Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
HANNAH MONTANA/MILEY CYRUS Verwacht

HANNAH MONTANA/MILEY CYRUS
Bruce Hendricks
Een 3D-verslag van de Best of Both Worlds Concert Tour van het nieuwe Amerikaanse tienertalent Miley Cyrus. Nooit van gehoord? Geen punt. Kinderen beneden de vijftien wel en dat is voor de marketing achter het nieuwe sterretje het enige dat telt. Misschien is het ook te gemakkelijk om hier cynisch over te doen want wie weet, misschien kan Miley Ray Cyrus wel zingen. Dat zal ook wel want in de VS is Miley samen met haar televisie-alter ego Hannah Montana een fenomenaal succes. Net als eerder de kubus, de boyband en de slush puppie. Laten we niet moeilijk doen. Mensen die iets oorspronkelijks zoeken in muziek, laat maar zitten, en kinderen die nog moeten leren wat muziek is, beslis zelf maar. (Te zien vanaf 28 augustus)


SUPERHERO MOVIE
Craig Mazin
De droom van elke gepeste puber: gebeten worden door een genetisch gemanipuleerde libelle en superkrachten krijgen. Het overkomt een gepeste puber in superhero movie. De rest van de film laat zich raden. Met Leslie Nielsen uit the naked gun, waar in die tijd nog om gelachen kon worden maar waarvoor nu met de beste wil van de wereld geen motorische zenuw van de aangezichtspieren in beweging komt. (Te zien vanaf 28 augustus)
THE FORBIDDEN KINGDOM
Rob Minkoff
De droom van elke gepeste puber: een sleutelrol vervullen in een eeuwenoude Chinese kungfuprofetie en onderweg een echte vent worden. Het overkomt de Amerikaanse tiener Jason die in een snuisterijenwinkel tot ieders verrassing een legendarisch Chinees wapen onder het stof vandaan haalt. De magische stok moet de strijd tussen de Monkey King en de Jade Warlord beslissen en daarom wordt Jason door tijd en plaats meegesleurd naar het oude China. the forbidden kingdom is de langverwachte want lang uitgestelde titanenstrijd tussen actiehelden Jet Li en Jackie Chan. De fans nemen waarschijnlijk wel genoegen met het magere verhaal omdat de film zichzelf nauwelijks serieus neemt — de gebruikelijke Jackie Chan-toon. Blijven over: veel indrukwekkende kungfugevechten. (Te zien vanaf 28 augustus)


GRACE IS GONE
James C. Strouse
Als Stanley (John Cusack) hoort dat zijn vrouw als militair is gestorven in Irak besluit hij met zijn dochters op reis te gaan. Ze waren nog op school toen het nieuws kwam en Stanley weet niet hoe hij het zal vertellen. De reis moet hem extra tijd geven. Onderweg merkt een van zijn dochters steeds meer kleine kronkels in de verhalen van haar vader en ze begint te vermoeden wat hij met alle macht probeert te verbergen. (Te zien vanaf 28 augustus)


FEEL THE NOISE
Alejandro Chomski
Een rapper uit Harlem wordt vanwege problemen met de politie en een lokale gangster naar zijn familie in Puerto Rico gestuurd. Daar ontmoet hij de mooie C.C. en ontdekt hij samen met zijn broer de nieuwe Reggaetón-muziek. Via een deal met een platenbaas komen ze weer in New York terecht waar alles aan het eind van de film op z'n plaats moet vallen. (Te zien vanaf 28 augustus)
DE SCHATTENBERG
Monique Verhoeckx
Kamp Westerbork werd na de Tweede Wereldoorlog hernoemd tot 'De Schattenberg'. Vanaf dat moment werd het een opvangkamp voor Indonesische families die na de onafhankelijkheid in 1949 zouden terugkeren naar Indonesië. In de documentaire de schattenberg vertellen twee families hun verhaal. (Te zien in het Filmmuseum van 1 t/m 3 september)


BIKKEL
Leo de Boer
Uit alle interviews die programmamaker en BNN-oprichter Bart de Graaff ooit gaf, stelden de makers bikkel samen: een film die zes jaar na zijn overlijden een beeld moet geven, en misschien een eerbetoon is, aan de energieke, plagerige, en vooral 'no-nonsense' houding van de televisiepionier. Naast De Graaff zijn vooral zijn moeder, zijn zus en zijn grote liefde Valerie te horen. (Te zien vanaf 4 september)
THE ACCIDENTAL HUSBAND
Griffin Dunne
Radiopresentator Emma Lloyd (Uma Thurman) vertelt een van haar luisteraars dat ze haar relatie onmiddellijk moet verbreken. Zo gezegd, zo gedaan. Maar de achtergebleven ex van de luisteraar is daar niet blij mee (knuffelbeer Jeffrey Dean Morgan die recentelijk een paar afleveringen van Grey's anatomy kwam opvrolijken met een defecte hartklep). Als Emma wil trouwen met haar blasé uitgever Richard Bratton (Colin Firth), zorgt de ex voor een verrassing: hij laat een hacker wat papieren vervalsen zodat het lijkt alsof Emma al met hém is getrouwd. (Te zien vanaf 4 september)


THE LIFE BEFORE HER EYES
Vadim Perelman
Opnieuw Uma Thurman maar nu in een film over een Columbine-achtige aanslag op een middelbare school. Via constante flashbacks komen we steeds meer te weten over de verschrikkingen die zich daar vijftien jaar geleden afspeelden. Het heden zien we door de ogen van de volwassen Diana (Uma Thurman) die al die jaren last van haar geweten heeft omdat ze wist dat de aanslag zou plaatsvinden. De moordenaar had het haar namelijk een dag van tevoren verteld. Maar ze dacht dat hij een grapje maakte. (Te zien vanaf 4 september)


BANGKOK DANGEROUS
Oxide en Danny Pang
Een huurmoordenaar (Nicolas Cage) wordt in Bangkok verliefd terwijl hij nog een aantal opdrachten moet uitvoeren. Cage heeft opvallend goed naar het kapsel van Tom Hanks in the da vinci code gekeken, meldde filmmagazine Empire vorige maand al. Daarin ook de vraag 'Is this the worst movie poster ever?' over de hilarische filmposter van bangkok dangerous. Wat doet Cage op die poster in godsnaam met zijn armen? Zie bangkokdangerousmovie.net. (Te zienTe zien vanaf 4 september)


VLIEGEN NAAR DE MAAN 3D
Ben Stassen
De éérste feature-animatie speciaal voor 3D beweren de makers, over drie vliegen die in 1969 als verstekelingen meereizen in een raket naar de maan. Als er iets misgaat moeten de vliegen de boel redden. Verwacht niet de (visuele) humor of de in vergelijking complexe verhaallijnen van wall-e cum suis. vliegen naar de maan is misschien vooral aardig voor de wat jongere kijkers. (Te zien vanaf 4 september)


THE LOVE GURU
Maro Schnabel
Mike Meyers kon mensen ooit laten lachen met zijn 'groovy, baby, groovy' in de Austin Powers-films. En als de stem van Shrek was hij ook niet onplezant. Maar als we Amerikaanse recensenten moeten geloven slaat hij met the love guru de plank helemaal mis. Veel grappen over geslachtsdelen, eindeloos herhaalde woordgrappen die voorbij de zevende keer vooral irritatie opleveren, seks tussen olifanten, scheetgeluiden etc, etc. Een Amerikaans joch wordt opgevoed in een Indiase ashram maar als hij en zijn jeugdvriend Deepak Chopra naar Amerika verhuizen, wordt alleen Chopra een beroemdheid. Maar ook Guru Pitka (Meyers) wil niets liever dan bij 'Oprah' verschijnen en de hele film draait om zijn pogingen tot zelf-actualisatie. Meyers heeft ook de hoofdrol in de remake van the secret life of walter mitty naar het beroemde verhaal van James Thurber. De opnamen beginnen volgend jaar. Laten wij bidden. (Te zien vanaf 4 september)
JOURNEY TO THE CENTER OF THE EARTH 3D
Eric Brevig
Een vehikel-vehikel over afdaling naar het midden van de aarde. Nadat een aantal mensen is verdwenen tijdens reizen naar het midden van de aarde besluit geoloog Trevor Anderson om het ook maar eens te proberen. Dat is het wel zo'n beetje. De film is gemaakt om met 3D-bril te bekijken. Anders is het een nogal platte ervaring. De film is vooral een steile rit naar beneden met allerlei onwaarschijnlijke transportmiddelen. (Te zien vanaf 4 september)


HET KLEINE SPOOKJE LABAN
Per Åhlin e.a.
"Het spookje dat niet wil spoken", heet Laban ook wel. Laban is een van de karakters die de Zweedse schrijvers Inger and Lasse Sandberg verzonnen om hun zoon Nicklas van zijn boze dromen af te helpen. Het spookje Laban mag 's nachts mee gaan spoken in het kasteel Goedemorgenzon maar hij vindt het helemaal niet leuk om mensen aan het schrikken te maken. (Te zien vanaf 4 september)


DECEPTION
Marcel Langenegger
Tussendoortje voor steracteurs Hugh Jackman en Ewan McGregor. McGregor is een uitgebluste accountant en komt via Jackman in een anoniem seksnetwerk terecht. McGregor is te naïef om te zien wat er echt aan de hand is. (Te zien vanaf 11 september)


WANTED
Timur Bekmambetov
De droom van elke gepeste puber: voorbestemd zijn om als 's werelds beste huurmoordenaar lid te worden van een genootschap van 's werelds beste huurmoordenaars en zij-aan-zij vechten met Angelina Jolie (die naar verluidt ijsblokjes eet als ontbijt en ooit de hoofdrol krijgt in een of andere 'bionic woman'-remake). Het overkomt neuroot Wesley (James McAvoy) die wegkwijnt in een anonieme kantoorbaan. Plotseling blijkt dat hij de zoon is van 's werelds beste huurmoordenaar en als een gek aan de slag moet om de moordenaar van zijn vader te vinden (pa maakte een rekenfout). Want Wesley is om genetische redenen de enige die dat kan. Verder veel kogels en geweld, meer stripboek dan verhaal en aan het eind blijft een knagend gevoel achter over de ideologie achter de film. Modern en Russisch, de handtekening van regisseur Bekmambetov (night watch): internationaal bling bling-nihilisme. (Te zien vanaf 11 september)


DISASTER MOVIE
Jason Friedberg, Aaron Seltzer
Rampenfilm van de makers van scary movie en meet the spartans. Uitgaande van de wet van Murphy dat alles wat fout kan gaan, ook fout zal gaan, en dan op het niveau van wereldrampen. Vol verwijzingen (alleen al in de trailer: hancock, juno, sex and the city, hannah montana, iron man, enchanted, you don't mess with the zohan). (Te zien vanaf 18 september)
MIRRORS
Alexandre Aja
Remake van Kim Sung-ho's into the mirror uit 2003. Met Kiefer Sutherland als een pillenslikkende rechercheur die wordt ontslagen omdat hij per ongeluk zijn partner omlegt. Als bewaker van een oud kantoorgebouw komt hij vervolgens terecht in een hoop ellende met spiegels en satanische bezetenheid. Ook met actrice in nat topje, wat zo'n pathetisch cliché is dat je het alleen nog kunt gebruiken in een persiflage of wanneer je jezelf als regisseur echt hebt opgegeven. Dat laatste dus. (Te zien vanaf 18 september)


DE ZEVEN VAN DARAN
Lourens Blok
De 11-jarige Jimmy verdwaalt op een Afrikaanse markt en komt dan de pratende giraffe Seraf tegen. Die vertelt Jimmy over rivaliserende stammen in de jungle en via via belandt Jimmy met zijn vriendinnetje en Seraf in diezelfde jungle en gaan ze op avontuur. (Te zien vanaf 18 september)

Ronald Rovers


top
Artikelen
Antihelden-superhelden Donkerder en beter dan ooit
Het hele najaar: Hollandse nieuwe
Filmbanktour: Under your skin Camera als schilmesje

Interviews
Antonello Grimaldi over CAOS CALMO Bang voor de drum
Eugenie Jansen over CALIMUCHO Soms vloog het helemaal uit de bocht
Fernando Eimbcke over LAKE TAHOE Naschok
Robert Jan Westdijk over HET ECHTE LEVEN Het draait om de maker
Marcos Jorge over ESTÔMAGO Koken is macht

Rubrieken
Action!
Boeken
Duidelijk Niet weglopen
Filmbladen Nieuwe oogst
De geruchtenmachine
Take 5: Sander Burger over PANMAN
Mening
Mijn Mening
De Pers Over
Thuiskijken
Vergeten zilver Het geheim van Gómez
Uitgelicht
Verwacht
World Wide Angle


Recensies
3:10 TO YUMA Uit de mottenballen
BIENVENUE CHEZ LES CH'TIS Franse kaskraker over platteland
BRIDESHEAD REVISITED Revisited revisited revisited
CALIMUCHO Het circus draait altijd door
CAOS CALMO Kalm in het park
LA CHAMBRE VERTE Toeschouwer van het leven
DAGEN ZONDER LIEF Liefdesverklaring aan Zwarte en Blonde Kelly
ELEGY Bezeten door zichzelf
ELLE S'APPELLE SABINE Heb ik mijn zus in de steek gelaten?
ESTÔMAGO Vreten of gevreten worden
FACTORY GIRL Amfetaminevlinder aan roem ten onder
HET KLEINE SPOOKJE LABAN Het Zweedse neefje van Casper
LAKE TAHOE Zen en de kunst van het levensonderhoud
OCCIDENT Moet ik gaan of blijven?
PANMAN, RHYTHM OF THE PALMS Hiphop vindt hij verderfelijke rotzooi
SECRET SUNSHINE Fel verlicht maar o zo donker
WHERE IN THE WORLD IS OSAMA BIN LADEN Te zien: vanaf, echt waar, 11 september