Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Roth regisseert kannibalen op de set van The Green Inferno Op zoek naar de ideale Pizza Cannibale

The Green Inferno en Knock Knock (Eli Roth over)

Verenigde Staten/Chili, 2013 | Eli Roth
"Eli Roth is waar horror op wachtte", zei Quentin Tarantino na het rauwe horrordebuut Cabin Fever. Op Hostel en een rol in Inglourious Basterds na bleef Roth echter lang onder de radar. Daar komt verandering in met een intrigerend tweeluik: de Funny Games-variant Knock Knock en The Green Inferno, een ode aan schandaalfilm Cannibal Holocaust.

Door Ivo De Kock

"Ik ben zo opgewonden, ik hoorde dat iemand gisteren flauwviel tijdens de Deauville-première van The Green Inferno!" Zo steekt Eli Roth zelf van wal en we herkennen de opgewonden en speelse provocateur die na Hostel (2005) een lans brak voor "de voor volwassenen gemaakte jaren 70-films die schokkend en relevant blijven". Tien jaar later verzekert hij ons dat tijdens de première van Hostel écht twee ambulances onwel geworden toeschouwers afvoerden.
Roth is de eerste om zijn films te relativeren maar ze zijn allerminst vrijblijvend. Ze houden onze maatschappij een spiegel voor. Dat verstoort. The Green Inferno krijgt kritiek van mensenrechtenorganisaties en wordt in Frankrijk door de bioscopen zelfs geweerd uit de zalen (en veroordeeld tot video on demand). "Een gewelddadige film de schuld geven van problemen in bioscopen is krankzinnig", foetert Roth, "fans en journalisten moeten protesteren tegen dergelijke censuur."
Het is niet voor het eerst dat Roth omstreden is. Cabin Fever (2002), waar jongeren in een afgelegen boshut belaagd worden door vreemde figuren en een vleesetend virus, ontsnapte als genreoefening nog aan kritiek, maar Hostel werd neergesabeld als cynische torture porn. Vooral omwille van het expliciete karakter van dit gruwelverhaal waarin Amerikaanse geile rugzaktoeristen het slachtoffer worden van een 'industrie' gespecialiseerd in het voor de kick martelen en doden van mensen. "Hostel gaat over opwinding en uitbuiting", stelt hij, "het is een afdaling in de hel die de post-9/11-angstcultuur weerspiegelt."
De filmmaker voert een spel op met de driehoek plezier-angst-gruwel en maakt menselijke perversies als martelingen en wraak tot motor en onderwerp van het verhaal. De toeschouwer dreigt even schuldig te worden als de personages wanneer er uiteindelijk een afrekening plaatsvindt. "Dit is een héél héél gewelddadige film", geeft Roth toe, "maar ik lever ook commentaar op Amerikanen die naar vreemde landen gaan en denken er alles en iedereen te kunnen kopen."

Pizza Cannibale
Die Amerikaanse arrogantie neemt hij ook in The Green Inferno (2014) op de korrel. Ditmaal zijn jonge activisten die in het amazonewoud actie gaan voeren het slachtoffer. De studenten die de houtkap op de agenda willen plaatsen, ontwaken in een andere realiteit wanneer ze na het neerstorten van hun vliegtuig gevangen genomen worden door een stam kannibalen die wel een McAmerikaan lusten. Roth serveert ons zijn typische mix van humor en gruwel. The Green Inferno start als een satire maar via actie belanden we snel bij gore. Stevige gore want er wordt niet gekeken op een liter bloed of een geamputeerd lichaamsdeel meer of minder. Net voor de walging toeslaat verandert Roth de toon door een (niet altijd subtiele) grap of knipoog. Om even later weer te verrassen met een nieuwe geweldexplosie.
Dit schijnbaar chaotisch proces van afwisselend aantrekken en afstoten verklaart Roth met zijn pizza-­theorie voor de perfecte film: "Gore is zoals een pizza, die moet de juiste hoeveelheid kaas, tomatensaus en toppings hebben. Wanneer er te veel van het ene of het andere is, zit de smaak niet goed. Elk horrorverhaal heeft zijn ideale dosering. Bij te veel gruwel wordt het vervelend, bij te weinig gruwel blijf je op je honger zitten. Alles draait om de juiste verhouding en de ideale timing. Het snijden van een keel werkt in The Green Inferno omdat het onverwacht komt. Ik beoogde het effect dat Michael Haneke bereikt in Caché: mensen praten en praten tot er plots gruwel opduikt."
Niet iedereen verteert Roths Pizza Cannibale maar hoe omstreden The Green Inferno ook is, de commotie verbleekt bij de opschudding rond de schandaalfilm die Roth inspireerde. Ruggero Deodato's Cannibal Holocaust uit 1980 is ongetwijfeld de meest controversiële film uit de filmgeschiedenis. Wanneer documentairemakers in het Amazonegebied verdwijnen blijken ze te zijn gedood en opgepeuzeld door een lokale stam. Deodata liet dieren voor de camera afslachten en bracht het geweld tegen mensen zo realistisch in beeld dat de vraag rees of het hier niet om een snuff movie ging. Onterecht, maar de film werd wel in veel landen verboden.
Roth betreurt dat de Italiaanse kannibalenfilms uit de jaren 70 "zelfs voor horrorliefhebbers gelden als het slechtste van het slechtste. Ik verdedig het doden van dieren niet, maar mensen vergeten dat bij het draaien van al die grote klassieke Amerikaanse westerns veel dieren sneuvelden. Men liet paarden immers vallen door aan een touw te trekken en daarbij braken ze hun benen. Ik betreur vooral dat een 'gevaarlijk' soort cinema verloren is gegaan. Filmmakers nemen geen risico's meer, spelen op veilig. Ik heb heimwee naar de dangerous filmmakers van vroeger, naar films die taboes doorbraken."
Daarom vindt hij het jammer dat films zoals Joe D'Amato's Papaya dei Caraibi en Umberto Lenzi's Cannibal Ferox in de vergetelheid zijn beland. "Ze zouden ook niet meer gemaakt kunnen worden omdat de jungle in Colombia niet meer bestaat", beseft Roth. Dat bracht hem bij een onderwerp, 'jongeren die naar de jungle trekken om de natuur te beschermen'. De vraag was: waarom nú een kannibalenfilm maken? Ik kwam uit bij het via sociale media lopende activisme waarbij iedereen tweet en hashtagt om anderen aan de schandpaal te nagelen. Wanneer je niet meedoet krijg je ervan langs. Toen Joseph Kony in het nieuws kwam explodeerde Twitter en moest iedereen tweeten over kindsoldaten. Wie dat niet deed werd onverschilligheid verweten. Maar een week voordien had niemand van Kony gehoord. En twee weken later was iedereen alles vergeten en ging het over Pussy Riot. Of Boko Haram. Het begint als een goede zaak maar iedereen begint het te tweeten, niet omdat ze erom geven, maar omdat ze willen dat het lijkt of ze erom geven."
De jongeren in The Green Inferno "willen het amazonewoud niet redden, ze willen gezien worden als redders. Ze raken vooral opgewonden wanneer ze zien wat ze op Twitter teweeg brachten en hoe populair ze zijn op reddit. Activisme kan geweldig zijn maar vaak is men ermee bezig om een beter gevoel over zichzelf willen krijgen." Roth combineerde dit met het "idee van de clash van culturen. Cabin Fever, Hostel en The Green Inferno vormen mijn reistrilogie: in Cabin Fever gaan jongeren voor drank, in Hostel voor seks en in The Green Inferno voor ijdelheid. De super hightech kids botsen met mensen die nog nooit een mobiele telefoon hebben gezien."

Verleiding
In zijn huis clos thriller Knock Knock (2015) gaat het over een clash van generaties (twintigers en veertigers) en over wat sociale media en internet doen met ons leven ("vroeger ontdekte de partner eventueel overspel, nu bewijst de publicatie van de Ashley Madison-lijst met 32 miljoen namen van vreemdgaande mensen dat iedereen het meteen weet"). Deze remake van de jaren 70 B-film Death Game is volgens Roth geïnspireerd door "Paul Verhoevens visie op de relatie tussen geweld en seks". Keanu Reeves is een architect die gelukkig lijkt met zijn vrouw en kinderen, maar ongelukkig is: "De seksuele relatie met zijn vrouw is verstoord, hij verwerkt dit door 'het monster' te spelen, hij staat lager op de ladder van het gezin dan de hond en alhoewel het vaderdag is laten ze hem alleen achter. Bovendien domineert zijn vrouw het huis met haar kunstwerken. Alles draait om haar en dat frustreert hem. Dan duiken twee mooie jonge meisjes op die hem wél cool vinden en seks met hem willen hebben."
Alles ontspoort wanneer hij hen de volgende ochtend wil afwimpelen. "Dat maakt hen boos. Wanneer hij had gezegd. 'wat een nacht, dat zette me aan het denken, ik ga mijn vrouw zeggen hoe ongelukkig ik ben', zouden de meisjes niet zo gewelddadig gereageerd hebben. Ze vinden dat hij een hypocriet is." De bron van het kwaad ligt bij de man die de verleiding en de leugen in huis haalt. "In mijn fantasie zijn de meisjes zelfs niet echt", zegt Roth, "deze sensuele wezens zijn de uitdrukking van Keanu's id, ze duiken op om de kunstwerken te vernietigen die illustreren hoe hij de assistent van iedereen werd. Het kan zich dus in zijn hoofd afspelen. De film gaat over hoe onderdrukte gevoelens zich steeds op een of andere wijze manifesteren."

Knock Knock


Daarbij last Roth opnieuw een Haneke-moment in (één druppel bloed veroorzaakt door een vork) en vervangt hij "het stukhakken van lichaamsdelen door het stukslaan van kunstwerken, iets wat je verondersteld wordt niet te doen. In Hostel en The Green Inferno moeten lichamen eraan geloven maar in Knock Knock onthoofden de meisjes een standbeeld. Dat sloopwerk voelt als een verontrustende aanranding. Wat me interesseerde was het geweld te transponeren naar een ander soort geweld, een daad die iemands leven vernietigt."


top
The Green Inferno en Knock Knock (Eli Roth over)

November 2015 #381

Productie
Miguel Asensio
Molly Conners
Nicolás López
Eli Roth
Christopher Woodrow
Regie
Eli Roth
Scenario
Guillermo Amoedo
Eli Roth
Muziek
Manuel Riveiro
Camera
Antonio Quercia
Montage
Ernesto Díaz Espinoza
Art direction
Marichi Palacios
Met
Lorenza Izzo
Ariel Levy
Aaron Burns
Kirby Bliss Blanton

Kleur, 100 minuten

Distributie
Remain in Light
Te zien
vanaf 5 november

Regisseurindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


R

Ilmar Raag KLASS
Patrick Raats Woezel & Pip Op zoek naar de Sloddervos!
Denis Rabaglia MARCELLO, MARCELLO
Pascal Rabaté LES PETITS RUISSEAUX
Fons Rademakers FONS RADEMAKERS DVD-BOX
Fons Rademakers Makkers staakt uw wild geraas & Alles is liefde
Michael Radford B. MONKEY
Michael Radford THE MERCHANT OF VENICE
Michael Radford Michel Petrucciani
Michael Radford IL POSTINO
Josh Radnor HAPPYTHANKYOUMOREPLEASE
Suzanne Raes 0.03 Seconde
Suzanne Raes THE RAINBOW WARRIORS OF WAIHEKE ISLAND
Bob Rafelson BLOOD AND WINE
Bob Rafelson MAN TROUBLE
Bob Rafelson NO GOOD DEED
Bob Rafelson POODLE SPRINGS
Ali Raffi THE FISH FALL IN LOVE
Stewart Raffills THE NEW SWISS FAMILY ROBINSON
Luca Ragazzi, Gustav Hofer Italy: Love It or Leave It
Thierry Ragobert Amazonia
Slamet Djarot Rahardjo TELEGRAM
Atiq Rahimi The Patience Stone
Sam Raimi DRAG ME TO HELL
Sam Raimi FOR LOVE OF THE GAME
Sam Raimi THE GIFT (Sam Raimi)
Sam Raimi Oz the Great and Powerful
Sam Raimi THE QUICK AND THE DEAD
Sam Raimi A SIMPLE PLAN
Sam Raimi SPIDER-MAN
Sam Raimi SPIDERMAN 3
Aage Rais ANTON
Alessandro Rak The Art of Happiness
Harold Ramis ANALYZE THAT
Harold Ramis ANALYZE THIS
Harold Ramis BEDAZZLED
Harold Ramis GROUNDHOG DAY
Harold Ramis THE ICE HARVEST
Harold Ramis MULTIPLICITY
Harold Ramis YEAR ONE
Yolanda Ramke, Ben Howling Cargo
Maria Ramos BRASILIA, EEN DAG IN FEBRUARI
Maria Ramos DESI
Maria Ramos JUSTIÇA
Maria Ramos RIO, EEN DAG IN AUGUSTUS CAMPO GRANDE — CENTRAL DO BRASIL
Lynne Ramsay MORVERN CALLAR
Lynne Ramsay RATCATCHER
Lynne Ramsay We Need to Talk About Kevin
Lynne Ramsay You Were Never Really Here
Peter Ramsey Rise of the Guardians
David Rane, Neasa Ní Chianáin School Life
Gabriel Range D.O.A.P. (DEATH OF A PRESIDENT)
Michael Rapaport Beats, Rhymes & Life Travels of a Tribe Called Quest
Bernard Rapp UNE AFFAIRE DE GOÛT
Mark Rappaport FROM THE JOURNALS OF JEAN SEBERG
Steve Rash GOOD ADVICE
Jim Rash, Nat Faxon The Way Way Back
Ian Iqbal Rashid HOW SHE MOVE
Mohammad Rasoulof IRON ISLAND
Mohammad Rasoulof A Man of Integrity
Mohammad Rasoulof Manuscripts Don't Burn
Brett Ratner AFTER THE SUNSET
Brett Ratner THE FAMILY MAN
Brett Ratner Hercules
Brett Ratner MONEY TALKS
Brett Ratner RED DRAGON
Brett Ratner RUSH HOUR
Brett Ratner RUSH HOUR 2
Brett Ratner RUSH HOUR 3
Brett Ratner Tower Heist
Brett Ratner X-MEN 3
Brett Ratner X-MEN: THE LAST STAND
Deepak Rauniyar White Sun (Deepak Rauniyar over)
Rand Ravich THE ASTRONAUT'S WIFE
Satyajit Ray APU-TRILOGIE
Nicolas Ray BIGGER THAN LIFE
Billy Ray BREACH
Satyajit Ray THE SATYAJIT RAY COLLECTION, VOLUME 1
Billy Ray Secret in their Eyes
Billy Ray SHATTERED GLASS
Bradley Raymond TINKERBEL EN DE GROTE REDDINGSOPERATIE
Marina Razbezhkina HARVEST TIME
Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll 25 WATTS
Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll WHISKY
Robert Redford The Company You Keep
Robert Redford The Conspirator
Robert Redford THE HORSE WHISPERER
Robert Redford THE LEGEND OF BAGGER VANCE
Robert Redford LIONS FOR LAMBS
Robert Redford QUIZ SHOW
Robert Redford A RIVER RUNS THROUGH IT
Dominik & Benjamin Reding OI! WARNING
Benjamin Ree Magnus
Peyton Reed Ant Man
Peyton Reed Ant-Man and the Wasp
Peyton Reed THE BREAK-UP
Peyton Reed DOWN WITH LOVE
Peyton Reed GIRLS UNITED
Peyton Reed YES MAN
Albert Jan van Rees Adios Amigos
Dee Rees Mudbound
Matt Reeves CLOVERFIELD
Matt Reeves Dawn of the Planet of the Apes
Matt Reeves LET ME IN
Matt Reeves THE PALLBEARER
Matt Reeves War for the Planet of the Apes
Nicolas Winding Refn Drive
Nicolas Winding Refn The Neon Demon
Nicolas Winding Refn Only God Forgives
Nicolas Winding Refn PUSHER
Nicolas Winding Refn Valhalla Rising
Simon Reggiani DE FORCE AVEC D'AUTRES
Godfrey Reggio NAQOYQATSI
Sander de Regt, Gerben Hetebrij Sinterklaas en het gouden hoefijzer
Kelly Reichardt Certain Women (Previously Unreleased)
Kelly Reichardt Meek's Cutoff
Kelly Reichardt Night Moves
Kelly Reichardt WENDY AND LUCY
Franz Reichle KENNIS VAN HELEN
Tim Reid ONCE UPON A TIME...WHEN WE WERE COLOURED
Jan Wouter van Reijen DENKEND AAN HOLLAND
Fergal Reilly, Clay Kaytis Angry Birds Movie
Roel Reiné ADRENALINE
Roel Reiné THE DELIVERY
Roel Reiné Michiel de Ruyter
Roel Reiné Redbad
Rob Reiner THE AMERICAN PRESIDENT
Rob Reiner And So It Goes
Rob Reiner THE BUCKET LIST
Rob Reiner A FEW GOOD MEN
Rob Reiner GHOSTS FROM THE PAST
Rob Reiner LBJ
Rob Reiner RUMOR HAS IT...
Rob Reiner THE STORY OF US
Wolfgang Reitherman DE 101 DALMATIËRS
Ivan Reitman DAVE
Ivan Reitman EVOLUTION
Ivan Reitman FATHER'S DAY
Ivan Reitman JUNIOR
Jason Reitman JUNO
Ivan Reitman MY SUPER EX GIRLFRIEND
Ivan Reitman NO STRINGS ATTACHED
Ivan Reitman SIX DAYS, SEVEN NIGHTS
Jason Reitman THANK YOU FOR SMOKING
Jason Reitman Tully
Jason Reitman UP IN THE AIR
Jason Reitman Young Adult
Edgar Reitz Die andere Heimat: Chronik einer Sehnsucht
Edgar Reitz HEIMAT 3 — CHRONIK EINER ZEITENWENDE
Edgar Reitz Heimat — Eine Deutsche Chronik
Martín Rejtman Dos disparos
Chris Relleke, Jascha de Wilde STARKISS — CIRCUSMEISJES IN INDIA
Nikolai & Elena Renard Mama (Nikolai & Elena Renard)
Chris Renaud, Kyle Balda Dr. Seuss' The Lorax
Chris Renaud, Pierre Coffin DESPICABLE ME
Chris Renaud, Pierre Coffin Despicable me 2
Chris Renaud, Yarrow Cheney The Secret Life of Pets
Kimble Rendall Bait 3D
Pierre-Paul Renders THOMAS EST AMOUREUX
Benjamin Renner, Vincent Patar, Stéphane Aubier Ernest & Célestine
Jean Renoir La grande illusion
Andrew Renzi Franny
John Requa, Glenn Ficarra Crazy, Stupid, Love
John Requa, Glenn Ficarra Focus
John Requa, Glenn Ficarra I LOVE YOU PHILLIP MORRIS
Alain Resnais L' ANNÉE DERNIÈRE À MARIENBAD
Alain Resnais Hiroshima Mon Amour
Alain Resnais MURIEL OU LE TEMPS D'UN RETOUR
Alain Resnais ON CONNAÎT LA CHANSON
Alain Resnais PAS SUR LA BOUCHE!
Alain Resnais PROVIDENCE
Aram van de Rest, Martijn van Nellestijn Joris & Boris en het geheim van de tempel
Leonard Retel Helmrich The Long Season
Leonard Retel Helmrich STAND VAN DE MAAN
Leonard Retel Helmrich STAND VAN DE STERREN (interview Leonard Retel Helmrich)
Leonard Retel Helmrich DE STAND VAN DE ZON
Ann-Kristin Reyels JAGDHUNDE
Carlos Reygadas BATALLA EN EL CIELO
Carlos Reygadas JAPÓN
Carlos Reygadas Post tenebras lux
Carlos Reygadas STELLET LICHT
Kevin Reynolds 187
Kevin Reynolds THE COUNT OF MONTE CRISTO
Kevin Reynolds RAPA-NUI
Kevin Reynolds Risen
Kevin Reynolds TRISTAN + ISOLDE
Kevin Reynolds WATERWORLD
Raf Reyntjens Paradise Trips
Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders The Salt of the Earth
Giulio Ricciarelli Im Labyrinth des Schweigens
Donald Rice Cheerful Weather for the Wedding
Richard Rich DE KONING EN IK
Richard Rich DE ZWANENPRINSES
Jacques Richard HENRI LANGLOIS, THE PHANTOM OF THE CINÉMATHÈQUE
Tony Richardson BLUE SKY
Manu Riche Problemski Hotel
Jean-François Richet ASSAULT ON PRECINCT 13
Jean-François Richet Blood Father
Jean-François Richet PUBLIC ENEMY NO. 1 — PART 1 & 2
Jean-François Richet PUBLIC ENEMY NO. 2
Jiska Rickels 4 ELEMENTS
Jiska Rickels BABAJI, AN INDIAN LOVE STORY
Jiska Rickels UNTERTAGE
Alan Rickman The King's Gardens
Alan Rickman THE WINTER GUEST
John Ridley Jimi: All Is By My Side
Adam Rifkin THE CHASE
Adam Rifkin DETROIT ROCK CITY
Pieter van Rijn Familieweekend
Pieter van Rijn Meesterspion
Pieter van Rijn, Ben Sombogaart PLUK VAN DE PETTEFLET
Gerardjan Rijnders OUDE TONGEN
Dick Rijneke NOU, DAT WAS HET DAN?
Ricky Rijneke Silent Ones
Eran Riklis Dancing Arabs
Eran Riklis THE HUMAN RESOURCES MANAGER
Eran Riklis LEMON TREE
Eran Riklis THE SYRIAN BRIDE
Stevan Riley Listen to Me Marlon
Vibeke Ringen SVEN EN ZIJN RAT EN HET UFO-MYSTERIE
Olivier Ringer Piepkuikens
Olivier Ringer Een weekje weg
Maria Ripoll THE MAN WITH RAIN IN HIS SHOES
Gabriel Ripstein 600 Miles
Pipilotti Rist PEPPERMINTA
Guy Ritchie King Arthur: Legend of the Sword
Guy Ritchie LOCK, STOCK AND TWO SMOKING BARRELS
Guy Ritchie The Man from U.N.C.L.E.
Michael Ritchie MIDNIGHT STING
Guy Ritchie ROCKNROLLA
Guy Ritchie SHERLOCK HOLMES
Guy Ritchie Sherlock Holmes: A Game of Shadows
Guy Ritchie SNATCH
Guy Ritchie SWEPT AWAY
Enrique Rivero PARQUE VIA
Jacques Rivette HAUT BAS FRAGILE
Jacques Rivette JEANNE LA PUCELLE
Jacques Rivette Out 1
Jacques Rivette Le pont du nord
Jacques Rivette VA SAVOIR
Edon Rizvanolli Unwanted (T'padashtun)
Jay Roach AUSTIN POWERS IN GOLDMEMBER
Jay Roach AUSTIN POWERS: INTERNATIONAL MAN OF MYSTERY
Jay Roach AUSTIN POWERS: THE SPY WHO SHAGGED ME
Jay Roach The Campaign
Jay Roach DINNER FOR SCHMUCKS
Jay Roach MEET THE FOCKERS
Jay Roach MEET THE PARENTS
Jay Roach RECOUNT
Jay Roach Trumbo
RD Robb DON'S PLUM
Tim Robbins BOB ROBERTS
Tim Robbins DEAD MAN WALKING
Brian Robbins HARDBALL
Brian Robbins NORBIT
Brian Robbins THE SHAGGY DOG
Brian Robbins VARSITY BLUES
Jerome Robbins, Robert Wise West Side Story
Stéphane Robelin Tous ensemble
Andrea Roberti, Ágnes Kocsis FRESH AIR
Johannes Roberts 47 Meters Down
Jordan Roberts AROUND THE BEND
Wayne Roberts Katie Says Goodbye
John Roberts PAULIE
Johannes Roberts The Strangers 2: Prey at Night
John Roberts WAR OF THE BUTTONS
Chris Roberts WING COMMANDER
Angela Robinson HERBIE: FULLY LOADED
Todd Robinson LONELY HEARTS
Julie Anne Robinson One for the Money
Bruce Robinson The Rum Diary
Phil Alden Robinson SNEAKERS
Phil Alden Robinson THE SUM OF ALL FEARS
Arthur Robison SCHATTEN
Adam Robitel Insidious: the Last Key
Adam Robitel The Taking of Deborah Logan
Marc Rocco MURDER IN THE FIRST
Eric Rochant LES PATRIOTES
Alexandre Rockwell IN THE SOUP
Alexandre Rockwell SOMEBODY TO LOVE
Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino, Allison Anders FOUR ROOMS
Robert Rodriguez DESPERADO
Robert Rodriguez THE FACULTY
Robert Rodriguez FROM DUSK TILL DAWN
Robert Rodriguez GRINDHOUSE: PLANET TERROR
Alberto Rodríguez La isla mínima
Robert Rodriguez Machete Kills
Robert Rodriguez EL MARIACHI
João Pedro Rodriguez O FANTASMA
Robert Rodriguez ONCE UPON A TIME IN MEXICO
Robert Rodriguez ROADRACERS
Robert Rodriguez SPY KIDS
Robert Rodriguez SPY KIDS 2: ISLAND OF LOST DREAMS
Robert Rodriguez SPY KIDS 3D: GAME OVER
Robert Rodriguez Spy Kids 4 All the Time in the World
Robert Rodriguez, Frank Miller, Quentin Tarantino SIN CITY
Robert Rodriguez, Quentin Tarantino, Allison Anders, Alexandre Rockwell FOUR ROOMS
Nicolas Roeg DON'T LOOK NOW
Nicolas Roeg HEART OF DARKNESS
Nicolas Roeg THE MAN WHO FELL TO EARTH
Nicolas Roeg WALKABOUT
Nicolas Roeg, Donald Cammell PERFORMANCE
Oskar Roehler ELEMENTAIRE DEELTJES
Oskar Roehler DIE UNBERÜHRBARE
Dirk Jan Roeleven Nieuwe helden
René Roelofs EEN REIS DOOR DE LEEGTE SYDNEY — PERTH
René Roelofs, Paul Scheffer Land van aankomst
Till Roeskens VIDEOMAPPINGS: AÏDA, PALESTINE
Margien Rogaar MAYBE SWEDEN
Seth Rogen, Evan Holdberg The Interview
J.B. Rogers AMERICAN PIE 2
J.B. Rogers SAY IT ISN'T SO
Mic Rogers UNIVERSAL SOLDIER: THE RETURN
Alexander Rogozjkin LIVING WITH AN IDIOT
Eric Rohmer L' ANGLAISE ET LE DUC
Eric Rohmer CONTE D'AUTOMNE
Eric Rohmer CONTE D'ÉTÉ
Eric Rohmer CONTE D'HIVER
Eric Rohmer LES RENDEZ-VOUS DE PARIS
Eric Rohmer TRIPLE AGENT
Alice Rohrwacher Le meraviglie
Régis Roinsards Populaire
Jean Rollin THE FILMS OF JEAN ROLLIN
Mark Romanek NEVER LET ME GO
Mark Romanek ONE HOUR PHOTO
Thijs Römer HET WAPEN VAN GELDROP
George A. Romero BRUISER
George A. Romero DAWN OF THE DEAD (George A. Romero)
George A. Romero DAY OF THE DEAD
George A. Romero DIARY OF THE DEAD
George A. Romero LAND OF THE DEAD
Christophe van Rompaey AANRIJDING IN MOSCOU
Christophe van Rompaey Lena
Christophe van Rompaey Vincent
Bruno Romy, Dominique Abel, Fiona Gordon RUMBA
Alex de Ronde Doof kind
Rong-ji Chang Touch of the Light
Ferri Ronteltap De Parade
Darrell James Roodt SARAFINA. THE SOUND OF FREEDOM
Diederik van Rooijen BOLLYWOOD HERO
Diederik van Rooijen CHALK
Diederik van Rooijen Daglicht
Diederik van Rooijen STELLA'S OORLOG
Diederik van Rooijen Tape (Diederik van Rooijen)
Diederik van Rooijen ZULAIKA
Darrell Rooney, Rob Laduca LEEUWENKONING II: SIMBA'S TROTS
Prosper de Roos 25/01/95
Don Roos BOUNCE
Prosper de Roos CALLING E.T.
Don Roos HAPPY ENDINGS
Don Roos THE OPPOSITE OF SEX
Tom Ropelewski LOOK WHO'S TALKING NOW!
Bernard Rose IMMORTAL BELOVED
Bernard Rose IVANSXTC
Bernard Rose LEO TOLSTOY'S ANNA KARENINA
Bernard Rose MR. NICE
Julian Rosefeldt Manifesto (Julian Rosefeldt over)
Craig Rosenberg HOTEL DE LOVE
Rudi Rosenberg Le nouveau
Rick Rosenthal HALLOWEEN 8: RESURRECTION
Gianfranco Rosi Fuocoammare
Gianfranco Rosi Sacro GRA (Gianfranco Rosi over)
Gianfranco Rosi El sicario — Room 164
Francesco Rosi THE TRUCE
Michaël R. Roskam The Drop
Michaël R. Roskam Le fidèle
Michaël R. Roskam RUNDSKOP
Mark Rosman A CINDERELLA STORY
Mark Rosman THE PERFECT MAN
Matt Ross 28 Hotel Rooms
Herbert Ross BOYS ON THE SIDE
Matt Ross Captain Fantastic
Gary Ross Free State of Jones
Gary Ross The Hunger Games
Gary Ross PLEASANTVILLE
Benjamin Ross RKO 281 — THE BATTLE OVER CITIZEN KANE
Gary Ross SEABISCUIT
Benjamin Ross THE YOUNG POISENER'S HANDBOOK
Andrew Rossi Page One: Inside the New York Times
Rosto The Monster of Nix
Miles Roston Game
Joe Roth AMERICA'S SWEETHEARTS
Eli Roth CABIN FEVER
Philip Roth DARKDRIVE
Eli Roth Death Wish
Eli Roth The Green Inferno en Knock Knock (Eli Roth over)
Eli Roth HOSTEL
Eli Roth HOSTEL 2
Eli Roth Knock Knock
Marc Rothemund Meisje met negen pruiken
Marc Rothemund SOPHIE SCHOLL — DIE LETZEN TAGE
Thilo Rothkirch, Piet de Rycker DE KLEINE IJSBEER
Thilo Rothkirch, Piet de Rycker KLEINE IJSBEER 2
Thilo Rothkirch, Piet de Rycker LAURA'S STER
Jerry Rothwell How to Change the World
Esther Rots DIALOOGOEFENING NO.1: STAD
Esther Rots KAN DOOR HUID HEEN
Jean Rouch MADAME L'EAU
Vincent Rouffaer Mega Mindy en de snoepbaron
Jean-Paul Rouve Les souvenirs
Michael Rowe AÑO BISIESTO
Ryan Rowe Tinker Bell
Duncan Roy A.K.A.
Heleen van Royen Het doet zo zeer
Patricia Rozema Into the Forest
Patricia Rozema MANSFIELD PARK
Patricia Rozema WHEN NIGHT IS FALLING
Joseph Ruben THE GOOD SON
Joseph Ruben MONEY TRAIN
Joseph Ruben RETURN TO PARADISE
Bruce Joel Rubin MY LIFE
Henry Alex Rubin, Dana Adam Shapiro MURDERBALL
Alan Rudolph AFTERGLOW
Alan Rudolph BREAKFAST OF CHAMPIONS
Alan Rudolph MRS. PARKER AND THE VICIOUS CIRCLE
José Luis Rugeles Alias Maria
Raoul Ruiz MISTÉRIOS DE LISBOA
Raoul Ruiz LE TEMPS RETROUVÉ
Raoul Ruiz TROIS VIES ET UNE SEULE MORT
Rúnar Rúnarsson Volcano (Rúnar Rúnarsson)
Bjørn Runge DAYBREAK
Richard Rush COLOR OF NIGHT
Charles Russel ERASER
David O. Russel FLIRTING WITH DISASTER
Chuck Russell BLESS THE CHILD
David O. Russell THE FIGHTER
Chuck Russell I Am Wrath
David O. Russell I LOVE HUCKABEES
David O. Russell Joy (David O. Russell)
Jay Russell LADDER 49
Ben Russell LET EACH ONE GO WHERE HE MAY
Charles Russell THE MASK
Ken Russell MINDBENDER
Chuck Russell THE SCORPION KING
David O. Russell Silver Linings Playbook
David O. Russell THREE KINGS
Jay Russell WATER HORSE
Anthony & Joe Russo Avengers: Infinity War
Anthony & Joe Russo Captain America: Civil War
Anthony & Joe Russo Captain America: The Winter Soldier 3D
Anthony & Joe Russo WELCOME TO COLLINWOOD
Antony & Joe Russo YOU, ME AND DUPREE
Ry Russo-Young Before I Fall
Paul Rust, Lesley Arfin, Judd Apatow Love (2016)
Paul Ruven THE BEST THING IN LIFE
Paul Ruven ENIGMA (Paul Ruven)
Paul Ruven FILMPJE!
Paul Ruven GANGSTERBOYS
Paul Ruven IVANHOOD
Paul Ruven De overgave
Paul Ruven SUR PLACE
Paul Ruven Ushi Must Marry
Stefan Ruzowitzky ANATOMIE
Stefan Ruzowitzky Deadfall
Stefan Ruzowitzky DIE FÄLSCHER
Stefan Ruzowitzky HEKSJE LILLY
Stefan Ruzowitzky DIE SIEBTELBAUERN
Piet de Rycker, Thilo Rothkirch KLEINE IJSBEER
Piet de Rycker, Thilo Rothkirch KLEINE IJSBEER 2
Piet de Rycker, Thilo Rothkirch LAURA'S STER
Mark Rydell INTERSECTION
Renny Rye LIPSTICK ON YOUR COLLAR
Michael Rymer ANGEL BABY
Michael Rymer QUEEN OF THE DAMNED
Ryosuke Hashiguchi HUSH!
Ryosuke Hashiguchi LIKE GRAINS OF SAND
Ryosuke Hashiguchi A TOUCH OF FEVER
Ryuhei Litamura DUEL PROJECT
RZA The Man with the Iron Fists
Joachim Rønning, Espen Sandberg BANDIDAS
Joachim Rønning, Espen Sandberg Kon-Tiki
Joachim Rønning, Espen Sandberg Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge
Anders Rønnow-Klarlund STRINGS