Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
'Ik hoef niet zo nodig iets nieuws uit te vinden'

Heart of a Dog (Laurie Anderson over)

Frankrijk, 2015 | Laurie Anderson
Heart of a Dog is Laurie Andersons magische reis door de herinne­ring, een persoonlijk filmessay over leven, liefde en verlies, en hoe we door middel van woorden vormgeven aan die ongrijpbare grootheden. Anderson: "Ik begin maar op de vreemdst mogelijke manier, zodat je meteen weet: This is just weird."

Door Sasja Koetsier

Beeldende kunst, literatuur, muziek en wetenschap zijn altijd onderdeel geweest van de performances van Laurie Anderson. Ook haar film Heart of a Dog voelt soms als een performance, waarbij de kunstenaar vanuit de coulissen tot ons spreekt. 'Multimedia-artist' is de term die ze zelf het liefst hanteert, en het is inderdaad een uitdaging om vormen en middelen te vinden die Laurie Anderson, inmiddels 68, nog niet heeft benut in haar kunstzinnige carrière. Veel ervan keert terug in deze film. De voice-over weeft losse verhalen en gedachten aan elkaar, die geprojecteerd worden op een kleurig behang van beelden uit haar eigen archief: tekeningen en schilderijen, homevideo's van haar rat terrier Lolabelle, 8mm-films van haar jeugd in Illinois en flarden beeldmateriaal uit performances en kunstprojecten, waaronder een curieuze ziekenhuissoap met Lou Reed in witte doktersjas. Aan hem is Heart of a Dog opgedragen — hij was 21 jaar lang Andersons levenspartner toen hij in 2013 overleed. Maar de film reflecteert op andere relaties: haar diepe vriendschap met Lolabelle, de afstandelijke relatie met haar moeder, voor wie ze eerder bewondering voelt dan liefde, en de veranderingen die, vooral sinds 9/11, haar geliefde woonplaats New York onderging.

Persoonlijk en tegelijk volkomen gecontroleerd, zo voelt ook het gesprek dat ik met Laurie Anderson heb in de lobby van de Rotterdamse Doelen. Ze komt net terug van een video-interview met een hond, een iets te leukige opzet naar haar smaak. Anderson wilde wel meewerken op voorwaarde dat de journalist zich ook op de vloer naast de hond zou opstellen. Ze heeft nóg een cautionary tale voor me over een wannabe-psycholoog die het interview opende met de vraag of ze een film over haar hond had gemaakt omdat het te pijnlijk was om het over Lou Reed te hebben; het was meteen zijn laatste vraag. Ik had mijn invalshoeken al thuisgelaten en verlaat me volledig op de magie van het woord. Hieronder een samenvatting, in fragmenten.

"Mijn leven heeft geen plot", zegt Laurie Anderson, verwijzend naar de structuur van haar film. "Mijn geest volgt ook geen verhaallijn; er gebeurt iets, en dan nog iets, van het ene glijd ik naar het volgende." En dus is dat ook wat Heart of a Dog doet: een beeld leidt naar een herinnering, die wordt doorsneden door een gedachte die overspringt op een volgend verhaal, dat weer nieuwe visioenen oproept. Niet alleen haar typerende voordracht, die gedragen is en tegelijk intiem, loodst ons door haar wereld; ook haar eigen composities voeren ons mee. "Ik heb veel geleerd over filmmuziek en waarom strijkers zoveel worden gebruikt in filmscores. Ze helpen de kijker om visuele overgangen te accepteren. Een cut vanuit een hondenperspectief naar de lens van een veiligheidscamera? Strijkers schuiven je daar moeiteloos overheen. Mijn coproducent Dan Janvey raadde me af om beats te gebruiken, die delen de film juist weer op in segmenten. Maar als we de film op dvd uitbrengen wil ik daar ook de versie zonder muziek opzetten, zelf vind ik die misschien nog wel de mooiste. This is so hardcore, zei een vriendin. Alleen: die film zou nooit buiten de wereld van de experimentele kunst kunnen worden vertoond. De muziek maakt het toegankelijk."

"In de eerste twee minuten bepaal je wat je gaat verwachten." Zo luidt de verklaring die Anderson geeft voor de wijze waarop ze Lolabelle in de film introduceert: via een droom, waarin ze de pup in haar buik laat naaien om haar vervolgens zelf ter wereld te brengen — bizar en komisch, vooral omdat het besef van haar eigen dubieuze motieven al in de droom doorschemert. "Vooral critici blijken er moeite mee te hebben wanneer je boek, of je show, of je film, eindigt als iets anders dan waar het mee begon. Ze beoordelen je werk als een product dat op misleidende wijze is geadverteerd. Daarom begin ik maar op de vreemdst mogelijke manier, zodat je meteen weet: This is just weird."

"Ik heb de film niet gemaakt als een in memoriam voor iemand", antwoordt ze wanneer we het hebben over de vraag wie eigenlijk het hoofdpersonage van haar film is. "Op het deelnameformulier voor Venetië krijg je vijftien regels voor je 'filmsterren'. Ik begon met mijn hond. Mijn dode hond. En dan de rest van de personen die erin voorkomen... ook dood. Dat was wel ontnuchterend. Maar voor mij is het niet een film over mijn hond, of over mijn moeder, of over wie dan ook. Het is een film over in het nu leven. De kern van de film wordt gevormd door de woorden van mijn leraar (de boeddhistische meester Yongey Mingyur Rinpoche, SK) en de poging die woorden in praktijk te brengen: hoe je kunt leren verdriet te voelen zonder verdrietig te zijn."

"O, Godard! Zijn taal-en-hondenfilm vond ik geweldig!" We zijn uitgekomen bij Adieu au langage (de film waarvoor Godards hond de Palme Dog ontving) doordat Anderson Heart of a Dog omschrijft als "misschien wel de taligste film die er is". Ze licht toe: "Het gaat over hoe we elkaar verhalen vertellen. Daarom begin ik met de woorden die mijn moeder op haar sterfbed sprak. Ze gaf een terugblik op haar leven, op een heel formele manier. Maar tegelijkertijd begon haar taal te haperen; ze was stervende, haar brein was al bezig op slot te gaan. Het is een van de mooiste speeches die ik ooit heb gehoord."
De film eindigt met een andere talige herinnering aan haar moeder: de woorden die ze sprak toen de achtjarige Laurie haar peuterbroertjes uit het ijskoude water had opgedoken, nadat ze met de wandelwagen een veel te dunne ijsvloer was opgegaan. "Elke andere ouder zou boos hebben gereageerd: 'Wat heb gedáán?' En ik weet zeker dat dat door haar heen is geschoten. Maar ze was altijd heel beheerst, dus in plaats daarvan zei ze: 'Wat kan jij geweldig goed zwemmen!' En zelfs als kind wist ik al dat ik dat eigenlijk niet verdiende... het was door mij dat ze bijna dood waren geweest. Maar zij koos ervoor om in dit verhaal de focus ergens anders te leggen. Voor mij is dat de kracht van taal, de magie van woorden."

"Dat met die oude familiefilms zag ik eerst niet zo zitten", bekent ze. "Mijn broer kwam ermee toen hij hoorde dat ik met een film bezig was. Ik dacht: ik heb geen tijd om die allemaal over te zetten. Maar toen de eerste films terugkwamen van het lab was ik meteen verkocht." De beelden hebben iets droomachtigs: met elke beweging van de personages danst en golft de achtergrond mee, alsof tijd en ruimte zijn samengesmolten tot één traag-vloeiende substantie. "Dát gebeurt er met 8mm-films, als je ze in de kast laat liggen!" roept ze enthousiast uit. "Het enige wat wij hebben gedaan, is dat we de beelden hebben vertraagd. Wat je ziet zijn artefacten: de lijm, het celluloid dat is gaan smelten, dat miljoenen keren is uitgezet en weer samengetrokken, de kleuren die in elkaar zijn overgelopen. Doordat het hele kader was gaan rimpelen, krijg je die uitstulpingen in het beeld." Lachend: "Die films waren er tamelijk beroerd aan toe."

"Die korte, snelle woordjes zijn een poging om te praten met het deel van jou dat nooit spreekt. Dat stilletjes observeert." Kijk — ik was ze alweer vergeten, de woorden die telkens kort op het scherm worden geprojecteerd, los van de vertelling en daar soms dwars doorheen. Misschien bewijst dat hun effect, of juist niet. "Dat wezen, zogezegd, kun je ook met muziek bereiken, het begrijpt muziek heel goed, zonder dat er betekenis aan te pas komt. In elk van ons bestaat een deel dat alles al weet." Dát aanspreken is volgens Anderson het doel van alle kunst. "Het grootste compliment dat ik kan krijgen is als iemand zegt: ‘Ik begrijp precies waar je het over hebt.' Ik hoef niet zo nodig iets gloednieuws uit te vinden. Misschien geef ik het net een beetje anders vorm, maar het moet herkenbaar zijn. Het gaat uiteindelijk over de menselijke ervaring, over zaken die iederéén bezighouden."

"Er zijn nu drie keer zoveel mensen op de wereld als toen ik werd geboren." Ze constateert het op ernstige toon. "Dus elke straat waar je loopt, elk restaurant dat je binnengaat: drie keer zoveel mensen. Ik voel dat heel intens in New York. Maar er heerst ook een gevoel van leegte, want veel van die nieuwe woontorens zijn maar voor veertig procent bezet. Appartementen worden onderhouden en schoongemaakt, terwijl er helemaal niemand woont. Een overbevolkte spookstad."
In de film vertelt ze over een man uit haar geboortedorp, die zich het liefste in de bomen verschanste en zogenaamd voor de telefoonmaatschappij werkte. "In onze huidige, verzakelijkte wereld wordt zo iemand opgenomen en volgestopt met medicijnen. Terwijl: hij deed niemand kwaad, en de mensen in het dorp wisten dat. Ze bedankten hem voor het 'repareren' van hun telefoonlijnen, heel lief. Dit fragment wilde ik graag in de film hebben omdat het een verhaal vertelt over een verloren wereld. We zijn zo anders geworden."top
Heart of a Dog (Laurie Anderson over)

Mei 2016 #387Productie
Laurie Anderson
Dan Janvey
Regie, scenario en muziek
Laurie Anderson
Camera
Laurie Anderson
Toshiaki Ozawa
Joshua Zucker-Pluda
Montage
Melody London
Katherine Nolfi

Kleur en zwart-wit, 75 minuten

Distributie
Cinemien
Te zien
vanaf 28 april

Ga voor alle bioscopen
en speeltijden naar
MrMovie.nl

Regisseurindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


A

Wim van der Aar All You Need is Me
Wim van der Aar De Van Waveren Tapes
Jamel Aattache Fighting fish
Aktan Abdikalikov DE AAP
Aktan Abdikalikov BESHKEMPIR
Dominique Abel, Fiona Gordon, Bruno Romy RUMBA
Daniel Abma Transit Havana
Jim Abrahams MAFIA!
Anna Abrahams SOTSGOROD, STEDEN VOOR DE HEILSTAAT
Lenny Abrahamson ADAM & PAUL
Lenny Abrahamson Frank (Lenny Abrahamson over)
Lenny Abrahamson GARAGE
Lenny Abrahamson Room
Marina Abramovic, Matthew Barney, Marco Brambilla, Larry Clark, Gaspar Noé, Richard Prince, Sam Taylor Wood DESTRICTED
J.J. Abrams MISSION: IMPOSSIBLE 3
J.J. Abrams STAR TREK
J.J. Abrams Star Trek Into Darkness
J.J. Abrams Star Wars: The Force Awakens
J.J. Abrams Super 8
Neil Abramson THE RINGMASTER
Alê Abreu The Boy and the World
Alê Abreu O Menino e o Mundo
Naji Abu Nowar Theeb
Hany Abu-Assad HET 14E KIPPETJE
Hany Abu-Assad The Idol
Hany Abu-Assad The Mountain Between Us
Hany Abu-Assad Omar
Hany Abu-Assad PARADISE NOW
Thomas Acda Oh Baby
César Acevedo La tierra y la sombra
Jon Acevski FREDDY THE FROG
Mona Achache LE HÉRISSON
Laurent Achard PLUS QU'HIER, MOINS QUE DEMAIN
Irma Achten BABS
Irma Achten BELLE (Irma Achten)
Irma Achten MARIE ANTOINETTE IS NIET DOOD
Shane Acker 9
Robert Allan Ackerman THE RAMEN GIRL
Robert Allan Ackerman SAFE PASSAGE
Adachi Masao Artist of Fasting (IFFR Deep Focus Adachi Masao)
Olivier Adam, Philippe Lioret, Emmanuel Courcol WELCOME
Marcus Adams LONG TIME DEAD
Andrew Adamson THE CHRONICLES OF NARNIA — THE LION, THE WITCH AND THE WARDROBE
Andrew Adamson, Kelly Asbury, Conrad Vernon SHREK 2
Andrew Adamson, Vicky Jenson SHREK
Maren Ade Toni Erdmann
Adel Adelson Sint & Diego en de Magische Bron van Myra
Adel Adelson, Aram Tatu Heksen bestaan niet
Duane Adler Make Your Move
Carine Adler UNDER THE SKIN (Carine Adler)
Nikhil Advani CHANDNI CHOWK TO CHINA
Ben Affleck Argo
Ben Affleck GONE BABY GONE
Ben Affleck Live By Night
Ben Affleck THE TOWN
Rozemyn Afman Hollywood Banker
Alejandro Agresti BUENOS AIRES VICE VERSA
Alejandro Agresti LA CRUZ
Alejandro Agresti DOOR DE WIND GEJAAGD (EL VIENTO SE LLEVO LO QUE)
Alejandro Agresti THE LAKE HOUSE
Alejandro Agresti UN MUNDO MENOS PEOR
Alejandro Agresti VALENTÍN
Arend Agthe KARAKUM
Per Åhlin Dunderklumpen
Per Åhlin e.a. HET KLEINE SPOOKJE LABAN
Per Åhlin e.a. LABAN HET ALLERLIEFSTE SPOOKJE
Per Åhlin, Alicja Jaworski, Karin Nilsson, Lasse Persson SPOOKTIJD MET LABAN
Karim Aïnouz MADAME SATÃ
Alexandre Aja The 9th Life of Louis Drax
Alexandre Aja The hills have eyes (Alexandre Aja)
Alexandre Aja Horns
Alexandre Aja MIRRORS
Alexandre Aja PIRANHA 3D
Jonas Åkerlund SPUN
Chantal Akerman A COUCH IN NEW YORK
Chantal Akerman La folie Almayer
Farhan Akhtar DON (Farhan Akhtar)
Fatih Akin Auf der anderen Seite
Fatih Akin Aus dem Nichts
Fatih Akin CROSSING THE BRIDGE: THE SOUND OF ISTANBUL
Fatih Akin Gegen die Wand
Fatih Akin SOUL KITCHEN
Fatih Akin Tschick
Sinan Akkus Evet, I Do!
Barmak Akram THE KABULI KID
Feo Aladag DIE FREMDE
Züli Aladag, Florian Cossen, Christian Schwochow NSU: German History X
Muayad Alayan The Reports on Sarah and Saleem
Miguel Albaladejo CACHORRO
Vanja d' Alcantara Beyond the Steppes
Yuval Alder Bethlehem
Robert Aldrich Kiss Me Deadly
Tomás Gutiérrez Alea, Juan Carlos Tabío FRESA Y CHOCOLATE
Tomás Gutiérrez Alea, Juan Carlos Tabío GUANTANAMERA
Lexi Alexander HOOLIGANS
Mischa Alexander SPORTMAN VAN DE EEUW
Alexis Alexiou ISTORIA 52
Daniel Alfredson Kidnapping Mr. Heineken
Tomas Alfredson LET THE RIGHT ONE IN
Daniel Alfredson MILLENNIUM 2: THE GIRL WHO PLAYED WITH FIRE
Daniel Alfredson MILLENNIUM 3: GERECHTIGHEID
Tomas Alfredson The Snowman
Daniel Alfredson TIC TAC
Tomas Alfredson Tinker Tailor Soldier Spy
Daniel Algrant Greetings from Tim Buckley
Daniel Algrant NAKED IN NEW YORK
Daniel Algrant PEOPLE I KNOW
Dennis Alink Unknown Brood
Kevin Allen AGENT CODY BANKS 2
Woody Allen ANYTHING ELSE
Elizabeth Allen AQUAMARINE
Woody Allen Blue Jasmine
Woody Allen BULLETS OVER BROADWAY
Woody Allen Café Society
Woody Allen CASSANDRA'S DREAM
Woody Allen CELEBRITY
Woody Allen THE CURSE OF THE JADE SCORPION
Woody Allen DECONSTRUCTING HARRY
Woody Allen EVERYONE SAYS I LOVE YOU
Woody Allen HUSBANDS AND WIVES
Woody Allen Irrational Man (Woody Allen over)
Woody Allen Magic in the Moonlight
Woody Allen MANHATTAN MURDER MYSTERY
Woody Allen MATCH POINT
Woody Allen MELINDA AND MELINDA
Woody Allen Midnight in Paris
Woody Allen MIGHTY APHRODITE
Woody Allen SCOOP
Woody Allen SMALL TIME CROOKS
Woody Allen SWEET AND LOWDOWN
Woody Allen To Rome with Love (Woody Allen over)
Kevin Allen TWIN TOWN
Woody Allen VICKY CRISTINA BARCELONA
Woody Allen WHATEVER WORKS
Woody Allen Wonder Wheel
Roger Allers, Rob Minkoff THE LION KING
Roger Allers, Rob Minkoff Lion King 3D
Merzak Allouache BAB EL-OUED CITY
Merzak Allouache The Repentant (El Taaib)
Merzak Allouache SALUT COUSIN!
Michael Almereyda Experimenter
Michael Almereyda HAMLET
Michael Almereyda Marjorie Prime
Pedro Almodóvar LOS ABRAZOS ROTOS
Pedro Almodóvar Los amantes pasajeros
Pedro Almodóvar HABLE CON ELLA
Pedro Almodóvar HIGH HEELS
Pedro Almodóvar Julieta
Pedro Almodóvar KIKA
Pedro Almodóvar LIVE FLESH
Pedro Almodóvar LA MALA EDUCACIÓN
Pedro Almodóvar La piel que habito
Pedro Almodóvar TODO SOBRE MI MADRE (ALL ABOUT MY MOTHER)
Pedro Almodóvar VOLVER
Enzo d' Alò DE BLAUWE TREIN
Enzo d' Alò LUCKY EN ZORBA
Lisandro Alonso Jauja (Lisandro Alonso over)
Lisandro Alonso La libertad
Lisandro Alonso Lisandro Alonso Box
Lisandro Alonso LIVERPOOL
Lisandro Alonso LOS MUERTOS
Nathalie Alonso Casale FIGNER, THE END OF A SILENT CENTURY
Nathalie Alonso Casale MEMORY OF THE UNKNOWN
Simen Alsvik e.a. Elias: alle ankers vooruit!
Robert Altman THE COMPANY
Robert Altman COOKIE'S FORTUNE
Robert Altman DR. T AND THE WOMAN
Robert Altman THE GINGERBREAD MAN
Robert Altman GOSFORD PARK
Robert Altman KANSAS CITY
Robert Altman THE PLAYER
Robert Altman A PRAIRIE HOME COMPANION
Robert Altman PRÊT-À-PORTER
Robert Altman SHORT CUTS
Mercedes Alvarez EL CIELO GIRA
Fede Alvarez Don't Breathe
Fede Alvarez Evil Dead
Alejandro Guzmán Alvarez Walking Distance
Christian Alvart CASE 39
Suroosh Alvi, Eddy Moretti HEAVY METAL IN BAGHDAD
Marie Amachoukeli, Claire Burger, Samuel Theis Party Girl
Mathieu Amalric TOURNÉE
Marco Amanta LA SICILIANA RIBELLE
Tata Amaral ANTÔNIA
Raja Amari SATIN ROUGE
Phie Ambo, Sami Saif FAMILY
Gianni Amelio LE CHIAVI DI CASA
Gianni Amelio IL LADRO DI BAMBINI
Gianni Amelio LAMERICA
Alejandro Amenábar ABRE LOS OJOS
Alejandro Amenábar AGORA
Alejandro Amenábar MAR ADENTRO
Alejandro Amenábar THE OTHERS
Alejandro Amenábar Regression
Alejandro Amenábar TESIS
Jean-Pierre Améris Marie Heurtin (Jean-Pierre Améris en Ariana Rivoire over)
Jean-Pierre Améris MAUVAISES FRÉQUENTATIONS
Rabah Ameur-Zaïmeche BLED NUMBER ONE
Jon Amiel COPYCAT
Jon Amiel THE CORE
Jon Amiel CREATION
Jon Amiel THE MAN WHO KNEW TOO LITTLE
Jon Amiel SOMMERSBY
Hossein Amini The Two Faces of January
Ana Lily Amirpour A Girl Walks Home Alone at Night
Willeke van Ammelrooy DE VLINDER TILT DE KAT OP
Sean Anders Daddy's Home
Sean Anders Daddy's Home 2
Allison Anders GAS, FOOD, LODGING
Allison Anders GRACE OF MY HEART
Sean Anders Horrible Bosses 2
Sean Anders SEX DRIVE
Allison Anders, Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino FOUR ROOMS
Kresten Vestbjerg Andersen, Thorbjørn Christoffersen, Philip Einstein Lipski Ronal The Barbarian
Paul W.S. Anderson ALIEN VS PREDATOR
Paul Thomas Anderson BOOGIE NIGHTS
Wes Anderson BOTTLE ROCKET
Wes Anderson THE DARJEELING LIMITED
Paul W.S. Anderson DEATH RACE
Paul Anderson EVENT HORIZON
Wes Anderson FANTASTIC MR. FOX
Wes Anderson The Grand Budapest Hotel
Paul Thomas Anderson HARD EIGHT
Laurie Anderson Heart of a Dog (Laurie Anderson over)
Lindsay Anderson If...
Paul Thomas Anderson Inherent Vice
Wes Anderson Isle of Dogs
Paul Thomas Anderson Junun
Wes Anderson THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU
Brad Anderson THE MACHINIST
Paul Thomas Anderson MAGNOLIA
Paul Thomas Anderson The Master
Stephen J. Anderson MEET THE ROBINSONS
Wes Anderson Moonrise Kingdom
Paul Anderson MORTAL KOMBAT
Brad Anderson NEXT STOP WONDERLAND
Paul Thomas Anderson Phantom Thread
Paul W.S. Anderson Pompeii
Paul Thomas Anderson PUNCH-DRUNK LOVE
Paul Anderson RESIDENT EVIL
Paul W. S. Anderson RESIDENT EVIL: AFTERLIFE 3D
Paul W.S. Anderson Resident Evil: Retribution
Paul W. S. Anderson Resident Evil: The Final Chapter
Wes Anderson THE ROYAL TENENBAUMS
Wes Anderson RUSHMORE
Paul Anderson SOLDIER
Brad Anderson Stonehearst Asylum
Paul Thomas Anderson THERE WILL BE BLOOD
Paul W.S. Anderson The Three Musketeers (Paul W.S. Anderson)
Brad Anderson TRANSSIBERIAN
Stephen J. Anderson, Don Hall WINNIE THE POOH
Roy Andersson A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence
Roy Andersson SONGS FROM THE SECOND FLOOR
Roy Andersson YOU, THE LIVING
Roberto Andò Le confessioni
Roberto Andò Viva la libertà!
Dree Andrea MR. RIGHT
Mario Andreacchio NAPOLEON
Arild Andresen Company Orheim
Gary Andrews Brandweerman Sam: UFO Alarm
Benedict Andrews Una
Mark Andrews, Brenda Chapman, Steve Purcell Brave
Hélène Angel PEAU D'HOMME, COEUR DE BÊTE
Alessandro Angelini ALZA LA TESTA
Edoardo De Angelis Indivisibli
Theo Angelopoulos ELENI
Theo Angelopoulos L' ÉTERNITÉ ET UN JOUR (MIA ECONIOTITA KE MIA MERA)
Theo Angelopoulos ULYSSES' GAZE
Kenneth Anger THE FILMS OF KENNETH ANGER VOLUME TWO
Lucia Aniello Rough Night (Girls Night Out)
Threes Anna THE BIRD CAN'T FLY
Threes Anna Silent City
Graham Annable, Anthony Stacchi The BoxTrolls
Jean-Jacques Annaud Black Gold (Jean-Jacques Annaud)
Jean-Jacques Annaud ENEMY AT THE GATES
Jean-Jacques Annaud The Last Wolf
Jean-Jacques Annaud SEVEN YEARS IN TIBET
Sérgio Anrade Jonathas' Forest (A floresta de Jonathas)
David Anspaugh MOONLIGHT & VALENTINO
Nimród Antal Metallica: Through the Never
Nimród Antal PREDATORS
Steven Antin BURLESQUE
Urszula Antoniak Beyond Words
Urszula Antoniak Code Blue
Urszula Antoniak NOTHING PERSONAL
Peter Antonijevic SAVIOR
Michelangelo Antonioni BEYOND THE CLOUDS (PAR DELÀ LES NUAGES)
Michelangelo Antonioni IL DESERTO ROSSO
Michelangelo Antonioni LA NOTTE
Michelangelo Antonioni PROFESSIONE: REPORTER
Michelangelo Antonioni, Steven Soderbergh, Wong Kar-wai EROS
Daoud Aoulad-Syad ADIEU FORAIN
Judd Apatow THE 40 YEAR OLD VIRGIN
Judd Apatow FUNNY PEOPLE
Judd Apatow KNOCKED UP
Judd Apatow This is 40
Judd Apatow Trainwreck
Judd Apatow, Paul Rust, Lesley Arfin Love (Judd Apatow, Paul Rust, Lesley Arfin)
Annette Apon Droom & daad
Annette Apon GOLVEN
Annette Apon Ik wil gelukkig zijn
Annette Apon DE MAN MET DE HOND
John Appel DE AS VAN PHOENIX
John Appel JOHNNY MEIJER
John Appel DE LAATSTE OVERWINNING
Serik Aprimov THE HUNTER (Serik Aprimov)
Serik Aprimov TRI BRATA
Michael Apted AMAZING GRACE
Michael Apted BLINK
Michael Apted THE CHRONICLES OF NARNIA: THE VOYAGE OF THE DAWN TREADER
Michael Apted ENIGMA (Michael Apted)
Michael Apted ENOUGH
Michael Apted EXTREME MEASURES
Michael Apted NELL
Michael Apted THUNDERHEART
Michael Apted Unlocked
Michael Apted THE WORLD IS NOT ENOUGH
Michael Apted, Curtis Hanson Chasing Mavericks
Manuel Guttièrrez Arágon LA VIDA QUE TE ESPERA
Gregg Araki THE DOOM GENERATION
Gregg Araki KABOOM
Gregg Araki MYSTERIOUS SKIN
Gregg Araki NOWHERE
Gregg Araki TOTALLY F***ED UP
Gregg Araki White Bird in a Blizzard
Vicente Aranda CELOS
Vicente Aranda JUANA LA LOCA
Fernando León de Aranoa Escobar
Fernando León de Aranoa LOS LUNES AL SOL
Fernando León de Aranoa A Perfect Day
Alfonso Arau COMO AGUA PARA CHOCOLATE
Alfonso Arau A WALK IN THE CLOUDS
Adil El Arbi, Bilall Fallah Black
Adil El Arbi, Billall Fallah Patser
Denys Arcand LES INVASIONS BARBARES
Denys Arcand LOVE AND HUMAN REMAINS
Lluís Arcarazo, Francesc Escribano SALVADOR
Nikolaj Arcel The Dark Tower
Nikolaj Arcel A Royal Affair
Louise Archambault Gabrielle (Louise Archambault)
Francesca Archibugi IL GRANDE COCOMERO
Emile Ardolino SISTER ACT
Daniel Sánchez Arévalo AZULOSCUROCASINEGRO
Raúl Arévalo The Fury of a Patient Man
Daniel Sánchez Arévalo GORDOS
Lesley Arfin, Judd Apatow, Paul Rust Love (2016)
Dario Argento THE PHANTOM OF THE OPERA (Dario Argento)
Dario Argento PROFONDO ROSSO
Dario Argento THE STENDHAL SYNDROME
Dario Argento Suspiria
Michael Arias TEKKONKINKREET
Gonzalo Arijón STRANDED
Adolfo Aristarain LUGARES COMUNES
Neil Armfield CANDY (Neil Armfield)
George Armitage GROSSE POINTE BLANK
Gillian Armstrong CHARLOTTE GRAY
Gillian Armstrong LITTLE WOMEN
Gillian Armstrong OSCAR AND LUCINDA
Morten Arnfred, Lars von Trier THE KINGDOM II (Lars von Trier, Morten Arnfred)
Andrea Arnold American Honey
Andrea Arnold FISH TANK
Andrea Arnold RED ROAD
Andrea Arnold Wuthering Heights
Pascal Arnold, Jean-Marc Barr TOO MUCH FLESH
Andrea Arnold, Jim Frohna, Kimberly Peirce, Jill Soloway I Love Dick
William Arntz, Betsy Chasse, Mark Vicente WHAT THE #$*! DO WE KNOW?!
William Arntz, Betsy Chasse, Mark Vicente WHAT THE BLEEP — DOWN THE RABBIT HOLE
Darren Aronofsky BLACK SWAN
Darren Aronofsky THE FOUNTAIN
Darren Aronofsky mother!
Darren Aronofsky Noah
Darren Aronofsky PI
Darren Aronofsky REQUIEM FOR A DREAM
Darren Aronofsky THE WRESTLER
Guillermo Arriaga THE BURNING PLAIN
Thomas Arslan FERIEN
Miguel Arteta THE GOOD GIRL
Miguel Arteta STAR MAPS
Yann Arthus-Bertrand Human
Natasha Arthy MIRAKEL
Amma Asante Belle (Amma Asante)
Kelly Asbury GNOMEO & JULIET
Kelly Asbury De Smurfen en het verloren dorp
Kelly Asbury, Conrad Vernon, Andrew Adamson SHREK 2
Kelly Asbury, Lorna Cook SPIRIT: STALLION OF THE CIMARRON
Arni Asgeirsson Pluisje
Ash (Ashley Baron Cohen) PUPS
Christopher Ashley JEFFREY
Ariadne Asimakopoulos, Maartje Wegdam No Place for a Rebel
Don Askarian AVETIK
Amma Assante A United Kingdom
Amma Assante A WAY OF LIFE
Aditya Assarat WONDERFUL TOWN
Olivier Assayas Après mai
Olivier Assayas CLEAN
Olivier Assayas Clouds of Sils Maria
Olivier Assayas LES DESTINÉES SENTIMENTALES
Olivier Assayas L' EAU FROIDE
Olivier Assayas FIN AOÛT, DÉBUT SEPTEMBRE
Olivier Assayas L' HEURE D'ÉTÉ
Olivier Assayas IRMA VEP
Olivier Assayas PARIS S'EVEILLE
Olivier Assayas Personal Shopper
Alexandre Astier, Louis Clichy Asterix & Obelix 3D: De Romeinse lusthof
Niles Atallah Rey
Cecilia Atán, Valeria Pivato La novia del desierto
Emily Atef 3 Days in Quiberon
Yvan Attal Do Not Disturb (Yvan Attal)
Yvan Attal MA FEMME EST UNE ACTRICE
Richard Attenborough CHAPLIN
Richard Attenborough CLOSING THE RING
Richard Attenborough IN LOVE AND WAR
Richard Attenborough SHADOWLANDS
Mohamed Ben Attia Hedi (Mohamed Ben Attia over)
Philip G. Atwell ROGUE ASSASSIN
Stéphane Aubier, Benjamin Renner, Vincent Patar Ernest & Célestine
Stéphane Aubier, Vincent Patar PANIEK IN HET DORP
Jacques Audiard DE BATTRE MON COEUR S'EST ARRÊTÉ
Jacques Audiard De rouille et d'os
Jacques Audiard Dheepan (Jacques Audiard over)
Jacques Audiard UN HÉROS TRÈS DISCRET
Jacques Audiard UN PROPHÈTE
Jacques Audiard SUR MES LÈVRES
Shona Auerbach DEAR FRANKIE
Bille August THE BEST INTENTIONS
Pernilla August Beyond (Pernialla August)
Bille August GOODBYE BAFANA
Bille August LES MISÉRABLES (Bille August)
Bille August Night Train to Lisbon
Bille August Silent Heart
Bille August SMILLA'S SENSE OF SNOW
Stefan Avalos, Lance Weiler THE LAST BROADCAST
Roger Avary KILLING ZOE
Pupi Avati IL PAPÀ DI GIOVANNA
Roger Avery THE RULES OF ATTRACTION
Julius Avery Son of a Gun
Stephen Avery, William A. Seiter, Irvin Cummings, David Butler SHIRLEY TEMPLE REEKS
Benjamín Ávila Infancia clandestina
Jon Avnet RED CORNER
Jon Avnet RIGHTEOUS KILL
Jon Avnet UP CLOSE AND PERSONAL
Jon Avnet THE WAR
Óskar Thór Axelsson Black's Game
David Ayer Bright
David Ayer End of Watch
David Ayer Fury
David Ayer Sabotage
David Ayer STREET KINGS
David Ayer Suicide Squad
Richard Ayoade The Double (Richard Ayoade)
Richard Ayoade Submarine
Nabil Ayouch ALI ZAOUA
Nabil Ayouch Les chevaux de Dieu
Nabil Ayouch MEKTOUB
Nabil Ayouch Much Loved
Shinji Ayoyama ELI, ELI, LEMA, SABACHTANI?
Shinji Ayoyama EUREKA
Tony Ayres THE HOME SONG STORIES
Negar Azarbadjani Facing Mirrors
Shoja Azari, Shirin Neshat WOMEN WITHOUT MEN
Lisa Azuelos LOL: Laughing Out Loud
Jonas Carpignano A Ciambra
Ai Weiwei Human Flow (Ai Weiwei over)