The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
Paul Ruven: Een soort idiote uitdaging

FILMPJE!

Nederland, 1995 | Paul Ruven
Als er maar gelachen wordt. De rest is meegenomen. Neêrlands eigen kerstfilm wordt niet gehinderd door al teveel pretenties. Paul de Leeuw had zin in een filmpje, schreef een scenario en vroeg Paul Ruven voor de regie. Waarmee Filmpje! toch meer werd dan een uit de hand gelopen sketch van Bob en Annie de Rooy. Een gesprek over het lastige van humor, de noodzaak van improvisatie en Olga Zuiderhoek als Uma Thurman.

Paul Ruven kan er niet meer om lachen, maar hij ziet het dan ook voor de honderdste keer. We kijken naar Filmpje! op video, op een moment dat er nog het een en ander aan de film moet gebeuren. "Hier komt dat kreeftenthema onder" of "Deze scène wordt nog ingekort", voegt Ruven af en toe droog toe. Zelfs zonder muziek heeft de film al een behoorlijke vaart. Het is dan ook niet gering wat Bob en Annie allemaal meemaken in Filmpje! Voor wie ze niet kent: Bob en Annie de Rooy zijn typetjes van Paul de Leeuw die dankzij het tv-programma 'De Schreeuw van de Leeuw' nationale bekendheid verwierven. Ook de titel van de film komt uit dit programma: met die kreet gaf De Leeuw aan dat er een vooraf opgenomen onderdeel volgde.
Direct na hun echtscheiding raken Bob en Annie elk op eigen wijze verstrikt in het web van de internationale drugsmafia. Annie omdat ze per ongeluk een met drugs gevulde kreeft onder haar brommerhelm vervoert, Bob omdat hij hopeloos verliefd raakt op de dochter van mafiabaas Don Gorgonzola. Na tal van gevaarlijke belevenissen ontmoeten de twee elkaar weer op Curaçao, waar Bob tot het inzicht komt dat Annie toch de enige vrouw voor hem is. Eind goed al goed: de gele stenen weg uit Annie's lievelingsfilm The wizard of Oz leidt naadloos naar de kitscherige tv-studio van co-producent Joop van der Ende.

Volle zaal
Ruven hoeft niet lang na te denken over het meest toepasselijke etiket voor Filmpje! "Het is absoluut bedoeld als een komedie. Een beetje eigenzinnige weliswaar, maar toch zeker een komedie. Het is een lastig genre: als je het leest kun je voor jezelf nagaan of het leuk is, op de set kun je het checken en dan nog een keer tijdens de montage. Maar pas bij de testvoorstellingen blijkt of het echt leuk is. We hebben er nu vier gehad en er werd erg veel gelachen. Dus is het een komedie. Mijn primaire ambitie is te zorgen dat de film functioneert zoals het is bedoeld, dus om ervoor te zorgen dat er gelachen wordt. Dat heeft alles te maken met timing en dat is alleen te controleren in een volle zaal. Daarom houden we testvoorstellingen, met publiek van tv-shows. Als blijkt dat men niet reageert zoals we hadden verwacht passen we de scène aan."
Een andere les uit de testvoorstellingen is dat sommige grappen te ver gaan. De Leeuw is groot geworden door de ongemakkelijke lach, maar ook hier blijken grenzen. Als Bob de Rooy het hoofd van zijn zoontje op zijn knie beukt haakt het publiek af. Die scène is nu vervangen voor een intermezzo van de Stichting Korrelatie, om de zaak even te relativeren. Taboes zijn er toch nog wel: kanker, euthanasie, orgaandonatie, crematie, adoptie en zelfs Anne Frank, Filmpje! springt er luchtig mee om. "Het is niet per se de bedoeling om te ver te gaan, maar het is wel interessant om de grens te verkennen, om te kijken waar het publiek 'ooh' gaat roepen. Ze moeten lachen, maar soms doet die lach pijn."

Weinig concessies
Paul Ruven lijkt niet de meest aangewezen figuur om een komedie met Paul de Leeuw als stralend middelpunt te regisseren. De beste leerling van Pim de la Parra maakte nog niet eerder een commercieel bedoelde film en werd bekend met low budget-produkties als De tranen van Maria Machita en How to survive a broken heart. Ruven had nog nooit iets met De Leeuw te maken gehad, zijn enige band was dat hij thuisbleef voor 'De Schreeuw van de Leeuw'. "Ik werd gebeld in februari van dit jaar, toen ik in Berlijn was met Paradise framed, mijn meest arty film tot nu toe, met de vraag of ik een film van bijna zes miljoen gulden wilde regisseren. Het was een soort idiote uitdaging, alleen al vanwege de korte termijn waarop de film klaar moest zijn. Bij een film met zo'n budget moet het je ambitie zijn om te zorgen dat er veel publiek naar toekomt. Bij mijn vorige films was dat nooit een eerste vereiste. Qua stijl heb ik maar weinig concessies gedaan: ik leg meer uit, dat zou ik in mijn films minder doen, daar maak ik grotere ellipsen. Deze film kwam toevallig op mijn weg. Waar ik niet mee wil zeggen dat het een tussendoortje is, ik heb er tien maanden keihard aan gewerkt en het is mijn eerste grote film. Maar de lange speelfilm van Paul Ruven, waar de critici al jaren om zeuren, zou ik het niet willen noemen. Dan denk ik toch eerder aan iets dat ik zelf ook heb geschreven. Dat komt ook nog wel."
Naar de motieven van Paul de Leeuw om juist hem te vragen kan Ruven slechts gissen. Wel weet hij dat De Leeuw De tranen van Maria Machita had gezien en die film erg leuk vond. "Hij is een sterke persoonlijkheid, misschien wilde hij iemand tegenover hem waar hij respect voor had. Het is heel goed mogelijk dat ze iemand achter de schermen klaar hadden staan om het over te nemen als na een paar dagen opnamen zou blijken dat ik niet geschikt voor hun doel was. Je kunt het ook anders zien: hadden ze ooit Frans Weisz kunnen vragen? Dan zou het veel meer een Frans Weisz-film zijn geworden dan dat het nu een Paul Ruven-film is geworden."
Een mogelijk motief om Ruven te vragen, en in ieder geval iets dat zeer goed van pas kwam, is zijn ervaring met improvisatie op de set. "Ik ben inderdaad erg gewend om zo te werken dat alles er in één keer op moet staan, ik stimuleer de crew om naar die ene take toe te werken. Voor mij geeft dat het beste resultaat, omdat ego en censuur worden uitgeschakeld. Na zestien keer kun je zoveel zelfcensuur toepassen dat het niet interessant meer is. Het liefst stuur ik acteurs de set op met net voldoende om zichzelf te redden, omdat ze in het dagelijks leven ook zo met emoties omgaan. Meestal ontstaat er dan iets authentieks."
Deze taktiek sluit nauw aan bij de werkwijze van Paul de Leeuw, die na een ochtend eenzame voorbereiding in zijn caravan op de set verscheen en de scène improviseerde. Herhaling was uit den boze, de gebruikelijke werkwijze met repeteren en geprepareerde mise en scène was niet mogelijk. Camera, licht en geluid moesten op alles voorbereid zijn omdat De Leeuw alleen in volledige vrijheid Bob en Annie kon spelen. Ruven zegt het niet met zoveel woorden, maar tussen de regels door valt te beluisteren dat alles en iedereen ondergeschikt was aan de wensen van De Leeuw en dat dit tijdens de opnamen tot de nodige spanningen heeft geleid. Wel was het de bedoeling dat de improvisatie zichtbaar zou zijn in het resultaat: "Het lijkt een beetje op live-televisie. We wilden het er licht uit laten zien, alsof het allemaal en passant gebeurt en toevallig wordt opgenomen."

Arjan Ederveen
Tot lichte teleurstelling van Ruven blijkt uit de testvoorstellingen dat het publiek uitsluitend in Bob en Annie is geïnteresseerd. Alles wat zich buiten hen om afspeelt wordt met ongeduld afgewacht. Ruven, met een wrang lachje: "Als we dat vantevoren hadden geweten hadden we heel wat minder hoeven te draaien." Wellicht is het testpubliek, gerecruteerd uit toeschouwers van tv-programma's als 'Wie ben ik?' en 'Het spijt me', niet helemaal representatief. Ook voor mensen die geen fan zijn van De Leeuw, valt er in Filmpje! namelijk genoeg te genieten.
Een bont gezelschap aan acteurs en zichzelf spelende Bekende Nederlanders trekt voorbij, variërend van IJf Blokker en Willeke Alberti tot Aat Ceelen en Annemarie Grewel. Theater en tv komen broederlijk samen. Vaak gaat het om niet meer dan een cameo, zelfs de relatief belangrijke rollen van Rijk de Gooijer en Olga Zuiderhoek fungeren als aangevers voor De Leeuw. "De acteurs zijn niet per se dienstbaar, maar het script is wel zo geschreven dat de leuke dingen bij Bob en Annie zitten." Iemand als Arjan Ederveen weet daar toch nog een eigen draai aan te geven. En het is een uitdaging om alle deelnemers te ontdekken.
Aardiger nog zijn de talloze citaten uit andere films en verwijzingen naar bestaande musicals, tv-programma's en dergelijke. Joop van den Ende moet tandenknarsend akkoord zijn gegaan — Paul de Leeuw had volledige artistieke zeggenschap — met de vileine verwijzingen naar 'Phantom of the Opera' en 'Cyrano'. De bloemetjesformule van 'Het spijt me' wordt inventief ingezet als dramatisch middel. Yvonne van den Hurk, bekend uit 'Pleidooi', speelt een advocate, Bram van der Vlugt, bekend uit 'Medisch Centrum West', speelt een chirurg. Zelf zou Ruven meteen twee keer gaan kijken omdat hij er de eerste keer niet alles uit zou halen.
Wat films betreft komen onder andere The wizard of Oz, Jaws en James — met zorgvuldig nagebootste herkenningstune — Bond voorbij. De meeste eer wordt echter betoond aan Quentin Tarantino en diens Pulp fiction. Olga Zuiderhoek gaat schuil achter bril en pruik van Uma Thurman, Rijk de Gooijer speelt gangsterbaas Marcellus, Bob de Rooy doet het dansje van Travolta en ook de spuit-in-het-hart is van de partij. Alle citaten blijken afkomstig van Paul de Leeuw. Ruven: "Hij heeft een nog beter filmhistorisch geheugen dan ik en hij houdt er van om daar mee te spelen."
Van een commercieel gehaaide opzet om twee verschillende doelgroepen aan te spreken is volgens Ruven geen sprake. Hij beschouwt Filmpje! bovenal als luchtige en toegankelijke komedie, de citaten zijn een neveneffect. "Het is een publieksfilm, maar op zo'n manier dat ook Filmkrantlezers het extra aardig vinden. Het is leuk dat er zo'n tweede laag is, maar het zat al in het script. Ook al ken je Pulp fiction niet, dan functioneert de film toch. Voor de mensen die Pulp fiction wel kennen is het een extraatje. Het is trouwens grappig dat Pulp fiction hierdoor nu al historisch is geworden."
Theo & Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium, ook een film die het vooral moest hebben van gastoptredens en verwijzingen naar de wereld buiten die film zelf, heeft Ruven "gelukkig" nooit gezien. Zelf verwijst hij naar The ambushers, een Dean Martin-vehikel uit 1967, als bron van inspiratie. Zeker is dat dergelijke camp-dubbelzinnigheden de film een flinke meerwaarde geven. Ruven houdt het op iets anders: "Wat deze produktie voor mijzelf aantrekkelijk maakt is dat het een komedie is die steeds iets anders doet dan gebruikelijk is. En die eigenzinnigheid komt van Paul de Leeuw."
Tot slot: wat is er waar van de geruchten dat Paul & Paul elkaar wel konden schieten? "Waarom wil men toch zo graag dat we ruzie hebben gehad? Als ik met iemand géén ruzie heb gehad, is het met Paul de Leeuw. We hebben een soort afspraak dat we nog een keer een film gaan doen, misschien wel een Bob en Annie-sequel. Is dat geen overtuigend bewijs dat de samenwerking goed was?"

Mark Duursmatop
FILMPJE!

December 1995 #162

Produktie
Paul de Leeuw
Joop van der Ende
Bob van Hellenberg Hubar
Regie
Paul Ruven
Scenario
Paul de Leeuw
Paul Ruven
Camera
Theo Bierkens
Art direction
Marian Batavier
Montage
Sander Vos
Muziek
John van Eijk
Cor Bakker
Met
Paul de Leeuw
Olga Zuiderhoek
Rijk de Gooijer
Tom Jansen
Arjan Ederveen e.v.a.

Kleur, 106 minuten

Distributie
PolyGram Filmed Entertainment

Regisseurindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


R

Ilmar Raag KLASS
Patrick Raats Woezel & Pip Op zoek naar de Sloddervos!
Denis Rabaglia MARCELLO, MARCELLO
Pascal Rabaté LES PETITS RUISSEAUX
Fons Rademakers FONS RADEMAKERS DVD-BOX
Fons Rademakers Makkers staakt uw wild geraas & Alles is liefde
Michael Radford B. MONKEY
Michael Radford THE MERCHANT OF VENICE
Michael Radford Michel Petrucciani
Michael Radford IL POSTINO
Josh Radnor HAPPYTHANKYOUMOREPLEASE
Suzanne Raes 0.03 Seconde
Suzanne Raes THE RAINBOW WARRIORS OF WAIHEKE ISLAND
Bob Rafelson BLOOD AND WINE
Bob Rafelson MAN TROUBLE
Bob Rafelson NO GOOD DEED
Bob Rafelson POODLE SPRINGS
Ali Raffi THE FISH FALL IN LOVE
Stewart Raffills THE NEW SWISS FAMILY ROBINSON
Luca Ragazzi, Gustav Hofer Italy: Love It or Leave It
Thierry Ragobert Amazonia
Slamet Djarot Rahardjo TELEGRAM
Atiq Rahimi The Patience Stone
Sam Raimi DRAG ME TO HELL
Sam Raimi FOR LOVE OF THE GAME
Sam Raimi THE GIFT (Sam Raimi)
Sam Raimi Oz the Great and Powerful
Sam Raimi THE QUICK AND THE DEAD
Sam Raimi A SIMPLE PLAN
Sam Raimi SPIDER-MAN
Sam Raimi SPIDERMAN 3
Aage Rais ANTON
Alessandro Rak The Art of Happiness
Harold Ramis ANALYZE THAT
Harold Ramis ANALYZE THIS
Harold Ramis BEDAZZLED
Harold Ramis GROUNDHOG DAY
Harold Ramis THE ICE HARVEST
Harold Ramis MULTIPLICITY
Harold Ramis YEAR ONE
Yolanda Ramke, Ben Howling Cargo
Maria Ramos BRASILIA, EEN DAG IN FEBRUARI
Maria Ramos DESI
Maria Ramos JUSTIÇA
Maria Ramos RIO, EEN DAG IN AUGUSTUS CAMPO GRANDE — CENTRAL DO BRASIL
Lynne Ramsay MORVERN CALLAR
Lynne Ramsay RATCATCHER
Lynne Ramsay We Need to Talk About Kevin
Lynne Ramsay You Were Never Really Here
Peter Ramsey Rise of the Guardians
David Rane, Neasa Ní Chianáin School Life
Gabriel Range D.O.A.P. (DEATH OF A PRESIDENT)
Michael Rapaport Beats, Rhymes & Life Travels of a Tribe Called Quest
Bernard Rapp UNE AFFAIRE DE GOÛT
Mark Rappaport FROM THE JOURNALS OF JEAN SEBERG
Steve Rash GOOD ADVICE
Jim Rash, Nat Faxon The Way Way Back
Ian Iqbal Rashid HOW SHE MOVE
Mohammad Rasoulof IRON ISLAND
Mohammad Rasoulof A Man of Integrity
Mohammad Rasoulof Manuscripts Don't Burn
Brett Ratner AFTER THE SUNSET
Brett Ratner THE FAMILY MAN
Brett Ratner Hercules
Brett Ratner MONEY TALKS
Brett Ratner RED DRAGON
Brett Ratner RUSH HOUR
Brett Ratner RUSH HOUR 2
Brett Ratner RUSH HOUR 3
Brett Ratner Tower Heist
Brett Ratner X-MEN 3
Brett Ratner X-MEN: THE LAST STAND
Deepak Rauniyar White Sun (Deepak Rauniyar over)
Rand Ravich THE ASTRONAUT'S WIFE
Satyajit Ray APU-TRILOGIE
Nicolas Ray BIGGER THAN LIFE
Billy Ray BREACH
Satyajit Ray THE SATYAJIT RAY COLLECTION, VOLUME 1
Billy Ray Secret in their Eyes
Billy Ray SHATTERED GLASS
Bradley Raymond TINKERBEL EN DE GROTE REDDINGSOPERATIE
Marina Razbezhkina HARVEST TIME
Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll 25 WATTS
Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll WHISKY
Robert Redford The Company You Keep
Robert Redford The Conspirator
Robert Redford THE HORSE WHISPERER
Robert Redford THE LEGEND OF BAGGER VANCE
Robert Redford LIONS FOR LAMBS
Robert Redford QUIZ SHOW
Robert Redford A RIVER RUNS THROUGH IT
Dominik & Benjamin Reding OI! WARNING
Benjamin Ree Magnus
Peyton Reed Ant Man
Peyton Reed Ant-Man and the Wasp
Peyton Reed THE BREAK-UP
Peyton Reed DOWN WITH LOVE
Peyton Reed GIRLS UNITED
Peyton Reed YES MAN
Albert Jan van Rees Adios Amigos
Dee Rees Mudbound
Matt Reeves CLOVERFIELD
Matt Reeves Dawn of the Planet of the Apes
Matt Reeves LET ME IN
Matt Reeves THE PALLBEARER
Matt Reeves War for the Planet of the Apes
Nicolas Winding Refn Drive
Nicolas Winding Refn The Neon Demon
Nicolas Winding Refn Only God Forgives
Nicolas Winding Refn PUSHER
Nicolas Winding Refn Valhalla Rising
Simon Reggiani DE FORCE AVEC D'AUTRES
Godfrey Reggio NAQOYQATSI
Sander de Regt, Gerben Hetebrij Sinterklaas en het gouden hoefijzer
Kelly Reichardt Certain Women (Previously Unreleased)
Kelly Reichardt Meek's Cutoff
Kelly Reichardt Night Moves
Kelly Reichardt WENDY AND LUCY
Franz Reichle KENNIS VAN HELEN
Tim Reid ONCE UPON A TIME...WHEN WE WERE COLOURED
Jan Wouter van Reijen DENKEND AAN HOLLAND
Fergal Reilly, Clay Kaytis Angry Birds Movie
Roel Reiné ADRENALINE
Roel Reiné THE DELIVERY
Roel Reiné Michiel de Ruyter
Roel Reiné Redbad
Rob Reiner THE AMERICAN PRESIDENT
Rob Reiner And So It Goes
Rob Reiner THE BUCKET LIST
Rob Reiner A FEW GOOD MEN
Rob Reiner GHOSTS FROM THE PAST
Rob Reiner LBJ
Rob Reiner RUMOR HAS IT...
Rob Reiner THE STORY OF US
Wolfgang Reitherman DE 101 DALMATIËRS
Ivan Reitman DAVE
Ivan Reitman EVOLUTION
Ivan Reitman FATHER'S DAY
Ivan Reitman JUNIOR
Jason Reitman JUNO
Ivan Reitman MY SUPER EX GIRLFRIEND
Ivan Reitman NO STRINGS ATTACHED
Ivan Reitman SIX DAYS, SEVEN NIGHTS
Jason Reitman THANK YOU FOR SMOKING
Jason Reitman Tully
Jason Reitman UP IN THE AIR
Jason Reitman Young Adult
Edgar Reitz Die andere Heimat: Chronik einer Sehnsucht
Edgar Reitz HEIMAT 3 — CHRONIK EINER ZEITENWENDE
Edgar Reitz Heimat — Eine Deutsche Chronik
Martín Rejtman Dos disparos
Chris Relleke, Jascha de Wilde STARKISS — CIRCUSMEISJES IN INDIA
Nikolai & Elena Renard Mama (Nikolai & Elena Renard)
Chris Renaud, Kyle Balda Dr. Seuss' The Lorax
Chris Renaud, Pierre Coffin DESPICABLE ME
Chris Renaud, Pierre Coffin Despicable me 2
Chris Renaud, Yarrow Cheney The Secret Life of Pets
Kimble Rendall Bait 3D
Pierre-Paul Renders THOMAS EST AMOUREUX
Benjamin Renner, Vincent Patar, Stéphane Aubier Ernest & Célestine
Jean Renoir La grande illusion
Andrew Renzi Franny
John Requa, Glenn Ficarra Crazy, Stupid, Love
John Requa, Glenn Ficarra Focus
John Requa, Glenn Ficarra I LOVE YOU PHILLIP MORRIS
Alain Resnais L' ANNÉE DERNIÈRE À MARIENBAD
Alain Resnais Hiroshima Mon Amour
Alain Resnais MURIEL OU LE TEMPS D'UN RETOUR
Alain Resnais ON CONNAÎT LA CHANSON
Alain Resnais PAS SUR LA BOUCHE!
Alain Resnais PROVIDENCE
Aram van de Rest, Martijn van Nellestijn Joris & Boris en het geheim van de tempel
Leonard Retel Helmrich The Long Season
Leonard Retel Helmrich STAND VAN DE MAAN
Leonard Retel Helmrich STAND VAN DE STERREN (interview Leonard Retel Helmrich)
Leonard Retel Helmrich DE STAND VAN DE ZON
Ann-Kristin Reyels JAGDHUNDE
Carlos Reygadas BATALLA EN EL CIELO
Carlos Reygadas JAPÓN
Carlos Reygadas Post tenebras lux
Carlos Reygadas STELLET LICHT
Kevin Reynolds 187
Kevin Reynolds THE COUNT OF MONTE CRISTO
Kevin Reynolds RAPA-NUI
Kevin Reynolds Risen
Kevin Reynolds TRISTAN + ISOLDE
Kevin Reynolds WATERWORLD
Raf Reyntjens Paradise Trips
Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders The Salt of the Earth
Giulio Ricciarelli Im Labyrinth des Schweigens
Donald Rice Cheerful Weather for the Wedding
Richard Rich DE KONING EN IK
Richard Rich DE ZWANENPRINSES
Jacques Richard HENRI LANGLOIS, THE PHANTOM OF THE CINÉMATHÈQUE
Tony Richardson BLUE SKY
Manu Riche Problemski Hotel
Jean-François Richet ASSAULT ON PRECINCT 13
Jean-François Richet Blood Father
Jean-François Richet PUBLIC ENEMY NO. 1 — PART 1 & 2
Jean-François Richet PUBLIC ENEMY NO. 2
Jiska Rickels 4 ELEMENTS
Jiska Rickels BABAJI, AN INDIAN LOVE STORY
Jiska Rickels UNTERTAGE
Alan Rickman The King's Gardens
Alan Rickman THE WINTER GUEST
John Ridley Jimi: All Is By My Side
Adam Rifkin THE CHASE
Adam Rifkin DETROIT ROCK CITY
Pieter van Rijn Familieweekend
Pieter van Rijn Meesterspion
Pieter van Rijn, Ben Sombogaart PLUK VAN DE PETTEFLET
Gerardjan Rijnders OUDE TONGEN
Dick Rijneke NOU, DAT WAS HET DAN?
Ricky Rijneke Silent Ones
Eran Riklis Dancing Arabs
Eran Riklis THE HUMAN RESOURCES MANAGER
Eran Riklis LEMON TREE
Eran Riklis THE SYRIAN BRIDE
Stevan Riley Listen to Me Marlon
Vibeke Ringen SVEN EN ZIJN RAT EN HET UFO-MYSTERIE
Olivier Ringer Piepkuikens
Olivier Ringer Een weekje weg
Maria Ripoll THE MAN WITH RAIN IN HIS SHOES
Gabriel Ripstein 600 Miles
Pipilotti Rist PEPPERMINTA
Guy Ritchie King Arthur: Legend of the Sword
Guy Ritchie LOCK, STOCK AND TWO SMOKING BARRELS
Guy Ritchie The Man from U.N.C.L.E.
Michael Ritchie MIDNIGHT STING
Guy Ritchie ROCKNROLLA
Guy Ritchie SHERLOCK HOLMES
Guy Ritchie Sherlock Holmes: A Game of Shadows
Guy Ritchie SNATCH
Guy Ritchie SWEPT AWAY
Enrique Rivero PARQUE VIA
Jacques Rivette HAUT BAS FRAGILE
Jacques Rivette JEANNE LA PUCELLE
Jacques Rivette Out 1
Jacques Rivette Le pont du nord
Jacques Rivette VA SAVOIR
Edon Rizvanolli Unwanted (T'padashtun)
Jay Roach AUSTIN POWERS IN GOLDMEMBER
Jay Roach AUSTIN POWERS: INTERNATIONAL MAN OF MYSTERY
Jay Roach AUSTIN POWERS: THE SPY WHO SHAGGED ME
Jay Roach The Campaign
Jay Roach DINNER FOR SCHMUCKS
Jay Roach MEET THE FOCKERS
Jay Roach MEET THE PARENTS
Jay Roach RECOUNT
Jay Roach Trumbo
RD Robb DON'S PLUM
Tim Robbins BOB ROBERTS
Tim Robbins DEAD MAN WALKING
Brian Robbins HARDBALL
Brian Robbins NORBIT
Brian Robbins THE SHAGGY DOG
Brian Robbins VARSITY BLUES
Jerome Robbins, Robert Wise West Side Story
Stéphane Robelin Tous ensemble
Andrea Roberti, Ágnes Kocsis FRESH AIR
Johannes Roberts 47 Meters Down
Jordan Roberts AROUND THE BEND
Wayne Roberts Katie Says Goodbye
John Roberts PAULIE
Johannes Roberts The Strangers 2: Prey at Night
John Roberts WAR OF THE BUTTONS
Chris Roberts WING COMMANDER
Angela Robinson HERBIE: FULLY LOADED
Todd Robinson LONELY HEARTS
Julie Anne Robinson One for the Money
Bruce Robinson The Rum Diary
Phil Alden Robinson SNEAKERS
Phil Alden Robinson THE SUM OF ALL FEARS
Arthur Robison SCHATTEN
Adam Robitel Insidious: the Last Key
Adam Robitel The Taking of Deborah Logan
Marc Rocco MURDER IN THE FIRST
Eric Rochant LES PATRIOTES
Alexandre Rockwell IN THE SOUP
Alexandre Rockwell SOMEBODY TO LOVE
Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino, Allison Anders FOUR ROOMS
Robert Rodriguez DESPERADO
Robert Rodriguez THE FACULTY
Robert Rodriguez FROM DUSK TILL DAWN
Robert Rodriguez GRINDHOUSE: PLANET TERROR
Alberto Rodríguez La isla mínima
Robert Rodriguez Machete Kills
Robert Rodriguez EL MARIACHI
João Pedro Rodriguez O FANTASMA
Robert Rodriguez ONCE UPON A TIME IN MEXICO
Robert Rodriguez ROADRACERS
Robert Rodriguez SPY KIDS
Robert Rodriguez SPY KIDS 2: ISLAND OF LOST DREAMS
Robert Rodriguez SPY KIDS 3D: GAME OVER
Robert Rodriguez Spy Kids 4 All the Time in the World
Robert Rodriguez, Frank Miller, Quentin Tarantino SIN CITY
Robert Rodriguez, Quentin Tarantino, Allison Anders, Alexandre Rockwell FOUR ROOMS
Nicolas Roeg DON'T LOOK NOW
Nicolas Roeg HEART OF DARKNESS
Nicolas Roeg THE MAN WHO FELL TO EARTH
Nicolas Roeg WALKABOUT
Nicolas Roeg, Donald Cammell PERFORMANCE
Oskar Roehler ELEMENTAIRE DEELTJES
Oskar Roehler DIE UNBERÜHRBARE
Dirk Jan Roeleven Nieuwe helden
René Roelofs EEN REIS DOOR DE LEEGTE SYDNEY — PERTH
René Roelofs, Paul Scheffer Land van aankomst
Till Roeskens VIDEOMAPPINGS: AÏDA, PALESTINE
Margien Rogaar MAYBE SWEDEN
Seth Rogen, Evan Holdberg The Interview
J.B. Rogers AMERICAN PIE 2
J.B. Rogers SAY IT ISN'T SO
Mic Rogers UNIVERSAL SOLDIER: THE RETURN
Alexander Rogozjkin LIVING WITH AN IDIOT
Eric Rohmer L' ANGLAISE ET LE DUC
Eric Rohmer CONTE D'AUTOMNE
Eric Rohmer CONTE D'ÉTÉ
Eric Rohmer CONTE D'HIVER
Eric Rohmer LES RENDEZ-VOUS DE PARIS
Eric Rohmer TRIPLE AGENT
Alice Rohrwacher Le meraviglie
Régis Roinsards Populaire
Jean Rollin THE FILMS OF JEAN ROLLIN
Mark Romanek NEVER LET ME GO
Mark Romanek ONE HOUR PHOTO
Thijs Römer HET WAPEN VAN GELDROP
George A. Romero BRUISER
George A. Romero DAWN OF THE DEAD (George A. Romero)
George A. Romero DAY OF THE DEAD
George A. Romero DIARY OF THE DEAD
George A. Romero LAND OF THE DEAD
Christophe van Rompaey AANRIJDING IN MOSCOU
Christophe van Rompaey Lena
Christophe van Rompaey Vincent
Bruno Romy, Dominique Abel, Fiona Gordon RUMBA
Alex de Ronde Doof kind
Rong-ji Chang Touch of the Light
Ferri Ronteltap De Parade
Darrell James Roodt SARAFINA. THE SOUND OF FREEDOM
Diederik van Rooijen BOLLYWOOD HERO
Diederik van Rooijen CHALK
Diederik van Rooijen Daglicht
Diederik van Rooijen STELLA'S OORLOG
Diederik van Rooijen Tape (Diederik van Rooijen)
Diederik van Rooijen ZULAIKA
Darrell Rooney, Rob Laduca LEEUWENKONING II: SIMBA'S TROTS
Prosper de Roos 25/01/95
Don Roos BOUNCE
Prosper de Roos CALLING E.T.
Don Roos HAPPY ENDINGS
Don Roos THE OPPOSITE OF SEX
Tom Ropelewski LOOK WHO'S TALKING NOW!
Bernard Rose IMMORTAL BELOVED
Bernard Rose IVANSXTC
Bernard Rose LEO TOLSTOY'S ANNA KARENINA
Bernard Rose MR. NICE
Julian Rosefeldt Manifesto (Julian Rosefeldt over)
Craig Rosenberg HOTEL DE LOVE
Rudi Rosenberg Le nouveau
Rick Rosenthal HALLOWEEN 8: RESURRECTION
Gianfranco Rosi Fuocoammare
Gianfranco Rosi Sacro GRA (Gianfranco Rosi over)
Gianfranco Rosi El sicario — Room 164
Francesco Rosi THE TRUCE
Michaël R. Roskam The Drop
Michaël R. Roskam Le fidèle
Michaël R. Roskam RUNDSKOP
Mark Rosman A CINDERELLA STORY
Mark Rosman THE PERFECT MAN
Matt Ross 28 Hotel Rooms
Herbert Ross BOYS ON THE SIDE
Matt Ross Captain Fantastic
Gary Ross Free State of Jones
Gary Ross The Hunger Games
Gary Ross PLEASANTVILLE
Benjamin Ross RKO 281 — THE BATTLE OVER CITIZEN KANE
Gary Ross SEABISCUIT
Benjamin Ross THE YOUNG POISENER'S HANDBOOK
Andrew Rossi Page One: Inside the New York Times
Rosto The Monster of Nix
Miles Roston Game
Joe Roth AMERICA'S SWEETHEARTS
Eli Roth CABIN FEVER
Philip Roth DARKDRIVE
Eli Roth Death Wish
Eli Roth The Green Inferno en Knock Knock (Eli Roth over)
Eli Roth HOSTEL
Eli Roth HOSTEL 2
Eli Roth Knock Knock
Marc Rothemund Meisje met negen pruiken
Marc Rothemund SOPHIE SCHOLL — DIE LETZEN TAGE
Thilo Rothkirch, Piet de Rycker DE KLEINE IJSBEER
Thilo Rothkirch, Piet de Rycker KLEINE IJSBEER 2
Thilo Rothkirch, Piet de Rycker LAURA'S STER
Jerry Rothwell How to Change the World
Esther Rots DIALOOGOEFENING NO.1: STAD
Esther Rots KAN DOOR HUID HEEN
Jean Rouch MADAME L'EAU
Vincent Rouffaer Mega Mindy en de snoepbaron
Jean-Paul Rouve Les souvenirs
Michael Rowe AÑO BISIESTO
Ryan Rowe Tinker Bell
Duncan Roy A.K.A.
Heleen van Royen Het doet zo zeer
Patricia Rozema Into the Forest
Patricia Rozema MANSFIELD PARK
Patricia Rozema WHEN NIGHT IS FALLING
Joseph Ruben THE GOOD SON
Joseph Ruben MONEY TRAIN
Joseph Ruben RETURN TO PARADISE
Bruce Joel Rubin MY LIFE
Henry Alex Rubin, Dana Adam Shapiro MURDERBALL
Alan Rudolph AFTERGLOW
Alan Rudolph BREAKFAST OF CHAMPIONS
Alan Rudolph MRS. PARKER AND THE VICIOUS CIRCLE
José Luis Rugeles Alias Maria
Raoul Ruiz MISTÉRIOS DE LISBOA
Raoul Ruiz LE TEMPS RETROUVÉ
Raoul Ruiz TROIS VIES ET UNE SEULE MORT
Rúnar Rúnarsson Volcano (Rúnar Rúnarsson)
Bjørn Runge DAYBREAK
Richard Rush COLOR OF NIGHT
Charles Russel ERASER
David O. Russel FLIRTING WITH DISASTER
Chuck Russell BLESS THE CHILD
David O. Russell THE FIGHTER
Chuck Russell I Am Wrath
David O. Russell I LOVE HUCKABEES
David O. Russell Joy (David O. Russell)
Jay Russell LADDER 49
Ben Russell LET EACH ONE GO WHERE HE MAY
Charles Russell THE MASK
Ken Russell MINDBENDER
Chuck Russell THE SCORPION KING
David O. Russell Silver Linings Playbook
David O. Russell THREE KINGS
Jay Russell WATER HORSE
Anthony & Joe Russo Avengers: Infinity War
Anthony & Joe Russo Captain America: Civil War
Anthony & Joe Russo Captain America: The Winter Soldier 3D
Anthony & Joe Russo WELCOME TO COLLINWOOD
Antony & Joe Russo YOU, ME AND DUPREE
Ry Russo-Young Before I Fall
Paul Rust, Lesley Arfin, Judd Apatow Love (2016)
Paul Ruven THE BEST THING IN LIFE
Paul Ruven ENIGMA (Paul Ruven)
Paul Ruven FILMPJE!
Paul Ruven GANGSTERBOYS
Paul Ruven IVANHOOD
Paul Ruven De overgave
Paul Ruven SUR PLACE
Paul Ruven Ushi Must Marry
Stefan Ruzowitzky ANATOMIE
Stefan Ruzowitzky Deadfall
Stefan Ruzowitzky DIE FÄLSCHER
Stefan Ruzowitzky HEKSJE LILLY
Stefan Ruzowitzky DIE SIEBTELBAUERN
Piet de Rycker, Thilo Rothkirch KLEINE IJSBEER
Piet de Rycker, Thilo Rothkirch KLEINE IJSBEER 2
Piet de Rycker, Thilo Rothkirch LAURA'S STER
Mark Rydell INTERSECTION
Renny Rye LIPSTICK ON YOUR COLLAR
Michael Rymer ANGEL BABY
Michael Rymer QUEEN OF THE DAMNED
Ryosuke Hashiguchi HUSH!
Ryosuke Hashiguchi LIKE GRAINS OF SAND
Ryosuke Hashiguchi A TOUCH OF FEVER
Ryuhei Litamura DUEL PROJECT
RZA The Man with the Iron Fists
Joachim Rønning, Espen Sandberg BANDIDAS
Joachim Rønning, Espen Sandberg Kon-Tiki
Joachim Rønning, Espen Sandberg Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge
Anders Rønnow-Klarlund STRINGS