The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
Dennis Potter: Dit is allemaal maar een bedenksel

LIPSTICK ON YOUR COLLAR

Groot-Brittannië, 1993 | Renny Rye
De televisieserie 'Lipstick on your collar' is nog geen vijf minuten bezig of een van de personages springt op tafel en begint enthousiast 'I am the great pretender' te playbacken. Het is een typisch stijlelement van Dennis Potter, dat we eerder tegenkwamen in veelgeprezen series als 'The singing detective' en 'Pennies from heaven' en waarmee de onlangs overleden Britse scenarist terecht beroemd is geworden.

Zijn eerste bioscoopervaring kon Dennis Potter zich herinneren als de dag van gisteren. Welke film er werd vertoond wist hij weliswaar niet meer, maar waar die voorstelling plaats vond stond hem nog levendig voor de geest. In het vorig jaar verschenen boek 'Potter on Potter' van Graham Fuller vertelt Potter hoe hij als tienjarig jongetje het art-deco filmpaleis The Gaumont in het centrum van Londen bezocht. De stralen uit de projector vielen door een waas van sigarettenrook op het enorme doek. Aan de zijkant van de zaal rees een organist, als een soort halfgod, op een platform uit de diepte omhoog. Het tafereel maakte een onvergetelijke indruk. Bijna vijftig jaar later vinden we exact dezelfde scène terug in 'Lipstick on your collar', Potters laatste — zesdelige — televisieserie die in juli en augustus door de Humanistische Omroep Stichting wordt uitgezonden.

Mijnwerkersgebied
Potters werk — hij schreef televisiedrama's en -series, filmscenario's en een paar romans — is bezaaid met dit soort autobiografische verwijzingen. Hij leed bijvoorbeeld sinds zijn 26ste aan de vreselijke huidziekte psoriasis arthropatica: in 'The singing detective' is de hoofdrol weggelegd voor een thrillerauteur die onder dezelfde aandoening gebukt gaat. Potter had een problematische verhouding met zijn vader: moeizame vader-zoon relaties vinden we terug in zijn vroege werk uit de jaren zestig, maar ook in een recente film als Secret friends. Maar misschien wel het belangrijkste autobiografische gegeven in het werk van Potter vormt het gebied waar hij opgroeide: het Forest of Dean, een mijnwerkersgebied aan de rand van Wales.
Het Forest of Dean functioneert bij Potter als metafoor voor onschuld, of liever voor het verlies van de onschuld. Zo ziet de kleine Philip Marlowe in 'The singing detective' zijn moeder in het bos overspel plegen met de vader van een klasgenootje. En in 'Pennies from heaven' ontmaagdt de hoofdpersoon een lerares in haar, in het Forest gesitueerde, woning. Ook in 'Lipstick on your collar' komt het gebied aan de orde, al is het via een omweggetje.
Een van de twee protagonisten van de serie is de zeer naïeve, achttienjarige soldaat Francis Francis (Giles Thomas). De jongen is de onschuld zelve: zijn levenswijsheid doet hij op bij Tsjechov en Poesjkin, een meisje heeft hij nog nooit gekust en van wat er in de wereld gebeurt heeft hij slechts de flauwste notie. Het verbaast dan ook niet dat Potter deze frisgeschoren, argeloze knaap uitrust met een zeer sterk Forest of Dean-accent en hem gedurende de serie met een aantal schokkende gebeurtenissen confronteert.
Terwijl dit nog een redelijk subtiele verwijzing is naar Potters verleden, is de setting van het verhaal aanwijsbaar autobiografisch. 'Lipstick on your collar' speelt zich af op een van de kantoren van het Ministerie van Oorlog. Het is 1957 en als het verhaal begint breekt de Suezcrisis uit. Soldaat Francis Francis vervult zijn dienstplicht op het ministerie met het vertalen van Russische documenten. Potter werkte op hetzelfde kantoor, zij het overigens een jaar voor de Suezcrisis. En daarmee is direct aangegeven dat we de autobiografische elementen in Potters werk nu ook weer niet al te letterlijk moeten nemen. Zelf heeft hij meer dan eens verklaard een hekel te hebben aan het genre van de autobiografie. Naar eigen zeggen is zijn werk niet autobiografisch: hij gebruikt slechts elementen uit zijn eigen leven omdat hij op die manier een zekere authenticiteit aan de achtergrond van het verhaal kan verlenen. De personages, hun relaties en gevoelens zouden zijn verzonnen.

Vroege rock 'n roll
Potter was een politiek schrijver. Ooit wilde hij voor Labour in het parlement gekozen worden, maar moest die ambitie wegens zijn ziekte opgeven. Ook zijn keuze om voor de televisie — en niet voor het theater of de film — te schrijven was politiek gemotiveerd. Potter had het publiek wat te zeggen, hij wilde zoveel mogelijk mensen in een keer bereiken. En welke instrument is daarvoor beter geschikt dan televisie? Ook 'Lipstick on your collar' is een politiek stuk. De serie vertelt hoe de Britse maatschappij in de jaren vijftig in verwarring raakt en tenslotte fundamenteel verandert. De Suezcrisis vormt daarvoor natuurlijk de ideale achtergrond. In 1957 nationaliseerde de Egyptische president Nasser de Brits/Franse maatschappij die het Suezkanaal exploiteerde. Groot-Brittannië stuurde haar troepen er op af, hetgeen verontwaardigde reacties uit de hele wereld tot gevolg had. De Suezcrisis toonde aan dat een koloniale ingreep zoals Groot-Brittannië die zich dacht te kunnen veroorloven niet langer mogelijk was. De verhoudingen in de wereld definitief waren veranderd.
Majoor Bernwood, de baas op het kantoor waar Francis en zijn dromerige collega Hopper werken, is de perfecte metafoor voor deze samenleving in overgang. Naarmate de serie vordert raakt de aandoenlijk reactionaire Bernwood steeds meer in verwarring totdat hij tenslotte geheel instort. Ook het gebruik van muziek onderstreept de verandering. 'Lipstick on your collar' zit propvol met popmuziek uit de jaren vijftig. En als er iets is dat verandering symboliseert, dan is het wel de vroege rock 'n roll. Maar de serie vormt ook het uiterst komische verhaal van twee jonge mensen die hun seksualiteit ontdekken. Zo wordt Francis hevig verliefd op zijn hoogblonde sexy buurvrouw, die tot zijn schrik de echtgenote blijkt van een van zijn superieuren en ziet Hopper naakte, wellustige vrouwen voor zijn geestesoog verschijnen, elke keer als hij maar even zit te dagdromen.

Onechtheid
Vanaf het begin van zijn schrijverscarrière heeft Potter zich verzet tegen, wat hij zelf noemt, het naturalisme. Daarmee bedoelt hij de neiging het proces van televisie- en film maken zo onzichtbaar mogelijk te maken, zoals dat in de klassieke Hollywood-stijl gebeurt. Potters drama bevat talloze 'non-naturalistische' stijlmiddelen. Al in zijn eerste televisie produkties liet hij personages direct in de camera spreken en vertolkten volwassen acteurs kinderrollen. Maar zijn bekendste, vervreemdende stijlmiddel is natuurlijk de acteur die midden in een scène populaire liedjes begint te playbacken. Potter gebruikte dit in zijn twee bekendste series 'Pennies from heaven' en 'The singing detective', maar het is ook zeer overheersend aanwezig in 'Lipstick on your collar'. Het resultaat van de playbackende acteur is in de eerste plaats gewoon verrassende, opwindende televisie. Maar indirect vestigt Potter ook onze aandacht op de 'onechtheid', op de geconstrueerdheid van televisiedrama. Het werk van Potter is zelfbewust, het lijkt alsmaar uit te schreeuwen: "Trap er niet in hoor, dit is allemaal maar een bedenksel". En dat is iets wat het meeste drama ons juist wil doen laten vergeten.
Natuurlijk kennen we het vervreemdende effect van zingende acteurs ook al uit de musical. Het verschil is dat er bij Potter niet echt gezongen wordt maar geplaybackt, hetgeen de vervreemding nog versterkt. Bovendien worden in Potters wereld de liedjes gebruikt om gedachten uit te drukken, om als het ware in het hoofd van de personages te kijken. In 'The singing detective' bijvoorbeeld wordt populaire muziek gebruikt om de hallucinaties van Marlowe te verbeelden en in 'Lipstick on your collar' beginnen de personages steeds te zingen als Hoppers gedachten afdwalen. (Opvallend is overigens dat de liedjes niet 'uit het hoofd' komen van de eigenlijke protagonist, soldaat Francis.)
De verrassing van de plotseling playbackende acteurs mag na de twee voorgaande 'zingende' series misschien niet meer zo groot zijn, het werkt nog steeds even goed. Potter weet te vermijden dat zijn visitekaartje een goedkope truc wordt. De liedjes staan steeds in relatie tot het verhaal. Een van de meest geslaagde vondsten is bijvoorbeeld het gebruik van het nummer 'Blue suede shoes'. In het kantoor van het Ministerie van Oorlog heerst grote opwinding over het annexeren van het Suezkanaal door president Nasser. Hopper heeft weer eens een van zijn vele dagdromen en plotseling zien we de Prime Minister "You can do anything, but don't step on my blue suede shoes" zingen. En dat was natuurlijk precies wat Engeland destijds zei tegen Egypte.

Lachwekkend
Het gebruik van popmuziek is niet het enige stijlmiddel dat Potter gebruikt in zijn zelfbewuste werk. Ook de montage van 'Lipstick on your collar' is mijlenver verwijderd van hetgeen bij het meeste televisiedrama gebruikelijk is. Er zitten zeer fraaie overgangen in de serie. In de tweede aflevering zien we bijvoorbeeld hoe Francis zich staat te scheren, vervolgens wordt er gesneden naar zijn oom die het zelfde doet en even later kijkt Hopper in het kantoor op de klok, en het volgende moment zien we een klok in een ander vertrek. En tenslotte is er dan nog het acteerwerk. Er wordt door alle acteurs 'over the top' gespeeld. Vooral Giles Thomas geeft een fraai staaltje 'overacting' ten beste met zijn vertolking van soldaat Francis Francis. Hij weet de meest getergde gelaatsuitdrukkingen op zijn gelaat te toveren en zijn mimiek heeft soms iets slapstick-achtigs.
De opeenstapeling van deze vervreemdende ingrediënten, van deze non-naturalistische stijlmiddelen zou gemakkelijk tot een drakerig, lachwekkend geheel kunnen leiden. Lachwekkend is deze serie zonder twijfel, maar drakerig? Nee. 'Lipstick on your collar' is juist een uitgebalanceerde, oprechte en ontroerende serie. Het is echter bovenal een prachtig voorbeeld van het zelfbewuste drama waarmee Potter zo beroemd is geworden. Al evenaart de serie het meesterwerk 'The singing detective' misschien niet, 'Lipstick on your collar' is een waardige afsluiting van de carrière van Engelands meest talentvolle televisie-auteur.

Jeroen van Bergeijktop
LIPSTICK ON YOUR COLLAR

Juli/augustus 1994 #147

Produktie
Dennis Potter
Rosemarie Whitman
Regie
Renny Rye
Scenario
Dennis Potter
Camera
Sean van Hales
Montage
Clare Douglas
Muziek
Elvis Presley
The Platters
Frankie Vaughan
Connie Francis
Fats Domino e.v.a.
Met
Giles Thomas
Ewan McGregor
Louise Germaine
Kymberley Huffman e.v.a.

Regisseurindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


R

Ilmar Raag KLASS
Patrick Raats Woezel & Pip Op zoek naar de Sloddervos!
Denis Rabaglia MARCELLO, MARCELLO
Pascal Rabaté LES PETITS RUISSEAUX
Fons Rademakers FONS RADEMAKERS DVD-BOX
Fons Rademakers Makkers staakt uw wild geraas & Alles is liefde
Michael Radford B. MONKEY
Michael Radford THE MERCHANT OF VENICE
Michael Radford Michel Petrucciani
Michael Radford IL POSTINO
Josh Radnor HAPPYTHANKYOUMOREPLEASE
Suzanne Raes 0.03 Seconde
Suzanne Raes THE RAINBOW WARRIORS OF WAIHEKE ISLAND
Bob Rafelson BLOOD AND WINE
Bob Rafelson MAN TROUBLE
Bob Rafelson NO GOOD DEED
Bob Rafelson POODLE SPRINGS
Ali Raffi THE FISH FALL IN LOVE
Stewart Raffills THE NEW SWISS FAMILY ROBINSON
Luca Ragazzi, Gustav Hofer Italy: Love It or Leave It
Thierry Ragobert Amazonia
Slamet Djarot Rahardjo TELEGRAM
Atiq Rahimi The Patience Stone
Sam Raimi DRAG ME TO HELL
Sam Raimi FOR LOVE OF THE GAME
Sam Raimi THE GIFT (Sam Raimi)
Sam Raimi Oz the Great and Powerful
Sam Raimi THE QUICK AND THE DEAD
Sam Raimi A SIMPLE PLAN
Sam Raimi SPIDER-MAN
Sam Raimi SPIDERMAN 3
Aage Rais ANTON
Alessandro Rak The Art of Happiness
Harold Ramis ANALYZE THAT
Harold Ramis ANALYZE THIS
Harold Ramis BEDAZZLED
Harold Ramis GROUNDHOG DAY
Harold Ramis THE ICE HARVEST
Harold Ramis MULTIPLICITY
Harold Ramis YEAR ONE
Yolanda Ramke, Ben Howling Cargo
Maria Ramos BRASILIA, EEN DAG IN FEBRUARI
Maria Ramos DESI
Maria Ramos JUSTIÇA
Maria Ramos RIO, EEN DAG IN AUGUSTUS CAMPO GRANDE — CENTRAL DO BRASIL
Lynne Ramsay MORVERN CALLAR
Lynne Ramsay RATCATCHER
Lynne Ramsay We Need to Talk About Kevin
Lynne Ramsay You Were Never Really Here
Peter Ramsey Rise of the Guardians
David Rane, Neasa Ní Chianáin School Life
Gabriel Range D.O.A.P. (DEATH OF A PRESIDENT)
Michael Rapaport Beats, Rhymes & Life Travels of a Tribe Called Quest
Bernard Rapp UNE AFFAIRE DE GOÛT
Mark Rappaport FROM THE JOURNALS OF JEAN SEBERG
Steve Rash GOOD ADVICE
Jim Rash, Nat Faxon The Way Way Back
Ian Iqbal Rashid HOW SHE MOVE
Mohammad Rasoulof IRON ISLAND
Mohammad Rasoulof A Man of Integrity
Mohammad Rasoulof Manuscripts Don't Burn
Brett Ratner AFTER THE SUNSET
Brett Ratner THE FAMILY MAN
Brett Ratner Hercules
Brett Ratner MONEY TALKS
Brett Ratner RED DRAGON
Brett Ratner RUSH HOUR
Brett Ratner RUSH HOUR 2
Brett Ratner RUSH HOUR 3
Brett Ratner Tower Heist
Brett Ratner X-MEN 3
Brett Ratner X-MEN: THE LAST STAND
Deepak Rauniyar White Sun (Deepak Rauniyar over)
Rand Ravich THE ASTRONAUT'S WIFE
Satyajit Ray APU-TRILOGIE
Nicolas Ray BIGGER THAN LIFE
Billy Ray BREACH
Satyajit Ray THE SATYAJIT RAY COLLECTION, VOLUME 1
Billy Ray Secret in their Eyes
Billy Ray SHATTERED GLASS
Bradley Raymond TINKERBEL EN DE GROTE REDDINGSOPERATIE
Marina Razbezhkina HARVEST TIME
Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll 25 WATTS
Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll WHISKY
Robert Redford The Company You Keep
Robert Redford The Conspirator
Robert Redford THE HORSE WHISPERER
Robert Redford THE LEGEND OF BAGGER VANCE
Robert Redford LIONS FOR LAMBS
Robert Redford QUIZ SHOW
Robert Redford A RIVER RUNS THROUGH IT
Dominik & Benjamin Reding OI! WARNING
Benjamin Ree Magnus
Peyton Reed Ant Man
Peyton Reed Ant-Man and the Wasp
Peyton Reed THE BREAK-UP
Peyton Reed DOWN WITH LOVE
Peyton Reed GIRLS UNITED
Peyton Reed YES MAN
Albert Jan van Rees Adios Amigos
Dee Rees Mudbound
Matt Reeves CLOVERFIELD
Matt Reeves Dawn of the Planet of the Apes
Matt Reeves LET ME IN
Matt Reeves THE PALLBEARER
Matt Reeves War for the Planet of the Apes
Nicolas Winding Refn Drive
Nicolas Winding Refn The Neon Demon
Nicolas Winding Refn Only God Forgives
Nicolas Winding Refn PUSHER
Nicolas Winding Refn Valhalla Rising
Simon Reggiani DE FORCE AVEC D'AUTRES
Godfrey Reggio NAQOYQATSI
Sander de Regt, Gerben Hetebrij Sinterklaas en het gouden hoefijzer
Kelly Reichardt Certain Women (Previously Unreleased)
Kelly Reichardt Meek's Cutoff
Kelly Reichardt Night Moves
Kelly Reichardt WENDY AND LUCY
Franz Reichle KENNIS VAN HELEN
Tim Reid ONCE UPON A TIME...WHEN WE WERE COLOURED
Jan Wouter van Reijen DENKEND AAN HOLLAND
Fergal Reilly, Clay Kaytis Angry Birds Movie
Roel Reiné ADRENALINE
Roel Reiné THE DELIVERY
Roel Reiné Michiel de Ruyter
Roel Reiné Redbad
Rob Reiner THE AMERICAN PRESIDENT
Rob Reiner And So It Goes
Rob Reiner THE BUCKET LIST
Rob Reiner A FEW GOOD MEN
Rob Reiner GHOSTS FROM THE PAST
Rob Reiner LBJ
Rob Reiner RUMOR HAS IT...
Rob Reiner THE STORY OF US
Wolfgang Reitherman DE 101 DALMATIËRS
Ivan Reitman DAVE
Ivan Reitman EVOLUTION
Ivan Reitman FATHER'S DAY
Ivan Reitman JUNIOR
Jason Reitman JUNO
Ivan Reitman MY SUPER EX GIRLFRIEND
Ivan Reitman NO STRINGS ATTACHED
Ivan Reitman SIX DAYS, SEVEN NIGHTS
Jason Reitman THANK YOU FOR SMOKING
Jason Reitman Tully
Jason Reitman UP IN THE AIR
Jason Reitman Young Adult
Edgar Reitz Die andere Heimat: Chronik einer Sehnsucht
Edgar Reitz HEIMAT 3 — CHRONIK EINER ZEITENWENDE
Edgar Reitz Heimat — Eine Deutsche Chronik
Martín Rejtman Dos disparos
Chris Relleke, Jascha de Wilde STARKISS — CIRCUSMEISJES IN INDIA
Nikolai & Elena Renard Mama (Nikolai & Elena Renard)
Chris Renaud, Kyle Balda Dr. Seuss' The Lorax
Chris Renaud, Pierre Coffin DESPICABLE ME
Chris Renaud, Pierre Coffin Despicable me 2
Chris Renaud, Yarrow Cheney The Secret Life of Pets
Kimble Rendall Bait 3D
Pierre-Paul Renders THOMAS EST AMOUREUX
Benjamin Renner, Vincent Patar, Stéphane Aubier Ernest & Célestine
Jean Renoir La grande illusion
Andrew Renzi Franny
John Requa, Glenn Ficarra Crazy, Stupid, Love
John Requa, Glenn Ficarra Focus
John Requa, Glenn Ficarra I LOVE YOU PHILLIP MORRIS
Alain Resnais L' ANNÉE DERNIÈRE À MARIENBAD
Alain Resnais Hiroshima Mon Amour
Alain Resnais MURIEL OU LE TEMPS D'UN RETOUR
Alain Resnais ON CONNAÎT LA CHANSON
Alain Resnais PAS SUR LA BOUCHE!
Alain Resnais PROVIDENCE
Aram van de Rest, Martijn van Nellestijn Joris & Boris en het geheim van de tempel
Leonard Retel Helmrich The Long Season
Leonard Retel Helmrich STAND VAN DE MAAN
Leonard Retel Helmrich STAND VAN DE STERREN (interview Leonard Retel Helmrich)
Leonard Retel Helmrich DE STAND VAN DE ZON
Ann-Kristin Reyels JAGDHUNDE
Carlos Reygadas BATALLA EN EL CIELO
Carlos Reygadas JAPÓN
Carlos Reygadas Post tenebras lux
Carlos Reygadas STELLET LICHT
Kevin Reynolds 187
Kevin Reynolds THE COUNT OF MONTE CRISTO
Kevin Reynolds RAPA-NUI
Kevin Reynolds Risen
Kevin Reynolds TRISTAN + ISOLDE
Kevin Reynolds WATERWORLD
Raf Reyntjens Paradise Trips
Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders The Salt of the Earth
Giulio Ricciarelli Im Labyrinth des Schweigens
Donald Rice Cheerful Weather for the Wedding
Richard Rich DE KONING EN IK
Richard Rich DE ZWANENPRINSES
Jacques Richard HENRI LANGLOIS, THE PHANTOM OF THE CINÉMATHÈQUE
Tony Richardson BLUE SKY
Manu Riche Problemski Hotel
Jean-François Richet ASSAULT ON PRECINCT 13
Jean-François Richet Blood Father
Jean-François Richet PUBLIC ENEMY NO. 1 — PART 1 & 2
Jean-François Richet PUBLIC ENEMY NO. 2
Jiska Rickels 4 ELEMENTS
Jiska Rickels BABAJI, AN INDIAN LOVE STORY
Jiska Rickels UNTERTAGE
Alan Rickman The King's Gardens
Alan Rickman THE WINTER GUEST
John Ridley Jimi: All Is By My Side
Adam Rifkin THE CHASE
Adam Rifkin DETROIT ROCK CITY
Pieter van Rijn Familieweekend
Pieter van Rijn Meesterspion
Pieter van Rijn, Ben Sombogaart PLUK VAN DE PETTEFLET
Gerardjan Rijnders OUDE TONGEN
Dick Rijneke NOU, DAT WAS HET DAN?
Ricky Rijneke Silent Ones
Eran Riklis Dancing Arabs
Eran Riklis THE HUMAN RESOURCES MANAGER
Eran Riklis LEMON TREE
Eran Riklis THE SYRIAN BRIDE
Stevan Riley Listen to Me Marlon
Vibeke Ringen SVEN EN ZIJN RAT EN HET UFO-MYSTERIE
Olivier Ringer Piepkuikens
Olivier Ringer Een weekje weg
Maria Ripoll THE MAN WITH RAIN IN HIS SHOES
Gabriel Ripstein 600 Miles
Pipilotti Rist PEPPERMINTA
Guy Ritchie King Arthur: Legend of the Sword
Guy Ritchie LOCK, STOCK AND TWO SMOKING BARRELS
Guy Ritchie The Man from U.N.C.L.E.
Michael Ritchie MIDNIGHT STING
Guy Ritchie ROCKNROLLA
Guy Ritchie SHERLOCK HOLMES
Guy Ritchie Sherlock Holmes: A Game of Shadows
Guy Ritchie SNATCH
Guy Ritchie SWEPT AWAY
Enrique Rivero PARQUE VIA
Jacques Rivette HAUT BAS FRAGILE
Jacques Rivette JEANNE LA PUCELLE
Jacques Rivette Out 1
Jacques Rivette Le pont du nord
Jacques Rivette VA SAVOIR
Edon Rizvanolli Unwanted (T'padashtun)
Jay Roach AUSTIN POWERS IN GOLDMEMBER
Jay Roach AUSTIN POWERS: INTERNATIONAL MAN OF MYSTERY
Jay Roach AUSTIN POWERS: THE SPY WHO SHAGGED ME
Jay Roach The Campaign
Jay Roach DINNER FOR SCHMUCKS
Jay Roach MEET THE FOCKERS
Jay Roach MEET THE PARENTS
Jay Roach RECOUNT
Jay Roach Trumbo
RD Robb DON'S PLUM
Tim Robbins BOB ROBERTS
Tim Robbins DEAD MAN WALKING
Brian Robbins HARDBALL
Brian Robbins NORBIT
Brian Robbins THE SHAGGY DOG
Brian Robbins VARSITY BLUES
Jerome Robbins, Robert Wise West Side Story
Stéphane Robelin Tous ensemble
Andrea Roberti, Ágnes Kocsis FRESH AIR
Johannes Roberts 47 Meters Down
Jordan Roberts AROUND THE BEND
Wayne Roberts Katie Says Goodbye
John Roberts PAULIE
Johannes Roberts The Strangers 2: Prey at Night
John Roberts WAR OF THE BUTTONS
Chris Roberts WING COMMANDER
Angela Robinson HERBIE: FULLY LOADED
Todd Robinson LONELY HEARTS
Julie Anne Robinson One for the Money
Bruce Robinson The Rum Diary
Phil Alden Robinson SNEAKERS
Phil Alden Robinson THE SUM OF ALL FEARS
Arthur Robison SCHATTEN
Adam Robitel Insidious: the Last Key
Adam Robitel The Taking of Deborah Logan
Marc Rocco MURDER IN THE FIRST
Eric Rochant LES PATRIOTES
Alexandre Rockwell IN THE SOUP
Alexandre Rockwell SOMEBODY TO LOVE
Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino, Allison Anders FOUR ROOMS
Robert Rodriguez DESPERADO
Robert Rodriguez THE FACULTY
Robert Rodriguez FROM DUSK TILL DAWN
Robert Rodriguez GRINDHOUSE: PLANET TERROR
Alberto Rodríguez La isla mínima
Robert Rodriguez Machete Kills
Robert Rodriguez EL MARIACHI
João Pedro Rodriguez O FANTASMA
Robert Rodriguez ONCE UPON A TIME IN MEXICO
Robert Rodriguez ROADRACERS
Robert Rodriguez SPY KIDS
Robert Rodriguez SPY KIDS 2: ISLAND OF LOST DREAMS
Robert Rodriguez SPY KIDS 3D: GAME OVER
Robert Rodriguez Spy Kids 4 All the Time in the World
Robert Rodriguez, Frank Miller, Quentin Tarantino SIN CITY
Robert Rodriguez, Quentin Tarantino, Allison Anders, Alexandre Rockwell FOUR ROOMS
Nicolas Roeg DON'T LOOK NOW
Nicolas Roeg HEART OF DARKNESS
Nicolas Roeg THE MAN WHO FELL TO EARTH
Nicolas Roeg WALKABOUT
Nicolas Roeg, Donald Cammell PERFORMANCE
Oskar Roehler ELEMENTAIRE DEELTJES
Oskar Roehler DIE UNBERÜHRBARE
Dirk Jan Roeleven Nieuwe helden
René Roelofs EEN REIS DOOR DE LEEGTE SYDNEY — PERTH
René Roelofs, Paul Scheffer Land van aankomst
Till Roeskens VIDEOMAPPINGS: AÏDA, PALESTINE
Margien Rogaar MAYBE SWEDEN
Seth Rogen, Evan Holdberg The Interview
J.B. Rogers AMERICAN PIE 2
J.B. Rogers SAY IT ISN'T SO
Mic Rogers UNIVERSAL SOLDIER: THE RETURN
Alexander Rogozjkin LIVING WITH AN IDIOT
Eric Rohmer L' ANGLAISE ET LE DUC
Eric Rohmer CONTE D'AUTOMNE
Eric Rohmer CONTE D'ÉTÉ
Eric Rohmer CONTE D'HIVER
Eric Rohmer LES RENDEZ-VOUS DE PARIS
Eric Rohmer TRIPLE AGENT
Alice Rohrwacher Le meraviglie
Régis Roinsards Populaire
Jean Rollin THE FILMS OF JEAN ROLLIN
Mark Romanek NEVER LET ME GO
Mark Romanek ONE HOUR PHOTO
Thijs Römer HET WAPEN VAN GELDROP
George A. Romero BRUISER
George A. Romero DAWN OF THE DEAD (George A. Romero)
George A. Romero DAY OF THE DEAD
George A. Romero DIARY OF THE DEAD
George A. Romero LAND OF THE DEAD
Christophe van Rompaey AANRIJDING IN MOSCOU
Christophe van Rompaey Lena
Christophe van Rompaey Vincent
Bruno Romy, Dominique Abel, Fiona Gordon RUMBA
Alex de Ronde Doof kind
Rong-ji Chang Touch of the Light
Ferri Ronteltap De Parade
Darrell James Roodt SARAFINA. THE SOUND OF FREEDOM
Diederik van Rooijen BOLLYWOOD HERO
Diederik van Rooijen CHALK
Diederik van Rooijen Daglicht
Diederik van Rooijen STELLA'S OORLOG
Diederik van Rooijen Tape (Diederik van Rooijen)
Diederik van Rooijen ZULAIKA
Darrell Rooney, Rob Laduca LEEUWENKONING II: SIMBA'S TROTS
Prosper de Roos 25/01/95
Don Roos BOUNCE
Prosper de Roos CALLING E.T.
Don Roos HAPPY ENDINGS
Don Roos THE OPPOSITE OF SEX
Tom Ropelewski LOOK WHO'S TALKING NOW!
Bernard Rose IMMORTAL BELOVED
Bernard Rose IVANSXTC
Bernard Rose LEO TOLSTOY'S ANNA KARENINA
Bernard Rose MR. NICE
Julian Rosefeldt Manifesto (Julian Rosefeldt over)
Craig Rosenberg HOTEL DE LOVE
Rudi Rosenberg Le nouveau
Rick Rosenthal HALLOWEEN 8: RESURRECTION
Gianfranco Rosi Fuocoammare
Gianfranco Rosi Sacro GRA (Gianfranco Rosi over)
Gianfranco Rosi El sicario — Room 164
Francesco Rosi THE TRUCE
Michaël R. Roskam The Drop
Michaël R. Roskam Le fidèle
Michaël R. Roskam RUNDSKOP
Mark Rosman A CINDERELLA STORY
Mark Rosman THE PERFECT MAN
Matt Ross 28 Hotel Rooms
Herbert Ross BOYS ON THE SIDE
Matt Ross Captain Fantastic
Gary Ross Free State of Jones
Gary Ross The Hunger Games
Gary Ross PLEASANTVILLE
Benjamin Ross RKO 281 — THE BATTLE OVER CITIZEN KANE
Gary Ross SEABISCUIT
Benjamin Ross THE YOUNG POISENER'S HANDBOOK
Andrew Rossi Page One: Inside the New York Times
Rosto The Monster of Nix
Miles Roston Game
Joe Roth AMERICA'S SWEETHEARTS
Eli Roth CABIN FEVER
Philip Roth DARKDRIVE
Eli Roth Death Wish
Eli Roth The Green Inferno en Knock Knock (Eli Roth over)
Eli Roth HOSTEL
Eli Roth HOSTEL 2
Eli Roth Knock Knock
Marc Rothemund Meisje met negen pruiken
Marc Rothemund SOPHIE SCHOLL — DIE LETZEN TAGE
Thilo Rothkirch, Piet de Rycker DE KLEINE IJSBEER
Thilo Rothkirch, Piet de Rycker KLEINE IJSBEER 2
Thilo Rothkirch, Piet de Rycker LAURA'S STER
Jerry Rothwell How to Change the World
Esther Rots DIALOOGOEFENING NO.1: STAD
Esther Rots KAN DOOR HUID HEEN
Jean Rouch MADAME L'EAU
Vincent Rouffaer Mega Mindy en de snoepbaron
Jean-Paul Rouve Les souvenirs
Michael Rowe AÑO BISIESTO
Ryan Rowe Tinker Bell
Duncan Roy A.K.A.
Heleen van Royen Het doet zo zeer
Patricia Rozema Into the Forest
Patricia Rozema MANSFIELD PARK
Patricia Rozema WHEN NIGHT IS FALLING
Joseph Ruben THE GOOD SON
Joseph Ruben MONEY TRAIN
Joseph Ruben RETURN TO PARADISE
Bruce Joel Rubin MY LIFE
Henry Alex Rubin, Dana Adam Shapiro MURDERBALL
Alan Rudolph AFTERGLOW
Alan Rudolph BREAKFAST OF CHAMPIONS
Alan Rudolph MRS. PARKER AND THE VICIOUS CIRCLE
José Luis Rugeles Alias Maria
Raoul Ruiz MISTÉRIOS DE LISBOA
Raoul Ruiz LE TEMPS RETROUVÉ
Raoul Ruiz TROIS VIES ET UNE SEULE MORT
Rúnar Rúnarsson Volcano (Rúnar Rúnarsson)
Bjørn Runge DAYBREAK
Richard Rush COLOR OF NIGHT
Charles Russel ERASER
David O. Russel FLIRTING WITH DISASTER
Chuck Russell BLESS THE CHILD
David O. Russell THE FIGHTER
Chuck Russell I Am Wrath
David O. Russell I LOVE HUCKABEES
David O. Russell Joy (David O. Russell)
Jay Russell LADDER 49
Ben Russell LET EACH ONE GO WHERE HE MAY
Charles Russell THE MASK
Ken Russell MINDBENDER
Chuck Russell THE SCORPION KING
David O. Russell Silver Linings Playbook
David O. Russell THREE KINGS
Jay Russell WATER HORSE
Anthony & Joe Russo Avengers: Infinity War
Anthony & Joe Russo Captain America: Civil War
Anthony & Joe Russo Captain America: The Winter Soldier 3D
Anthony & Joe Russo WELCOME TO COLLINWOOD
Antony & Joe Russo YOU, ME AND DUPREE
Ry Russo-Young Before I Fall
Paul Rust, Lesley Arfin, Judd Apatow Love (2016)
Paul Ruven THE BEST THING IN LIFE
Paul Ruven ENIGMA (Paul Ruven)
Paul Ruven FILMPJE!
Paul Ruven GANGSTERBOYS
Paul Ruven IVANHOOD
Paul Ruven De overgave
Paul Ruven SUR PLACE
Paul Ruven Ushi Must Marry
Stefan Ruzowitzky ANATOMIE
Stefan Ruzowitzky Deadfall
Stefan Ruzowitzky DIE FÄLSCHER
Stefan Ruzowitzky HEKSJE LILLY
Stefan Ruzowitzky DIE SIEBTELBAUERN
Piet de Rycker, Thilo Rothkirch KLEINE IJSBEER
Piet de Rycker, Thilo Rothkirch KLEINE IJSBEER 2
Piet de Rycker, Thilo Rothkirch LAURA'S STER
Mark Rydell INTERSECTION
Renny Rye LIPSTICK ON YOUR COLLAR
Michael Rymer ANGEL BABY
Michael Rymer QUEEN OF THE DAMNED
Ryosuke Hashiguchi HUSH!
Ryosuke Hashiguchi LIKE GRAINS OF SAND
Ryosuke Hashiguchi A TOUCH OF FEVER
Ryuhei Litamura DUEL PROJECT
RZA The Man with the Iron Fists
Joachim Rønning, Espen Sandberg BANDIDAS
Joachim Rønning, Espen Sandberg Kon-Tiki
Joachim Rønning, Espen Sandberg Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge
Anders Rønnow-Klarlund STRINGS