The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
Ryosuke Hashiguchi: Verliefdheid versus gebruikt ondergoed

LIKE GRAINS OF SAND

Japan, 1995 | Ryosuke Hashiguchi
Tijdens het laatste Filmfestival Rotterdam won de Japanse regisseur Ryosuke Hashiguchi (1962) een Tiger Award voor zijn tweede speelfilm Like grains of sand. Ook andere Japanse films vielen dit jaar op, zoals Maborosi van leeftijdgenoot Kore-Eda Hirokazu. Vorige maand was Hashiguchi te gast op het filmfestival in Gent, waar zijn Like grains of sand werd vertoond. Een gesprek over de film waarin pubers proberen hun gevoelens de baas te worden.

Films over tieners zijn er in allerlei soorten. Veel van dergelijke films gaan over groepsgedrag, eerste verliefdheden en problemen met ouders. De onderlinge spanningen draaien vaak om de vraag wie populair is of juist niet. Zelden wordt het onbeholpen handelen en reageren, dat zo kenmerkend is voor die leeftijdscategorie, zo voorzichtig neergezet als in Like grains of sand. Binnen de context van het strak georganiseerde en formele schoolsysteem, schetst de film een gevoelig portret van een aantal middelbare scholieren in Nagasaki. De jongens doen stoer en de meisjes roddelen, maar achter die façade heeft iedereen wel iets te verbergen. Als de heimelijke verliefdheden al worden opgebiecht, gebeurt dat indirect en nooit tegen de persoon in kwestie. Uit deze voor het oog amorfe groep van identieke schoolpakjes licht de film drie vrienden en twee meisjes. De clowneske Kanbara hangt de pias uit in de buurt van het meisje van zijn dromen. Alleen zijn vriend Ito neemt hij in vertrouwen. Deze homoseksuele, verlegen jongen is verliefd op de degelijke Yoshida. Zijn seksuele gevoelens brengen Ito in conflict met zijn vader, die hem in het ziekenhuis wil laten genezen van zijn homoseksualiteit. Wanneer de klas Ito's geheim ontdekt, wordt hij wel geplaagd, maar Hashiguchi laat dit niet escaleren, zoals in veel andere films wel zou gebeuren. In het verlaten klaslokaal laat Yoshida zich uit pure beleefdheid omhelzen en kussen door zijn beste vriend. Wat hij werkelijk denkt, vertelt Yoshida niet aan Ito maar aan het nieuwe meisje uit zijn klas op wie hij indruk probeert te maken. Deze Aihara is op haar vorige school verkracht en heeft daarom moeite met Yoshida's opdringerige toenaderingspogingen. Vanwege haar cynische commentaar en woedeuitbarstingen laten alle andere meisjes Aihara links liggen. Behalve het brave vriendinnetje van Yoshida, Shimizu. Zij vraagt zich af waarom Yoshida eigenlijk met haar uit gaat. Kortom, Like grains of sand gaat over de eerste liefdesperikelen van pubers. De vijf jongeren zijn symbolen zonder dat zij tot stereotypen verworden, zoals dat bijvoorbeeld wel gebeurt in een film als The breakfast club. Hun ongemakkelijke gedrag is heel herkenbaar en overstijgt de Japanse context.

Medische behandeling
De concentratie en het rustige tempo waarin het verhaal zich ontvouwt, lijkt ook van toepassing op de persoonlijkheid van Hashiguchi. Hij praat kalm en luistert rustig temidden van het nerveuze gepingel van een Richard Clayderman-adept en persdames die haastig door het Gentse Sofitel hotel stappen.
Hashiguchi wilde een film maken over de gevoelens van jongeren en de moeite waarmee zij zich uiten. "Op die leeftijd zijn de ontwikkeling van het lichaam en de geest niet in evenwicht met elkaar. Het lichaam is al volwassen terwijl de geest nog kinderlijk is. Ik wilde de problemen die daardoor ontstaan visueel tot uitdrukking brengen."
Hashiguchi lette bij de casting van de acteurs speciaal op hun slungelige fysiek, omdat de onwennige puberlichamen het contrast tussen het verwachtingspatroon van hun omgeving en hun innerlijke verwarring benadrukken. "Jongens horen dat zij het 'sterke' geslacht zijn, maar niet allemaal worden zij gedreven door de 'mannelijke' impuls om meisjes te versieren en de stoere jongen uit te hangen. Kijk maar naar Ito." De reactie van Ito's vader op de homoseksualiteit van zijn zoon is volgens Hashiguchi representatief voor de mentaliteit van de oudere generatie. De situatie in Japan is volgens hem te vergelijken met die in Amerika, waarbij Tokio even vooruitstrevend is als New York. Binnen deze vergelijking geldt zelfs Nagasaki, waar hij lange tijd woonde, als platteland. "De volwassenen van boven de vijftig hebben altijd geweigerd om over homoseksualiteit na te denken. Jongeren vertellen nu wel dat ze homoseksueel zijn, maar hun ouders denken nog altijd dat ze kunnen worden genezen met een medische behandeling." Hashiguchi weet waarover hij het heeft, want in zijn jeugd werd hij door zijn vader naar het leger gestuurd, omdat ze daar een echte man van hem zouden maken.

Pesten
Zijn eerste speelfilm A touch of fever, over een student die als prostituee in zijn levensonderhoud voorziet en verward is over zijn seksuele voorkeur, was een enorm succes in Japan. Hashiguchi heeft het gevoel dat het sindsdien voor de jongere generatie gemakkelijker is geworden om voor hun homoseksualiteit uit te komen, al heerst er nog steeds veel onwetendheid. "Ook onder jongeren bestaan nog veel vooroordelen." In Like grains of sand is homoseksualiteit volgens Hashiguchi niet het belangrijkste thema. "De film gaat in de eerste plaats over relaties. Wat betekent het om verliefd te worden en iemand aantrekkelijk te vinden? Ook heb ik geprobeerd het verdriet van jongeren te tonen." De film plaatst de gevoelens van liefde en verliefdheid tegenover de heersende tienercultuur in grote steden als Tokio, waar jongeren naar zijn mening enkel in termen van seks denken. "In de grote steden bestaan zogenaamde 'buru sera' winkels, wat een Japanse afkorting is van 'blue sailor', een term die slaat op de blauwe matrozenpakje van Japanse tienermeisjes. Die verkopen in deze winkels niet alleen hun schooluniform aan oude mannen maar ook het ondergoed dat ze op dat moment aan hebben. Ze trekken dat ter plekke uit, wat hen een paar honderd gulden oplevert. Ook is het niet ongewoon dat zestienjarige meisjes clubs bezoeken en een paar duizend gulden voor een gigolo betalen met geld dat ze eerst zelf in de prostitutie hebben verdiend."
Niet alleen op seksueel gebied, ook in het onderwijs is er in Japan van alles mis volgens Hashiguchi, die wijst op het zelfmoordpercentage onder scholieren, dat het hoogste is ter wereld. "Het toelatingsexamen van de universiteit is enorm zwaar, maar dat is niet de enige reden dat scholieren de hand aan zichzelf slaan. De oudere generatie spoort jongeren aan om te studeren zodat zij later bij een goed bedrijf kunnen werken, maar de jongeren geloven niet meer in zo'n leven, omdat ze hun vaders elke dag afgepeigerd thuis zien komen." De druk en onzekerheid die daarvan het gevolg is, reageren scholieren op elkaar af, zodat pesten een enorm probleem is op de middelbare school. "Dat neemt veel gemenere vormen aan dan in het Westen waar het vaak kwajongensstreken zijn. In Japan worden sommige scholieren echt door de hele groep uitgesloten en getreiterd, zodat die persoon tot zelfmoord wordt gedreven. Het is zelden de domste van de klas die dit overkomt dus het heeft niets te maken met schoolprestaties."

Modieuze naam
In de gloriedagen van de Japanse cinema werden films gemaakt over sociale problemen en regisseurs als Ozu en Kurasawa hadden de ruimte om een eigen visuele handtekening te zetten, maar de laatste decennia werden er vrijwel uitsluitend nog genrefilms gemaakt. Hashiguchi: "Tot voor kort was er weinig ruimte voor het soort artistieke films dat ik wil maken. Maar de recente ontwikkeling is toch dat jonge filmmakers als ik een meer persoonlijke kijk op de wereld willen geven. De Japanse maatschappij is de laatste paar jaar erg veranderd, er beweegt weer wat." De situatie voor artistieke films is volgens hem in Japan niet anders dan in andere landen. "Het is moeilijk om films als Like grains of sand te maken, want ook al krijgen ze waardering op buitenlandse festivals, er komt weinig publiek op af." Hashiguchi zelf heeft weinig reden tot klagen. Nadat hij de universiteit verliet om televisieprogramma's, video's en Super-8 filmpjes te maken, won hij met de korte film The secret of last night in 1989 de grote prijs van het Pia Film Festival. Dit festival wordt sinds 1977 georganiseerd door de filmmaatschappij Pia Corporation, die ook een populair tijdschrift uitgeeft en films produceert van jonge, veelbelovende filmmakers. Met hun steun maakte Hashiguchi zijn eerste lange film A touch of fever die een hit werd, waarna Toho, een van de grootste filmstudio's in Japan, in hem geïnteresseerd raakte. Zij vroegen de Pia Corporation om nogmaals met Hashiguchi samen te werken en hen daarbij te betrekken. Onder de naam Young Entertainment Square-project (YES) werd een samenwerkingsverband tussen beide maatschappijen opgericht, met de bedoeling om één film per jaar te produceren. Like grains of sand was het eerste resultaat, maar inmiddels heeft YES haar derde film in productie. Hashiguchi reageert lichtelijk sceptisch op het initiatief, maar moet toegeven dat de mogelijkheden voor jonge filmmakers erdoor zijn vergroot. "Onder invloed van dit programma zijn er ook andere produktie- en televisiemaatschappijen, zoals Fuij Television, met vergelijkbare projecten gestart. Er worden nu films gerealiseerd die een tijd lang niet gemaakt konden worden. Dat is heel belangrijk en ik ben er van overtuigd dat er genoeg publiek is dat als afwisseling van alle Hollywoodfilms deze films wil zien."

Kiki Jeanson 

Met dank aan tolk Luk Van Haute.top
LIKE GRAINS OF SAND

November 1996 #172

Produktie
Hideyuki Takai
Hiroshi Yanai
Regie en scenario
Ryosuke Hashiguchi
Camera
Shogo Ueno
Geluid
Teiichi Saito
Montage
Miho Yoneda
Muziek
Kazuo Yabe
Met
Yoshinoro Okada
Kota Kusano
Ayumi Hamazaki
Koji Yamaguchi
Kumi Takada
Shizuka Isami

Kleur, 129 minuten

Distributie
Cinemien
Te zien
vanaf 21 november

Regisseurindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


R

Ilmar Raag KLASS
Patrick Raats Woezel & Pip Op zoek naar de Sloddervos!
Denis Rabaglia MARCELLO, MARCELLO
Pascal Rabaté LES PETITS RUISSEAUX
Fons Rademakers FONS RADEMAKERS DVD-BOX
Fons Rademakers Makkers staakt uw wild geraas & Alles is liefde
Michael Radford B. MONKEY
Michael Radford THE MERCHANT OF VENICE
Michael Radford Michel Petrucciani
Michael Radford IL POSTINO
Josh Radnor HAPPYTHANKYOUMOREPLEASE
Suzanne Raes 0.03 Seconde
Suzanne Raes THE RAINBOW WARRIORS OF WAIHEKE ISLAND
Bob Rafelson BLOOD AND WINE
Bob Rafelson MAN TROUBLE
Bob Rafelson NO GOOD DEED
Bob Rafelson POODLE SPRINGS
Ali Raffi THE FISH FALL IN LOVE
Stewart Raffills THE NEW SWISS FAMILY ROBINSON
Luca Ragazzi, Gustav Hofer Italy: Love It or Leave It
Thierry Ragobert Amazonia
Slamet Djarot Rahardjo TELEGRAM
Atiq Rahimi The Patience Stone
Sam Raimi DRAG ME TO HELL
Sam Raimi FOR LOVE OF THE GAME
Sam Raimi THE GIFT (Sam Raimi)
Sam Raimi Oz the Great and Powerful
Sam Raimi THE QUICK AND THE DEAD
Sam Raimi A SIMPLE PLAN
Sam Raimi SPIDER-MAN
Sam Raimi SPIDERMAN 3
Aage Rais ANTON
Alessandro Rak The Art of Happiness
Harold Ramis ANALYZE THAT
Harold Ramis ANALYZE THIS
Harold Ramis BEDAZZLED
Harold Ramis GROUNDHOG DAY
Harold Ramis THE ICE HARVEST
Harold Ramis MULTIPLICITY
Harold Ramis YEAR ONE
Yolanda Ramke, Ben Howling Cargo
Maria Ramos BRASILIA, EEN DAG IN FEBRUARI
Maria Ramos DESI
Maria Ramos JUSTIÇA
Maria Ramos RIO, EEN DAG IN AUGUSTUS CAMPO GRANDE — CENTRAL DO BRASIL
Lynne Ramsay MORVERN CALLAR
Lynne Ramsay RATCATCHER
Lynne Ramsay We Need to Talk About Kevin
Lynne Ramsay You Were Never Really Here
Peter Ramsey Rise of the Guardians
David Rane, Neasa Ní Chianáin School Life
Gabriel Range D.O.A.P. (DEATH OF A PRESIDENT)
Michael Rapaport Beats, Rhymes & Life Travels of a Tribe Called Quest
Bernard Rapp UNE AFFAIRE DE GOÛT
Mark Rappaport FROM THE JOURNALS OF JEAN SEBERG
Steve Rash GOOD ADVICE
Jim Rash, Nat Faxon The Way Way Back
Ian Iqbal Rashid HOW SHE MOVE
Mohammad Rasoulof IRON ISLAND
Mohammad Rasoulof A Man of Integrity
Mohammad Rasoulof Manuscripts Don't Burn
Brett Ratner AFTER THE SUNSET
Brett Ratner THE FAMILY MAN
Brett Ratner Hercules
Brett Ratner MONEY TALKS
Brett Ratner RED DRAGON
Brett Ratner RUSH HOUR
Brett Ratner RUSH HOUR 2
Brett Ratner RUSH HOUR 3
Brett Ratner Tower Heist
Brett Ratner X-MEN 3
Brett Ratner X-MEN: THE LAST STAND
Deepak Rauniyar White Sun (Deepak Rauniyar over)
Rand Ravich THE ASTRONAUT'S WIFE
Satyajit Ray APU-TRILOGIE
Nicolas Ray BIGGER THAN LIFE
Billy Ray BREACH
Satyajit Ray THE SATYAJIT RAY COLLECTION, VOLUME 1
Billy Ray Secret in their Eyes
Billy Ray SHATTERED GLASS
Bradley Raymond TINKERBEL EN DE GROTE REDDINGSOPERATIE
Marina Razbezhkina HARVEST TIME
Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll 25 WATTS
Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll WHISKY
Robert Redford The Company You Keep
Robert Redford The Conspirator
Robert Redford THE HORSE WHISPERER
Robert Redford THE LEGEND OF BAGGER VANCE
Robert Redford LIONS FOR LAMBS
Robert Redford QUIZ SHOW
Robert Redford A RIVER RUNS THROUGH IT
Dominik & Benjamin Reding OI! WARNING
Benjamin Ree Magnus
Peyton Reed Ant Man
Peyton Reed Ant-Man and the Wasp
Peyton Reed THE BREAK-UP
Peyton Reed DOWN WITH LOVE
Peyton Reed GIRLS UNITED
Peyton Reed YES MAN
Albert Jan van Rees Adios Amigos
Dee Rees Mudbound
Matt Reeves CLOVERFIELD
Matt Reeves Dawn of the Planet of the Apes
Matt Reeves LET ME IN
Matt Reeves THE PALLBEARER
Matt Reeves War for the Planet of the Apes
Nicolas Winding Refn Drive
Nicolas Winding Refn The Neon Demon
Nicolas Winding Refn Only God Forgives
Nicolas Winding Refn PUSHER
Nicolas Winding Refn Valhalla Rising
Simon Reggiani DE FORCE AVEC D'AUTRES
Godfrey Reggio NAQOYQATSI
Sander de Regt, Gerben Hetebrij Sinterklaas en het gouden hoefijzer
Kelly Reichardt Certain Women (Previously Unreleased)
Kelly Reichardt Meek's Cutoff
Kelly Reichardt Night Moves
Kelly Reichardt WENDY AND LUCY
Franz Reichle KENNIS VAN HELEN
Tim Reid ONCE UPON A TIME...WHEN WE WERE COLOURED
Jan Wouter van Reijen DENKEND AAN HOLLAND
Fergal Reilly, Clay Kaytis Angry Birds Movie
Roel Reiné ADRENALINE
Roel Reiné THE DELIVERY
Roel Reiné Michiel de Ruyter
Roel Reiné Redbad
Rob Reiner THE AMERICAN PRESIDENT
Rob Reiner And So It Goes
Rob Reiner THE BUCKET LIST
Rob Reiner A FEW GOOD MEN
Rob Reiner GHOSTS FROM THE PAST
Rob Reiner LBJ
Rob Reiner RUMOR HAS IT...
Rob Reiner THE STORY OF US
Wolfgang Reitherman DE 101 DALMATIËRS
Ivan Reitman DAVE
Ivan Reitman EVOLUTION
Ivan Reitman FATHER'S DAY
Ivan Reitman JUNIOR
Jason Reitman JUNO
Ivan Reitman MY SUPER EX GIRLFRIEND
Ivan Reitman NO STRINGS ATTACHED
Ivan Reitman SIX DAYS, SEVEN NIGHTS
Jason Reitman THANK YOU FOR SMOKING
Jason Reitman Tully
Jason Reitman UP IN THE AIR
Jason Reitman Young Adult
Edgar Reitz Die andere Heimat: Chronik einer Sehnsucht
Edgar Reitz HEIMAT 3 — CHRONIK EINER ZEITENWENDE
Edgar Reitz Heimat — Eine Deutsche Chronik
Martín Rejtman Dos disparos
Chris Relleke, Jascha de Wilde STARKISS — CIRCUSMEISJES IN INDIA
Nikolai & Elena Renard Mama (Nikolai & Elena Renard)
Chris Renaud, Kyle Balda Dr. Seuss' The Lorax
Chris Renaud, Pierre Coffin DESPICABLE ME
Chris Renaud, Pierre Coffin Despicable me 2
Chris Renaud, Yarrow Cheney The Secret Life of Pets
Kimble Rendall Bait 3D
Pierre-Paul Renders THOMAS EST AMOUREUX
Benjamin Renner, Vincent Patar, Stéphane Aubier Ernest & Célestine
Jean Renoir La grande illusion
Andrew Renzi Franny
John Requa, Glenn Ficarra Crazy, Stupid, Love
John Requa, Glenn Ficarra Focus
John Requa, Glenn Ficarra I LOVE YOU PHILLIP MORRIS
Alain Resnais L' ANNÉE DERNIÈRE À MARIENBAD
Alain Resnais Hiroshima Mon Amour
Alain Resnais MURIEL OU LE TEMPS D'UN RETOUR
Alain Resnais ON CONNAÎT LA CHANSON
Alain Resnais PAS SUR LA BOUCHE!
Alain Resnais PROVIDENCE
Aram van de Rest, Martijn van Nellestijn Joris & Boris en het geheim van de tempel
Leonard Retel Helmrich The Long Season
Leonard Retel Helmrich STAND VAN DE MAAN
Leonard Retel Helmrich STAND VAN DE STERREN (interview Leonard Retel Helmrich)
Leonard Retel Helmrich DE STAND VAN DE ZON
Ann-Kristin Reyels JAGDHUNDE
Carlos Reygadas BATALLA EN EL CIELO
Carlos Reygadas JAPÓN
Carlos Reygadas Post tenebras lux
Carlos Reygadas STELLET LICHT
Kevin Reynolds 187
Kevin Reynolds THE COUNT OF MONTE CRISTO
Kevin Reynolds RAPA-NUI
Kevin Reynolds Risen
Kevin Reynolds TRISTAN + ISOLDE
Kevin Reynolds WATERWORLD
Raf Reyntjens Paradise Trips
Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders The Salt of the Earth
Giulio Ricciarelli Im Labyrinth des Schweigens
Donald Rice Cheerful Weather for the Wedding
Richard Rich DE KONING EN IK
Richard Rich DE ZWANENPRINSES
Jacques Richard HENRI LANGLOIS, THE PHANTOM OF THE CINÉMATHÈQUE
Tony Richardson BLUE SKY
Manu Riche Problemski Hotel
Jean-François Richet ASSAULT ON PRECINCT 13
Jean-François Richet Blood Father
Jean-François Richet PUBLIC ENEMY NO. 1 — PART 1 & 2
Jean-François Richet PUBLIC ENEMY NO. 2
Jiska Rickels 4 ELEMENTS
Jiska Rickels BABAJI, AN INDIAN LOVE STORY
Jiska Rickels UNTERTAGE
Alan Rickman The King's Gardens
Alan Rickman THE WINTER GUEST
John Ridley Jimi: All Is By My Side
Adam Rifkin THE CHASE
Adam Rifkin DETROIT ROCK CITY
Pieter van Rijn Familieweekend
Pieter van Rijn Meesterspion
Pieter van Rijn, Ben Sombogaart PLUK VAN DE PETTEFLET
Gerardjan Rijnders OUDE TONGEN
Dick Rijneke NOU, DAT WAS HET DAN?
Ricky Rijneke Silent Ones
Eran Riklis Dancing Arabs
Eran Riklis THE HUMAN RESOURCES MANAGER
Eran Riklis LEMON TREE
Eran Riklis THE SYRIAN BRIDE
Stevan Riley Listen to Me Marlon
Vibeke Ringen SVEN EN ZIJN RAT EN HET UFO-MYSTERIE
Olivier Ringer Piepkuikens
Olivier Ringer Een weekje weg
Maria Ripoll THE MAN WITH RAIN IN HIS SHOES
Gabriel Ripstein 600 Miles
Pipilotti Rist PEPPERMINTA
Guy Ritchie King Arthur: Legend of the Sword
Guy Ritchie LOCK, STOCK AND TWO SMOKING BARRELS
Guy Ritchie The Man from U.N.C.L.E.
Michael Ritchie MIDNIGHT STING
Guy Ritchie ROCKNROLLA
Guy Ritchie SHERLOCK HOLMES
Guy Ritchie Sherlock Holmes: A Game of Shadows
Guy Ritchie SNATCH
Guy Ritchie SWEPT AWAY
Enrique Rivero PARQUE VIA
Jacques Rivette HAUT BAS FRAGILE
Jacques Rivette JEANNE LA PUCELLE
Jacques Rivette Out 1
Jacques Rivette Le pont du nord
Jacques Rivette VA SAVOIR
Edon Rizvanolli Unwanted (T'padashtun)
Jay Roach AUSTIN POWERS IN GOLDMEMBER
Jay Roach AUSTIN POWERS: INTERNATIONAL MAN OF MYSTERY
Jay Roach AUSTIN POWERS: THE SPY WHO SHAGGED ME
Jay Roach The Campaign
Jay Roach DINNER FOR SCHMUCKS
Jay Roach MEET THE FOCKERS
Jay Roach MEET THE PARENTS
Jay Roach RECOUNT
Jay Roach Trumbo
RD Robb DON'S PLUM
Tim Robbins BOB ROBERTS
Tim Robbins DEAD MAN WALKING
Brian Robbins HARDBALL
Brian Robbins NORBIT
Brian Robbins THE SHAGGY DOG
Brian Robbins VARSITY BLUES
Jerome Robbins, Robert Wise West Side Story
Stéphane Robelin Tous ensemble
Andrea Roberti, Ágnes Kocsis FRESH AIR
Johannes Roberts 47 Meters Down
Jordan Roberts AROUND THE BEND
Wayne Roberts Katie Says Goodbye
John Roberts PAULIE
Johannes Roberts The Strangers 2: Prey at Night
John Roberts WAR OF THE BUTTONS
Chris Roberts WING COMMANDER
Angela Robinson HERBIE: FULLY LOADED
Todd Robinson LONELY HEARTS
Julie Anne Robinson One for the Money
Bruce Robinson The Rum Diary
Phil Alden Robinson SNEAKERS
Phil Alden Robinson THE SUM OF ALL FEARS
Arthur Robison SCHATTEN
Adam Robitel Insidious: the Last Key
Adam Robitel The Taking of Deborah Logan
Marc Rocco MURDER IN THE FIRST
Eric Rochant LES PATRIOTES
Alexandre Rockwell IN THE SOUP
Alexandre Rockwell SOMEBODY TO LOVE
Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino, Allison Anders FOUR ROOMS
Robert Rodriguez DESPERADO
Robert Rodriguez THE FACULTY
Robert Rodriguez FROM DUSK TILL DAWN
Robert Rodriguez GRINDHOUSE: PLANET TERROR
Alberto Rodríguez La isla mínima
Robert Rodriguez Machete Kills
Robert Rodriguez EL MARIACHI
João Pedro Rodriguez O FANTASMA
Robert Rodriguez ONCE UPON A TIME IN MEXICO
Robert Rodriguez ROADRACERS
Robert Rodriguez SPY KIDS
Robert Rodriguez SPY KIDS 2: ISLAND OF LOST DREAMS
Robert Rodriguez SPY KIDS 3D: GAME OVER
Robert Rodriguez Spy Kids 4 All the Time in the World
Robert Rodriguez, Frank Miller, Quentin Tarantino SIN CITY
Robert Rodriguez, Quentin Tarantino, Allison Anders, Alexandre Rockwell FOUR ROOMS
Nicolas Roeg DON'T LOOK NOW
Nicolas Roeg HEART OF DARKNESS
Nicolas Roeg THE MAN WHO FELL TO EARTH
Nicolas Roeg WALKABOUT
Nicolas Roeg, Donald Cammell PERFORMANCE
Oskar Roehler ELEMENTAIRE DEELTJES
Oskar Roehler DIE UNBERÜHRBARE
Dirk Jan Roeleven Nieuwe helden
René Roelofs EEN REIS DOOR DE LEEGTE SYDNEY — PERTH
René Roelofs, Paul Scheffer Land van aankomst
Till Roeskens VIDEOMAPPINGS: AÏDA, PALESTINE
Margien Rogaar MAYBE SWEDEN
Seth Rogen, Evan Holdberg The Interview
J.B. Rogers AMERICAN PIE 2
J.B. Rogers SAY IT ISN'T SO
Mic Rogers UNIVERSAL SOLDIER: THE RETURN
Alexander Rogozjkin LIVING WITH AN IDIOT
Eric Rohmer L' ANGLAISE ET LE DUC
Eric Rohmer CONTE D'AUTOMNE
Eric Rohmer CONTE D'ÉTÉ
Eric Rohmer CONTE D'HIVER
Eric Rohmer LES RENDEZ-VOUS DE PARIS
Eric Rohmer TRIPLE AGENT
Alice Rohrwacher Le meraviglie
Régis Roinsards Populaire
Jean Rollin THE FILMS OF JEAN ROLLIN
Mark Romanek NEVER LET ME GO
Mark Romanek ONE HOUR PHOTO
Thijs Römer HET WAPEN VAN GELDROP
George A. Romero BRUISER
George A. Romero DAWN OF THE DEAD (George A. Romero)
George A. Romero DAY OF THE DEAD
George A. Romero DIARY OF THE DEAD
George A. Romero LAND OF THE DEAD
Christophe van Rompaey AANRIJDING IN MOSCOU
Christophe van Rompaey Lena
Christophe van Rompaey Vincent
Bruno Romy, Dominique Abel, Fiona Gordon RUMBA
Alex de Ronde Doof kind
Rong-ji Chang Touch of the Light
Ferri Ronteltap De Parade
Darrell James Roodt SARAFINA. THE SOUND OF FREEDOM
Diederik van Rooijen BOLLYWOOD HERO
Diederik van Rooijen CHALK
Diederik van Rooijen Daglicht
Diederik van Rooijen STELLA'S OORLOG
Diederik van Rooijen Tape (Diederik van Rooijen)
Diederik van Rooijen ZULAIKA
Darrell Rooney, Rob Laduca LEEUWENKONING II: SIMBA'S TROTS
Prosper de Roos 25/01/95
Don Roos BOUNCE
Prosper de Roos CALLING E.T.
Don Roos HAPPY ENDINGS
Don Roos THE OPPOSITE OF SEX
Tom Ropelewski LOOK WHO'S TALKING NOW!
Bernard Rose IMMORTAL BELOVED
Bernard Rose IVANSXTC
Bernard Rose LEO TOLSTOY'S ANNA KARENINA
Bernard Rose MR. NICE
Julian Rosefeldt Manifesto (Julian Rosefeldt over)
Craig Rosenberg HOTEL DE LOVE
Rudi Rosenberg Le nouveau
Rick Rosenthal HALLOWEEN 8: RESURRECTION
Gianfranco Rosi Fuocoammare
Gianfranco Rosi Sacro GRA (Gianfranco Rosi over)
Gianfranco Rosi El sicario — Room 164
Francesco Rosi THE TRUCE
Michaël R. Roskam The Drop
Michaël R. Roskam Le fidèle
Michaël R. Roskam RUNDSKOP
Mark Rosman A CINDERELLA STORY
Mark Rosman THE PERFECT MAN
Matt Ross 28 Hotel Rooms
Herbert Ross BOYS ON THE SIDE
Matt Ross Captain Fantastic
Gary Ross Free State of Jones
Gary Ross The Hunger Games
Gary Ross PLEASANTVILLE
Benjamin Ross RKO 281 — THE BATTLE OVER CITIZEN KANE
Gary Ross SEABISCUIT
Benjamin Ross THE YOUNG POISENER'S HANDBOOK
Andrew Rossi Page One: Inside the New York Times
Rosto The Monster of Nix
Miles Roston Game
Joe Roth AMERICA'S SWEETHEARTS
Eli Roth CABIN FEVER
Philip Roth DARKDRIVE
Eli Roth Death Wish
Eli Roth The Green Inferno en Knock Knock (Eli Roth over)
Eli Roth HOSTEL
Eli Roth HOSTEL 2
Eli Roth Knock Knock
Marc Rothemund Meisje met negen pruiken
Marc Rothemund SOPHIE SCHOLL — DIE LETZEN TAGE
Thilo Rothkirch, Piet de Rycker DE KLEINE IJSBEER
Thilo Rothkirch, Piet de Rycker KLEINE IJSBEER 2
Thilo Rothkirch, Piet de Rycker LAURA'S STER
Jerry Rothwell How to Change the World
Esther Rots DIALOOGOEFENING NO.1: STAD
Esther Rots KAN DOOR HUID HEEN
Jean Rouch MADAME L'EAU
Vincent Rouffaer Mega Mindy en de snoepbaron
Jean-Paul Rouve Les souvenirs
Michael Rowe AÑO BISIESTO
Ryan Rowe Tinker Bell
Duncan Roy A.K.A.
Heleen van Royen Het doet zo zeer
Patricia Rozema Into the Forest
Patricia Rozema MANSFIELD PARK
Patricia Rozema WHEN NIGHT IS FALLING
Joseph Ruben THE GOOD SON
Joseph Ruben MONEY TRAIN
Joseph Ruben RETURN TO PARADISE
Bruce Joel Rubin MY LIFE
Henry Alex Rubin, Dana Adam Shapiro MURDERBALL
Alan Rudolph AFTERGLOW
Alan Rudolph BREAKFAST OF CHAMPIONS
Alan Rudolph MRS. PARKER AND THE VICIOUS CIRCLE
José Luis Rugeles Alias Maria
Raoul Ruiz MISTÉRIOS DE LISBOA
Raoul Ruiz LE TEMPS RETROUVÉ
Raoul Ruiz TROIS VIES ET UNE SEULE MORT
Rúnar Rúnarsson Volcano (Rúnar Rúnarsson)
Bjørn Runge DAYBREAK
Richard Rush COLOR OF NIGHT
Charles Russel ERASER
David O. Russel FLIRTING WITH DISASTER
Chuck Russell BLESS THE CHILD
David O. Russell THE FIGHTER
Chuck Russell I Am Wrath
David O. Russell I LOVE HUCKABEES
David O. Russell Joy (David O. Russell)
Jay Russell LADDER 49
Ben Russell LET EACH ONE GO WHERE HE MAY
Charles Russell THE MASK
Ken Russell MINDBENDER
Chuck Russell THE SCORPION KING
David O. Russell Silver Linings Playbook
David O. Russell THREE KINGS
Jay Russell WATER HORSE
Anthony & Joe Russo Avengers: Infinity War
Anthony & Joe Russo Captain America: Civil War
Anthony & Joe Russo Captain America: The Winter Soldier 3D
Anthony & Joe Russo WELCOME TO COLLINWOOD
Antony & Joe Russo YOU, ME AND DUPREE
Ry Russo-Young Before I Fall
Paul Rust, Lesley Arfin, Judd Apatow Love (2016)
Paul Ruven THE BEST THING IN LIFE
Paul Ruven ENIGMA (Paul Ruven)
Paul Ruven FILMPJE!
Paul Ruven GANGSTERBOYS
Paul Ruven IVANHOOD
Paul Ruven De overgave
Paul Ruven SUR PLACE
Paul Ruven Ushi Must Marry
Stefan Ruzowitzky ANATOMIE
Stefan Ruzowitzky Deadfall
Stefan Ruzowitzky DIE FÄLSCHER
Stefan Ruzowitzky HEKSJE LILLY
Stefan Ruzowitzky DIE SIEBTELBAUERN
Piet de Rycker, Thilo Rothkirch KLEINE IJSBEER
Piet de Rycker, Thilo Rothkirch KLEINE IJSBEER 2
Piet de Rycker, Thilo Rothkirch LAURA'S STER
Mark Rydell INTERSECTION
Renny Rye LIPSTICK ON YOUR COLLAR
Michael Rymer ANGEL BABY
Michael Rymer QUEEN OF THE DAMNED
Ryosuke Hashiguchi HUSH!
Ryosuke Hashiguchi LIKE GRAINS OF SAND
Ryosuke Hashiguchi A TOUCH OF FEVER
Ryuhei Litamura DUEL PROJECT
RZA The Man with the Iron Fists
Joachim Rønning, Espen Sandberg BANDIDAS
Joachim Rønning, Espen Sandberg Kon-Tiki
Joachim Rønning, Espen Sandberg Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge
Anders Rønnow-Klarlund STRINGS