Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
THE BANK JOB Verwacht

THE BANK JOB
Roger Donaldson
Britse heist-film waarin alles draait om een paar foto's van een homoseksueel rollebollende prinses die gestolen moeten worden uit het bankkluisje van een crimineel. Het verhaal zou gebaseerd zijn op een echte bankoverval — die wordt als cover-up gebruikt voor de diefstal — die in 1971 plaatsvond maar die door de Britse autoriteiten buiten de publiciteit werd gehouden. Hoe weten we dit? Het walkietalkieverkeer van de overvallers werd toevallig opgepikt door een radioamateur. (Te zien vanaf 25 september)


BABYLON A.D.
Matieu Kassovitz
Vijf jaar na gothika en dertien jaar na la haine regisseert Mathieu Kassovitz babylon a.d. die in bepaalde opzichten een combinatie is van die twee eerdere films. Ergens in een niet al te verre toekomst is de politieke orde onderuit gegaan en wordt de wereld geregeerd door megabedrijven en hippe religieuze fundamentalisten onder leiding van Charlotte Rampling. De hel op aarde. Tegen die achtergrond speelt Vin Diesel (xxx, the fast and the furious) een huurling die een pakketje van Rusland naar New York moet brengen. Niet zomaar een pakketje maar een jonge vrouw met bovenmenselijke krachten. "Puur geweld en stupiditeit", klaagde Kassovitz in het openbaar over zijn eigen film. Volgens de Fransman heeft studio 20th Century Fox in de montage niets heel gelaten van de wonderbaarlijke filosofie die hij in het verhaal had gestopt. (Te zien vanaf 25 september)


TROPIC THUNDER
Ben Stiller
Een roedel acteurs loopt voor de opnamen van een oorlogsfilm vrolijk rond in de jungle en wordt gevangen genomen door drugscriminelen die denken dat het narcotica-agenten zijn. Vanaf dat moment moeten ze echt soldaatje spelen.
Robert Downey Jr. is de Australische acteur Kirk Lazarus die zijn huid medisch heeft laten 'zwarten' om zich beter in zijn rol van zwarte soldaat te kunnen inleven. Ben Stiller speelt de uitgerangeerde actieheld Tugg Speedman die zijn carrière een boost wil geven met deze testosteron-blockbuster. In werkelijkheid maakt tropic thunder zo ongeveer alles en iedereen belachelijk die met de filmindustrie te maken heeft: de sterren, de producers, de agenten, de critici en het publiek. Met Steve Coogan (a cock and bull story) als de exploderende regisseur Damien Cockburn. (Te zien vanaf 25 september)
SAGAN
Diane Kurys
Biopic over het leven van de Franse schrijfster Françoise Sagan die acuut beroemd werd toen ze op haar negentiende naughty naughty Bonjour tristesse schreef. Daarna volgden het geld, de vele verhoudingen en de drugs. Schrijver en Nobelprijswinnaar François Mauriac noemde haar 'het charmante kleine monster'. De hoofdrol wordt gespeeld door Sylvie Testud. (Te zien vanaf 2 oktober)


RADELOOS
Dave Schram
Yara vindt zichzelf te dik en Paco wil ook al niet verliefd op haar worden. Maar Yara's moeder wil dat haar dochter fotomodel wordt. Yara bedenkt de ideale oplossing: ze moet minder eten. Maar Yara schiet door: ze eet minder en minder. Wat een gedoe. Yara's vriendin Sterre maakt zich zorgen. Naar het gelijknamige boek van Carry Slee. (Te zien vanaf 2 oktober)


DEATH RACE
Paul W.S. Anderson
Jason Statham heeft voor zichzelf in Hollywood een aardige niche gecreëerd als de acteur die zelfverzekerd gaspedalen kan indrukken. In transporter 1 en 2 overtrof hij zichzelf al maar dat was kinderspel vergeleken met death race. Statham is hier een ex-gevangene die probeert op het rechte pad te komen maar door onvoorziene omstandigheden toch weer op gruwelijke wijze zijn gezin kwijtraakt. Hij belandt dan op Terminal island, een gevangenis beheerd door een privé-onderneming, waarin het bestuur geld verdient door dodelijke autoraces met gevangenen te organiseren. Een kwestie van vraag en aanbod: het publiek wil bloed zien. Na mensen voor de camera te hebben opgesloten in huizen om elkaar af te maken is het dan ook een kwestie van tijd voordat dit echt wordt georganiseerd. (Te zien vanaf 2 oktober)
ANUBIS & HET PAD DER 7 ZONDEN
Dennis Bots
De bewoners van het Huis Anubis belanden tijdens een schoolreis in een klein spookdorp in Kroatië waar op het dorpsplein onverwacht de toegangspoort tot het Pad der 7 zonden is gemetseld. Fabian spreekt 's nachts met Nienke af om de boel te onderzoeken maar als hij daar aankomt blijkt Nienke verdwenen. Zou dat iets te maken hebben met de harteloze graaf Rohan die in de buurt rondhangt en op zoek is naar zijn verloren geliefde? Alle bewoners moeten het Pad bewandelen en hun eigen zonden overwinnen (hebzucht, hoogmoed, acteerzucht, etc). (Te zien vanaf 8 oktober)


SPACE CHIMPS
Kirk De Micco
space chimps staat in de lange traditie van animaties voor kinderen met humor voor volwassenen. Het verhaal is gebaseerd op de 'apenvluchten' die de VS — en Frankrijk — organiseerden voordat ze uiteindelijk mensen de ruimte in schoten. Ham III is een kleinkind van een van die eerste apen maar heeft nooit enige intentie gehad om iets met NASA te doen. Hij laat zich liever tegen een kleine vergoeding op kermissen uit een kanon schieten. Maar het lot — en de plot — kruipt waar het niet gaan kan en zo belandt Ham toch in een ruimtevaartprogramma om een of ander toestel uit een 'wormgat' te plukken. Voor mensen is dat te gevaarlijk, vindt NASA. (Te zien vanaf 8 oktober)
CAFE DE LOS MAESTROS
Miguel Kohan
Een groep legendarische tangomuzikanten komt in Buenos Aires samen voor een concert en wijst erop dat de jaren veertig toch eigenlijk wel het beste tangodecennium van de vorige eeuw was. (Te zien vanaf 8 oktober)


WAR, INC.
Joshua Seftel
In de nabije toekomst — zie ook babylon a.d. en death race — wordt huurmoordenaar Hauser, een rol van co-scenarist John Cusack, naar Turaqistan (Irak) gestuurd waar het Amerikaanse bedrijf Tamerlane (Halliburton) de oorlog kreeg uitbesteed van de Amerikaanse overheid. Hausers opdracht is om olieminister Omar Sharif te vermoorden. (Te zien vanaf 8 oktober)


UN SECRET
Claude Miller
Gebaseerd op de roman van de Franse psychoanalyticus Philippe Grimbert, die het verhaal optekende naar gebeurtenissen in zijn eigen leven. Aan het oppervlak is un secret een film over een geheim in een klein joods gezin en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Maar heen en weer gaand door de tijd laat de film zien dat zaken nooit zo eenvoudig liggen en eerder ongrijpbaar zijn. Wat is te zeggen en wat is te begrijpen? (Te zien vanaf 9 oktober)


ZWARTE OGEN
Jan Bosdriesz
Documentaire waaarin Jan Bosdriesz op zoek gaat naar de sporen van de Russische zanger Pjotr Leschenko. In de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw was Leschenko de bekendste zanger van Rusland. Het verhaal van Bosdriesz begint bij de platencollectie van zijn vader. (Te zien vanaf 9 oktober)
MY BEST FRIEND'S GIRL
Howard Deutsch
Man vraagt vriend om zijn ex mee uit te nemen omdat die ex dan zal zien hoe ontzettend tof hij was. Maar dan loopt het verdomme allemaal anders dan hij had bedoeld. (Te zien vanaf 9 oktober)


FIETSMUG & DANSMUG
Jannik Hastrup/Flemming Quist Møller
Dagmar de dansende mug wordt verliefd op Egon de fietsende mug. Maar Egon kan alleen aan fietsen denken. Als dan ook nog de boze rode mierkoningin Dominella de zwarte mierkoningin omlegt, is het hek helemaal van de dam. Fietsend en dansend proberen de twee muggen het bos te bevrijden van de boze koningin. (Te zien vanaf 9 oktober)


SINTERKLAAS & HET GEHEIM VAN HET GROTE BOEK
Martijn van Nellestijn
Sinterklaas is op leeftijd en dus moet hij net zoals andere mensen zijn rijbewijs opnieuw halen. Als hij daardoor in het ziekenhuis belandt, grijpt de kwaadaardige dokter Brein de kans om de Sint voor altijd buitenspel te zetten. De pieten helpen de Sint om het grote boek te beschermen. (Te zien vanaf 9 oktober)


EAGLE EYE
D.J. Caruso
Twee vreemdelingen worden gedwongen samen te werken wanneer ze via de telefoon door een onbekende vrouw worden bedreigd. Niet begrijpend wat er aan de hand is komen ze in steeds gevaarlijker situaties terecht. Steekwoorden: geheime dienst (of niet?!), vernuftig gebruik mobiele technologie, aangezien voor terroristen, Quo vadis). (Te zien vanaf 9 oktober)
AMAZING GRACE
Michael Apted
Historische biopic, zeg maar gerust hagiografie, over William Wilberforce, christen en conservatief, die in het Engeland van de 18e eeuw vocht voor afschaffing van de slavenhandel maar tegelijk de opkomst van vakbonden blokkeerde. Wéér een vat vol contradicties. (Te zien vanaf 16 oktober)


SEX DRIVE
Sean Anders
Ian Lafferty ontmoet het meisje van zijn dromen online en besluit met zijn twee beste vrienden naar de andere kant van de VS te reizen om haar te ontmoeten. De reis brengt de vrienden grote wijsheden over het leven. (Te zien vanaf 16 oktober)


ANGUS, THONGS AND PERFECT SNOGGING
Gurinder Chadha
De veertienjarige Georgia Nicolson houdt een dagboek bij over haar ervaringen als puber. Zoiets als Het dagboek van Adrian Mole maar dan met meisjes en dus minder grappig. (Te zien vanaf 16 oktober)


MAX PAYNE
John Moore
De videogame was in ieder geval erg goed. Ook die begon als een normale, beetje gewelddadige politiethriller maar veranderde meer en meer in donker, bovennatuurlijk drama waarin de grens tussen de levende en de dode wereld vervaagde en alles bedekt werd met bloed. Mark Wahlberg heeft de rol van Max Payne. (Te zien vanaf 16 oktober)


ON THE MOVE — MIGRATIE IN EUROPA
Diverse regisseurs
Verzamelprogramma van vijf documentaires dat in verschillende filmtheaters te zien zal zijn. Centraal staat de migratie van en naar verschillende Europese landen en de manier waarop dat de levens van zowel de reizigers als van de Europeanen verandert. Titels: welcome europa, all white barking, licu's holidays, salah, an african toubab? en chicago blok. (Te zien vanaf 16 oktober)Ronald Rovers


top
Artikelen
Anna Magnani Smeken, tieren, fluisteren en stralen!
Het hele najaar: Hollandse nieuwe
Toronto 2008 De problemen van JCVD
Venetië 2008 Over de grenzen

Interviews
David Verbeek De woeste zee
Luc Dardenne over LE SILENCE DE LORNA Laag voor laag weghalen
Naomi Kawase over THE MOURNING FOREST Samen in de aarde slapen
Steve McQueen over HUNGER Lichaam als wapen
Take 5: Marion Bloem over VER VAN FAMILIE

Rubrieken
Boeken Bijbel voor beginners
Duidelijk
Filmbladen Steven Seagal
De geruchtenmachine
Mening
Mijn Mening
De Pers Over
Scherpstellen Lachen met Judd Apatow
Thuiskijken
Uitgelicht
Verwacht
World Wide Angle


Recensies
AANRIJDING IN MOSCOU Belgische hit straalt inspiratie uit
BLIND DATE (Stanley Tucci) De illusie hooghouden
BOTTLE SHOCK Slechte afdronk
BRIDE FLIGHT Keukenmeidenroman(ce)
IL DOLCE E L'AMARO De maffia in scherpe teksten
HET ECHTE LEVEN Geestig Droste-effect
THE LAST DAYS OF SHISHMAREF Van het ijs in de drup
THE MOURNING FOREST Het bos is verheven en banaal
RECYCLE Inkijkje in de onderbuik
UN SECRET Een M wordt een N, een G wordt een T
SHANGHAI TRANCE Verdwalen tussen wolkenkrabbers
LE SILENCE DE LORNA Dardennes laten de fantasie binnen
Vox populi Slimme domheid
HET WAPEN VAN GELDROP Ha! Een Hollandse roadmovie
WONDERFUL TOWN Liefde in de schaduw van de tsunami
HET ZUSJE VAN KATIA Op wie lijk ik?