The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
Wie is de mol?

Tinker Tailor Soldier Spy

Frankrijk/Engeland/Duitsland, 2011 | Tomas Alfredson
De stijlvolle en knap geacteerde spionagefilm Tinker Tailor Soldier Spy doet de beroemde roman van John le Carré volledig recht.

Tinker Tailor Soldier Spy is, met The Spy Who Came in From the Cold, een van de meest gekoesterde romans van John le Carré. In de BBC-serie uit 1979 bracht Alec Guinness de bedachtzame spionnenmeester Smiley al op onvergetelijke wijze tot leven. Nu is er nog een remake met Gary Oldman als Smiley en met Tomas Alfredson aan het roer, de regisseur van de tedere vampierfilm Let the Right One In.
Tinker, Tailor, Soldier, Poorman en Beggarman: dat zijn de codenamen die Control (John Hurt), het hoofd van de Britse spionagedienst MI6, zijn spion Jim Prideaux (Mark Strong) inprent. De namen staan voor de vijf mannen aan de top van MI6. Control vermoedt dat een van hen een Russische infiltrant is. Prideaux zal van zijn contact achter het IJzeren Gordijn vernemen wie de dubbelspion is.
Maar het gaat anders: Prideaux loopt vrijwel onmiddellijk in de val en wordt neergeschoten. Het verlies van zijn spion luidt de val in van de solistisch opererende Control. De leiding van MI6 wordt overgenomen door Percy Alleline (Toby Jones) die meer samenwerking wil met de Amerikanen. Maar het wonderbaarlijk goede spionagemateriaal dat nu uit het Oostblok komt (codenaam: 'Witchcraft') en de belevenissen van Ricky Tarr (Tom Hardy) in Boedapest wijzen erop dat er misschien toch iets mis is 'right at the top of the circus'. Controls voormalig rechterhand Smiley start een onderzoek. Wie is de mol? Percy Alleline, Roy Bland, Bill Haydon (Colin Firth) of Toby Esterhase?

Bromvlieg
Le Carré baseerde zijn verhaal op de hooggeplaatste Britse spion Kim Philby die in 1963 werd ontmaskerd als Sovjet-dubbelagent en trok er zo'n 300 bladzijden voor uit. De televisieserie telde zeven episodes. In de twee uur die Alfredson ter beschikking staan, gaat dus onvermijdelijk iets verloren. Fans zullen het jargon missen ('lantarenopstekers'), sommige scènes worden anders uitgespeeld en enkele plotlijnen zullen de niet-ingewijde mogelijk iets te snel voorbijschieten. Het valt Alfredson te vergeven, want hij overtuigt verder volledig met een beheerst gefilmde spionagefilm die het ook eigenlijk helemaal niet moet hebben van de plot, maar van de fascinerende personages.
Het belangrijkste personage is zonder enige twijfel 'The Circus' zelf, het hoofdkantoor van de geheime dienst in Londen. De fenomenale art direction in Tinker Tailor Soldier Spy en het camerawerk van Hoyte van Hoytema brengen die geheime wereld tot leven. Alfredson vangt de essentie ervan met dat steeds terugkerende shot vanuit de kleine documentenlift die piepend van de ene verdieping naar de andere knarst: de spionagedienst als log, ouderwets en bureaucratisch instituut. De Zweedse regisseur weet vaker een lang stuk expositie in één verbazingwekkend mooi beeld te vangen. Smiley bijvoorbeeld, die een autoraampje opendraait om een bromvlieg naar buiten te laten. De kalme, oude intelligence officer die geen vlieg kwaad lijkt te doet, maar die wij later wel op een harteloze leugen betrappen. Oldmans Smiley voelt onwennig, maar het is goed dat hij de gebaartjes van Guinness niet heeft willen kopiëren. Zijn harde, koudere versie van Smiley voegt nieuwe spanning toe.
Dit zijn eenzame strijders. Mannen onder elkaar (er is die terugkerende hint naar homoseksualiteit) die elkaar voortdurend manipuleren, altijd liegen, nooit zichzelf laten zien. Na deze film en de succesvolle openingsweek in Engeland, is het geen geheim dat de vervolgroman Smiley's People Alfredsons volgende project zou moeten zijn.

Barend de Voogd


De geheime lijst

Schimmige organisaties en internationale samenzweringen: vooral tegen het decor van de Koude Oorlog in de jaren zestig en zeventig prikkelden spionagefilms de fantasie. Twaalf must see titels uit het genre.

Wat was er nou spannender dan een strijd die in de schaduwen werd gevoerd? Een strijd die eigenlijk het mondiale equivalent was van de leugens en het overspel waarmee we elkaar gewoonlijk in liefdesrelaties vermaakten? Dat de fantasie geprikkeld werd, bleek wel uit de helden en antihelden die Britse en Amerikaanse studio's in korte tijd tevoorschijn toverden. Van mannen in trenchcoats en fedora's die overleefden dankzij hun anonimiteit tot glamoureuze playboys in sportauto's, jonglerend met oneliners en bikini's. Fans van achtervolgingen op Caribische eilanden raakten verslingerd aan het genre, maar ook liefhebbers van ingenieuze complotten.
Maar al meteen in Fritz Langs genrepionier Spione uit 1928 kwam de vijand niet alleen van buiten. Die was vooral ook in de eigen gelederen te vinden. Wantrouwen werd de psychologische essentie van het spionagegenre. Tomas Alfredsons slimme bewerking van John le Carré's roman Tinker Tailor Soldier Spy volgt dat wantrouwen naar z'n uiterste consequentie, naar een toestand waarin niemand meer veilig is en iedereen verdacht. Voor wie snel thuis wil raken in het genre selecteerden we twaalf must see spionagetitels.
e Spione (1928, Fritz Lang)
Langs voorlaatste stille film met Rudolf Klein-Rogge als kwade genius op jacht naar staatsgeheimen definieerde het spionagegenre met dubbelzinnigheid en internationale intrige.
r North by Northwest (1959, Alfred Hitchcock)
Reclameman Cary Grant wordt aangezien voor spion en door de hele VS achtervolgd.
t The Spy Who Came in From the Cold (1965, Martin Ritt)
John le Carré-verfilming met Richard Burton als Brits geheim agent Alec Leamas die door z'n werk alle gevoel en vertrouwen is kwijtgeraakt en die terugvindt in dat ene laatste, dodelijke gebaar.
u The Ipcress File (1965, Sidney J. Furie)
Eerste rol van Michael Caine als Harry Palmer (zie ook Funeral in Berlin en Billion Dollar Brain) die het verdwijnen en hersenspoelen van Britse wetenschappers onderzoekt. Veel tongue-in-cheek en knipogen naar James Bond door allerlei bureaucratische details van het spionagevak vet aan te zetten en Palmer boodschappen te laten doen in de supermarkt of ontbijt te laten maken voor zijn gast.
i The Quiller Memorandum (1966, Michael Anderson)
Het scenario is van Harold Pinter. Twee Britse agenten worden in Berlijn vermoord door neonazi's (zie ook The Odessa File). Geheim agent George Segal gaat op onderzoek uit. De curieuze, dromerige atmosfeer en Pinters opzettelijk vage dialogen onderscheiden de film van andere genretitels.
o Three Days of the Condor (1975, Sydney Pollack)
CIA-agent Robert Redford vindt na de lunch al z'n kantoorcollega's vermoord en wordt dan ook doelwit van de daders. Hoort bij het subgenre van de paranoiathrillers dat ontstond rond het Watergate-schandaal. Zie ook de Alan J. Pakula trilogie Klute, The Parallax View en All the President's Men — waaruit blijkt dat paranoia soms best gezond is — en Francis Ford Coppola's The Conversation (1974).
p James Bond
Alle 22. Genoeg om een heel weekend mee te vullen. Voor satires: Le magnifique met Jean-Paul Belmondo, de Austin Powers-films en de twee OSS117-films van Michel Hazanavicius. Zonder de Bond-glamour maar met de actie: The Bourne Trilogy.
a The Osterman Weekend (1983, Sam Peckinpah)
Rutger Hauer is een talkshowpresentator die door een CIA-agent (John Hurt) wordt aangepraat dat al z'n vrienden KGB-agenten zijn. Hij nodigt ze uit voor een onstuimig weekend in zijn buitenhuis. Had goed kunnen zijn maar Peckinpah claimde dat hij geen final cut had waardoor de film een zootje losse scènes zou zijn geworden. Toch maar kijken.
s The Falcon and the Snowman (1985, John Schlesinger)
Twee jonge Amerikanen verkopen informatie aan de Russen maar worden niet meer losgelaten als ze willen stoppen. Waargebeurd.
d Spy Game (2001, Tony Scott)
Robert Redford probeert als onderknuppel op het CIA-hoofdkantoor te voorkomen dat zijn asset in het veld — geheim agent Brad Pitt in een Chinese gevangenis — door z'n superieuren wordt geofferd. Ingenieus kat-en-muisspel.
f The Good Shepherd (2006, Robert De Niro)
Over het ontstaan van de CIA net na de Tweede Wereldoorlog. Saai volgens nogal wat critici, maar ze vergeten misschien dat de film juist de valse romantiek van het vak wil laten zien.
g L'affaire farewell (2010, Christian Carion)
Franse licht satirische verfilming van waargebeurde geschiedenis met hoofdrollen voor twee regisseurs: Guillaume Canet en Emir Kusturica. Kusturica is een KGB'er die wil overlopen. Als tussenpersoon gebruikt hij een onervaren Franse ingenieur die toevallig in Moskou werkt (Canet). Mooie rol van Kusturica.

Ronald RoversColin Firth en Tomas Alfredson spelen spionnetje

Colin Firth speelt Bill Haydon
Nee, Colin Firth wilde als kind geen spion zijn. En nee, hij heeft ook nooit echte spionnen ontmoet. Hoewel, dat weet-ie eigenlijk niet. Grapje. Heeft hij dan de eigenschappen die hem een goede spion zouden maken? Firth denkt even na aan de ronde tafel vol journalisten in Venetië. "Nou ja, acteurs bedriegen ook. Je probeert de kijker te overtuigen van iets wat niet echt is." Of hij een speciale belangstelling voor de Koude Oorlog heeft? "Niet echt. Maar wel voor spionage. Het fascinerende is natuurlijk dat spionagefilms niet alleen over actie gaan. Zelfs bij James Bond niet, wat naast TTSS toch het andere eind van het spectrum is. Bond wordt ook bewonderd om z'n droge humor." Wilde Firth ooit Bond spelen? "Het is niet één van mijn fantasieën. Maar de vergelijking met TTSS vind ik interessant. Bond is net als de spionnen in Le Carrés romans de eenzame, afgezonderde man. Het verschil is dat Bond je laat verlangen die man te zijn. Meer dan om actie en spanning draait TTSS om geschonden vertrouwen. Het is geen whodunit. Dat klinkt misschien slap, maar het is juist een mooie, verfijnde observatie van vriendschap en vertrouwen. Het feit dat er een verrader in het systeem zit, betekent dat iemand die ze al die tijd vertrouwd hebben, persoonlijk vooral ook, een vijand is. Dat is een verschrikkelijke gedachte. Weg brotherhood in arms."

Tomas Alfredson regisseerde John le Carrés klassieker
Of het niet eh... ironisch is dat Alfredsons succesdebuut Let the Right One In (2008) een Amerikaanse remake heeft gehad en dat hij met TTSS nu zelf ook een eh... remake van een Britse televisieserie heeft gemaakt? "Nee, dat is het niet." In welk jaar speelt het eigenlijk? "In 1973." Want het ziet er goed uit allemaal. "We wilden met het meubilair de paranoia uit die tijd vangen. De geur van paranoia. En van natte tweed." Voor mij voelde het decor niet helemaal naturel, werpt iemand tegen. "Ken je dat verhaal van Picasso? Dat iemand bij Picasso komt klagen dat de vrouwen op zijn schilderijen er niet echt uitzien? En dat de man dan een portret van z'n vrouw laat zien en zegt: 'Kijk, zo ziet een vrouw er uit.' En dan zegt Picasso: 'Maar is ze niet vreselijk plat? En klein?' Snap je? Dus voor mij was het decor echt. De achtergrond voor emoties. Het mocht geen spionagefilm worden. Het moest om angst en wantrouwen gaan. De wereld is het decor voor onze emoties."

RRtop
Tinker Tailor Soldier Spy

December 2011 #338


Productie
Tim Bevan
Eric Fellner
Robyn Slovo
Regie
Tomas Alfredson
Scenario
Bridget O'Connor
Peter Straughan, naar de roman van John le Carré
Camera
Hoyte van Hoytema
Montage
Dino Jonsäter
Art direction
Tom Brown
Muziek
Alberto Iglesias
Met
Gary Oldman
Colin Firth
Tom Hardy
John Hurt
Toby Jones

127 minuten

Distributie
Entertainment One
Te zien
vanaf 15 december

Regisseurindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


A

Wim van der Aar All You Need is Me
Wim van der Aar De Van Waveren Tapes
Jamel Aattache Fighting fish
Aktan Abdikalikov DE AAP
Aktan Abdikalikov BESHKEMPIR
Dominique Abel, Fiona Gordon, Bruno Romy RUMBA
Daniel Abma Transit Havana
Jim Abrahams MAFIA!
Anna Abrahams SOTSGOROD, STEDEN VOOR DE HEILSTAAT
Lenny Abrahamson ADAM & PAUL
Lenny Abrahamson Frank (Lenny Abrahamson over)
Lenny Abrahamson GARAGE
Lenny Abrahamson Room
Marina Abramovic, Matthew Barney, Marco Brambilla, Larry Clark, Gaspar Noé, Richard Prince, Sam Taylor Wood DESTRICTED
J.J. Abrams MISSION: IMPOSSIBLE 3
J.J. Abrams STAR TREK
J.J. Abrams Star Trek Into Darkness
J.J. Abrams Star Wars: The Force Awakens
J.J. Abrams Super 8
Neil Abramson THE RINGMASTER
Alê Abreu The Boy and the World
Alê Abreu O Menino e o Mundo
Naji Abu Nowar Theeb
Hany Abu-Assad HET 14E KIPPETJE
Hany Abu-Assad The Idol
Hany Abu-Assad The Mountain Between Us
Hany Abu-Assad Omar
Hany Abu-Assad PARADISE NOW
Thomas Acda Oh Baby
César Acevedo La tierra y la sombra
Jon Acevski FREDDY THE FROG
Mona Achache LE HÉRISSON
Laurent Achard PLUS QU'HIER, MOINS QUE DEMAIN
Irma Achten BABS
Irma Achten BELLE (Irma Achten)
Irma Achten MARIE ANTOINETTE IS NIET DOOD
Shane Acker 9
Robert Allan Ackerman THE RAMEN GIRL
Robert Allan Ackerman SAFE PASSAGE
Adachi Masao Artist of Fasting (IFFR Deep Focus Adachi Masao)
Olivier Adam, Philippe Lioret, Emmanuel Courcol WELCOME
Marcus Adams LONG TIME DEAD
Andrew Adamson THE CHRONICLES OF NARNIA — THE LION, THE WITCH AND THE WARDROBE
Andrew Adamson, Kelly Asbury, Conrad Vernon SHREK 2
Andrew Adamson, Vicky Jenson SHREK
Maren Ade Toni Erdmann
Adel Adelson Sint & Diego en de Magische Bron van Myra
Adel Adelson, Aram Tatu Heksen bestaan niet
Duane Adler Make Your Move
Carine Adler UNDER THE SKIN (Carine Adler)
Nikhil Advani CHANDNI CHOWK TO CHINA
Ben Affleck Argo
Ben Affleck GONE BABY GONE
Ben Affleck Live By Night
Ben Affleck THE TOWN
Rozemyn Afman Hollywood Banker
Alejandro Agresti BUENOS AIRES VICE VERSA
Alejandro Agresti LA CRUZ
Alejandro Agresti DOOR DE WIND GEJAAGD (EL VIENTO SE LLEVO LO QUE)
Alejandro Agresti THE LAKE HOUSE
Alejandro Agresti UN MUNDO MENOS PEOR
Alejandro Agresti VALENTÍN
Arend Agthe KARAKUM
Per Åhlin Dunderklumpen
Per Åhlin e.a. HET KLEINE SPOOKJE LABAN
Per Åhlin e.a. LABAN HET ALLERLIEFSTE SPOOKJE
Per Åhlin, Alicja Jaworski, Karin Nilsson, Lasse Persson SPOOKTIJD MET LABAN
Karim Aïnouz MADAME SATÃ
Alexandre Aja The 9th Life of Louis Drax
Alexandre Aja The hills have eyes (Alexandre Aja)
Alexandre Aja Horns
Alexandre Aja MIRRORS
Alexandre Aja PIRANHA 3D
Jonas Åkerlund SPUN
Chantal Akerman A COUCH IN NEW YORK
Chantal Akerman La folie Almayer
Farhan Akhtar DON (Farhan Akhtar)
Fatih Akin Auf der anderen Seite
Fatih Akin Aus dem Nichts
Fatih Akin CROSSING THE BRIDGE: THE SOUND OF ISTANBUL
Fatih Akin Gegen die Wand
Fatih Akin SOUL KITCHEN
Fatih Akin Tschick
Sinan Akkus Evet, I Do!
Barmak Akram THE KABULI KID
Feo Aladag DIE FREMDE
Züli Aladag, Florian Cossen, Christian Schwochow NSU: German History X
Miguel Albaladejo CACHORRO
Vanja d' Alcantara Beyond the Steppes
Yuval Alder Bethlehem
Robert Aldrich Kiss Me Deadly
Tomás Gutiérrez Alea, Juan Carlos Tabío FRESA Y CHOCOLATE
Tomás Gutiérrez Alea, Juan Carlos Tabío GUANTANAMERA
Lexi Alexander HOOLIGANS
Mischa Alexander SPORTMAN VAN DE EEUW
Alexis Alexiou ISTORIA 52
Daniel Alfredson Kidnapping Mr. Heineken
Tomas Alfredson LET THE RIGHT ONE IN
Daniel Alfredson MILLENNIUM 2: THE GIRL WHO PLAYED WITH FIRE
Daniel Alfredson MILLENNIUM 3: GERECHTIGHEID
Tomas Alfredson The Snowman
Daniel Alfredson TIC TAC
Tomas Alfredson Tinker Tailor Soldier Spy
Daniel Algrant Greetings from Tim Buckley
Daniel Algrant NAKED IN NEW YORK
Daniel Algrant PEOPLE I KNOW
Dennis Alink Unknown Brood
Kevin Allen AGENT CODY BANKS 2
Woody Allen ANYTHING ELSE
Elizabeth Allen AQUAMARINE
Woody Allen Blue Jasmine
Woody Allen BULLETS OVER BROADWAY
Woody Allen Café Society
Woody Allen CASSANDRA'S DREAM
Woody Allen CELEBRITY
Woody Allen THE CURSE OF THE JADE SCORPION
Woody Allen DECONSTRUCTING HARRY
Woody Allen EVERYONE SAYS I LOVE YOU
Woody Allen HUSBANDS AND WIVES
Woody Allen Irrational Man (Woody Allen over)
Woody Allen Magic in the Moonlight
Woody Allen MANHATTAN MURDER MYSTERY
Woody Allen MATCH POINT
Woody Allen MELINDA AND MELINDA
Woody Allen Midnight in Paris
Woody Allen MIGHTY APHRODITE
Woody Allen SCOOP
Woody Allen SMALL TIME CROOKS
Woody Allen SWEET AND LOWDOWN
Woody Allen To Rome with Love (Woody Allen over)
Kevin Allen TWIN TOWN
Woody Allen VICKY CRISTINA BARCELONA
Woody Allen WHATEVER WORKS
Woody Allen Wonder Wheel
Roger Allers, Rob Minkoff THE LION KING
Roger Allers, Rob Minkoff Lion King 3D
Merzak Allouache BAB EL-OUED CITY
Merzak Allouache The Repentant (El Taaib)
Merzak Allouache SALUT COUSIN!
Michael Almereyda Experimenter
Michael Almereyda HAMLET
Michael Almereyda Marjorie Prime
Pedro Almodóvar LOS ABRAZOS ROTOS
Pedro Almodóvar Los amantes pasajeros
Pedro Almodóvar HABLE CON ELLA
Pedro Almodóvar HIGH HEELS
Pedro Almodóvar Julieta
Pedro Almodóvar KIKA
Pedro Almodóvar LIVE FLESH
Pedro Almodóvar LA MALA EDUCACIÓN
Pedro Almodóvar La piel que habito
Pedro Almodóvar TODO SOBRE MI MADRE (ALL ABOUT MY MOTHER)
Pedro Almodóvar VOLVER
Enzo d' Alò DE BLAUWE TREIN
Enzo d' Alò LUCKY EN ZORBA
Lisandro Alonso Jauja (Lisandro Alonso over)
Lisandro Alonso La libertad
Lisandro Alonso Lisandro Alonso Box
Lisandro Alonso LIVERPOOL
Lisandro Alonso LOS MUERTOS
Nathalie Alonso Casale FIGNER, THE END OF A SILENT CENTURY
Nathalie Alonso Casale MEMORY OF THE UNKNOWN
Simen Alsvik e.a. Elias: alle ankers vooruit!
Robert Altman THE COMPANY
Robert Altman COOKIE'S FORTUNE
Robert Altman DR. T AND THE WOMAN
Robert Altman THE GINGERBREAD MAN
Robert Altman GOSFORD PARK
Robert Altman KANSAS CITY
Robert Altman THE PLAYER
Robert Altman A PRAIRIE HOME COMPANION
Robert Altman PRÊT-À-PORTER
Robert Altman SHORT CUTS
Mercedes Alvarez EL CIELO GIRA
Fede Alvarez Don't Breathe
Fede Alvarez Evil Dead
Alejandro Guzmán Alvarez Walking Distance
Christian Alvart CASE 39
Suroosh Alvi, Eddy Moretti HEAVY METAL IN BAGHDAD
Marie Amachoukeli, Claire Burger, Samuel Theis Party Girl
Mathieu Amalric TOURNÉE
Marco Amanta LA SICILIANA RIBELLE
Tata Amaral ANTÔNIA
Raja Amari SATIN ROUGE
Phie Ambo, Sami Saif FAMILY
Gianni Amelio LE CHIAVI DI CASA
Gianni Amelio IL LADRO DI BAMBINI
Gianni Amelio LAMERICA
Alejandro Amenábar ABRE LOS OJOS
Alejandro Amenábar AGORA
Alejandro Amenábar MAR ADENTRO
Alejandro Amenábar THE OTHERS
Alejandro Amenábar Regression
Alejandro Amenábar TESIS
Jean-Pierre Améris Marie Heurtin (Jean-Pierre Améris en Ariana Rivoire over)
Jean-Pierre Améris MAUVAISES FRÉQUENTATIONS
Rabah Ameur-Zaïmeche BLED NUMBER ONE
Jon Amiel COPYCAT
Jon Amiel THE CORE
Jon Amiel CREATION
Jon Amiel THE MAN WHO KNEW TOO LITTLE
Jon Amiel SOMMERSBY
Hossein Amini The Two Faces of January
Ana Lily Amirpour A Girl Walks Home Alone at Night
Willeke van Ammelrooy DE VLINDER TILT DE KAT OP
Sean Anders Daddy's Home
Sean Anders Daddy's Home 2
Allison Anders GAS, FOOD, LODGING
Allison Anders GRACE OF MY HEART
Sean Anders Horrible Bosses 2
Sean Anders SEX DRIVE
Allison Anders, Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino FOUR ROOMS
Kresten Vestbjerg Andersen, Thorbjørn Christoffersen, Philip Einstein Lipski Ronal The Barbarian
Paul W.S. Anderson ALIEN VS PREDATOR
Paul Thomas Anderson BOOGIE NIGHTS
Wes Anderson BOTTLE ROCKET
Wes Anderson THE DARJEELING LIMITED
Paul W.S. Anderson DEATH RACE
Paul Anderson EVENT HORIZON
Wes Anderson FANTASTIC MR. FOX
Wes Anderson The Grand Budapest Hotel
Paul Thomas Anderson HARD EIGHT
Laurie Anderson Heart of a Dog (Laurie Anderson over)
Lindsay Anderson If...
Paul Thomas Anderson Inherent Vice
Wes Anderson Isle of Dogs
Paul Thomas Anderson Junun
Wes Anderson THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU
Brad Anderson THE MACHINIST
Paul Thomas Anderson MAGNOLIA
Paul Thomas Anderson The Master
Stephen J. Anderson MEET THE ROBINSONS
Wes Anderson Moonrise Kingdom
Paul Anderson MORTAL KOMBAT
Brad Anderson NEXT STOP WONDERLAND
Paul Thomas Anderson Phantom Thread
Paul W.S. Anderson Pompeii
Paul Thomas Anderson PUNCH-DRUNK LOVE
Paul Anderson RESIDENT EVIL
Paul W. S. Anderson RESIDENT EVIL: AFTERLIFE 3D
Paul W.S. Anderson Resident Evil: Retribution
Paul W. S. Anderson Resident Evil: The Final Chapter
Wes Anderson THE ROYAL TENENBAUMS
Wes Anderson RUSHMORE
Paul Anderson SOLDIER
Brad Anderson Stonehearst Asylum
Paul Thomas Anderson THERE WILL BE BLOOD
Paul W.S. Anderson The Three Musketeers (Paul W.S. Anderson)
Brad Anderson TRANSSIBERIAN
Stephen J. Anderson, Don Hall WINNIE THE POOH
Roy Andersson A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence
Roy Andersson SONGS FROM THE SECOND FLOOR
Roy Andersson YOU, THE LIVING
Roberto Andò Le confessioni
Roberto Andò Viva la libertà!
Dree Andrea MR. RIGHT
Mario Andreacchio NAPOLEON
Arild Andresen Company Orheim
Gary Andrews Brandweerman Sam: UFO Alarm
Benedict Andrews Una
Mark Andrews, Brenda Chapman, Steve Purcell Brave
Hélène Angel PEAU D'HOMME, COEUR DE BÊTE
Alessandro Angelini ALZA LA TESTA
Edoardo De Angelis Indivisibli
Theo Angelopoulos ELENI
Theo Angelopoulos L' ÉTERNITÉ ET UN JOUR (MIA ECONIOTITA KE MIA MERA)
Theo Angelopoulos ULYSSES' GAZE
Kenneth Anger THE FILMS OF KENNETH ANGER VOLUME TWO
Lucia Aniello Rough Night (Girls Night Out)
Threes Anna THE BIRD CAN'T FLY
Threes Anna Silent City
Graham Annable, Anthony Stacchi The BoxTrolls
Jean-Jacques Annaud Black Gold (Jean-Jacques Annaud)
Jean-Jacques Annaud ENEMY AT THE GATES
Jean-Jacques Annaud The Last Wolf
Jean-Jacques Annaud SEVEN YEARS IN TIBET
Sérgio Anrade Jonathas' Forest (A floresta de Jonathas)
David Anspaugh MOONLIGHT & VALENTINO
Nimród Antal Metallica: Through the Never
Nimród Antal PREDATORS
Steven Antin BURLESQUE
Urszula Antoniak Beyond Words
Urszula Antoniak Code Blue
Urszula Antoniak NOTHING PERSONAL
Peter Antonijevic SAVIOR
Michelangelo Antonioni BEYOND THE CLOUDS (PAR DELÀ LES NUAGES)
Michelangelo Antonioni IL DESERTO ROSSO
Michelangelo Antonioni LA NOTTE
Michelangelo Antonioni PROFESSIONE: REPORTER
Michelangelo Antonioni, Steven Soderbergh, Wong Kar-wai EROS
Daoud Aoulad-Syad ADIEU FORAIN
Judd Apatow THE 40 YEAR OLD VIRGIN
Judd Apatow FUNNY PEOPLE
Judd Apatow KNOCKED UP
Judd Apatow This is 40
Judd Apatow Trainwreck
Judd Apatow, Paul Rust, Lesley Arfin Love (Judd Apatow, Paul Rust, Lesley Arfin)
Annette Apon Droom & daad
Annette Apon GOLVEN
Annette Apon Ik wil gelukkig zijn
Annette Apon DE MAN MET DE HOND
John Appel DE AS VAN PHOENIX
John Appel JOHNNY MEIJER
John Appel DE LAATSTE OVERWINNING
Serik Aprimov THE HUNTER (Serik Aprimov)
Serik Aprimov TRI BRATA
Michael Apted AMAZING GRACE
Michael Apted BLINK
Michael Apted THE CHRONICLES OF NARNIA: THE VOYAGE OF THE DAWN TREADER
Michael Apted ENIGMA (Michael Apted)
Michael Apted ENOUGH
Michael Apted EXTREME MEASURES
Michael Apted NELL
Michael Apted THUNDERHEART
Michael Apted Unlocked
Michael Apted THE WORLD IS NOT ENOUGH
Michael Apted, Curtis Hanson Chasing Mavericks
Manuel Guttièrrez Arágon LA VIDA QUE TE ESPERA
Gregg Araki THE DOOM GENERATION
Gregg Araki KABOOM
Gregg Araki MYSTERIOUS SKIN
Gregg Araki NOWHERE
Gregg Araki TOTALLY F***ED UP
Gregg Araki White Bird in a Blizzard
Vicente Aranda CELOS
Vicente Aranda JUANA LA LOCA
Fernando León de Aranoa Escobar
Fernando León de Aranoa LOS LUNES AL SOL
Fernando León de Aranoa A Perfect Day
Alfonso Arau COMO AGUA PARA CHOCOLATE
Alfonso Arau A WALK IN THE CLOUDS
Adil El Arbi, Bilall Fallah Black
Adil El Arbi, Billall Fallah Patser
Denys Arcand LES INVASIONS BARBARES
Denys Arcand LOVE AND HUMAN REMAINS
Lluís Arcarazo, Francesc Escribano SALVADOR
Nikolaj Arcel The Dark Tower
Nikolaj Arcel A Royal Affair
Louise Archambault Gabrielle (Louise Archambault)
Francesca Archibugi IL GRANDE COCOMERO
Emile Ardolino SISTER ACT
Daniel Sánchez Arévalo AZULOSCUROCASINEGRO
Raúl Arévalo The Fury of a Patient Man
Daniel Sánchez Arévalo GORDOS
Lesley Arfin, Judd Apatow, Paul Rust Love (2016)
Dario Argento THE PHANTOM OF THE OPERA (Dario Argento)
Dario Argento PROFONDO ROSSO
Dario Argento THE STENDHAL SYNDROME
Dario Argento Suspiria
Michael Arias TEKKONKINKREET
Gonzalo Arijón STRANDED
Adolfo Aristarain LUGARES COMUNES
Neil Armfield CANDY (Neil Armfield)
George Armitage GROSSE POINTE BLANK
Gillian Armstrong CHARLOTTE GRAY
Gillian Armstrong LITTLE WOMEN
Gillian Armstrong OSCAR AND LUCINDA
Morten Arnfred, Lars von Trier THE KINGDOM II (Lars von Trier, Morten Arnfred)
Andrea Arnold American Honey
Andrea Arnold FISH TANK
Andrea Arnold RED ROAD
Andrea Arnold Wuthering Heights
Pascal Arnold, Jean-Marc Barr TOO MUCH FLESH
Andrea Arnold, Jim Frohna, Kimberly Peirce, Jill Soloway I Love Dick
William Arntz, Betsy Chasse, Mark Vicente WHAT THE #$*! DO WE KNOW?!
William Arntz, Betsy Chasse, Mark Vicente WHAT THE BLEEP — DOWN THE RABBIT HOLE
Darren Aronofsky BLACK SWAN
Darren Aronofsky THE FOUNTAIN
Darren Aronofsky mother!
Darren Aronofsky Noah
Darren Aronofsky PI
Darren Aronofsky REQUIEM FOR A DREAM
Darren Aronofsky THE WRESTLER
Guillermo Arriaga THE BURNING PLAIN
Thomas Arslan FERIEN
Miguel Arteta THE GOOD GIRL
Miguel Arteta STAR MAPS
Yann Arthus-Bertrand Human
Natasha Arthy MIRAKEL
Amma Asante Belle (Amma Asante)
Kelly Asbury GNOMEO & JULIET
Kelly Asbury De Smurfen en het verloren dorp
Kelly Asbury, Conrad Vernon, Andrew Adamson SHREK 2
Kelly Asbury, Lorna Cook SPIRIT: STALLION OF THE CIMARRON
Arni Asgeirsson Pluisje
Ash (Ashley Baron Cohen) PUPS
Christopher Ashley JEFFREY
Ariadne Asimakopoulos, Maartje Wegdam No Place for a Rebel
Don Askarian AVETIK
Amma Assante A United Kingdom
Amma Assante A WAY OF LIFE
Aditya Assarat WONDERFUL TOWN
Olivier Assayas Après mai
Olivier Assayas CLEAN
Olivier Assayas Clouds of Sils Maria
Olivier Assayas LES DESTINÉES SENTIMENTALES
Olivier Assayas L' EAU FROIDE
Olivier Assayas FIN AOÛT, DÉBUT SEPTEMBRE
Olivier Assayas L' HEURE D'ÉTÉ
Olivier Assayas IRMA VEP
Olivier Assayas PARIS S'EVEILLE
Olivier Assayas Personal Shopper
Alexandre Astier, Louis Clichy Asterix & Obelix 3D: De Romeinse lusthof
Cecilia Atán, Valeria Pivato La novia del desierto
Yvan Attal Do Not Disturb (Yvan Attal)
Yvan Attal MA FEMME EST UNE ACTRICE
Richard Attenborough CHAPLIN
Richard Attenborough CLOSING THE RING
Richard Attenborough IN LOVE AND WAR
Richard Attenborough SHADOWLANDS
Mohamed Ben Attia Hedi (Mohamed Ben Attia over)
Philip G. Atwell ROGUE ASSASSIN
Stéphane Aubier, Benjamin Renner, Vincent Patar Ernest & Célestine
Stéphane Aubier, Vincent Patar PANIEK IN HET DORP
Jacques Audiard DE BATTRE MON COEUR S'EST ARRÊTÉ
Jacques Audiard De rouille et d'os
Jacques Audiard Dheepan (Jacques Audiard over)
Jacques Audiard UN HÉROS TRÈS DISCRET
Jacques Audiard UN PROPHÈTE
Jacques Audiard SUR MES LÈVRES
Shona Auerbach DEAR FRANKIE
Bille August THE BEST INTENTIONS
Pernilla August Beyond (Pernialla August)
Bille August GOODBYE BAFANA
Bille August LES MISÉRABLES (Bille August)
Bille August Night Train to Lisbon
Bille August Silent Heart
Bille August SMILLA'S SENSE OF SNOW
Stefan Avalos, Lance Weiler THE LAST BROADCAST
Roger Avary KILLING ZOE
Pupi Avati IL PAPÀ DI GIOVANNA
Roger Avery THE RULES OF ATTRACTION
Julius Avery Son of a Gun
Stephen Avery, William A. Seiter, Irvin Cummings, David Butler SHIRLEY TEMPLE REEKS
Benjamín Ávila Infancia clandestina
Jon Avnet RED CORNER
Jon Avnet RIGHTEOUS KILL
Jon Avnet UP CLOSE AND PERSONAL
Jon Avnet THE WAR
Óskar Thór Axelsson Black's Game
David Ayer Bright
David Ayer End of Watch
David Ayer Fury
David Ayer Sabotage
David Ayer STREET KINGS
David Ayer Suicide Squad
Richard Ayoade The Double (Richard Ayoade)
Richard Ayoade Submarine
Nabil Ayouch ALI ZAOUA
Nabil Ayouch Les chevaux de Dieu
Nabil Ayouch MEKTOUB
Nabil Ayouch Much Loved
Shinji Ayoyama ELI, ELI, LEMA, SABACHTANI?
Shinji Ayoyama EUREKA
Tony Ayres THE HOME SONG STORIES
Negar Azarbadjani Facing Mirrors
Shoja Azari, Shirin Neshat WOMEN WITHOUT MEN
Lisa Azuelos LOL: Laughing Out Loud
Jonas Carpignano A Ciambra
Ai Weiwei Human Flow (Ai Weiwei over)