Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Met oogkleppen onder de parasol

AN INCONVENIENT TRUTH

Verenigde Staten, 2006 | Davis Guggenheim
Wie nog niet overtuigd is van de klimaatverandering, zal door voormalig presidentskandidaat Al Gore met man en macht op andere gedachten worden gebracht. De documentaire an inconvenient truth zet de feiten helder op een rijtje, maar soms waan je je wel in de Grote Al Gore Show.

Juli 2006: de heetste julimaand ooit sinds de officiële metingen. Augustus 2006: de natste augustusmaand sinds de metingen. Het lijkt wel of de toekomstscenario's van het KNMI nu al werkelijkheid zijn geworden. Ook de natuur in de achtertuin lijkt 'van slag': veel bloemen bloeien eerder dan voorheen, en ook de vogeltrek verandert door de stijgende temperatuur, constateren fenologen die onderzoek doen naar natuurverschijnselen die op vaste tijdstippen plaatsvinden. Tegelijkertijd werd in 2006 het haring- en mosselseizoen uitgesteld vanwege het koude voorjaar. Zo'n tegenstrijdige constatering bewijst dat kortetermijndenken over het klimaat niet de juiste manier is. We hebben statistieken nodig die honderden, duizenden, het liefst tienduizenden jaren bestrijken. En we hebben iemand nodig die alle feiten helder op een rijtje zet.
De documentaire an inconvenient truth voorziet daarin. Voormalig presidentskandidaat Al Gore heeft zich ontpopt tot missionaris die gedreven uitleg geeft over de huidige klimaatverandering. Hij is ten volste overtuigd van zijn gelijk. Ten eerste: er is een klimaatverandering. Ten tweede: die wordt veroorzaakt door de mens die miljoenen jaren oude fossiele brandstoffen in veel te korte tijd verbruikt. Ten derde: het is twee voor twaalf maar we kunnen het tij met zijn allen nog keren.
Na het zien van an inconvenient truth zullen er maar weinig mensen zijn die niet overtuigd zijn van de klimaatverandering. Maar Gore's retorische begaafdheid werkt ook wel eens tegen hem. Hij komt zo vaak in beeld, dat je je soms in de Grote Al Gore Show waant. Gore presenteert zich als een leergierige man die de waarheid over CO2-uitstoot al tientallen jaren geleden ontdekte en nu de wereld even komt redden. Toch snijdt hij zulke belangrijke onderwerpen aan dat je al snel door die ietwat ijdele interrupties heenkijkt. De peptalk aan het eind, waarin de kijker wordt gemaand om anderen "aan te raden deze film te gaan zien", wekt wel irritatie op. Het applaus dat Gore ten deel valt aan het begin van de film is ook niet echt neutraal te noemen, net als de naam van de filmsite climatecrisis.net.
De omlijsting mag dan wel onwetenschappelijk zijn, het onderwerp is dat niet. De overdreven focus op Gore doet niets af aan de noodzaak van de documentaire. De soms propagandistische taal wordt wel degelijk gestaafd met feiten, heel veel feiten, die je niet laten duizelen maar juist om meer laten roepen. De gepresenteerde gegevens zijn niet onbekend maar ze worden wel voor het eerst zo overzichtelijk en toegankelijk op een rijtje gezet. Jammer dat de statistieken soms wel heel kort in beeld blijven, zodat de kritische of naar meer informatie hunkerende kijker niet de kans krijgt om er een tweede blik op te werpen.

Permafrost
Net als veel wetenschappers maakt Gore duidelijk dat de terugtrekkende gletsjers de belangrijkste signaalafgevers van het broeikaseffect zijn. Het wit van sneeuw en ijs kaatst de zonnestraling af, dus zodra deze smelten, zal er meer zonnewarmte door de aarde en de oceaan worden opgenomen. Als vervolgens de permafrost smelt, komen ook nog eens grote hoeveelheden in de toendra opgeslagen methaan vrij waardoor het nog warmer wordt. Het is een van de voorbeelden van een kettingreactie die moeilijk te stoppen is als hij eenmaal in gang is gezet. Gore komt met talloze andere alarmsignalen. Hij erkent uiteraard dat de temperatuurstijging en -daling op lange termijn cyclisch is, maar de CO2-uitstoot van de afgelopen decennia is onovertroffen, laat hij zien door middel van een stijgende lijn die niet meer op de grafiek past, zo snel schiet hij omhoog.
Hoe kan het dat zoveel mensen hier de ogen voor sluiten, vraagt Gore zich af. Hij geeft zelf het antwoord: veel mensen verkeerden lang in een staat van ontkenning, en als ze eenmaal overtuigd zijn van de feiten, vervallen ze in één klap naar een staat van ontreddering. De tussenstap, nuchter naar oplossingen zoeken, slaan ze over. En omdat het onderwerp niet leeft onder het electoraat, zetten de politici het niet op de agenda.
Gore beweert dat er onder wetenschappers geen enkele onenigheid over de klimaatverandering is; het zijn vooral sommige kranten en tijdschriften die verdeeldheid zaaien door ongeïnformeerde scepsis tentoon te spreiden. Dat is kort door de bocht, want er zijn genoeg wetenschappers die de klimaatverandering relativeren — ze ontkennen het niet maar plaatsen hem vooral in historisch perspectief. Zo beweert gletsjeronderzoeker Hans Oerlemans dat het door de mens veroorzaakte broeikaseffect een rimpeltje op een gestage afkoeling is. Het opstoken van fossiele brandstoffen zal ons klimaat enkele eeuwen wat opwarmen, maar dat zal de trend van toenemende koude niet keren. Ook geoloog Salomon Kroonenberg, auteur van De menselijke maat, wijst op de nietigheid van de mens. In NRC Handelsblad schreef hij begin dit jaar: "De aarde heeft twintig keer zo veel broeikasgas in de atmosfeer gehad als nu, de zeespiegel heeft tweehonderd meter hoger gestaan dan nu. Het is vanuit dat perspectief dat ik mij stoor aan kortetermijnonheilsprofeten die denken dat de opwarming van het klimaat rampzalig is. Voor de aarde is dat niets bijzonders, wij hebben gewoon als mens nog niets meegemaakt."

Misverstand
Waarschijnlijk om de zaak niet nodeloos ingewikkeld te maken, negeert Gore andere oorzaken van temperatuursstijgingen zoals de Milankovitch-cycli van de zon, het vrijkomen van methaangas uit de zeebodem en de Noord-Atlantische Oscillatie, maar er blijft genoeg bewijs over dat de mens wel degelijk op te grote voet leeft.
Dat politici en burgers de oogkleppen nog niet hebben afgerukt, komt volgens Gore door een hardnekkig misverstand. Veel mensen denken dat er gekozen moet worden tussen economie en milieu, terwijl Gore ervan overtuigd is dat verantwoord omgaan met natuurlijke bronnen de welvaart niet in de weg zal staan maar juist vooruit helpt. Dat optimisme wordt niet gestaafd en lijkt zo uit een oude speech van zijn presidentscampagne te komen.
an inconvenient truth maakt wel nieuwsgierig naar wat er was gebeurd als Gore in plaats van George W. Bush president was geworden. Had hij de tegenkrachten kunnen overtuigen? Ondertussen hebben veel Amerikaanse staten zelf het heft in eigen handen genomen, nu Bush nog steeds weigert om ook maar iets aan CO2-reductie te doen. Eigen initiatief is de sleutel tot de oplossing, desnoods uit eigenbelang. Zo moeten ook oliemaatschappijen ooit de stap zetten naar alternatieve energiebronnen, want de voorraad fossiele brandstoffen is eindig. De technologische vooruitgang is de veroorzaker van het broeikaseffect, maar datzelfde technische vernuft zal ook de oplossing moeten leveren. De knop moet bij iedereen om en Al Gore staat al trappelend klaar om het eerste zetje te geven.

Mariska Gravelandtop
AN INCONVENIENT TRUTH

Oktober 2006 #281

Productie
Lawrence Bender
Scott Burns
Laurie Lennard
Regie
Davis Guggenheim
Camera
Bob Richman
Davis Guggenheim
Montage
Jay Lash Cassidy
Dan Swietlik
Muziek
Michael Brook
Melissa Etheridge
Met
Al Gore

Kleur, 100 minuten

Distributie
UIP
Te zien
vanaf 12 oktober

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


A

À BOUT DE SOUFFLE
À bras ouverts
A casa tutti bene
A Ciambra
A DEMAIN
A DIVINA COMÉDIA
À l'aveugle
A L'ORIGINE
A la Cantábrica
A LA PLACE DU COEUR
À LA VERTICALE DE L'ÉTÉ
À MA SOEUR (FAT GIRL)
À MAINS NUES
À perdre la raison
À TOUT DE SUITE
A TOUTE VITESSE
A VENDRE
THE A-TEAM
A-X-L
A.I. Artificial Intelligence
A.K.A.
AALTRA
Aanmodderfakker
AANRIJDING IN MOSCOU
DE AAP
Abduction
THE ABDUCTION CLUB
ABEL
ABELTJE
ABGESCHMINKT
ABOUNA
ABOUT A BOY
ABOUT ADAM
ABOUT ELLY
About Last Night
ABOUT SCHMIDT
About Time
Above Us All
El abrazo de la serpiente
EL ABRAZO PARTIDO
LOS ABRAZOS ROTOS
ABRE LOS OJOS
Abrir puertas y ventanas
ABSOLUTE GIGANTEN
ABSOLUTE POWER
Absolutely Fabulous: The Movie
Las acacias
ACCELERATOR
ACCIDENTAL HERO
THE ACCIDENTAL HUSBAND
THE ACCIDENTAL SPY
ACCION MUTANTE
L' ACCOMPAGNATRICE
The Accountant
ACE VENTURA: PET DETECTIVE
ACE VENTURA: WHEN NATURE CALLS
Acht Stunden sind kein Tag
Achtste-groepers huilen niet
THE ACID HOUSE
ACROSS THE UNIVERSE
The Act of Killing
Act of Valor
ADAM & PAUL
ADAM'S APPLES
ADAM'S RIB
ADAPTATION.
ADDAMS FAMILY VALUES
ADDICTED TO LOVE
ADDO, KONING DER DIEREN
ADELHEID
Adem
Adieu au langage
Adieu Berthe
ADIEU FORAIN
ADIEU, PLANCHER DES VACHES!
Les adieux à la Reine
Adios Amigos
THE ADJUSTMENT BUREAU
Admission
ADORATION
ADRENALINE
ADRIENN PAL
Adrift (Baltasar Kormákur)
ADRIFT (Bui Thac Chuyen)
ADVENTURELAND
THE ADVENTURES OF PLUTO NASH
THE ADVENTURES OF PRISCILLA, QUEEN OF THE DESERT
The Adventures of Tintin
L' ADVERSAIRE
ADVOCAAT VAN DE HANEN
ADVOCAATJE LEEF JE NOG?
AE FOND KISS
AEON FLUX
AFBLIJVEN
AFFAIR PLAY
UNE AFFAIRE DE GOÛT
LES AFFINITÉS ÉLECTIVES
AFFLICTION
AFRAID OF THE DARK
ÀFRICA
AFRICA UNITED
THE AFRICAN QUEEN
African Safari
Afscheid van de maan
After Earth
AFTER LIFE
After the Storm
AFTER THE SUNSET
After the Tone
AFTER THE WEDDING
AFTERGLOW
Aftermath
AFTERSCHOOL
AGAINST THE ROPES
AGATA E LA TEMPESTA
The Age of Adaline
THE AGE OF INNOCENCE
AGENT CODY BANKS
AGENT CODY BANKS 2
AGORA
THE AGRONOMIST
AGUA FRÍA DEL MAR
AI NO SHINSEKAI (A NEW LOVE IN TOKYO/TOKYO DECADENCE 2)
Ai Weiwei: Never Sorry
AILEEN: LIFE AND DEATH OF A SERIAL KILLER
AIMÉE & JAGUAR
Ain't Them Bodies Saints
AIR BUD
AIR BUD: DE TOPSCOORDER
UN AIR DE FAMILLE
AIR DOLL
AIR FORCE ONE
AIRHEADS
Aita
AJAMI
AJAX — DAAR HOORDEN ZIJ ENGELEN ZINGEN
ALAMAR
THE ALAMO
ALASKA
ALATRISTE
Albert Nobbs
Alberta
ALBINO ALLIGATOR
Alceste à bicyclette
ALEGRÍA
ALETTA JACOBS: HET HOOGSTE STREVEN
Alex Cross
ALEX VAN WARMERDAM DVD-BOX
Alex van Warmerdam: Gebouwd voor de film
ALEXANDER
ALEXANDER NEVSKY
ALEXANDRA
ALEXANDRA'S PROJECT
ALFIE
ALI
ALI G INDAHOUSE
ALI ZAOUA
ALIAS KURBAN SAÏD
Alias Maria
ALIBI
ALICE
ALICE IN WONDERLAND
Alice Through the Looking Glass
ALIEN LEGACY BOX
ALIEN RESURRECTION
ALIEN VS PREDATOR
ALIEN VS PREDATOR 2
ALIEN — THE DIRECTOR'S CUT
Alien: Covenant
ALIVE
All Eyez on Me
ALL GOD'S CHILDREN CAN DANCE
All is Lost
ALL MEN ARE MORTAL
ALL NIGHT HORROR SHOW 9
ALL OR NOTHING
All Quiet on the Western Front
All Roads Lead to Rome
ALL STARS
All stars 2: Old stars
ALL THE BOYS LOVE MANDY LANE
ALL THE INVISIBLE CHILDREN
All the Money in the World
ALL THE PRETTY HORSES
ALL THE RIGHT NOISES
ALL THINGS FAIR
All You Need is Me
ALLE TIJD
Alleen maar nette mensen
Alléluia
Alleman (Workshop Filmkritiek)
Alles is familie
ALLES IS LIEFDE
ALLES MOET WEG
ALLES STROOMT
Alles van waarde
Alles voor elkaar
Allied
Almanya — Wilkommen in Deutschland
ALMOST FAMOUS
Alone in Berlin
ALONG CAME A SPIDER
ALONG CAME POLLY
Aloys
Alpha
ALPHA & OMEGA 3D
ALPHA DOG
Alphabet
ALPHAVILLE
Alps
Als je verliefd wordt
ALS KAT EN HOND
ALTIPLANO
ALVIN & THE CHIPMUNKS 2
Alvin & The Chipmunks 3
ALVIN AND THE CHIPMUNKS
Alvin en de Chipmunks: The Road Chip
ALZA LA TESTA
AM SEIDENEN FADEN
L' amant double
LOS AMANTES DEL CÍRCULO POLAR
Los amantes pasajeros
LES AMANTS CRIMINELS
LES AMANTS RÉGULIERS
The Amazing Catfish
AMAZING GRACE
The Amazing Spider-Man 2 3D
The Amazing Spider-Man 3D
AMAZONES
Amazonia
AMEN.
AMER
AMERICA'S SWEETHEARTS
THE AMERICAN
American Assassin
AMERICAN BEAUTY
AMERICAN BUFFALO
AMERICAN CUISINE (CUISINE AMÉRICAINE)
American Dreams (lost and found)
AMERICAN DREAMZ
AMERICAN GANGSTER
AMERICAN HISTORY X
American Honey
American Made
American Pastoral
AMERICAN PIE
AMERICAN PIE 2
American Pie: The Reunion
AMERICAN PIE: THE WEDDING (AMERICAN WEDDING)
THE AMERICAN PRESIDENT
AMERICAN PSYCHO
American Sniper
AMERICAN SPLENDOR
American Ultra
AN AMERICAN WEREWOLF IN PARIS
AMERRIKA
L' AMI HOLLANDAIS
L' AMICO DI FAMIGLIA
AMIN
AMISTAD
AMITYVILLE HORROR
AMNESIA
AMONG HORSES AND MEN
L' AMORE MOLESTO
AMORES PERROS
Amori fragili
Amour
Un amour de jeunesse
Amour fou (Jessica Hausner over)
LES AMOURS IMAGINAIRES
AMSTERDAM, GLOBAL VILLAGE
Amy
AMY'S ORGASM
An
AN ALAN SMITHEE FILM: BURN HOLLYWOOD BURN
AN ANGEL FOR MAY
AN AWFULLY BIG ADVENTURE
AN EDUCATION
AN ENGLISHMAN IN NEW YORK
AN IDEAL HUSBAND
AN INCONVENIENT TRUTH
An Inconvenient Truth 2
AN UNFINISHED LIFE
Ana ana
L' anabase
ANACONDA
ANACONDAS
ANALYZE THAT
ANALYZE THIS
ANASTASIA
ANATOMIE
ANCHE LIBERO VA BENE
THE ANCHORAGE
Anchorman 2: The Legend Continues
And Everything is Going Fine
AND NOW... LADIES AND GENTLEMEN
And So It Goes
AND THE BAND PLAYED ON
AND WHEN DID YOU LAST SEE YOUR FATHER
Die andere Heimat: Chronik einer Sehnsucht
ANDRE
The Andrei Tarkovsky Collection
ANDROMEDIA
ANGEL
ANGEL BABY
ANGEL EYES
ANGEL ON THE RIGHT
ANGELA'S ASHES
ANGÈLE ET TONY
THE ANGELIC CONVERSATION
ANGELS & DEMONS — HET BERNINI MYSTERIE
ANGELS OF THE UNIVERSE
The Angels' Share
ANGER MANAGEMENT
LES ANGES GARDIENS
ANGIE (Martha Coolidge)
ANGIE (Martin Lagestee)
L' ANGLAISE ET LE DUC
Angry Birds Movie
Angry Indian Goddesses
ANGST (Georg Kargl)
ANGST (Michiel van Erp)
ANGUS, THONGS AND PERFECT SNOGGING
ANI IMOTO
ANIKI-BÓBÓ
ANIMAL
ANIMAL FACTORY
ANIMAL KINGDOM
Animals
ANIMALS UNITED 3D
ANKLAGET
ANNA AND THE KING
Anna Karenina
ANNA MAGDALENA
Annabelle
Annabelle: Creation
L' ANNÉE DERNIÈRE À MARIENBAD
Anni felici
Annie
ANNIE LEIBOVITZ: LIFE THROUGH A LENS
Annihilation
THE ANNIVERSARY PARTY
AÑO BISIESTO
UN AÑO SIN AMOR
Anomalisa
ANONYMA
Anonymous
ANOTHER DAY IN PARADISE
ANOTHER YEAR
THE ANT BULLY (DE MIERENMEPPER)
Ant Man
Ant-Man and the Wasp
ANTARCTICA, A TICKET TO ETERNITY
Antboy
Antboy en de wraak van de rode furie
ANTICHRIST
ANTITRUST
ANTON
ANTONIA
ANTÔNIA
Ants on a Shrimp
ANTZ
ANUBIS & HET PAD DER ZEVEN ZONDEN
ANVIL! THE STORY OF ANVIL
ANY GIVEN SUNDAY
ANY WAY THE WIND BLOWS
ANYTHING ELSE
ANYWHERE BUT HOME
Apa
APAN
THE APARTMENT
Apenstreken
Apocalypse Now
APOCALYPSE NOW REDUX
APOCALYPTO
APOLLO 13
Apollo 18
L' Apollonide — Souvenirs de la maison close
THE APOSTLE
DIE APOTHEKERIN
APP — de film
APPALOOSA
L' apparition
L' APPARTEMENT
L' APPÂT
DE APPEL (SIB)
LES APPRENTIS
APRÈS L'AMOUR
APRÈS LA VIE
Après mai
APRILE
APT PUPIL
APU-TRILOGIE
AQUAMARINE
Aquarius
Arabian Nights (As mil e uma noites)
Araf
Arbitrage
THE ARBOR
LA ARDILLA ROJA
ARE WE DONE YET?
Area 51
Argo
THE ARISTOCRATS
DE ARISTOKATTEN
ARLINGTON ROAD
ARMADILLO
ARMAGEDDON
Army of One
ARO TOLBUKHIN. EN LA MENTE DEL ASESINO
AROUND THE BEND
AROUND THE WORLD IN 80 DAYS
Arrietty
Arrival
The Art of Happiness
THE ART OF WAR
ARTEMISIA
ARTHUR
ARTHUR 3: DE STRIJD TUSSEN TWEE WERELDEN
ARTHUR AND THE MINIMOYS
ARTHUR EN DE WRAAK VAN MALTHAZARD
The Artist
Artist of Fasting (IFFR Deep Focus Adachi Masao)
As Above So Below
AS GOOD AS IT GETS
As I Lay Dying
As I Open My Eyes
AS IT IS IN HEAVEN
DE AS VAN PHOENIX
Ascent
ASH WEDNESDAY
Ashes
ASHES OF TIME REDUX
ASK THE DUST
THE ASSASSIN (John Badham)
The Assassin (Nie Yinniang)
Assassin's Creed
ASSASSIN(S)
THE ASSASSINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD ROBERT FORD
THE ASSASSINATION OF RICHARD NIXON
ASSASSINS
ASSAULT ON PRECINCT 13
ASSEPOESTER EN DE KEUKENPRINS
ASSHAK, TALES FROM THE SAHARA
THE ASSOCIATE
ASTERIX & DE VIKINGEN
Asterix & Obelix 3D: De Romeinse lusthof
Asterix & Obelix bij de Britten
ASTÉRIX & OBÉLIX: MISSION CLÉOPÂTRE
ASTERIX AUX JEUX OLYMPIQUES
ASTERIX EN OBELIX TEGEN CAESAR
ASTRO BOY
THE ASTRONAUT'S WIFE
At Any Price
AT FIRST SIGHT
AT THE END OF DAYBREAK
ATANARJUAT, THE FAST RUNNER
L' atelier
Atlantic.
ATLANTIS (Digna Sinke)
ATLANTIS (Gary Trousdale, Kirk Wise)
ATM
Atmen
Atomic Blonde
ATONEMENT
Attack on Titan: The Movie (deel 1) en Attack on Titan: End of the World (deel 2)
ATTENBERG
Attila Marcel
AU PETIT MARGUERY
Au revoir là-haut
L' AUBERGE ESPAGNOLE
AUDITION
Auf der anderen Seite
Auf einmal
AUF WIEDERSEHEN AMERIKA
AUGUST RUSH
AUGUST: A MOMENT BEFORE THE ERUPTION
August: Osage County
EL AURA
AURORA
Aus dem Nichts
Austerlitz
AUSTIN POWERS IN GOLDMEMBER
AUSTIN POWERS: INTERNATIONAL MAN OF MYSTERY
AUSTIN POWERS: THE SPY WHO SHAGGED ME
AUSTRALIA
AUTO FOCUS
THE AUTOBIOGRAPHY OF NICOLAE CEAUSESCU
AUTUMN BALL
AUTUMN GOLD
AUTUMN IN NEW YORK
AUTUMN MOON
Ava (Léa Mysius over)
AVALON
Avant l'hiver
AVATAR
AVENGE BUT ONE OF MY TWO EYES
THE AVENGERS (Jeremiah Chechik)
The Avengers (Joss Whedon)
The Avengers: Age Of Ultron
Avengers: Infinity War
L' avenir
AVETIK
THE AVIATOR
DE AVONTUREN VAN HET MOLLETJE 1
DE AVONTUREN VAN PINOKKIO
The Awakening
AWAY FROM HER
AWAY WE GO
AWAY WITH WORDS
AYURVEDA — ART OF BEING
AZULOSCUROCASINEGRO
AZUR & ASMAR