The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
D.A. Pennebaker: Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis

THE WAR ROOM

Verenigde Staten, 1993 | Chris Hegedus, D.A. Pennebaker
Met hun uitvinding om met een handzame 16 mm camera synchroon beeld en geluid op te nemen veroorzaakten Richard Leacock en Don Allen Pennebaker begin jaren zestig een revolutie in de filmwereld. De 16mm camera groeide uit tot een Credo in Celluloid. De 'spontane cinema', 'cinema verité', 'directe cinema', of — in hun eigen woorden — 'levende camera' was geboren. Pennebaker bezocht in december het International Documentary Filmfestival Amsterdam en presenteerde daar The war room, een film over de werkwijze van de campagnestaf van Clinton tijdens de presidentsverkiezingen. Een gesprek met een levende legende.

D.A. Pennebaker en zijn vrouw Chris Hegedus tijdens het maken van The War Room


Het belang van Leacocks en Pennebakers uitvinding kan niet genoeg worden onderstreept. Het veranderde de film zoals de kleinbeeldcamera eerder de fotografie veranderde. Het werd mogelijk om mensen in situaties te volgen waar vroeger óf geen geluidsopname mogelijk was, óf zware en onhandelbare apparatuur snel reageren onmogelijk maakte. De camera kwam nu in een positie om het drama te zoeken, te herkennen en te registreren, waarbij de microfoon een gelijkwaardige partner werd van de camera. Dat blijkt ook uit het werk van Pennebakers partner Chris Hegedus, al jaren verantwoordelijk voor het geluid in zijn films, en tevens co-regisseur van The war room. 'Natuurlijk geluid' werd een integraal onderdeel van de dramaturgie van de 'direct cinema'. Langs deze filmische weg werd Amerika herontdekt.

Pennebaker heeft iets jeugdigs. Afgaande op zijn uiterlijk is het moeilijk te geloven dat hij de legendarische regisseur is die Bob Dylan portretteerde in Don't look back, Monterey Pop maakte, en met Leacock tekende voor klassiekers als The chair, Football, Primary en Crisis. Pennebaker: "Wij braken door het door Hollywood gecreëerde beeld van de maatschappij. Toen Ricky en ik The chair (1962) maakten (over een ter dood veroordeelde misdadiger, EvtG) werd dat onderkend. De journalisten die bij die zaak aanwezig waren, scholden ons uit. Ze waren bang dat ons beeld, onze film, tot het intrekken van het vonnis zou leiden. Zij waren pro executie, want dat leverde mooie verhaaltjes op."
De eerste films die Leacock en Pennebaker maakten kwamen tot stand onder leiding van de voormalige Life-reporter Bob Drew. Met het oog op het toenemende belang van televisie kreeg hij van Time/Life Inc. de financiële middelen om een nieuwe vorm van journalistiek te ontwikkelen. Leacock en Pennebaker konden daardoor hun technische ideeën realiseren. Pennebaker: "We hadden allebei een technische opleiding achter de rug. Ricky was een aan Harvard afgestudeerd scheikundige. Ik was een ingenieur voordat ik ging filmen. Beiden werkten we met film. Op het moment dat het hard nodig was, bundelden we onze krachten en ontwikkelden we nieuwe apparatuur. Maar ik ben ervan overtuigd dat je ook zonder deze middelen goede films kunt maken. Als je een goede visie hebt kun je met houtskool op papier meer uitdrukken, dan wat je tegenwoordig doorgaans in documentaires krijgt te zien. Visie is belangrijker dan techniek."

Visie en techniek kwam in jullie werk samen. Hoe was het om met die nieuwe apparatuur te experimenteren? "Het was bijna iets religieus. Maar het had ook iets van heiligschennis, al dat rotzooien met sync (synchrone, draadloze geluidsregistratie, EvtG). We sprongen in en uit auto's, liepen door draaideuren... Het had iets van bedrog, je brak met alles wat je wist of had geleerd. Bij het monteren van Primary zei iemand in het lab: "Als je wilt kan ik hier het geluid van een dichtslaande deur inlassen". Toen realiseerde ik mij, dat dat nou precies was waar wij ons van hadden afgekeerd, dat nasynchronisatie alleen maar decoratief is. En al in die eerste films voor Drew leerden we, dat het Ware Avontuur, de Echte Film, nooit datgene is wat je zoekt. Als je geluk hebt, vind je dat tijdens het draaien. Het probleem met die films was het condenseren van het verhaal. Voor de televisie moest hun lengte worden teruggebracht tot een uur, terwijl de eerste versies rond de tachtig minuten lagen. Daardoor werd de verhaallijn gecompliceerder. Je moest gaan nadenken over wat je zag. Ik denk dat films het beste overkomen als je niet hoeft na te denken, als ze voorbijschieten als een trein. Zo maak ik al mijn films. Het gaat niet om de eindbestemming, maar om de reis. En de film is de reis. Op het moment dat ik aan een film begin, weet ik ook niet wat de eindbestemming wordt. Van The war room kun je zeggen dat de eindbestemming de zege van Clinton is, maar toen we begonnen na te denken over een film rond de verkiezingen was hij de nummer drie van de Democraten. We dachten niet eens na over zijn kansen."

Waarom heeft u voor Clinton gekozen? "We hebben ook de Republikeinen benaderd, maar meneer en mevrouw Bush lieten weten niets in een film te zien. Ik ben blij dat we voor Clinton hebben gekozen, niet alleen omdat ik vind dat hij het goed doet als president, maar ook uit financieel oogpunt. Niemand is geïnteresseerd in een film over een campagnestaf die de verkiezingen heeft verloren. Toen we begin dit jaar The war room wilden uitbrengen deed Clinton het slecht in de populariteitspolls, geen distributeur wilde de film. Toch had ik het gevoel dat het wel goed zou komen. The war room draait nu in tien zalen, en ik denk dat we uiteindelijk veertig kopieën op de markt zullen hebben. OK, geen Jurassic Park, maar voor ons niet slecht."

Clinton komt nauwelijks voor in The war room. Wilde u niet met hem mee op verkiezingstoernee? "We hebben het wel geprobeerd, maar het was te laat. Op het moment dat we dat moesten aanvragen, hadden we geen geld. Dat heb ik vaak meegemaakt: op het goede moment ontbreekt het aan geld. Toen de financiering rond was, kozen we ervoor om een film te maken over hoe het is om Clintons campagne te leiden. Dat hebben we in een verhaalvorm proberen te gieten. Het is zoiets als terugkomen van vakantie, en je kinderen vragen wat je hebt gedaan en gezien. Als je dat niet onderhoudend genoeg vertelt roepen ze: 'Dad, shut up' Ik maak geen tv-documentaires waarbij de reactie van het publiek er niet toe doet, ik ben afhankelijk van bioscoopbezoek. Daarom moeten mijn films 'entertainen'. Je moet het publiek meenemen op reis. Het monteren van films is vergelijkbaar met het laten opstijgen van een vliegtuig: je moet zorgen dat het niet neerstort."

Aandacht voor Amerikaanse onderwerpen is een constante in uw werk. Dat is een kenmerkend verschil tussen de meeste Amerikaanse en Europese documentairemakers. "Europese documentairemakers hebben een soort koloniale impuls. Ze voelen zich op de een of andere wijze verantwoordelijk voor de wereld. Amerikanen weten niet eens dat er een wereld buiten Amerika bestaat. In mijn land is het momenteel erg moeilijk: racisme, werkloosheid, misdaad, kapitalisme. Het is zoals Norman Mailer zei: 'Of we worden slimmer, of we gaan dood'. Het interesseert mij om mensen in die context te zien, daar moet ik mij mee bezighouden. Waarom zou ik naar Sarajevo gaan? Ik heb er geen flauw benul van hoe ik daar de problemen zou kunnen helpen oplossen. Je moet wel een idioot zijn om er dan naartoe te gaan. Had ik naar Latijns-Amerika moeten gaan om een revolutie mee te maken? Je kiest als ruimdenkende liberaal voor de progressieve kant in zo'n conflict, maar de kans is groot dat je film in minder dan vijf jaar achterhaald is. Ik kan niet goed beoordelen wat er in die landen gebeurt en als je in een conflict voor een bepaalde kant kiest, kun je niet alles zien wat je moet zien om een goede film te maken."

Wat vertellen uw films over Amerika? "Het ligt anders. Mijn films vertellen iets over mensen, en doordat ze iets over mensen vertellen, vertellen ze iets over Amerika. Over racisme als abstract onderwerp kan ik geen film maken, maar wel als het geconcretiseerd is zoals in Crisis (over de weigering gekleurde leerlingen toe te laten tot een universiteit in Alabama, EvtG).

De mensen die u heeft verfilmd zijn doorgaans musici of politici. Is dat een bewuste keuze? "Musici hebben geld, ze kunnen je soms iets voorschieten. En anders is er wel een platenmaatschappij of manager met geld. En ik hou van muziek. Wat Dylan deed heeft niet alleen de geschiedenis van de muziek veranderd. Ik schiet niet zomaar filmpjes vol met rock-musici. Ik heb zoveel aanbiedingen gehad, Woodstock bijvoorbeeld, maar als het mij niet interesseerde, deed ik het niet. Het was een bewuste keuze om niet de 'king of rockfilms' te worden. Politici vinden het leuk om te denken dat wat ze doen van historisch belang is en ze vinden het prettig dat ik dat vastleg. Ze beseffen zelf ook wel dat een verzameling journaal-items niet het boeiendste beeldmateriaal is om de geschiedenis mee in te gaan."

Wat opvalt is dat in uw films de protagonisten altijd met veel respect worden behandeld. "Ik hoef ze niet per se aardig te vinden, maar ik begin niet aan een film als ik de hoofdpersonen niet mag. Als ik klaar ben met een film is het moeilijk om elkaar niet aardig te vinden, je hebt zoveel samen doorgemaakt. Door zo'n film ben je voor de rest van je leven met elkaar verbonden. Die mensen geven mij hun leven voor een bepaalde tijd. 'An amazing gift'. Ik voel dat ik hen iets verschuldigd ben. Maar dat gevoel gaat nooit zo ver dat ik iets mooier zal maken dan het in werkelijkheid is. Als ze iets genânts doen, ja, soms moet ik dat gebruiken, is er geen verlossing mogelijk. Snij ik dat weg, dan wordt het alleen maar erger. Ik heb ook geleerd dat je met dit soort films niet je eigen film maakt, maar hun film. Als je je eigen film wilt maken moet je een script schrijven en acteurs en actrices inhuren. Elke keer als ik in New York uit mijn raam kijk en dertig trucks aan de overkant zie staan, weet ik dat Woody Allen weer een film aan het maken is. Dat is logistiek, daar ben ik niet zo goed in. Gewoon één camera, één microfoon, het simpel houden, op je gevoel en je instinct afgaan en niet teveel snijden in je materiaal. Het vreemde is dat mijn oude films me na al die jaren ontgroeien. Eigenlijk heb ik er niets meer mee te maken. Ik kan ze niet meer veranderen. Ik moet verder gaan, nieuwe films maken."

Eric van 't Groenewouttop
THE WAR ROOM

Januari 1994 #141

Produktie
Frazer Pennebaker
Wendy Ettinger
R.J. Cutler
Regie
D.A. Pennebaker
Chris Hegedus
Camera
D.A. Pennebaker
Nick Doob
Kevin Rafferty
Geluid
Chris Hegedus
David Dawkins
Montage
Chris Hegedus
Erez Laufer
D.A. Pennebaker
Met
James Carville
George Stephanopoulos
Bill Clinton

Kleur, 96 minuten

Distributie
October Films
Te zien
nog onbekend

Regisseurindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


H

Bregtje van der Haak Ubiquity (Bregtje van der Haak over)
Bert Haanstra Alleman (Workshop Filmkritiek)
Bert Haanstra Bert Haanstra Compleet
Bert Haanstra Dokter Pulder zaait papavers
Steffen Haars, Flip Van der Kuil Bros' Before Ho's
Steffen Haars, Flip Van der Kuil New Kids Nitro
Steffen Haars, Flip Van der Kuil NEW KIDS: TURBO!
Steffen Haars, Flip Van der Kuil Ron Goossens, Low-Budget Stuntman
Lutz Hachmeister, Michael Kloft DAS GOEBBELS EXPERIMENT
Taylor Hackford BLOOD IN BLOOD OUT
Taylor Hackford DEVIL'S ADVOCATE
Taylor Hackford DOLORES CLAIBORNE
Taylor Hackford LOVE RANCH
Taylor Hackford Parker
Taylor Hackford PROOF OF LIFE
Taylor Hackford RAY
David Hackl SAW V
Lucile Hadzihalilovic Évolution
Lucile Hadzihalilovic INNOCENCE (Lucile Hadzihalilovic)
Mikael Håfström 1408
Mikael Håfström Escape Plan
Mikael Håfström THE RITE
Mikael Håfström SHANGHAI
Dalia Hagar, Vardit Bilu CLOSE TO HOME
Piers Haggard VENOM
Paul Haggis CRASH (Paul Haggis)
Paul Haggis IN THE VALLEY OF ELAH
Paul Haggis THE NEXT THREE DAYS
Paul Haggis RED HOT
Hai Chung Man ANNA MAGDALENA
Andrew Haigh 45 Years
Andrew Haigh Lean on Pete
Andrew Haigh Weekend
Randa Haines DANCE WITH ME
Randa Haines WRESTLING ERNEST HEMINGWAY
Grímur Hákonarson Rams
Jackie Earle Haley Criminal Activities
Simo Halinen Open Up to Me
Norbert ter Hall &Me
Norbert ter Hall MONTE CARLO (Norbert ter Hall)
Peter Hall NEVER TALK TO STRANGERS
Klay Hall Planes
Jason Hall Thank You for Your Service
Norbert ter Hall ZONDER PARDON
Don Hall, Chris Williams Big Hero
Don Hall, Stephen J. Anderson WINNIE THE POOH
Lasse Hallström AN UNFINISHED LIFE
Lasse Hallström CASANOVA
Lasse Hallström CHOCOLAT
Lasse Hallström THE CIDER HOUSE RULES
Lasse Hallström DEAR JOHN
Lasse Hallström A Dog's Purpose
Lasse Hallström THE HOAX
Lasse Hallström The Hypnotist
Lasse Hallström MY LIFE AS A DOG
Lasse Hallström Safe Haven
Lasse Hallström Salmon Fishing in the Yemen
Lasse Hallström THE SHIPPING NEWS
Lasse Hallström SOMETHING TO TALK ABOUT
Lasse Hallström The Hundred-Foot Journey
Julia Halperin, Jason Cortlund Love & Fungi
Julia Halperin, Jason Cortlund Now, Forager: A Film About Love & Fungi (Slow Criticism)
John Hamburg ALONG CAME POLLY
John Hamburg I LOVE YOU MAN
John Hamburg Why Him?
Cao Hamburger THE YEAR MY PARENTS WENT ON VACATION
Andras Hamelberg ZICHT OP ZEE
Bent Hamer EGGS
Bent Hamer FACTOTUM
Bent Hamer HOME FOR CHRISTMAS
Bent Hamer KITCHEN STORIES
Bent Hamer O'HORTEN
Andy Hamilton, Guy Jenkin What We Did On Our Holiday
Nick Hamm GODSEND
Nick Hamm THE HOLE (Nick Hamm)
Christopher Hampton CARRINGTON
Christopher Hampton IMAGINING ARGENTINA
Christopher Hampton THE SECRET AGENT
Harald Hamrell EEN HEKS IN DE FAMILIE
Han-min Kim War of the Arrows
John Lee Hancock THE ALAMO
John Lee Hancock The Founder
John Lee Hancock Saving Mr. Banks
David Hand BAMBI
Michael Haneke 71 FRAGMENTE EINER CHRONOLOGIE DES ZUFALLS
Michael Haneke Amour
Michael Haneke BENNY'S VIDEO
Michael Haneke CACHÉ
Michael Haneke CODE INCONNU
Michael Haneke FUNNY GAMES U.S.
Michael Haneke Happy End
Michael Haneke LA PIANISTE
Michael Haneke DER SIEBENTE KONTINENT
Michael Haneke LE TEMPS DU LOUP
Michael Haneke DAS WEISSE BAND
Kaouther Ben Hania Beauty and the Dogs
Tom Hanks Larry Crowne
Tom Hanks THAT THING YOU DO!
Hanna & Barbera TOM AND JERRY
Lena Hanno, Catti Edfeldt Siv gaat logeren
Marion Hänsel BETWEEN THE DEVIL AND THE DEEP BLUE SEA
Marion Hänsel En amont du fleuve
Marion Hänsel NUAGES. LETTRES À MON FILS
Marion Hänsel SOUNDS OF SAND
Marion Hänsel La tendresse
René Bo Hansen THE EAGLE HUNTER'S SON
Mia Hansen-Løve Un amour de jeunesse
Mia Hansen-Løve L' avenir
Mia Hansen-Løve Eden (Mia Hansen-Løve)
Mia Hansen-Løve LE PÈRE DE MES ENFANTS
Curtis Hanson 8 MILE
Curtis Hanson IN HER SHOES
Curtis Hanson L.A. CONFIDENTIAL
Curtis Hanson LUCKY YOU
Curtis Hanson THE RIVER WILD
Curtis Hanson WONDER BOYS
Curtis Hanson, Michael Apted Chasing Mavericks
Catherine Hardwicke Miss You Already
Catherine Hardwicke THE NATIVITY STORY
Catherine Hardwicke RED RIDING HOOD
Catherine Hardwicke THIRTEEN
Catherine Hardwicke TWILIGHT (Catherine Hardwicke)
Philippe Harel LE VÉLO DE GHISLAIN LAMBERT
Patrick Harkins THE FINAL CURTAIN
Mariko Härkönen, Ismo Virtanen TOOTLETUBS & JYRO
Renny Harlin CLIFFHANGER
Renny Harlin CUTTHROAT ISLAND
Renny Harlin DEEP BLUE SEA
Renny Harlin DRIVEN
Renny Harlin EXORCIST: THE BEGINNING
Renny Harlin The Legend of Hercules
Renny Harlin THE LONG KISS GOODNIGHT
Renny Harlin MINDHUNTERS
Renny Harlin Skiptrace
Robert Harling THE EVENING STAR
Robert Harmon HIGHWAYMEN
Robert Harmon THEY
Klaus Härö MOTHER OF MINE
Mahamat-Saleh Haroun ABOUNA
Mahamat-Saleh Haroun DARATT
Mahamat-Saleh Haroun UN HOMME QUI CRIE
Mahamat-Saleh Haroun Une saison en France
Tom Harper The Woman in Black 2: Angel of Death
Ed Harris APPALOOSA
Ed Harris POLLOCK
Greg Harrison GROOVE
Mary Harron AMERICAN PSYCHO
Mary Harron I SHOT ANDY WARHOL
Hal Hartley FLIRT (Hal Hartley)
Hal Hartley HENRY FOOL
Hal Hartley POSSIBLE FILMS VOLUME 2
Hal Hartley SIMPLE MEN
Christine Hartman De dolle tweeling
Aaron Harvey Catch 44
Ask Hasselbalch Antboy
Ask Hasselbalch Antboy en de wraak van de rode furie
Jannik Hastrup CIRKELIENTJE
Jannik Hastrup GROTE KLEINE MUIS: CIRKELIENTJE
Jannik Hastrup, Flemming Quist Møller FIETSMUG & DANSMUG
Hatsuki Tsuji YU-GI-OH
Stefan Haupt Sagrada
Dick Hauser JA & NEE
Jessica Hausner Amour fou (Jessica Hausner over)
Jessica Hausner LOURDES
Jessica Hausner LOVELY RITA
Ethan Hawke Seymour: An Introduction
John Hay THERE'S ONLY ONE JIMMY GRIMBLE
Hayao Miyazaki HOWL'S MOVING CASTLE
Hayao Miyazaki PONYO ON THE CLIFF BY THE SEA
Hayao Miyazaki SPIRITED AWAY
Hayao Miyazaki The Wind Rises
David Hayman SILENT SCREAM
Todd Haynes Carol
Todd Haynes FAR FROM HEAVEN
Todd Haynes I'M NOT THERE
Todd Haynes Safe (Todd Haynes)
Todd Haynes VELVET GOLDMINE
Todd Haynes Wonderstruck
David Hayter Wolves
Jimmy Hayward Free Birds
Jimmy Hayward HORTON
Michel Hazanavicius The Artist
Michel Hazanavicius OSS 117: RIO NE REPOND PLUS
Michel Hazanavicius Le redoutable
Michel Hazanavicius, Emmanuelle Bercot, Fred Cavayé, Alexandre Courtès, Jean Dujardin, Eric Lartigau, Gilles Lellouche Les infidèles
René Hazekamp HUNT DOWN
Stuart Hazeldine EXAM
He Jianjun POSTMAN
He Yi (He Jianjun) RED BEADS
Leslye Headland Bachelorette
Leslye Headland Sleeping with Other People
Amy Heckerling CLUELESS
Amy Heckerling I COULD NEVER BE YOUR WOMAN
Amy Heckerling Vamps
Peter Hedges DAN IN REAL LIFE
Peter Hedges PIECES OF APRIL
Rolf de Heer ALEXANDRA'S PROJECT
Rolf de Heer BAD BOY BUBBY
Rolf de Heer Charlie's Country
Rolf de Heer DANCE ME TO MY SONG
Rolf de Heer THE OLD MAN WHO READ LOVE STORIES
Rolf de Heer THE QUIET ROOM
Rolf de Heer TEN CANOES
André Van Heerden REVELATION
Albert Ter Heerdt KICKS
Albert Ter Heerdt SHOUF SHOUF HABIBI!
Noud Heerkens LAST CONVERSATION
Pieter Van Hees DIRTY MIND
Chris Hegedus, D.A. Pennebaker THE WAR ROOM
Michael Hegner Pudding T
Michael Hegner, Kari Juusonen NIKO EN DE VLIEGENDE BRIGADE
Michael Hegner, Stefan Fjeldmark BLUB! IK BEN EEN VIS
Anna van der Heide Brammetje Baas
Anna van der Heide Meester Kikker
Jef van der Heijden Fietsen naar de maan
Martijn Heijne Sneekweek
Martijn Heijne Voor elkaar gemaakt
Hans Heijnen Lee Towers: The Voice of Rotterdam
Hans Heijnen REX GILDO, DE VAL VAN EEN SCHLAGERKONING
Hans Heijnen THE SHOW MUST GO ON
Hans Heijnen HET SURINAAMSE LEGIOEN
Matthijs van Heijningen Jr. The Thing
Julia von Heinz De dolle tweeling 2
Benjamin Heisenberg SCHLÄFER
Jalmari Helander Big Game
Martti Helde In the Crosswind
Brian Helgeland A KNIGHT'S TALE
Brian Helgeland Legend
Brian Helgeland PAYBACK
Marielle Heller Diary of a Teenage Girl
Monte Hellman COCKFIGHTER
Monte Hellman TWO-LANE BLACKTOP
Zach Helm MR. MAGORIUM'S WONDER EMPORIUM
Veit Helmer TUVALU
Liisa Helminen DE PELIKAAN MAN
Conrad Helten, Michael Douglas Barbie, dolfijnenmagie
Ruud van Hemert FEESTJE!
Ruud van Hemert IK OOK VAN JOU
Florian Henckel von Donnersmarck DAS LEBEN DER ANDEREN
Florian Henckel von Donnersmarck THE TOURIST
John Henderson LOCH NESS
Stewart Hendler SORORITY ROW
Bruce Hendricks HANNAH MONTANA/MILEY CYRUS
Bruce Hendricks JONAS BROTHERS: THE 3D CONCERT EXPERIENCE
Ben Hendriks, Jascha de Wilde LOU BIOU
Ben Hendriks, Jascha de Wilde Passage — A Boat Movie
Guido Hendrikx Stranger in Paradise
Jonathan Hensleigh THE PUNISHER
Brian Henson THE MUPPET CHRISTMAS CAROL
Laurent Herbiet MON COLONEL
Michael Herbig WICKIE DE VIKING
Hans Herbots WINDKRACHT 10: KOKSIJDE RESCUE
Stephen Herek 101 DALMATIANS
Stephen Herek HOLY MAN
Stephen Herek MR. HOLLAND'S OPUS
Stephen Herek ROCK STAR
Stephen Herek THE THREE MUSKETEERS (Stephen Herek)
Mark Herman THE BOY IN THE STRIPED PYJAMAS
Mark Herman BRASSED OFF
Mark Herman HOPE SPRINGS
Mark Herman LITTLE VOICE
Charles Herman-Wurmfeld LEGALLY BLONDE (2): RED WHITE AND BLONDE
Oliver Hermanus Skoonheid
Antonio Hernández EN LA CIUDAD SIN LÍMITES
Frank Herrebout JOYRIDE
Frank Herrebout DE ZEEMEERMAN
Frank Herrebout, Leo van Maaren DE BANKROET JAZZ
Rowdy Herrington GLADIATOR (Rowdy Herrington)
Rowdy Herrington STRIKING DISTANCE
Oliver Herrmann LE SACRE DU PRINTEMPS
Robbe De Hert GASTON'S WAR
Robbe De Hert LIJMEN HET BEEN
Robbe De Hert, Wolke Kluppell, Filip Van Neyghem, Tom Van Overberghe, Wim Symoens, Boris Paval Conen, Nathalie Deklerck ELIXIR D'ANVERS
Don Hertzfeldt World of Tomorrow Episode 2: The Burden of Other People's Thoughts
Michael Herz, Lloyd Kaufman TROMABILIA
John Herzfeld 15 MINUTES
John Herzfeld 2 DAYS IN THE VALLEY
Werner Herzog THE BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL — NEW ORLEANS
Werner Herzog Cave of Forgotten Dreams
Werner Herzog ENCOUNTERS AT THE END OF THE WORLD
Werner Herzog GRIZZLY MAN
Werner Herzog Into the Inferno
Werner Herzog Lo and Behold: Reveries of the Connected World
Werner Herzog MY SON, MY SON, WHAT HAVE YE DONE
Werner Herzog Queen of the Desert (Werner Herzog over)
Werner Herzog RESCUE DAWN
Werner Herzog Salt and Fire
Werner Herzog THE WHITE DIAMOND
Grant Heslov THE MEN WHO STARE AT GOATS
Jared Hess Masterminds
Jared Hess NACHO LIBRE
Fraser Heston ALASKA
Fraser Heston NEEDFUL THINGS
Gerben Hetebrij, Sander de Regt Sinterklaas en het gouden hoefijzer
Remy van Heugten Gluckauf
Remy van Heugten Valentino
Jaap van Heusden WIN/WIN
Peter Hewitt THE BORROWERS
Peter Hewitt DONDERBROEK
Peter Hewitt GARFIELD
Laurent Heynemann LA VIEILLE QUI MARCHAIT DANS LA MER
George Hickenlooper THE BIG BRASS RING
George Hickenlooper FACTORY GIRL
George Hickenlooper THE LOW LIFE
George Hickenlooper THE MAN FROM ELYSIAN FIELDS
Steve Hickner, Simon Wells, Brenda Chapman THE PRINCE OF EGYPT
Scott Hicks HEARTS IN ATLANTIS
Alan Hicks Keep on Keepin' on
Scott Hicks The Lucky One
Scott Hicks NO RESERVATIONS
Scott Hicks SHINE
Scott Hicks SNOW FALLING ON CEDARS
Hideo Nakata KAIDAN
Hideo Nakata THE RING 2
Hideo Nakata RINGU/RING
Hideshi Hino MERMAID IN A MANHOLE
Higashi Yoichi VILLAGE OF DREAMS
Bryn Higgins Unconditional
Shinji Higuchi Attack on Titan: The Movie (deel 1) en Attack on Titan: End of the World (deel 2)
Tim Hill ALVIN AND THE CHIPMUNKS
Walter Hill Bullet to the Head
Tim Hill GARFIELD: A TALE OF TWO KITTIES
Walter Hill GERONIMO: AN AMERICAN LEGEND
Tim Hill HOP (Tim Hill)
Walter Hill LAST MAN STANDING
Walter Hill SUPERNOVA (Walter Hill)
Walter Hill TRESPASS (Walter Hill)
Walter Hill UNDISPUTED
Walter Hill WILD BILL (Walter Hill)
John Hillcoat Lawless
John Hillcoat THE PROPOSITION (John Hillcoat)
John Hillcoat THE ROAD
John Hillcoat Triple 9
Stephen Hillenburg THE SPONGEBOB SQUAREPANTS MOVIE
Brigit Hillenius ZINTUIGEN ZIJN DE VOETJES VAN DE ZIEL
Melcher Hillmann De club van Sinterklaas & de pietenschool
Paul Hills BOSTON KICKOUT
Kees Hin De fietser
Kees Hin JAAP HILLENIUS, POGING OM DICHTERBIJ TE KOMEN
Kees Hin HET SCHADUWRIJK
Yves Hinant, Jean Libon So Help Me God
Atsuko Hirayanagi Oh Lucy!
Hirokazu Kore-eda After the Storm
Hirokazu Kore-eda STILL WALKING en Ozu
Hirokazu Kore-eda The Third Murder (Sandome no satsujin)
Hiromasa Yonebayashi Arrietty
Hiromasa Yonebayashi When Marnie Was There
Hironobu Sakaguchi FINAL FANTASY VII
Hironobu Sakaguchi FINAL FANTASY: THE SPIRITS WITHIN
Hiroyuki Morita THE CAT RETURNS
Oliver Hirschbiegel Diana
Oliver Hirschbiegel Elser
Oliver Hirschbiegel DAS EXPERIMENT
Oliver Hirschbiegel FIVE MINUTES OF HEAVEN
Oliver Hirschbiegel THE INVASION
Oliver Hirschbiegel DER UNTERGANG
Alfred Hitchcock THE 39 STEPS
Alfred Hitchcock I CONFESS
Alfred Hitchcock NORTH BY NORTHWEST
Alfred Hitchcock PSYCHO (Alfred Hitchcock)
Alfred Hitchcock REAR WINDOW
Alfred Hitchcock REBECCA
Alfred Hitchcock ROPE
Alfred Hitchcock VERTIGO
Hitoshi Matsumoto Scabbard Samurai
Hitoshi Yazaki MARCH COMES IN LIKE A LION
Hitoshi Yazaki STRAWBERRY SHORTCAKES
Ho Yuhang AT THE END OF DAYBREAK
Ho Yuhang RAIN DOGS
Peter Ho-Sun Chan THE LOVE LETTER
Gregory Hoblit FALLEN
Gregory Hoblit FRACTURE
Gregory Hoblit FREQUENCY
Gregory Hoblit PRIMAL FEAR
Gregory Hoblit UNTRACEABLE
Christoph Hochhäusler Eine Minute Dunkel (Dreileben)
Christoph Hochhäusler UNTER DIR DIE STADT
Rob Hodselmans ELLEN TEN DAMME — AS I WAS WONDERING WHERE THIS MIXED-UP LITTLE LIFE OF MINE WAS LEADING TO
Daniel Hoesl Soldate Jeannette
Pim van Hoeve Dummie de Mummie
Pim van Hoeve Dummie de Mummie en de Sfinx van Shakaba
Pim van Hoeve Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet
Pim van Hoeve SNOW FEVER
Jaap van Hoewijk FAMILIEGEHEIM
Jaap van Hoewijk PROCEDURE 769, THE WITNESSES TO AN EXECUTION
Gustav Hofer, Luca Ragazzi Italy: Love It or Leave It
Michael Hoffman The Best of Me
Thom Hoffman DENNIS HOPPER: THE DECISIVE MOMENTS
Michael Hoffman Gambit
John Hoffman GOODBOY!
Michael Hoffman THE LAST STATION
Michael Hoffman ONE FINE DAY
Dustin Hoffman Quartet
Anthony Hoffman RED PLANET
Michael Hoffman RESTORATION
Michael Hoffman WILLIAM SHAKESPEARE'S A MIDSUMMER NIGHT'S DREAM
Michael Hoffmann EDEN (Michael Hoffmann)
Rainer Hoffmann, Anne Linsel DANCING DREAMS
Nico Hofmann SOLO FÜR KLARINETTE
Sebastian Hofmann Tiempo compartido
David Hogan BARB WIRE
P.J. Hogan CONFESSIONS OF A SHOPAHOLIC
P.J. Hogan MURIEL'S WEDDING
P.J. Hogan MY BEST FRIEND'S WEDDING
P.J. Hogan PETER PAN
Martin Högdahl Ice Dragon
Evan Holdberg, Seth Rogen The Interview
Pat Holden THE LONG WEEKEND
Lansing C. Holden, Irving Pichel SHE
Agnieszka Holland COPYING BEETHOVEN
Agnieszka Holland In Darkness
Tom Holland THE LANGOLIERS
Agnieszka Holland OLIVIER OLIVIER
Agnieszka Holland THE THIRD MIRACLE
Agnieszka Holland TOTAL ECLIPSE
Hannes Holm Een man die Ove heet
Peggy Holmes Tinkerbell en de piraten
Martha Holmes, Michael Gunton One Life
Nicole Holofcener Enough Said
Nicole Holofcener LOVELY & AMAZING
Marius Holst King of Devil's Island
Reiner Holzemer Dries
Guy-Manuel de Homem-Christo, Thomas Bangalter ELECTROMA
Jet Homoet, Metje Postma TARA
Jet Homoet, Sharog Heshmat Manesh Daughters of Malakeh
James Honeyborne THE MEERKATS
Sang-soo Hong In Another Country
Hong Khaou Lilting (Hong Khaou over)
Heddy Honigmann Crazy (Workshop Filmkritiek)
Heddy Honigmann FOREVER
Heddy Honigmann Heddy Honigmann IN FOCUS
Heddy Honigmann O AMOR NATURAL
Heddy Honigmann EL OLVIDO
Heddy Honigmann Om de wereld in 50 concerten
Heddy Honigmann HET ONDERGRONDS ORKEST (THE UNDERGROUND ORCHESTRA)
Heddy Honigmann TOT ZIENS
Pirjo Honkasalo THE 3 ROOMS OF MELANCHOLIA
Christophe Honoré Les bien-aimés
Gavin Hood Eye in the Sky
Gavin Hood RENDITION
Gavin Hood TSOTSI
Gavin Hood X-MEN ORIGINS: WOLVERINE
Albert 't Hooft, Paco Vink Trippel Trappel: dierensinterklaas
Doesjka van Hoogdalem OORLOGSRUST
Peter Hoogendoorn Tussen 10 en 12
Kevin Hooks FLED
Kevin Hooks PASSENGER 57
Tom Hooper The Danish Girl
Tobe Hooper Eggshells
Tom Hooper THE KING'S SPEECH
Tobe Hooper Lifeforce
Tom Hooper Les misérables (Tom Hooper)
Tom Hooper RED DUST
Tobe Hooper, John Carpenter BODY BAGS
Kristof Hoornaert Resurrection
Kenneth Hope SUPERSTITION
Stephen Hopkins BLOWN AWAY
Stephen Hopkins THE GHOST AND THE DARKNESS
Joel Hopkins Hampstead
Joel Hopkins LAST CHANCE HARVEY
Stephen Hopkins THE LIFE AND DEATH OF PETER SELLERS
Stephen Hopkins LOST IN SPACE
Joel Hopkins The Love Punch
Ben Hopkins THE MARKET
Stephen Hopkins Race
Stephen Hopkins THE REAPING
Stephen Hopkins UNDER SUSPICION
Nora Hoppe THE CROSSING
Dennis Hopper CHASERS
Sherry Horman DESERT FLOWER
Michiel ten Horn Aanmodderfakker
Michiel ten Horn The Deflowering of Eva van End (Slow Crtiticism: De ontmaagding van Eva van End)
Magnus von Horn The Here After
Michiel ten Horn De ontmaagding van Eva van End
Nick Hornby FEVER PITCH
Israël Horovitz My Old Lady
Aliona van der Horst Liefde is aardappelen
Rita Horst HET SINTERKLAASJOURNAAL: DE MEEZING MOVIE
Aliona van der Horst Water Children
Aliona van der Horst, Maasja Ooms VOICES OF BAM
Peter Horton THE CURE
Aaron Horvath, Peter Rida Michail Teen Titans GO! at the Movies
Mika Hotakainen, Joonas Berghäll Steam of Life
Hou Hsiao-hsien The Assassin (Nie Yinniang)
Hou Hsiao-hsien GOOD MEN, GOOD WOMEN
Hou Hsiao-hsien GOODBYE SOUTH, GOODBYE
Hou Hsiao-hsien MILLENNIUM MAMBO
Hou Hsiao-hsien THE PUPPETMASTER (HSIMENG RENSHENG)
Hou Hsiao-hsien THREE TIMES
Hou Hsiao-hsien LE VOYAGE DU BALLON ROUGE
Jeroen Houben De Matchmaker
André van der Hout, Adri Schrover HET ZWIJGEN
André van der Hout, Linda Lyklema HET JAAR 2602
Peter van Houten La vie de Jean-Marie
Ineke Houtman Hotel de grote L
Ineke Houtman DE INDIAAN
Ineke Houtman MIJN OPA DE BANKROVER
Ineke Houtman De ontsnapping
Ineke Houtman POLLEKE
Ineke Houtman STILLE NACHT
Ineke Houtman Toen was geluk heel gewoon — De film
Chiem van Houweninge Jr., Peter Slager EEN MANIER OM THUIS TE KOMEN: UMOJA LIVE
Ron Howard ANGELS & DEMONS — HET BERNINI MYSTERIE
Ron Howard APOLLO 13
Ron Howard The Beatles: Eight Days a Week
Ron Howard A BEAUTIFUL MIND
Ron Howard CINDERELLA MAN
Ron Howard THE DA VINCI CODE
Ron Howard THE DILEMMA
Ron Howard EDTV
Ron Howard FAR AND AWAY
Ron Howard FROST/NIXON
Ron Howard THE GRINCH
Ron Howard In the Heart of the Sea
Ron Howard Inferno
Ron Howard THE PAPER
Ron Howard RANSOM
Ron Howard Rush
Ron Howard Solo: A Star Wars Story
Byron Howard, Chris Williams BOLT
Byron Howard, Nathan Greno RAPUNZEL
Byron Howard, Rich Moore, Jared Bush Zootropolis
Peter Howitt ANTITRUST
Peter Howitt JOHNNY ENGLISH
Peter Howitt Reasonable Doubt
Peter Howitt SLIDING DOORS
Ben Howling, Yolanda Ramke Cargo (Ben Howling, Yolanda Ramke)
Jan Hrebejk The Teacher
George Huang SWIMMING WITH SHARKS
Huang Hong 25 KIDS & 1 DAD
Huang Jianxin THE WOODEN MAN'S BRIDE
John Huddles The Philosophers
Reginald Hudlin BOOMERANG
Reginald Hudlin THE GREAT WHITE HYPE
Hugh Hudson GUARDING TESS
Jean-Charles Hue Mange tes morts
Albert & Allen Hughes THE BOOK OF ELI
Allan Hughes Broken City
Albert & Allen Hughes DEAD PRESIDENTS
Patrick Hughes Expendables 3
Bronwen Hughes FORCES OF NATURE
Albert & Allen Hughes FROM HELL
Patrick Hughes The Hitman's Bodyguard
Albert & Allen Hughes MENACE II SOCIETY
Raman Hui Monster Hunt
Ann Hui A Simple Life
Raman Hui, Chris Miller SHREK THE THIRD
Matt Hulse Dummy Jim
Beatrijs Hulskes, Mirjam van Veelen DE RIVIER OKKERVIL
Courtney Hunt FROZEN RIVER
Bonnie Hunt RETURN TO ME
Maurice Hunt, Joe Johnston THE PAGEMASTER
Paul Hunteangerr BULLETPROOF MONK
Tim Hunter THE SAINT OF FORT WASHINGTON
Hermine Huntgeburth EFFIE BRIEST
Hermine Huntgeburth THE WHITE MASAI
Nick Hurran IT'S A BOY/GIRL THING
Nick Hurran PLOTS WITH A VIEW
Jon Hurvitz, Hayden Schlossberg American Pie: The Reunion
Metin Hüseyin IT WAS AN ACCIDENT
Eva Husson Bang Gang (A Modern Love Story)
Gérald Hustache-Mathieu Poupoupidou
John Huston THE AFRICAN QUEEN
John Huston THE MISFITS
John Huston UNDER THE VOLCANO
Peter Hutchings Cool Girls
Peter Huyck, Alex Gregory A Good Old Fashioned Orgy
Pieter van Huystee Jheronimus Bosch — Touched by the Devil
Peter Hyams END OF DAYS
Peter Hyams THE RELIC
Peter Hyams A SOUND OF THUNDER
Peter Hyams STAY TUNED
Peter Hyams SUDDEN DEATH
Peter Hyams TIMECOP
Sophie Hyde 52 Tuesdays
Hans Hylkema DE GOUDLIJN PARAMARIBO — DAM
Hans Hylkema OEROEG
Nicholas Hytner CENTER STAGE
Nicholas Hytner THE CRUCIBLE
Nicholas Hytner The Lady in the Van
Nicholas Hytner THE MADNESS OF KING GEORGE
Nicholas Hytner THE OBJECT OF MY AFFECTION