Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Actie!

Piet Heinkade 27
1019 BR Amsterdam
vrijdag 22 juli 2011, 10.32 uur

Op wat de drukste dag van het jaar is voor de luchthaven Schiphol — er zullen meer dan 170.000 passagiers aankomen, vertrekken of overstappen — doet in de speelfilm All Stars 2: Old Stars de Amsterdamse Passenger Terminal voor cruiseschepen dienst als vertrekhal van Schiphol. Aan de zuidelijke IJ-oever is het in de zomermaanden normaal gesproken een komen en gaan van cruiseschepen, op een bootloze vrijdag onderschrijft een even simpele als doelmatige ingreep van art director Harry Ammerlaan het multifunctionele karakter van het ontwerp van de Britse architect Larry Malcic. Met behulp van twee detectiepoortjes met lopende banden ernaast, afgescheiden door drie rijen paaltjes, is de terminal in een vertrekhal veranderd. "Grappig hè", zegt Thomas Acda (Willem, de tobbende middenstander met het hart van goud), "hoe je met drie, vier attributen hebt wat je hebben wilt. Hier stond helemaal niets vanochtend. Die Ammerlaan is werkelijk een wonder."
All Stars 2: Old Stars is zoals de titel al doet vermoeden een vervolg op Jean van de Velde's All Stars uit 1997, over de wederwaardigheden van zeven vrienden die van kleins af aan samen voetballen bij Swift Boys. De film was al goed voor een gelijknamige spin-off op televisie (38 afleveringen, verdeeld over drie seizoenen) en een Vlaamse remake (Team Spirit), een Vlaamse vervolgfilm (Team Spirit 2) en twee Vlaamse televisieseries, allemaal geregisseerd door Jan Verheyen.
Voor alle duidelijkheid: All Stars 2 is géén remake van Team Spirit 2. Jean van de Velde schreef zelf het scenario voor het vervolg, waarin de zeven zichzelf trakteren op een 'ouderwets trainingskamp': een lang weekend naar Barcelona, waar ook een bezoek aan 'El Clasico' op het programma staat.
De douane lijkt echter een onneembare horde voor Johnny (Daniel Boissevain). De uitkeringstrekker met een autoriteitsprobleem heeft namelijk nog een enorm bedrag aan boetes openstaan. En Peter (Kasper van Kooten), die door een aantal geslaagde beleggingen op de beurs toch behoorlijk goed in de slappe was zit, wil ze niet voor hem betalen.
Van de Velde, met een zonnebril op zijn voorhoofd, wijst zijn acteurs proberenderwijs de juiste positie rond het detectiepoortje. "Onze jongens staan hier. Nee hier. Peter Paul hier. Thomas hier. Raymi hier." "Een triootje", zegt Peter Paul Muller gevat. Van de Velde laat zich niet van de wijs brengen. Hij wijst de plek aan waar de Antiliaan Paul Murphy, gespeeld door Raymi Sambo, langdurig wordt gefouilleerd door een blonde beveiliger — het is pure slapstick — en wijst waar Johnny zo'n beetje wordt afgevoerd. Muller (hij speelt de goaltjesdief annex womanizer Mark) heeft het plaatje. "Fucking hell, daar gaat Johnny!" zegt hij vol overtuiging. "We gaan Johnny toch niet hier laten?! Hoho! Samen is niet alleen!"
Boissevain laat zich ondertussen buiten beeld interviewen door de lokale zender AT5.
De sfeer is sowieso jolig. "Een Congolese granaatscherf", grapt Acda (hij sleept een koffiekan en een net met zeven voetballen met zich mee) als het detectiepoortje niet meer ophoudt met piepen. Een actrice die een beveiliger speelt staat tijdens Van de Velde's uitleg te sms'en met haar mobieltje. "Dit is precies het beeld dat ik van de bewaking op Schiphol heb", zegt Van Kooten. Achter hem staat een ellenlange rij figuranten verveeld te wachten tussen de paaltjes. Scène na scène. Take na take. Urenlang. Het lijkt Schiphol wel.

Jan Pieter Ekker

All Stars 2: Old Stars
Nederland 2011
Productie
Rolf Koot
Regie en scenario
Jean van de Velde
Camera
Jules van den Steenhoven
Montage
Sander Vos
Art direction
Harry Ammerlaan
Muziek
Fons Merkies
Geluidmontage
Peter Flamman
Met
Thomas Acda
Daniel Boissevain
Cas Jansen
Kasper van Kooten
Peter Paul Muller
Danny de Munk
Raymi Sambo

Omroep
VARA
Distributie
Independent Films
Te zien
vanaf 13 oktober 2011

Foto: v.l.n.r.: Kasper van Kooten (op de rug gezien, met bruinleren jasje), Peter Paul Muller, Thomas Acda, Raymi Sambo, regisseur Jean van de Velde en Richt Martens (regieassistent en scriptcontinuïteit) (foto Bob Bronshoff)top
Artikelen
Cannes is de Champions League (FilmSlot)
12 speelfilms voor 40 cent
Misdaadgolf Een zooitje ongeregeld
De Nederlandse film schrijft geschiedenis
De rode loper Weg met het veilige zwart
Slapstick in film Meer gooi- en smijtwerk!
No Comment Conferentie Nieuwe Filmkritiek
Venetië 2011 Eiland voor de zintuigen

Interviews
Urszula Antoniak over Code Blue Engel des doods
Nanni Moretti over Habemus Papam 'Ik ben niet per se blij zonder God'
Cary Joji Fukunaga over Jane Eyre Klassieke roman als moderne gothic
Béla Tarr over The Turin Horse 'Jouw leven zal eindigen'
Alejandro Landes over Porfirio De wraak van de luchtpiraat

Rubrieken
Redactioneel
FilmKort
FilmSterren
FilmThuis
FilmGedicht
Spotlight Sylvia Hoeks
FilmBoeken Steven Soderbergh
FilmPers
Ebele Wybenga (Upload Cinema) De lange nacht
Actie!
World Wide Angle (NL)
Evenementen (Focus)


Recensies
Beginners Iedereen de kast uit
De Bende van Oss Misdaadglamour is ver te zoeken
Circumstance Sensueel politiek activisme
Code Blue Fataal verlangen naar intimiteit
Contagion 'Sex, lies and red tape'
The Debt De prijs van vals heldendom
The Guard Anarchist in uniform
Habemus Papam De zwaarste baan ter wereld
The Ides of March Makelaars van de macht
Jane Eyre (Cary Fukunaga) Nietig in de natuur
Lotus Crisis in Rotterdam
La mirada invisible Spion van de macht
One Day Liefde op de loer
Porfirio Het grote drama van de alledaagsheid
Restless Ongenode begrafenisgast
The Stoning of Soraya M. Kolkende walging
Times like deese Van katoenplukken naar Obama
The Turin Horse Koortsig ondergangsverhaal