Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Onervaren drugskoeriers in The Delivery Tussen Holland en Hollywood

THE DELIVERY

Nederland, 1999 | Roel Reiné
Nog voordat de Nederlandse actiefilm The delivery zijn première heeft beleefd, is er al sprake van een commercieel succes. Amerikaanse, Engelse en Franse distributeurs stonden in de rij om de internationale rechten te verkrijgen. Als het aan Roel Reiné en Thijs Bayens ligt, zullen er nog vele speelfilms volgen. "Wat ze in Amerika doen, kunnen wij ook."

Hun bedrijfje Two Independent bestaat pas twee jaar. Een speelfilm maken was altijd het grote doel, maar voor het zover was grepen Roel Reiné en Thijs Bayens op productiegebied alles aan: van een documentaire als Falling over een Canadese houthakker, tot de kerstspecial van pianist Jan Vayne. Hun kantoor oogt jongensachtig rommelig. Geen duur meubilair, geen design inrichting. Reiné en Bayens voldoen in niets aan het clichébeeld van de ouderwetse filmproducent, die zelf altijd iets beter uit de kosten komt dan de rest van de cast en crew. "Klanten die bij ons op bezoek komen, zien meteen dat het budget geheel in de productie wordt gestopt. Omdat we zelf allebei makers zijn, zitten we niet in een ivoren toren, zoals je dat vroeger wel zag bij filmproducenten. Two Independent is heel duidelijk een makersbedrijf, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Endemol en IDTV, die door producenten gerund worden. Omdat we altijd zelf als regisseur, producent, eindredacteur of schrijver bij onze projecten betrokken zijn, staan we er heel dicht bij", aldus Reiné.
De taakverdeling tussen beide compagnons voldoet al evenmin aan het klassieke beeld van een zakelijk duo, waarbij de een meestal voor de ideeën en de creativiteit zorgt, terwijl de ander meer op de uitvoering en de zakelijke kant let. Bij Reiné en Bayens loopt dat door elkaar heen; afhankelijk van het project wisselen ze van functie. Bayens heeft een theaterachtergrond. Hij acteerde onder andere bij het RO-Theater en was artistiek leider van het gezelschap Els. Reiné produceerde en regisseerde vooral tv-producties, waaronder 'Fort Alpha' en '12 Steden, 13 Ongelukken'. The delivery is duidelijk Reiné's film, al was Bayens er vanaf het begin als producent nauw bij betrokken. Reiné: "Ik heb een film gemaakt zoals ik die zelf wil zien. Als ik naar de bioscoop ga, wil ik geamuseerd worden, twee uur lang in andermans huid kunnen kruipen. Ik ga af en toe ook wel naar arthousefilms, maar wanneer ik een leuk avondje uit wil, dan kies ik voor entertainment-achtige bullshitfilms. Dat vind ik gewoon lekker om te zien."
Bayens: "We hebben niet gekozen voor een platte actiefilm om ons af te zetten tegen andere, meer artistiekerige Nederlandse of Europese films. We behoren gewoon tot een generatie die opgegroeid is met de Amerikaanse film, met acteurs als Robert De Niro en regisseurs als Steven Spielberg. Aan de andere kant maken we deel uit van de Europese filmcultuur. Tussen die twee uitersten zit vrijwel niks. Er is geen filmtaal onwikkeld waarin die uitersten samenkomen, en daar heeft Roel met The delivery een aanzet toe willen gegeven."

Marketingstrategie
Het aan de man brengen van The delivery is onverwacht uitgegroeid tot een voor Nederlandse begrippen onvergelijkbaar succesverhaal. Met een businessplan en een promo-tape onder de arm gingen Bayens en Reiné twee jaar geleden bedrijven langs om sponsors en financiers te werven. Het Filmfonds werd niet benaderd, want dat zou toch een te lang traject worden, zo vermoedden ze. De oprichting van FINE BV was in de maak, maar ook daar wilden ze niet op wachten. Het totale budget bedroeg uiteindelijk 1,2 miljoen gulden, inclusief eigen kapitaal. Bayens: "We hebben veel risico's genomen, maar we wilden gewoon per se nu deze film maken." In februari van dit jaar rouleerde een tien minuten durende compilatievideo op het festival van Berlijn, maar een paar maanden later in Cannes brak de gekte pas goed los. De aanleiding was een kort berichtje in een van de festivalkranten, met de sprekende kop 'Warner gets The delivery'. Een afspraak die al in Nederland gemaakt was.
Reiné: "Iedereen denkt dat we een heel slimme marketingstrategie hebben gevolgd, maar het was allemaal een samenloop van omstandigheden. Een bevriende Canadese salesmanager, nota bene van arthousedocumentaires, was aanwezig in Berlijn, dus het lag voor de hand onze tape daarheen te sturen. Vervolgens gaat zo'n ding circuleren en stromen ineens de telefoontje binnen. En voor Cannes hadden we ook helemaal geen concrete acties bedacht. We liepen daar een beetje rond over de boulevard, ons vergapend aan al die enorme billboards en zo veel mogelijk foldertjes in onze tas stoppend. Maar toen was het ineens: 'Warner gets The delivery'. De magie van zo'n zinnetje is enorm. De volgende ochtend stond er bij de stand van Holland Film ineens een hele rij Koreanen en Japanners, die een afspraak wilden maken."
Bayens: "Vervolgens ontstond er in no time een 'bidding war' tussen de grootste distributeur van Frankrijk, een belangrijk Engels bedrijf en een paar Amerikaanse bedrijven. Dat heeft heel erg te maken met de manier waarop die bedrijven in Cannes opereren. Voor hun is het echt een acquisitiemarkt. Wanneer er ook maar iets gebeurt, springt iedereen daar op af en begint fanatiek tegen elkaar op te bieden."
Het resultaat van de handel in Cannes overtreft de stoutste jongensdromen van het duo. Reiné is net terug uit Los Angeles, met een stapel contracten op zak. Hij somt de gemaakte deals nog maar eens op. "Trimark Pictures heeft de wereldverkooprechten. Ze gaan de film in Amerika in de arthouses distribueren en vervolgens groot op video uitbrengen. Daarnaast hebben we een 'two-picture deal' met ze getekend, wat inhoudt dat we de komende vier jaar twee films gaan coproduceren. Trimark zorgt voor de financiering en ik ga regisseren. Films met een budget van tussen de drie en zes miljoen dollar. Voor hun is dat niet veel, maar voor ons is het geweldig. Het laatste nieuws is dat wij ook nog eens een aantal andere Trimark-films gaan produceren."

Engelse humor
The delivery is een onvervalste en razendsnel gemonteerde roadmovie. Een drietal jonge en onervaren drugskoeriers — een Nederlandse goedzak, een Engelse macho en een mooie Française — reist met een miljoenenlading XTC-pillen van Nederland naar Spanje. Hun opdrachtgever is de doortrapte Spike, die voor de zekerheid de vrouw van een van de jongens als onderpand vasthoudt. Op de hielen gezeten door een obscuur groepje extremisten en een gefrustreerde Interpol-agent ontlopen ze een hele rits explosies en beschietingen, waarbij vooral een groot aantal telefooncellen het moet ontgelden. Tussen de drie botert het niet echt en alles wat mis kan gaan, gaat ook mis. De cast is een mengelmoes van nationaliteiten, met in de hoofdrollen Fedja van Huêt, Rik Launspach en Esmée de la Bretonière, de Engelsman Freddy Douglas en de Franse debutante Aurelie Meriel.
De makers hebben bewust gekozen voor een Engelstalige film. Met al die verschillende nationaliteiten levert dat een aardige opeenhoping op van krom taalgebruik en rare accenten. Iedereen spreekt zijn eigen steenkolenengels. In de tot nu gehouden screenings blijken het vooral de Nederlanders te zijn die zich ergeren aan deze taalverkrachting. Reiné: "Engelsen en Amerikanen hebben er absoluut geen moeite mee. Het grootste genoegen dat ik tot nu toe heb meegemaakt, is dat zij juist vier keer meer lachen dan de Nederlanders. Dat komt volgens mij omdat er heel veel Engelse humor in zit. Op het moment dat Rik Launspach roept: 'I love football', ging in Amerika de hele zaal plat."
Bayens: "Ik vind het eerlijk gezegd vreemd dat de taal als een probleem wordt gezien. Minstens tachtig procent van wat er op de Nederlandse televisie te zien is, is Engelstalig. Onze generatie is daarmee opgegroeid. Van de films die wij in de bioscoop zien, is minder dan twee procent Nederlandstalig. Het is dus eigenlijk onwaarschijnlijker dat we de behoefte zouden hebben om een Nederlandstalige film te maken." Reiné vult aan: "Voor mij als filmmaker is het Engels letterlijk mijn natuurlijke taal. Het is dé filmtaal."

Leuker en interessanter
Bayens en Reiné lopen over van de nieuwe filmplannen. Met vier andere Nederlandse productiebedrijfjes — Phanta Vision, Fu Works, Jordaan Film en Motel Films — is onlangs een ontwikkelingsbedrijf opgericht, en alhoewel vrijwel niemand nog The delivery in zijn geheel heeft gezien, krijgen ze al aanbiedingen van banken en privé-financiers.
Reiné: "Als je de huidige filmindustrie overziet, dan heb je te maken met een toplaag van goeie, commercieel zeer succesvolle Amerikaanse films, en een toplaag van Europese kwaliteitsfilms. Maar daarnaast wordt er in Amerika een hoop rotzooi gemaakt, die voor een deel ook in Europa wordt uitgebracht. Wij willen Europese films maken, op basis van Europese verhalen, die in het commerciële circuit tegengas gaan geven aan al die Amerikaanse rommel. Dus overwegend Engelstalige films waarmee we de Amerikanen, maar ook de rest van de wereld, kunnen laten zien dat we in Europa dat soort films zelf kunnen maken, maar dan leuker, mooier en interessanter, omdat onze verhalen origineler zijn. Al het Europese talent gaat nu naar Amerika, omdat daar het geld zit. Wij willen dat mechanisme doorbreken en het Amerikaanse geld hierheen halen, zodat we die films hier zelf kunnen maken." En dat worden zeker niet allemaal actiefilms. Reiné: "Een van onze eerstvolgende films zal een western zijn."

François Stienentop
THE DELIVERY

September 1999 #203

Productie
Thijs Bayens
Roel Reiné
Regie
Roel Reiné
Scenario
David Hilton
Camera
Jan van den Nieuwenhuijzen
Geluid
Simone Galavazi
Coen Gravendaal
Montage
Jef Hertoghs
Roel Reiné
Muziek
Cor Bolten
Met
Fedja van Huêt
Freddy Douglas
Aurelie Meriel
Esmée de la Bretonière
Rik Launspach
Hidde Maas

Kleur, 100 minuten

Distributie
Warner Bros.
Te zien
vanaf 16 september

Regisseurindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


R

Ilmar Raag KLASS
Patrick Raats Woezel & Pip Op zoek naar de Sloddervos!
Denis Rabaglia MARCELLO, MARCELLO
Pascal Rabaté LES PETITS RUISSEAUX
Fons Rademakers FONS RADEMAKERS DVD-BOX
Fons Rademakers Makkers staakt uw wild geraas & Alles is liefde
Michael Radford B. MONKEY
Michael Radford THE MERCHANT OF VENICE
Michael Radford Michel Petrucciani
Michael Radford IL POSTINO
Josh Radnor HAPPYTHANKYOUMOREPLEASE
Suzanne Raes 0.03 Seconde
Suzanne Raes THE RAINBOW WARRIORS OF WAIHEKE ISLAND
Bob Rafelson BLOOD AND WINE
Bob Rafelson MAN TROUBLE
Bob Rafelson NO GOOD DEED
Bob Rafelson POODLE SPRINGS
Ali Raffi THE FISH FALL IN LOVE
Stewart Raffills THE NEW SWISS FAMILY ROBINSON
Luca Ragazzi, Gustav Hofer Italy: Love It or Leave It
Thierry Ragobert Amazonia
Slamet Djarot Rahardjo TELEGRAM
Atiq Rahimi The Patience Stone
Sam Raimi DRAG ME TO HELL
Sam Raimi FOR LOVE OF THE GAME
Sam Raimi THE GIFT (Sam Raimi)
Sam Raimi Oz the Great and Powerful
Sam Raimi THE QUICK AND THE DEAD
Sam Raimi A SIMPLE PLAN
Sam Raimi SPIDER-MAN
Sam Raimi SPIDERMAN 3
Aage Rais ANTON
Alessandro Rak The Art of Happiness
Harold Ramis ANALYZE THAT
Harold Ramis ANALYZE THIS
Harold Ramis BEDAZZLED
Harold Ramis GROUNDHOG DAY
Harold Ramis THE ICE HARVEST
Harold Ramis MULTIPLICITY
Harold Ramis YEAR ONE
Yolanda Ramke, Ben Howling Cargo
Maria Ramos BRASILIA, EEN DAG IN FEBRUARI
Maria Ramos DESI
Maria Ramos JUSTIÇA
Maria Ramos RIO, EEN DAG IN AUGUSTUS CAMPO GRANDE — CENTRAL DO BRASIL
Lynne Ramsay MORVERN CALLAR
Lynne Ramsay RATCATCHER
Lynne Ramsay We Need to Talk About Kevin
Lynne Ramsay You Were Never Really Here
Peter Ramsey Rise of the Guardians
David Rane, Neasa Ní Chianáin School Life
Gabriel Range D.O.A.P. (DEATH OF A PRESIDENT)
Michael Rapaport Beats, Rhymes & Life Travels of a Tribe Called Quest
Bernard Rapp UNE AFFAIRE DE GOÛT
Mark Rappaport FROM THE JOURNALS OF JEAN SEBERG
Steve Rash GOOD ADVICE
Jim Rash, Nat Faxon The Way Way Back
Ian Iqbal Rashid HOW SHE MOVE
Mohammad Rasoulof IRON ISLAND
Mohammad Rasoulof A Man of Integrity
Mohammad Rasoulof Manuscripts Don't Burn
Brett Ratner AFTER THE SUNSET
Brett Ratner THE FAMILY MAN
Brett Ratner Hercules
Brett Ratner MONEY TALKS
Brett Ratner RED DRAGON
Brett Ratner RUSH HOUR
Brett Ratner RUSH HOUR 2
Brett Ratner RUSH HOUR 3
Brett Ratner Tower Heist
Brett Ratner X-MEN 3
Brett Ratner X-MEN: THE LAST STAND
Deepak Rauniyar White Sun (Deepak Rauniyar over)
Rand Ravich THE ASTRONAUT'S WIFE
Satyajit Ray APU-TRILOGIE
Nicolas Ray BIGGER THAN LIFE
Billy Ray BREACH
Satyajit Ray THE SATYAJIT RAY COLLECTION, VOLUME 1
Billy Ray Secret in their Eyes
Billy Ray SHATTERED GLASS
Bradley Raymond TINKERBEL EN DE GROTE REDDINGSOPERATIE
Marina Razbezhkina HARVEST TIME
Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll 25 WATTS
Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll WHISKY
Robert Redford The Company You Keep
Robert Redford The Conspirator
Robert Redford THE HORSE WHISPERER
Robert Redford THE LEGEND OF BAGGER VANCE
Robert Redford LIONS FOR LAMBS
Robert Redford QUIZ SHOW
Robert Redford A RIVER RUNS THROUGH IT
Dominik & Benjamin Reding OI! WARNING
Benjamin Ree Magnus
Peyton Reed Ant Man
Peyton Reed Ant-Man and the Wasp
Peyton Reed THE BREAK-UP
Peyton Reed DOWN WITH LOVE
Peyton Reed GIRLS UNITED
Peyton Reed YES MAN
Albert Jan van Rees Adios Amigos
Dee Rees Mudbound
Matt Reeves CLOVERFIELD
Matt Reeves Dawn of the Planet of the Apes
Matt Reeves LET ME IN
Matt Reeves THE PALLBEARER
Matt Reeves War for the Planet of the Apes
Nicolas Winding Refn Drive
Nicolas Winding Refn The Neon Demon
Nicolas Winding Refn Only God Forgives
Nicolas Winding Refn PUSHER
Nicolas Winding Refn Valhalla Rising
Simon Reggiani DE FORCE AVEC D'AUTRES
Godfrey Reggio NAQOYQATSI
Sander de Regt, Gerben Hetebrij Sinterklaas en het gouden hoefijzer
Kelly Reichardt Certain Women (Previously Unreleased)
Kelly Reichardt Meek's Cutoff
Kelly Reichardt Night Moves
Kelly Reichardt WENDY AND LUCY
Franz Reichle KENNIS VAN HELEN
Tim Reid ONCE UPON A TIME...WHEN WE WERE COLOURED
Jan Wouter van Reijen DENKEND AAN HOLLAND
Fergal Reilly, Clay Kaytis Angry Birds Movie
Roel Reiné ADRENALINE
Roel Reiné THE DELIVERY
Roel Reiné Michiel de Ruyter
Roel Reiné Redbad
Rob Reiner THE AMERICAN PRESIDENT
Rob Reiner And So It Goes
Rob Reiner THE BUCKET LIST
Rob Reiner A FEW GOOD MEN
Rob Reiner GHOSTS FROM THE PAST
Rob Reiner LBJ
Rob Reiner RUMOR HAS IT...
Rob Reiner THE STORY OF US
Wolfgang Reitherman DE 101 DALMATIËRS
Ivan Reitman DAVE
Ivan Reitman EVOLUTION
Ivan Reitman FATHER'S DAY
Ivan Reitman JUNIOR
Jason Reitman JUNO
Ivan Reitman MY SUPER EX GIRLFRIEND
Ivan Reitman NO STRINGS ATTACHED
Ivan Reitman SIX DAYS, SEVEN NIGHTS
Jason Reitman THANK YOU FOR SMOKING
Jason Reitman Tully
Jason Reitman UP IN THE AIR
Jason Reitman Young Adult
Edgar Reitz Die andere Heimat: Chronik einer Sehnsucht
Edgar Reitz HEIMAT 3 — CHRONIK EINER ZEITENWENDE
Edgar Reitz Heimat — Eine Deutsche Chronik
Martín Rejtman Dos disparos
Chris Relleke, Jascha de Wilde STARKISS — CIRCUSMEISJES IN INDIA
Nikolai & Elena Renard Mama (Nikolai & Elena Renard)
Chris Renaud, Kyle Balda Dr. Seuss' The Lorax
Chris Renaud, Pierre Coffin DESPICABLE ME
Chris Renaud, Pierre Coffin Despicable me 2
Chris Renaud, Yarrow Cheney The Secret Life of Pets
Kimble Rendall Bait 3D
Pierre-Paul Renders THOMAS EST AMOUREUX
Benjamin Renner, Vincent Patar, Stéphane Aubier Ernest & Célestine
Jean Renoir La grande illusion
Andrew Renzi Franny
John Requa, Glenn Ficarra Crazy, Stupid, Love
John Requa, Glenn Ficarra Focus
John Requa, Glenn Ficarra I LOVE YOU PHILLIP MORRIS
Alain Resnais L' ANNÉE DERNIÈRE À MARIENBAD
Alain Resnais Hiroshima Mon Amour
Alain Resnais MURIEL OU LE TEMPS D'UN RETOUR
Alain Resnais ON CONNAÎT LA CHANSON
Alain Resnais PAS SUR LA BOUCHE!
Alain Resnais PROVIDENCE
Aram van de Rest, Martijn van Nellestijn Joris & Boris en het geheim van de tempel
Leonard Retel Helmrich The Long Season
Leonard Retel Helmrich STAND VAN DE MAAN
Leonard Retel Helmrich STAND VAN DE STERREN (interview Leonard Retel Helmrich)
Leonard Retel Helmrich DE STAND VAN DE ZON
Ann-Kristin Reyels JAGDHUNDE
Carlos Reygadas BATALLA EN EL CIELO
Carlos Reygadas JAPÓN
Carlos Reygadas Post tenebras lux
Carlos Reygadas STELLET LICHT
Kevin Reynolds 187
Kevin Reynolds THE COUNT OF MONTE CRISTO
Kevin Reynolds RAPA-NUI
Kevin Reynolds Risen
Kevin Reynolds TRISTAN + ISOLDE
Kevin Reynolds WATERWORLD
Raf Reyntjens Paradise Trips
Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders The Salt of the Earth
Giulio Ricciarelli Im Labyrinth des Schweigens
Donald Rice Cheerful Weather for the Wedding
Richard Rich DE KONING EN IK
Richard Rich DE ZWANENPRINSES
Jacques Richard HENRI LANGLOIS, THE PHANTOM OF THE CINÉMATHÈQUE
Tony Richardson BLUE SKY
Manu Riche Problemski Hotel
Jean-François Richet ASSAULT ON PRECINCT 13
Jean-François Richet Blood Father
Jean-François Richet PUBLIC ENEMY NO. 1 — PART 1 & 2
Jean-François Richet PUBLIC ENEMY NO. 2
Jiska Rickels 4 ELEMENTS
Jiska Rickels BABAJI, AN INDIAN LOVE STORY
Jiska Rickels UNTERTAGE
Alan Rickman The King's Gardens
Alan Rickman THE WINTER GUEST
John Ridley Jimi: All Is By My Side
Adam Rifkin THE CHASE
Adam Rifkin DETROIT ROCK CITY
Pieter van Rijn Familieweekend
Pieter van Rijn Meesterspion
Pieter van Rijn, Ben Sombogaart PLUK VAN DE PETTEFLET
Gerardjan Rijnders OUDE TONGEN
Dick Rijneke NOU, DAT WAS HET DAN?
Ricky Rijneke Silent Ones
Eran Riklis Dancing Arabs
Eran Riklis THE HUMAN RESOURCES MANAGER
Eran Riklis LEMON TREE
Eran Riklis THE SYRIAN BRIDE
Stevan Riley Listen to Me Marlon
Vibeke Ringen SVEN EN ZIJN RAT EN HET UFO-MYSTERIE
Olivier Ringer Piepkuikens
Olivier Ringer Een weekje weg
Maria Ripoll THE MAN WITH RAIN IN HIS SHOES
Gabriel Ripstein 600 Miles
Pipilotti Rist PEPPERMINTA
Guy Ritchie King Arthur: Legend of the Sword
Guy Ritchie LOCK, STOCK AND TWO SMOKING BARRELS
Guy Ritchie The Man from U.N.C.L.E.
Michael Ritchie MIDNIGHT STING
Guy Ritchie ROCKNROLLA
Guy Ritchie SHERLOCK HOLMES
Guy Ritchie Sherlock Holmes: A Game of Shadows
Guy Ritchie SNATCH
Guy Ritchie SWEPT AWAY
Enrique Rivero PARQUE VIA
Jacques Rivette HAUT BAS FRAGILE
Jacques Rivette JEANNE LA PUCELLE
Jacques Rivette Out 1
Jacques Rivette Le pont du nord
Jacques Rivette VA SAVOIR
Edon Rizvanolli Unwanted (T'padashtun)
Jay Roach AUSTIN POWERS IN GOLDMEMBER
Jay Roach AUSTIN POWERS: INTERNATIONAL MAN OF MYSTERY
Jay Roach AUSTIN POWERS: THE SPY WHO SHAGGED ME
Jay Roach The Campaign
Jay Roach DINNER FOR SCHMUCKS
Jay Roach MEET THE FOCKERS
Jay Roach MEET THE PARENTS
Jay Roach RECOUNT
Jay Roach Trumbo
RD Robb DON'S PLUM
Tim Robbins BOB ROBERTS
Tim Robbins DEAD MAN WALKING
Brian Robbins HARDBALL
Brian Robbins NORBIT
Brian Robbins THE SHAGGY DOG
Brian Robbins VARSITY BLUES
Jerome Robbins, Robert Wise West Side Story
Stéphane Robelin Tous ensemble
Andrea Roberti, Ágnes Kocsis FRESH AIR
Johannes Roberts 47 Meters Down
Jordan Roberts AROUND THE BEND
Wayne Roberts Katie Says Goodbye
John Roberts PAULIE
Johannes Roberts The Strangers 2: Prey at Night
John Roberts WAR OF THE BUTTONS
Chris Roberts WING COMMANDER
Angela Robinson HERBIE: FULLY LOADED
Todd Robinson LONELY HEARTS
Julie Anne Robinson One for the Money
Bruce Robinson The Rum Diary
Phil Alden Robinson SNEAKERS
Phil Alden Robinson THE SUM OF ALL FEARS
Arthur Robison SCHATTEN
Adam Robitel Insidious: the Last Key
Adam Robitel The Taking of Deborah Logan
Marc Rocco MURDER IN THE FIRST
Eric Rochant LES PATRIOTES
Alexandre Rockwell IN THE SOUP
Alexandre Rockwell SOMEBODY TO LOVE
Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino, Allison Anders FOUR ROOMS
Robert Rodriguez DESPERADO
Robert Rodriguez THE FACULTY
Robert Rodriguez FROM DUSK TILL DAWN
Robert Rodriguez GRINDHOUSE: PLANET TERROR
Alberto Rodríguez La isla mínima
Robert Rodriguez Machete Kills
Robert Rodriguez EL MARIACHI
João Pedro Rodriguez O FANTASMA
Robert Rodriguez ONCE UPON A TIME IN MEXICO
Robert Rodriguez ROADRACERS
Robert Rodriguez SPY KIDS
Robert Rodriguez SPY KIDS 2: ISLAND OF LOST DREAMS
Robert Rodriguez SPY KIDS 3D: GAME OVER
Robert Rodriguez Spy Kids 4 All the Time in the World
Robert Rodriguez, Frank Miller, Quentin Tarantino SIN CITY
Robert Rodriguez, Quentin Tarantino, Allison Anders, Alexandre Rockwell FOUR ROOMS
Nicolas Roeg DON'T LOOK NOW
Nicolas Roeg HEART OF DARKNESS
Nicolas Roeg THE MAN WHO FELL TO EARTH
Nicolas Roeg WALKABOUT
Nicolas Roeg, Donald Cammell PERFORMANCE
Oskar Roehler ELEMENTAIRE DEELTJES
Oskar Roehler DIE UNBERÜHRBARE
Dirk Jan Roeleven Nieuwe helden
René Roelofs EEN REIS DOOR DE LEEGTE SYDNEY — PERTH
René Roelofs, Paul Scheffer Land van aankomst
Till Roeskens VIDEOMAPPINGS: AÏDA, PALESTINE
Margien Rogaar MAYBE SWEDEN
Seth Rogen, Evan Holdberg The Interview
J.B. Rogers AMERICAN PIE 2
J.B. Rogers SAY IT ISN'T SO
Mic Rogers UNIVERSAL SOLDIER: THE RETURN
Alexander Rogozjkin LIVING WITH AN IDIOT
Eric Rohmer L' ANGLAISE ET LE DUC
Eric Rohmer CONTE D'AUTOMNE
Eric Rohmer CONTE D'ÉTÉ
Eric Rohmer CONTE D'HIVER
Eric Rohmer LES RENDEZ-VOUS DE PARIS
Eric Rohmer TRIPLE AGENT
Alice Rohrwacher Le meraviglie
Régis Roinsards Populaire
Jean Rollin THE FILMS OF JEAN ROLLIN
Mark Romanek NEVER LET ME GO
Mark Romanek ONE HOUR PHOTO
Thijs Römer HET WAPEN VAN GELDROP
George A. Romero BRUISER
George A. Romero DAWN OF THE DEAD (George A. Romero)
George A. Romero DAY OF THE DEAD
George A. Romero DIARY OF THE DEAD
George A. Romero LAND OF THE DEAD
Christophe van Rompaey AANRIJDING IN MOSCOU
Christophe van Rompaey Lena
Christophe van Rompaey Vincent
Bruno Romy, Dominique Abel, Fiona Gordon RUMBA
Alex de Ronde Doof kind
Rong-ji Chang Touch of the Light
Ferri Ronteltap De Parade
Darrell James Roodt SARAFINA. THE SOUND OF FREEDOM
Diederik van Rooijen BOLLYWOOD HERO
Diederik van Rooijen CHALK
Diederik van Rooijen Daglicht
Diederik van Rooijen STELLA'S OORLOG
Diederik van Rooijen Tape (Diederik van Rooijen)
Diederik van Rooijen ZULAIKA
Darrell Rooney, Rob Laduca LEEUWENKONING II: SIMBA'S TROTS
Prosper de Roos 25/01/95
Don Roos BOUNCE
Prosper de Roos CALLING E.T.
Don Roos HAPPY ENDINGS
Don Roos THE OPPOSITE OF SEX
Tom Ropelewski LOOK WHO'S TALKING NOW!
Bernard Rose IMMORTAL BELOVED
Bernard Rose IVANSXTC
Bernard Rose LEO TOLSTOY'S ANNA KARENINA
Bernard Rose MR. NICE
Julian Rosefeldt Manifesto (Julian Rosefeldt over)
Craig Rosenberg HOTEL DE LOVE
Rudi Rosenberg Le nouveau
Rick Rosenthal HALLOWEEN 8: RESURRECTION
Gianfranco Rosi Fuocoammare
Gianfranco Rosi Sacro GRA (Gianfranco Rosi over)
Gianfranco Rosi El sicario — Room 164
Francesco Rosi THE TRUCE
Michaël R. Roskam The Drop
Michaël R. Roskam Le fidèle
Michaël R. Roskam RUNDSKOP
Mark Rosman A CINDERELLA STORY
Mark Rosman THE PERFECT MAN
Matt Ross 28 Hotel Rooms
Herbert Ross BOYS ON THE SIDE
Matt Ross Captain Fantastic
Gary Ross Free State of Jones
Gary Ross The Hunger Games
Gary Ross PLEASANTVILLE
Benjamin Ross RKO 281 — THE BATTLE OVER CITIZEN KANE
Gary Ross SEABISCUIT
Benjamin Ross THE YOUNG POISENER'S HANDBOOK
Andrew Rossi Page One: Inside the New York Times
Rosto The Monster of Nix
Miles Roston Game
Joe Roth AMERICA'S SWEETHEARTS
Eli Roth CABIN FEVER
Philip Roth DARKDRIVE
Eli Roth Death Wish
Eli Roth The Green Inferno en Knock Knock (Eli Roth over)
Eli Roth HOSTEL
Eli Roth HOSTEL 2
Eli Roth Knock Knock
Marc Rothemund Meisje met negen pruiken
Marc Rothemund SOPHIE SCHOLL — DIE LETZEN TAGE
Thilo Rothkirch, Piet de Rycker DE KLEINE IJSBEER
Thilo Rothkirch, Piet de Rycker KLEINE IJSBEER 2
Thilo Rothkirch, Piet de Rycker LAURA'S STER
Jerry Rothwell How to Change the World
Esther Rots DIALOOGOEFENING NO.1: STAD
Esther Rots KAN DOOR HUID HEEN
Jean Rouch MADAME L'EAU
Vincent Rouffaer Mega Mindy en de snoepbaron
Jean-Paul Rouve Les souvenirs
Michael Rowe AÑO BISIESTO
Ryan Rowe Tinker Bell
Duncan Roy A.K.A.
Heleen van Royen Het doet zo zeer
Patricia Rozema Into the Forest
Patricia Rozema MANSFIELD PARK
Patricia Rozema WHEN NIGHT IS FALLING
Joseph Ruben THE GOOD SON
Joseph Ruben MONEY TRAIN
Joseph Ruben RETURN TO PARADISE
Bruce Joel Rubin MY LIFE
Henry Alex Rubin, Dana Adam Shapiro MURDERBALL
Alan Rudolph AFTERGLOW
Alan Rudolph BREAKFAST OF CHAMPIONS
Alan Rudolph MRS. PARKER AND THE VICIOUS CIRCLE
José Luis Rugeles Alias Maria
Raoul Ruiz MISTÉRIOS DE LISBOA
Raoul Ruiz LE TEMPS RETROUVÉ
Raoul Ruiz TROIS VIES ET UNE SEULE MORT
Rúnar Rúnarsson Volcano (Rúnar Rúnarsson)
Bjørn Runge DAYBREAK
Richard Rush COLOR OF NIGHT
Charles Russel ERASER
David O. Russel FLIRTING WITH DISASTER
Chuck Russell BLESS THE CHILD
David O. Russell THE FIGHTER
Chuck Russell I Am Wrath
David O. Russell I LOVE HUCKABEES
David O. Russell Joy (David O. Russell)
Jay Russell LADDER 49
Ben Russell LET EACH ONE GO WHERE HE MAY
Charles Russell THE MASK
Ken Russell MINDBENDER
Chuck Russell THE SCORPION KING
David O. Russell Silver Linings Playbook
David O. Russell THREE KINGS
Jay Russell WATER HORSE
Anthony & Joe Russo Avengers: Infinity War
Anthony & Joe Russo Captain America: Civil War
Anthony & Joe Russo Captain America: The Winter Soldier 3D
Anthony & Joe Russo WELCOME TO COLLINWOOD
Antony & Joe Russo YOU, ME AND DUPREE
Ry Russo-Young Before I Fall
Paul Rust, Lesley Arfin, Judd Apatow Love (2016)
Paul Ruven THE BEST THING IN LIFE
Paul Ruven ENIGMA (Paul Ruven)
Paul Ruven FILMPJE!
Paul Ruven GANGSTERBOYS
Paul Ruven IVANHOOD
Paul Ruven De overgave
Paul Ruven SUR PLACE
Paul Ruven Ushi Must Marry
Stefan Ruzowitzky ANATOMIE
Stefan Ruzowitzky Deadfall
Stefan Ruzowitzky DIE FÄLSCHER
Stefan Ruzowitzky HEKSJE LILLY
Stefan Ruzowitzky DIE SIEBTELBAUERN
Piet de Rycker, Thilo Rothkirch KLEINE IJSBEER
Piet de Rycker, Thilo Rothkirch KLEINE IJSBEER 2
Piet de Rycker, Thilo Rothkirch LAURA'S STER
Mark Rydell INTERSECTION
Renny Rye LIPSTICK ON YOUR COLLAR
Michael Rymer ANGEL BABY
Michael Rymer QUEEN OF THE DAMNED
Ryosuke Hashiguchi HUSH!
Ryosuke Hashiguchi LIKE GRAINS OF SAND
Ryosuke Hashiguchi A TOUCH OF FEVER
Ryuhei Litamura DUEL PROJECT
RZA The Man with the Iron Fists
Joachim Rønning, Espen Sandberg BANDIDAS
Joachim Rønning, Espen Sandberg Kon-Tiki
Joachim Rønning, Espen Sandberg Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge
Anders Rønnow-Klarlund STRINGS