met zijn foto draagt. Paul Giamatti (sideways) is Leopolds hoofd van politie die Eisenheim moet ontmaskeren. Burger filmde eerder de fascinerende documentaire interview with the assassin waarin werkloze cameraman Ron Kobeleski zijn eenzame overbuurman Walter Ohlinger helpt met wat oud videomateriaal. Terwijl ze naar de banden kijken, bekend Ohlinger op die novemberdag in Dallas in 1963 de tweede schutter te zijn geweest. Boeiend materiaal. Nep, dat wel. Net als the blair witch project. Maar boeiend.
the illusionist is fictie, voor de duidelijkheid. (Te zien vanaf 23 november)Ronald Rovers


top
Artikelen
Dejima Japanese Filmfestival Dichte ramen
Gillo Pontecorvo 1919-2006 Held van de dekolonisatie
Grensverleggen I Geen land van storytellers
Grensverleggen II Dressuurpaarden en beunhazen
Paul Ruven: Het dilemma
Verplichte kost voor politici Slag om het geweten

Interviews
Jiska Rickels en Martijn van Broekhuizen Expeditie naar het wezen van de mens
Rodrigo Moreno Randlopers

Rubrieken
Action!
Amsterdam Box Office Periode 21 september t/m 19 oktober 2006
Boeken film=tijd=kunst
Cinedix
Evenementen
Festivals
De geruchtenmachine
Mening
Mijn Mening
De Pers Over
Thuiskijken
Verwacht


Recensies
AFTER THE WEDDING Stille gebaren
ALL THE INVISIBLE CHILDREN Scheve maten & übersentiment
THE BLACK DAHLIA Sporadische sprankeling
CHILDREN OF MEN Bizar futuristisch kerstverhaal
EL CUSTODIO De schaduwen schaduwen
EDEN (Michael Hoffmann) Zwaar op de maag
HIS BIG WHITE SELF Zuid-Afrika na Apartheid
STRAY DOGS (Marziyeh Meshkini) Beter in de gevangenis
WE FEED THE WORLD Subtiele aanklacht
WILD ROMANCE Playbackshow zonder x-factor