Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
De zwarte lijst van Hollywood

Trumbo

Verenigde Staten, 2015 | Jay Roach
De heksenjacht van Joseph McCarthy begin jaren vijftig op (vermeende) communisten kwam niet uit de lucht vallen. Trumbo laat zien dat Hollywood al in 1947 gezuiverd werd van on-Amerikaanse invloeden. De werkelijkheid was alleen ingewikkelder dan de film laat zien.

Door Jos van der Burg

Het oogt als een absurdistisch en surrealistisch kamerspel. In 1947 werd Bertolt Brecht, die in 1933 Hitler-Duitsland ontvluchtte, waarna hij vijf jaar in Denemarken en vanaf 1941 in de Verenigde Staten woonde, door het House Un-American Activities Committee (HUAC) ondervraagd over zijn politieke sympathieën. Braaf beantwoordde de (toneel)schrijver, die het kapitalisme als de wortel van het kwaad zag, de vraag die iedereen voor het comité moest beantwoorden: was hij lid, of geweest, van de communistische partij? Brecht antwoordde ontkennend. Maar zo makkelijk lieten de communistenjagers het er niet bij zitten: Brecht had toch "zeer revolutionaire gedichten, toneelstukken en andere schrijfsels" geschreven? Ja, dat was waar, erkende Brecht, maar dat werk was volgens hem uitsluitend tegen Hitler gericht. Daar kon toch niemand tegen zijn? Komisch wordt het als de communistische rattenvangers Brecht met een artikel denken klem te zetten, waarna hij hun er fijntjes op wijst dat die tekst geen artikel is, maar een passage uit zijn toneelstuk 'Private life of the master race'. Nog geven de communistische poortwachters het niet op en vragen of het klopt dat veel van Brechts werk gebaseerd is op de ideeën van Lenin en Marx. De in het kat-en-muisspel bedreven schrijver antwoordt dat schrijvers van historische toneelstukken zich natuurlijk ook in Marx' ideeën moet verdiepen. Als laatste troef toveren de communistische vuurvreters Brechts gedicht 'Praise of learning' uit de hoge hoed, dat arbeiders aanspoort om zoveel mogelijk kennis op te doen als voorbereiding op de toekomstige machtsovername. Brecht praat zich eruit met de opmerking dat de voorgelezen Engelse vertaling van het gedicht niet klopt met het Duitse origineel. Wie materiaal zoekt voor een tragikomisch theaterstuk over de Amerikaanse communistenjacht kan terecht bij deze transcriptie van Brechts verhoor. Titelsuggestie: Jagen op spoken.Verraders
Voor de VS was Jozef Stalin na de oorlog het grote spook. Na het verslaan van Hitler viel de alliantie tussen de Verenigde Staten en Rusland snel uit elkaar. Onderling wantrouwen speelde in de oorlog al een grote rol, maar werd in toom gehouden door het gezamenlijke doel. Na de oorlog veranderde dat wantrouwen in vijandschap, die uitmondde in de Koude Oorlog. Plotseling waren Amerikaanse communisten, die tijdens de oorlog als aanhangers van een bondgenoot werden gezien, met de vijand heulende verraders. Wilden zij de geesten rijp maken voor uitlevering van de Verenigde Staten aan Stalin? De door rechtse Amerikanen aangewakkerde communistenangst kreeg snel een hysterisch karakter. In die paranoïde sfeer richtte men de pijlen niet alleen op de ongeveer zeventigduizend leden van de communistische partij (op een bevolking van honderdvijftig miljoen), maar ook op hun sympathisanten. Tienduizenden ambtenaren, leraren en andere overheidsfunctionarissen werden gescreend op hun politieke loyaliteit. Honderden werden zonder opgaaf van redenen ontslagen. Een groter aantal nam zogenaamd vrijwillig ontslag. De anticommunistische campagne werd gedreven door communistenangst, maar was ook een afrekening door conservatief Amerika met de erfenis van Roosevelts New Deal. Het ingrijpen en stimuleren van de economie in de jaren dertig door de overheid was de aanhangers van het pure kapitalisme al jaren een doorn in het oog. HUAC-voorzitter J. Parnell Thomas noemde Roosevelt New Deal 'sabotage van het kapitalistische systeem'. Het stimuleren van de cultuur, dat ook een aspect was van de New Deal, leverde volgens hem voornamelijk 'openlijke propaganda voor het communisme of de New Deal' op.

Rijpe appel
Parnell Thomas en zijn medestanders keken met argusogen naar Hollywood, volgens hen een broeinest van communistische sympathieën. Ze verdachten Hollywood ervan de geesten rijp te maken voor communistische ideeën, zodat de VS als een rijpe appel in Stalins schoot zouden vallen. Veel aanleiding voor die opvatting was er niet. Zeker, er werkten communisten in Hollywood en mensen met liberale ideeën, maar communistische propagandafilms waren er niet. De invloed van communisten op de filmproductie was nihil. Het verhinderde niet dat honderden acteurs, scenaristen, regisseurs en andere filmmedewerkers onder ede werden verhoord over hun politieke ideeën. In elk verhoor was de sleutelvraag of men lid was, of was geweest, van de communistische partij. Wie er bevestigend op antwoordde, kon het verder schudden in Hollywood, omdat de grote studio's zich uit overtuiging of, wat vaker het geval was, uit opportunisme achter de communistenjagers schaarden. Brecht hoefde niet bang te zijn om verstoten te worden, omdat de politieke kloof tussen hem en Hollywood al zo groot was, dat hij er toch niets van de grond kreeg. Al in 1942 had hij zijn opvattingen over Hollywood als kapitalistische steunpilaar verwoord in de serie gedichten Hollywood Elegies (Gold in their Mountains/Oil on their coast/Dreaming in celluloid/Profits them most) Dat het HUAC-verhoor hem diep kwetste, blijkt uit zijn vertrek de dag erna uit de Verenigde Staten. Brecht keerde terug naar Europa en zette nooit meer voet op Amerikaanse bodem.

Zwarte lijst
Het HUAC-verhoor was voor Brecht onder meer vernederend geweest omdat hij er geen heldenrol in speelde. Zijn gevatheid en ironische behendigheid ten spijt, had hij wel braaf antwoord gegeven op de sleutelvraag of hij lid was (geweest) van de communistische partij. In de ogen van principiële Hollywoodmedewerkers, die weigerden om deze vraag te beantwoorden, was hij een lafaard. "Mijn beroep is niet held, maar schrijver", was Brechts gevatte, maar niet helemaal overtuigende verdediging. Over iemand die schrijver én held was, gaat Trumbo, de speelfilm over Dalton Trumbo (1905-1976), een gerenommeerde Hollywoodscenarist, die in 1943 lid was geworden van de communistische partij. In zijn HUAC-verhoor weigerde hij, evenals negen andere creatieve Hollywoodgeesten, de vraag naar het communistische partijlidmaatschap te beantwoorden. Deze 'Hollywood Ten' stelden dat de vraag in strijd was met de Amerikaanse grondwet, die vrijheid van meningsuiting, religie en vereniging garandeert. Het leverde Trumbo, en de negen andere weigeraars, een jaar gevangenisstraf op wegens minachting van het Congres. Bovenop deze straf kwam nog een straf, want deze mannen kwamen in Hollywood op een zwarte lijst te staan, die hen uitsloot van werk. Ze waren bepaald niet de enigen, want op de lijst stonden ongeveer honderdvijftig namen. Daarnaast was er nog een 'grijze lijst' met 350 namen van (vermeende) communistische sympathisanten. Ook deze mensen kwamen jarenlang niet meer aan werk.

Communistische gelovige
Dalton Trumbo was een atypisch voorbeeld van de desastreuze persoonlijke gevolgen van de communistenjacht, omdat Hollywood hem als briljant scenarist niet kwijt wilde. De studio's lieten hem na zijn vrijlating onder pseudoniemen scenario's schrijven. Of ze verschenen onder de naam van andere scenaristen. Het levert in Trumbo een grappige scène op, waarin hij in 1954 met zijn gezin thuis voor de televisie zijn script van Roman Holiday de Oscar ziet winnen. Niemand weet dat hij de scenarist is, want op de credits staat Ian McLellan Hunter, die de Oscar in ontvangst neemt. De ironie wil dat een paar jaar later ook Hunter op de zwarte lijst in Hollywood belandde. Drie jaar na Roman Holiday won Trumbo met The Brave One weer een Oscar en ook die kon hij niet zelf ophalen.
Er zit een geweldig verhaal in het leven van Dalton Trumbo, maar de makers van Trumbo volstaan met een heiligenleven, dat het de hedendaagse kijker makkelijk maakt. Hij hoeft alleen ach en oh te roepen over de bizarre heksenjacht. De film portretteert Trumbo als een gezellige gezinsman en politieke liberaal en niet als de diehard communist die hij lange tijd was. Verborgen blijft dat de scenarist in 1939 het Molotov-Ribbentroppact verdedigde, waarin Duitsland en Rusland Polen verdeelden. Ook komen we niet te weten dat hij Stalin 'één van de democratische leiders in de wereld' noemde. Evenmin horen we iets over zijn pogingen om in Hollywood verfilmingen te torpederen van anticommunistische boeken, zoals Arthur Koestlers Nacht in de middag. Trumbo was geen heilige maar lange tijd een communistische gelovige. De stalinist, naïeveling en held verdient een film met meer lef dan het schoongeboende Trumbo. Evenals de kijker.


top
Trumbo

April 2016 #386Productie
Kevin Kelly Brown
Monica Levinson
Michael London
Nimitt Mankad
John McNamara
Shivani Rawat
Janice Williams
Regie
Jay Roach
Scenario
John McNamara
Camera
Jim Denault
Montage
Alan Baumgarten
Art direction
Mark Ricker
Muziek
Theodore Shapiro
Met
Bryan Cranston
Michael Stuhlbarg
Diane Lane
Helen Mirren

Kleur, 124 minuten

Distributie
September Film Distribution
Te zien
vanaf 7 april

Ga voor alle bioscopen
en speeltijden naar
MrMovie.nl

Regisseurindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


R

Ilmar Raag KLASS
Patrick Raats Woezel & Pip Op zoek naar de Sloddervos!
Denis Rabaglia MARCELLO, MARCELLO
Pascal Rabaté LES PETITS RUISSEAUX
Fons Rademakers FONS RADEMAKERS DVD-BOX
Fons Rademakers Makkers staakt uw wild geraas & Alles is liefde
Michael Radford B. MONKEY
Michael Radford THE MERCHANT OF VENICE
Michael Radford Michel Petrucciani
Michael Radford IL POSTINO
Josh Radnor HAPPYTHANKYOUMOREPLEASE
Suzanne Raes 0.03 Seconde
Suzanne Raes THE RAINBOW WARRIORS OF WAIHEKE ISLAND
Bob Rafelson BLOOD AND WINE
Bob Rafelson MAN TROUBLE
Bob Rafelson NO GOOD DEED
Bob Rafelson POODLE SPRINGS
Ali Raffi THE FISH FALL IN LOVE
Stewart Raffills THE NEW SWISS FAMILY ROBINSON
Luca Ragazzi, Gustav Hofer Italy: Love It or Leave It
Thierry Ragobert Amazonia
Slamet Djarot Rahardjo TELEGRAM
Atiq Rahimi The Patience Stone
Sam Raimi DRAG ME TO HELL
Sam Raimi FOR LOVE OF THE GAME
Sam Raimi THE GIFT (Sam Raimi)
Sam Raimi Oz the Great and Powerful
Sam Raimi THE QUICK AND THE DEAD
Sam Raimi A SIMPLE PLAN
Sam Raimi SPIDER-MAN
Sam Raimi SPIDERMAN 3
Aage Rais ANTON
Alessandro Rak The Art of Happiness
Harold Ramis ANALYZE THAT
Harold Ramis ANALYZE THIS
Harold Ramis BEDAZZLED
Harold Ramis GROUNDHOG DAY
Harold Ramis THE ICE HARVEST
Harold Ramis MULTIPLICITY
Harold Ramis YEAR ONE
Yolanda Ramke, Ben Howling Cargo
Maria Ramos BRASILIA, EEN DAG IN FEBRUARI
Maria Ramos DESI
Maria Ramos JUSTIÇA
Maria Ramos RIO, EEN DAG IN AUGUSTUS CAMPO GRANDE — CENTRAL DO BRASIL
Lynne Ramsay MORVERN CALLAR
Lynne Ramsay RATCATCHER
Lynne Ramsay We Need to Talk About Kevin
Lynne Ramsay You Were Never Really Here
Peter Ramsey Rise of the Guardians
David Rane, Neasa Ní Chianáin School Life
Gabriel Range D.O.A.P. (DEATH OF A PRESIDENT)
Michael Rapaport Beats, Rhymes & Life Travels of a Tribe Called Quest
Bernard Rapp UNE AFFAIRE DE GOÛT
Mark Rappaport FROM THE JOURNALS OF JEAN SEBERG
Steve Rash GOOD ADVICE
Jim Rash, Nat Faxon The Way Way Back
Ian Iqbal Rashid HOW SHE MOVE
Mohammad Rasoulof IRON ISLAND
Mohammad Rasoulof A Man of Integrity
Mohammad Rasoulof Manuscripts Don't Burn
Brett Ratner AFTER THE SUNSET
Brett Ratner THE FAMILY MAN
Brett Ratner Hercules
Brett Ratner MONEY TALKS
Brett Ratner RED DRAGON
Brett Ratner RUSH HOUR
Brett Ratner RUSH HOUR 2
Brett Ratner RUSH HOUR 3
Brett Ratner Tower Heist
Brett Ratner X-MEN 3
Brett Ratner X-MEN: THE LAST STAND
Deepak Rauniyar White Sun (Deepak Rauniyar over)
Rand Ravich THE ASTRONAUT'S WIFE
Satyajit Ray APU-TRILOGIE
Nicolas Ray BIGGER THAN LIFE
Billy Ray BREACH
Satyajit Ray THE SATYAJIT RAY COLLECTION, VOLUME 1
Billy Ray Secret in their Eyes
Billy Ray SHATTERED GLASS
Bradley Raymond TINKERBEL EN DE GROTE REDDINGSOPERATIE
Marina Razbezhkina HARVEST TIME
Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll 25 WATTS
Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll WHISKY
Robert Redford The Company You Keep
Robert Redford The Conspirator
Robert Redford THE HORSE WHISPERER
Robert Redford THE LEGEND OF BAGGER VANCE
Robert Redford LIONS FOR LAMBS
Robert Redford QUIZ SHOW
Robert Redford A RIVER RUNS THROUGH IT
Dominik & Benjamin Reding OI! WARNING
Benjamin Ree Magnus
Peyton Reed Ant Man
Peyton Reed Ant-Man and the Wasp
Peyton Reed THE BREAK-UP
Peyton Reed DOWN WITH LOVE
Peyton Reed GIRLS UNITED
Peyton Reed YES MAN
Albert Jan van Rees Adios Amigos
Dee Rees Mudbound
Matt Reeves CLOVERFIELD
Matt Reeves Dawn of the Planet of the Apes
Matt Reeves LET ME IN
Matt Reeves THE PALLBEARER
Matt Reeves War for the Planet of the Apes
Nicolas Winding Refn Drive
Nicolas Winding Refn The Neon Demon
Nicolas Winding Refn Only God Forgives
Nicolas Winding Refn PUSHER
Nicolas Winding Refn Valhalla Rising
Simon Reggiani DE FORCE AVEC D'AUTRES
Godfrey Reggio NAQOYQATSI
Sander de Regt, Gerben Hetebrij Sinterklaas en het gouden hoefijzer
Kelly Reichardt Certain Women (Previously Unreleased)
Kelly Reichardt Meek's Cutoff
Kelly Reichardt Night Moves
Kelly Reichardt WENDY AND LUCY
Franz Reichle KENNIS VAN HELEN
Tim Reid ONCE UPON A TIME...WHEN WE WERE COLOURED
Jan Wouter van Reijen DENKEND AAN HOLLAND
Fergal Reilly, Clay Kaytis Angry Birds Movie
Roel Reiné ADRENALINE
Roel Reiné THE DELIVERY
Roel Reiné Michiel de Ruyter
Roel Reiné Redbad
Rob Reiner THE AMERICAN PRESIDENT
Rob Reiner And So It Goes
Rob Reiner THE BUCKET LIST
Rob Reiner A FEW GOOD MEN
Rob Reiner GHOSTS FROM THE PAST
Rob Reiner LBJ
Rob Reiner RUMOR HAS IT...
Rob Reiner THE STORY OF US
Wolfgang Reitherman DE 101 DALMATIËRS
Ivan Reitman DAVE
Ivan Reitman EVOLUTION
Ivan Reitman FATHER'S DAY
Ivan Reitman JUNIOR
Jason Reitman JUNO
Ivan Reitman MY SUPER EX GIRLFRIEND
Ivan Reitman NO STRINGS ATTACHED
Ivan Reitman SIX DAYS, SEVEN NIGHTS
Jason Reitman THANK YOU FOR SMOKING
Jason Reitman Tully
Jason Reitman UP IN THE AIR
Jason Reitman Young Adult
Edgar Reitz Die andere Heimat: Chronik einer Sehnsucht
Edgar Reitz HEIMAT 3 — CHRONIK EINER ZEITENWENDE
Edgar Reitz Heimat — Eine Deutsche Chronik
Martín Rejtman Dos disparos
Chris Relleke, Jascha de Wilde STARKISS — CIRCUSMEISJES IN INDIA
Nikolai & Elena Renard Mama (Nikolai & Elena Renard)
Chris Renaud, Kyle Balda Dr. Seuss' The Lorax
Chris Renaud, Pierre Coffin DESPICABLE ME
Chris Renaud, Pierre Coffin Despicable me 2
Chris Renaud, Yarrow Cheney The Secret Life of Pets
Kimble Rendall Bait 3D
Pierre-Paul Renders THOMAS EST AMOUREUX
Benjamin Renner, Vincent Patar, Stéphane Aubier Ernest & Célestine
Jean Renoir La grande illusion
Andrew Renzi Franny
John Requa, Glenn Ficarra Crazy, Stupid, Love
John Requa, Glenn Ficarra Focus
John Requa, Glenn Ficarra I LOVE YOU PHILLIP MORRIS
Alain Resnais L' ANNÉE DERNIÈRE À MARIENBAD
Alain Resnais Hiroshima Mon Amour
Alain Resnais MURIEL OU LE TEMPS D'UN RETOUR
Alain Resnais ON CONNAÎT LA CHANSON
Alain Resnais PAS SUR LA BOUCHE!
Alain Resnais PROVIDENCE
Aram van de Rest, Martijn van Nellestijn Joris & Boris en het geheim van de tempel
Leonard Retel Helmrich The Long Season
Leonard Retel Helmrich STAND VAN DE MAAN
Leonard Retel Helmrich STAND VAN DE STERREN (interview Leonard Retel Helmrich)
Leonard Retel Helmrich DE STAND VAN DE ZON
Ann-Kristin Reyels JAGDHUNDE
Carlos Reygadas BATALLA EN EL CIELO
Carlos Reygadas JAPÓN
Carlos Reygadas Post tenebras lux
Carlos Reygadas STELLET LICHT
Kevin Reynolds 187
Kevin Reynolds THE COUNT OF MONTE CRISTO
Kevin Reynolds RAPA-NUI
Kevin Reynolds Risen
Kevin Reynolds TRISTAN + ISOLDE
Kevin Reynolds WATERWORLD
Raf Reyntjens Paradise Trips
Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders The Salt of the Earth
Giulio Ricciarelli Im Labyrinth des Schweigens
Donald Rice Cheerful Weather for the Wedding
Richard Rich DE KONING EN IK
Richard Rich DE ZWANENPRINSES
Jacques Richard HENRI LANGLOIS, THE PHANTOM OF THE CINÉMATHÈQUE
Tony Richardson BLUE SKY
Manu Riche Problemski Hotel
Jean-François Richet ASSAULT ON PRECINCT 13
Jean-François Richet Blood Father
Jean-François Richet PUBLIC ENEMY NO. 1 — PART 1 & 2
Jean-François Richet PUBLIC ENEMY NO. 2
Jiska Rickels 4 ELEMENTS
Jiska Rickels BABAJI, AN INDIAN LOVE STORY
Jiska Rickels UNTERTAGE
Alan Rickman The King's Gardens
Alan Rickman THE WINTER GUEST
John Ridley Jimi: All Is By My Side
Thomas Riedelsheimer Leaning into the Wind
Adam Rifkin THE CHASE
Adam Rifkin DETROIT ROCK CITY
Pieter van Rijn Familieweekend
Pieter van Rijn Meesterspion
Pieter van Rijn, Ben Sombogaart PLUK VAN DE PETTEFLET
Gerardjan Rijnders OUDE TONGEN
Dick Rijneke NOU, DAT WAS HET DAN?
Ricky Rijneke Silent Ones
Eran Riklis Dancing Arabs
Eran Riklis THE HUMAN RESOURCES MANAGER
Eran Riklis LEMON TREE
Eran Riklis THE SYRIAN BRIDE
Stevan Riley Listen to Me Marlon
Vibeke Ringen SVEN EN ZIJN RAT EN HET UFO-MYSTERIE
Olivier Ringer Piepkuikens
Olivier Ringer Een weekje weg
Maria Ripoll THE MAN WITH RAIN IN HIS SHOES
Gabriel Ripstein 600 Miles
Pipilotti Rist PEPPERMINTA
Guy Ritchie King Arthur: Legend of the Sword
Guy Ritchie LOCK, STOCK AND TWO SMOKING BARRELS
Guy Ritchie The Man from U.N.C.L.E.
Michael Ritchie MIDNIGHT STING
Guy Ritchie ROCKNROLLA
Guy Ritchie SHERLOCK HOLMES
Guy Ritchie Sherlock Holmes: A Game of Shadows
Guy Ritchie SNATCH
Guy Ritchie SWEPT AWAY
Enrique Rivero PARQUE VIA
Jacques Rivette HAUT BAS FRAGILE
Jacques Rivette JEANNE LA PUCELLE
Jacques Rivette Out 1
Jacques Rivette Le pont du nord
Jacques Rivette VA SAVOIR
Edon Rizvanolli Unwanted (T'padashtun)
Jay Roach AUSTIN POWERS IN GOLDMEMBER
Jay Roach AUSTIN POWERS: INTERNATIONAL MAN OF MYSTERY
Jay Roach AUSTIN POWERS: THE SPY WHO SHAGGED ME
Jay Roach The Campaign
Jay Roach DINNER FOR SCHMUCKS
Jay Roach MEET THE FOCKERS
Jay Roach MEET THE PARENTS
Jay Roach RECOUNT
Jay Roach Trumbo
RD Robb DON'S PLUM
Tim Robbins BOB ROBERTS
Tim Robbins DEAD MAN WALKING
Brian Robbins HARDBALL
Brian Robbins NORBIT
Brian Robbins THE SHAGGY DOG
Brian Robbins VARSITY BLUES
Jerome Robbins, Robert Wise West Side Story
Stéphane Robelin Tous ensemble
Andrea Roberti, Ágnes Kocsis FRESH AIR
Johannes Roberts 47 Meters Down
Jordan Roberts AROUND THE BEND
Wayne Roberts Katie Says Goodbye
John Roberts PAULIE
Johannes Roberts The Strangers 2: Prey at Night
John Roberts WAR OF THE BUTTONS
Chris Roberts WING COMMANDER
Angela Robinson HERBIE: FULLY LOADED
Todd Robinson LONELY HEARTS
Julie Anne Robinson One for the Money
Bruce Robinson The Rum Diary
Phil Alden Robinson SNEAKERS
Phil Alden Robinson THE SUM OF ALL FEARS
Arthur Robison SCHATTEN
Adam Robitel Insidious: the Last Key
Adam Robitel The Taking of Deborah Logan
Marc Rocco MURDER IN THE FIRST
Eric Rochant LES PATRIOTES
Alexandre Rockwell IN THE SOUP
Alexandre Rockwell SOMEBODY TO LOVE
Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino, Allison Anders FOUR ROOMS
Robert Rodriguez DESPERADO
Robert Rodriguez THE FACULTY
Robert Rodriguez FROM DUSK TILL DAWN
Robert Rodriguez GRINDHOUSE: PLANET TERROR
Alberto Rodríguez La isla mínima
Robert Rodriguez Machete Kills
Robert Rodriguez EL MARIACHI
João Pedro Rodriguez O FANTASMA
Robert Rodriguez ONCE UPON A TIME IN MEXICO
Robert Rodriguez ROADRACERS
Robert Rodriguez SPY KIDS
Robert Rodriguez SPY KIDS 2: ISLAND OF LOST DREAMS
Robert Rodriguez SPY KIDS 3D: GAME OVER
Robert Rodriguez Spy Kids 4 All the Time in the World
Robert Rodriguez, Frank Miller, Quentin Tarantino SIN CITY
Robert Rodriguez, Quentin Tarantino, Allison Anders, Alexandre Rockwell FOUR ROOMS
Nicolas Roeg DON'T LOOK NOW
Nicolas Roeg HEART OF DARKNESS
Nicolas Roeg THE MAN WHO FELL TO EARTH
Nicolas Roeg WALKABOUT
Nicolas Roeg, Donald Cammell PERFORMANCE
Oskar Roehler ELEMENTAIRE DEELTJES
Oskar Roehler DIE UNBERÜHRBARE
Dirk Jan Roeleven Nieuwe helden
René Roelofs EEN REIS DOOR DE LEEGTE SYDNEY — PERTH
René Roelofs, Paul Scheffer Land van aankomst
Till Roeskens VIDEOMAPPINGS: AÏDA, PALESTINE
Margien Rogaar MAYBE SWEDEN
Seth Rogen, Evan Holdberg The Interview
J.B. Rogers AMERICAN PIE 2
J.B. Rogers SAY IT ISN'T SO
Mic Rogers UNIVERSAL SOLDIER: THE RETURN
Alexander Rogozjkin LIVING WITH AN IDIOT
Eric Rohmer L' ANGLAISE ET LE DUC
Eric Rohmer CONTE D'AUTOMNE
Eric Rohmer CONTE D'ÉTÉ
Eric Rohmer CONTE D'HIVER
Eric Rohmer LES RENDEZ-VOUS DE PARIS
Eric Rohmer TRIPLE AGENT
Alice Rohrwacher Le meraviglie
Régis Roinsards Populaire
Jean Rollin THE FILMS OF JEAN ROLLIN
Mark Romanek NEVER LET ME GO
Mark Romanek ONE HOUR PHOTO
Thijs Römer HET WAPEN VAN GELDROP
George A. Romero BRUISER
George A. Romero DAWN OF THE DEAD (George A. Romero)
George A. Romero DAY OF THE DEAD
George A. Romero DIARY OF THE DEAD
George A. Romero LAND OF THE DEAD
Christophe van Rompaey AANRIJDING IN MOSCOU
Christophe van Rompaey Lena
Christophe van Rompaey Vincent
Bruno Romy, Dominique Abel, Fiona Gordon RUMBA
Alex de Ronde Doof kind
Rong-ji Chang Touch of the Light
Ferri Ronteltap De Parade
Darrell James Roodt SARAFINA. THE SOUND OF FREEDOM
Diederik van Rooijen BOLLYWOOD HERO
Diederik van Rooijen CHALK
Diederik van Rooijen Daglicht
Diederik van Rooijen STELLA'S OORLOG
Diederik van Rooijen Tape (Diederik van Rooijen)
Diederik van Rooijen ZULAIKA
Darrell Rooney, Rob Laduca LEEUWENKONING II: SIMBA'S TROTS
Prosper de Roos 25/01/95
Don Roos BOUNCE
Prosper de Roos CALLING E.T.
Don Roos HAPPY ENDINGS
Don Roos THE OPPOSITE OF SEX
Tom Ropelewski LOOK WHO'S TALKING NOW!
Bernard Rose IMMORTAL BELOVED
Bernard Rose IVANSXTC
Bernard Rose LEO TOLSTOY'S ANNA KARENINA
Bernard Rose MR. NICE
Julian Rosefeldt Manifesto (Julian Rosefeldt over)
Craig Rosenberg HOTEL DE LOVE
Rudi Rosenberg Le nouveau
Rick Rosenthal HALLOWEEN 8: RESURRECTION
Gianfranco Rosi Fuocoammare
Gianfranco Rosi Sacro GRA (Gianfranco Rosi over)
Gianfranco Rosi El sicario — Room 164
Francesco Rosi THE TRUCE
Michaël R. Roskam The Drop
Michaël R. Roskam Le fidèle
Michaël R. Roskam RUNDSKOP
Mark Rosman A CINDERELLA STORY
Mark Rosman THE PERFECT MAN
Matt Ross 28 Hotel Rooms
Herbert Ross BOYS ON THE SIDE
Matt Ross Captain Fantastic
Gary Ross Free State of Jones
Gary Ross The Hunger Games
Gary Ross PLEASANTVILLE
Benjamin Ross RKO 281 — THE BATTLE OVER CITIZEN KANE
Gary Ross SEABISCUIT
Benjamin Ross THE YOUNG POISENER'S HANDBOOK
Andrew Rossi Page One: Inside the New York Times
Rosto The Monster of Nix
Miles Roston Game
Joe Roth AMERICA'S SWEETHEARTS
Eli Roth CABIN FEVER
Philip Roth DARKDRIVE
Eli Roth Death Wish
Eli Roth The Green Inferno en Knock Knock (Eli Roth over)
Eli Roth HOSTEL
Eli Roth HOSTEL 2
Eli Roth Knock Knock
Marc Rothemund Meisje met negen pruiken
Marc Rothemund SOPHIE SCHOLL — DIE LETZEN TAGE
Thilo Rothkirch, Piet de Rycker DE KLEINE IJSBEER
Thilo Rothkirch, Piet de Rycker KLEINE IJSBEER 2
Thilo Rothkirch, Piet de Rycker LAURA'S STER
Jerry Rothwell How to Change the World
Esther Rots DIALOOGOEFENING NO.1: STAD
Esther Rots KAN DOOR HUID HEEN
Jean Rouch MADAME L'EAU
Vincent Rouffaer Mega Mindy en de snoepbaron
Jean-Paul Rouve Les souvenirs
Michael Rowe AÑO BISIESTO
Ryan Rowe Tinker Bell
Duncan Roy A.K.A.
Heleen van Royen Het doet zo zeer
Patricia Rozema Into the Forest
Patricia Rozema MANSFIELD PARK
Patricia Rozema WHEN NIGHT IS FALLING
Joseph Ruben THE GOOD SON
Joseph Ruben MONEY TRAIN
Joseph Ruben RETURN TO PARADISE
Bruce Joel Rubin MY LIFE
Henry Alex Rubin, Dana Adam Shapiro MURDERBALL
Alan Rudolph AFTERGLOW
Alan Rudolph BREAKFAST OF CHAMPIONS
Alan Rudolph MRS. PARKER AND THE VICIOUS CIRCLE
José Luis Rugeles Alias Maria
Raoul Ruiz MISTÉRIOS DE LISBOA
Raoul Ruiz LE TEMPS RETROUVÉ
Raoul Ruiz TROIS VIES ET UNE SEULE MORT
Rúnar Rúnarsson Volcano (Rúnar Rúnarsson)
Bjørn Runge DAYBREAK
Richard Rush COLOR OF NIGHT
Charles Russel ERASER
David O. Russel FLIRTING WITH DISASTER
Chuck Russell BLESS THE CHILD
David O. Russell THE FIGHTER
Chuck Russell I Am Wrath
David O. Russell I LOVE HUCKABEES
David O. Russell Joy (David O. Russell)
Jay Russell LADDER 49
Ben Russell LET EACH ONE GO WHERE HE MAY
Charles Russell THE MASK
Ken Russell MINDBENDER
Chuck Russell THE SCORPION KING
David O. Russell Silver Linings Playbook
David O. Russell THREE KINGS
Jay Russell WATER HORSE
Anthony & Joe Russo Avengers: Infinity War
Anthony & Joe Russo Captain America: Civil War
Anthony & Joe Russo Captain America: The Winter Soldier 3D
Anthony & Joe Russo WELCOME TO COLLINWOOD
Antony & Joe Russo YOU, ME AND DUPREE
Ry Russo-Young Before I Fall
Paul Rust, Lesley Arfin, Judd Apatow Love (2016)
Paul Ruven THE BEST THING IN LIFE
Paul Ruven ENIGMA (Paul Ruven)
Paul Ruven FILMPJE!
Paul Ruven GANGSTERBOYS
Paul Ruven IVANHOOD
Paul Ruven De overgave
Paul Ruven SUR PLACE
Paul Ruven Ushi Must Marry
Stefan Ruzowitzky ANATOMIE
Stefan Ruzowitzky Deadfall
Stefan Ruzowitzky DIE FÄLSCHER
Stefan Ruzowitzky HEKSJE LILLY
Stefan Ruzowitzky DIE SIEBTELBAUERN
Piet de Rycker, Thilo Rothkirch KLEINE IJSBEER
Piet de Rycker, Thilo Rothkirch KLEINE IJSBEER 2
Piet de Rycker, Thilo Rothkirch LAURA'S STER
Mark Rydell INTERSECTION
Renny Rye LIPSTICK ON YOUR COLLAR
Michael Rymer ANGEL BABY
Michael Rymer QUEEN OF THE DAMNED
Ryosuke Hashiguchi HUSH!
Ryosuke Hashiguchi LIKE GRAINS OF SAND
Ryosuke Hashiguchi A TOUCH OF FEVER
Ryuhei Litamura DUEL PROJECT
RZA The Man with the Iron Fists
Joachim Rønning, Espen Sandberg BANDIDAS
Joachim Rønning, Espen Sandberg Kon-Tiki
Joachim Rønning, Espen Sandberg Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge
Anders Rønnow-Klarlund STRINGS