Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Larry Clark: Een antropoloog tussen de junks

ANOTHER DAY IN PARADISE

Verenigde Staten, 1998 | Larry Clark
Wie wil, kan nu het complete oeuvre van Larry Clark (1943) gaan bekijken. Het Groninger Museum wijdt een overzichtstentoonstelling aan zijn fotografische werk, en in de bioscoop draait zijn film Another day in paradise. De rode draad in zijn werk is het verlies van onschuld, vandaar dat kinderen er vaak een hoofdrol in spelen. In Clarks debuutfilm Kids uit 1995 (ook te zien in Groningen) zien we ze vrijend en vechtend, en in Another day in paradise schietend en spuitend. "Ik toon de wereld zoals ik die ken."

Met het uitbrengen van zijn fotoboek Tulsa in 1971, maakte Larry Clark in één klap naam als controversieel fotograaf. Zijn talent was onmiskenbaar, maar voor veel critici waren de taferelen destijds te confronterend. Clark gidst in Tulsa de kijker door een kille, harde wereld, waarin drugs, criminaliteit en seks de boventoon voeren. Saillant detail: de zichzelf injecterende en elkaar bevredigende jongens en meisjes op de foto's zijn Clark zelf en zijn marginale vrienden. De taferelen in zijn tweede fotoboek, Teenage lust, tonen eveneens de naakte werkelijkheid. "Ik heb die foto's niet gemaakt als voyeur, maar als deelgenoot van het geheel", legt Clark uit. "Ze vertellen iets over mijn leven, over mijn beleving van vertrouwen, angst, dood en seksualiteit. Het gaat in mijn werk om het verlies van onschuld. Wie volwassen wordt, verliest het recht op onschuld, maar bij sommigen gebeurt dat al tijdens de puberteit."
Larry Clark is geboren en getogen in Tulsa, Oklahoma. Omdat zijn ouders als boekverkopers veel van huis zijn, wordt hij opgevoed door zijn grootouders. Zo rond z'n vijftiende gaat het mis; Larry komt in aanraking met jongeren die amfetamine gebruiken, en het duurt niet lang of hij zet dagelijks een heroïneshot. Toch brengt hij het op om na de high school fotografie te gaan studeren. Hij valt op bij zijn leraar omdat hij zich al snel afzet tegen alles wat gangbaar is in de fotografie, de commerciële fotografie in het bijzonder. Met een diploma op zak en twee jaar Vietnam achter de rug begint Clark zijn 'outlaw'-vriendenclub in Tulsa te fotograferen. Hij raakt weer veslaafd aan de heroïne en legt op heldere momenten met zijn camera vast hoe hij en zijn vrienden spelen met hun leven.

Antropoloog
Echt wereldberoemd werd Clark pas drie jaar geleden, als regisseur van de schokkende teenagefilm Kids. De New-Yorkse tieners die daarin de hoofdrol spelen, worden door Clark afgeschilderd als cynische en onverantwoordelijke jongens en meisjes. De film toont één dag uit hun leven, waarin ze drugs en alcohol gebruiken, zonder condoom neuken, en een neger halfdood slaan in Central Park. De film werd destijds positief ontvangen door het merendeel van de vaderlandse filmpers. Mark Moorman van Het Parool had echter zijn twijfels, met name over de erotiserende blik van de camera. Zijn collega Bart van der Put ging daar in mee en schreef: 'De opzichtige manier waarop Clarks camera over ontluikende borstjes en ontblote dijtjes glibbert, doet vermoeden dat het hem toch echt niet alleen om het welzijn van pubers te doen is.'
Clark (vader van drie kinderen): "Kids was geen waarschuwing. Zoals Tulsa en Teenage lust foto-essays zijn, zo is Kids een filmessay. Waar men misschien moeite mee heeft, is dat mijn foto's en films levensecht zijn; het gaat om mensen die gewetenloos andere mensen beroven, en een kick halen uit ruige seks en drugs. Ze hebben er vaak lol in, zijn op zoek naar spanning. Wat ik doe, is hun leven in kaart brengen, als een antropoloog. Wanneer de toeschouwer die levenswijze vervolgens veroordeelt, dan is dat natuurlijk zijn goed recht. Maar waar ik een hekel aan heb, is het ontkennen van de werkelijkheid. Mijn motto is en blijft 'show it how it is'. Dus ook de consequenties, zelfs als ze pijn aan je ogen doen."
De kille toon die Kids karakteriseert, is in Another day in paradise ingeruild voor een gloedvol misdaadsprookje à la Bonnie & Clyde. Clark noemt de film dan ook een 'outlaw road movie'. De versie die hier in Nederland zijn internationale première beleeft, is de director's cut, waar zeven minuten extra 'steamy sex' aan is toegevoegd. Verhaal in het kort: in de ogen van de jeugdige drugsgebruikers Bobbie en Rosie zijn Mel en Sid de coolste volwassenen die ze kennen. Ze hebben altijd geld en drugs voorhanden en als ze weer wat nodig hebben, plegen ze ergens een overval. Via hen komen Bobbie en Rosie voor het eerst in aanraking met 'het goede leven'. Mel leert Bobbie de trucjes van het boevenvak en Sid neemt Rosie ondertussen mee uit winkelen. De overvallen die ze met z'n viertjes plegen vormen meer de slagroom op het toetje dan een noodzakelijk kwaad. Totdat het misgaat; de familie begint uiteen te vallen, ook omdat Rosie zwanger is geraakt en haar vriendje probeert over te halen om samen een nieuw bestaan op te bouwen.

Echt licht
Het scenario is gebaseerd op het boek van ex-gedetineerde en -verslaafde Eddie Little. Toen Clark diens verhaal las, herkende hij er zijn eigen Tulsa-avonturen in. "Ik besloot een poging te wagen om het boek te mengen met mijn eigen outlaw-geschiedenis. Het was een langgekoesterde wens om die tijd een keer te reconstrueren. De rol van Mel is bijvoorbeeld gebaseerd op mijn herinneringen aan een hele goede vriend die overleed aan een overdosis. Ik hou van verhalen vertellen. Vanaf het begin had ik in mijn hoofd hoe het moest worden. Het duurde weliswaar bijna vier jaar om de financiering rond te krijgen, maar ik prijs me nu zeer gelukkig dat ik deze film heb kunnen maken."
Toch was het maken van Another day in paradise, naast de geldproblemen, voor Clark vooral in het begin een slopende exercitie. "Filmen is nou eenmaal het afvinken van problemen. Vooral over het licht lag ik vaak in de clinch met de cameraman en de lichtcrew. Ik wilde per se natuurlijk licht, in dezelfde sfeer als mijn Tulsa-foto's. Waarom? 'Because it makes sense.' De toeschouwer heeft een soort ingebouwde radar voor wat waarachtig, natuurlijk licht is en wat kunstmatig. Als er zonlicht door een raam naar binnen valt, dan moet dat zo zijn. Ik haat kunstlicht, hoe goed de lichtontwerpers ook hun best hebben gedaan." Naast het natuurlijk tegenlicht wordt de outlaw-sfeer ondersteund door een prachtige bluesy soundtrack. Alle liedjes, van Otis Redding tot Clarence Carter, zijn volledig te horen. De betekenisvolle titels, zoals 'Hard to handle' en 'I'll let nothing separate us', sluiten geraffineerd aan op het verloop van het verhaal. Clark: "The music is great, man. That was the fun part. Ik ben opgegroeid met blues en gospel. De liedjes passen goed bij het leven in de Midwest. Ze vormden ook mijn inspiratiebron tijdens het schrijven van het scenario. Het laatste lied 'Can I change my mind' ligt me het meest aan het hart, ook omdat het de film tot dan toe zo mooi opsomt. Bobbie moet namelijk aan het eind van de film een keuze maken: onder de vleugels van de charismatische maar onvoorspelbare Mel wegvluchten of zich erbij neerleggen dat hij een outlaw blijft tot de dood er op volgt."

Skateboard
Niet zozeer de sfeer of het avontuurlijke verhaal alswel de prachtige karakters — en de sterke vertolking van die rollen — maken van Another day in paradise een film die je nog een tijd lang bijblijft.
"Ik wilde van tevoren de koers niet helemaal uitgestippeld hebben", aldus Clark. "Daarom heb ik bewust de schema's die er waren in de war gestuurd. Repeteren deden we op de draaidagen zelf, als er al tijd voor was. Al die dingen hebben het onbevangen spel van de acteurs in de hand gewerkt. We hebben geen enkel shot opnieuw hoeven doen."
Mel wordt overtuigend gespeeld door James Woods, Melanie Griffith zet met Sid een tragische junk neer, en de jonge Vincent Kartheiser (Bobbie) en Natasha Gregson Wagner (Rosie) bewijzen dat ze klaar zijn voor het grote werk. Mel is eigenlijk een groot kind met sociopatische neigingen. Toch is hij voor Bobbie de gedroomde vader. Welk verwantschap heeft Clark met deze twee personages? "Ik ben voor een groot deel Bobbie en voor een groot deel Mel. In de film zegt Sid tegen Mel: 'Je bent veertig maar je gedraagt je als een achttienjarige.' Zo zit ik ook in elkaar, ben ik bang. Om je de waarheid te zeggen: ik zou nu het liefst m'n skateboard pakken en de straat op gaan."

Renson van Tilborg

De foto-overzichtstentoonstelling in het Groninger Museum is te zien tot en met 6 juni. Informatie: 050-3666555.top
ANOTHER DAY IN PARADISE

April 1999 #199

Productie
Stephen Chin
Larry Clark
James Woods
Regie
Larry Clark
Scenario
Cristopher Landon
Stephen Chin
Larry Clark
Camera
Eric Edwards
Montage
Luis Colina
Geluid
Arthur Rochester
Art direction
Aaron Osborne
Muziek
Robin Urdang
Howard Paar
Met
James Woods
Melanie Griffith
Vincent Kartheiser
Natasha Gregson Wagner

Kleur, 101 minuten

Distributie
Paradiso Film
Te zien
vanaf 25 maart

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


A

À BOUT DE SOUFFLE
À bras ouverts
A casa tutti bene
A Ciambra
A DEMAIN
A DIVINA COMÉDIA
À l'aveugle
A L'ORIGINE
A la Cantábrica
A LA PLACE DU COEUR
À LA VERTICALE DE L'ÉTÉ
À MA SOEUR (FAT GIRL)
À MAINS NUES
À perdre la raison
À TOUT DE SUITE
A TOUTE VITESSE
A VENDRE
THE A-TEAM
A-X-L
A.I. Artificial Intelligence
A.K.A.
AALTRA
Aanmodderfakker
AANRIJDING IN MOSCOU
DE AAP
Abduction
THE ABDUCTION CLUB
ABEL
ABELTJE
ABGESCHMINKT
ABOUNA
ABOUT A BOY
ABOUT ADAM
ABOUT ELLY
About Last Night
ABOUT SCHMIDT
About Time
Above Us All
El abrazo de la serpiente
EL ABRAZO PARTIDO
LOS ABRAZOS ROTOS
ABRE LOS OJOS
Abrir puertas y ventanas
ABSOLUTE GIGANTEN
ABSOLUTE POWER
Absolutely Fabulous: The Movie
Las acacias
ACCELERATOR
ACCIDENTAL HERO
THE ACCIDENTAL HUSBAND
THE ACCIDENTAL SPY
ACCION MUTANTE
L' ACCOMPAGNATRICE
The Accountant
ACE VENTURA: PET DETECTIVE
ACE VENTURA: WHEN NATURE CALLS
Acht Stunden sind kein Tag
Achtste-groepers huilen niet
THE ACID HOUSE
ACROSS THE UNIVERSE
The Act of Killing
Act of Valor
ADAM & PAUL
ADAM'S APPLES
ADAM'S RIB
ADAPTATION.
ADDAMS FAMILY VALUES
ADDICTED TO LOVE
ADDO, KONING DER DIEREN
ADELHEID
Adem
Adieu au langage
Adieu Berthe
ADIEU FORAIN
ADIEU, PLANCHER DES VACHES!
Les adieux à la Reine
Adios Amigos
THE ADJUSTMENT BUREAU
Admission
ADORATION
ADRENALINE
ADRIENN PAL
Adrift (Baltasar Kormákur)
ADRIFT (Bui Thac Chuyen)
ADVENTURELAND
THE ADVENTURES OF PLUTO NASH
THE ADVENTURES OF PRISCILLA, QUEEN OF THE DESERT
The Adventures of Tintin
L' ADVERSAIRE
ADVOCAAT VAN DE HANEN
ADVOCAATJE LEEF JE NOG?
AE FOND KISS
AEON FLUX
AFBLIJVEN
AFFAIR PLAY
UNE AFFAIRE DE GOÛT
LES AFFINITÉS ÉLECTIVES
AFFLICTION
AFRAID OF THE DARK
ÀFRICA
AFRICA UNITED
THE AFRICAN QUEEN
African Safari
Afscheid van de maan
After Earth
AFTER LIFE
After the Storm
AFTER THE SUNSET
After the Tone
AFTER THE WEDDING
AFTERGLOW
Aftermath
AFTERSCHOOL
AGAINST THE ROPES
AGATA E LA TEMPESTA
The Age of Adaline
THE AGE OF INNOCENCE
AGENT CODY BANKS
AGENT CODY BANKS 2
AGORA
THE AGRONOMIST
AGUA FRÍA DEL MAR
AI NO SHINSEKAI (A NEW LOVE IN TOKYO/TOKYO DECADENCE 2)
Ai Weiwei: Never Sorry
AILEEN: LIFE AND DEATH OF A SERIAL KILLER
AIMÉE & JAGUAR
Ain't Them Bodies Saints
AIR BUD
AIR BUD: DE TOPSCOORDER
UN AIR DE FAMILLE
AIR DOLL
AIR FORCE ONE
AIRHEADS
Aita
AJAMI
AJAX — DAAR HOORDEN ZIJ ENGELEN ZINGEN
ALAMAR
THE ALAMO
ALASKA
ALATRISTE
Albert Nobbs
Alberta
ALBINO ALLIGATOR
Alceste à bicyclette
ALEGRÍA
ALETTA JACOBS: HET HOOGSTE STREVEN
Alex Cross
ALEX VAN WARMERDAM DVD-BOX
Alex van Warmerdam: Gebouwd voor de film
ALEXANDER
ALEXANDER NEVSKY
ALEXANDRA
ALEXANDRA'S PROJECT
ALFIE
ALI
ALI G INDAHOUSE
ALI ZAOUA
ALIAS KURBAN SAÏD
Alias Maria
ALIBI
ALICE
ALICE IN WONDERLAND
Alice Through the Looking Glass
ALIEN LEGACY BOX
ALIEN RESURRECTION
ALIEN VS PREDATOR
ALIEN VS PREDATOR 2
ALIEN — THE DIRECTOR'S CUT
Alien: Covenant
ALIVE
All Eyez on Me
ALL GOD'S CHILDREN CAN DANCE
All is Lost
ALL MEN ARE MORTAL
ALL NIGHT HORROR SHOW 9
ALL OR NOTHING
All Quiet on the Western Front
All Roads Lead to Rome
ALL STARS
All stars 2: Old stars
ALL THE BOYS LOVE MANDY LANE
ALL THE INVISIBLE CHILDREN
All the Money in the World
ALL THE PRETTY HORSES
ALL THE RIGHT NOISES
ALL THINGS FAIR
All You Need is Me
ALLE TIJD
Alleen maar nette mensen
Alléluia
Alleman (Workshop Filmkritiek)
Alles is familie
ALLES IS LIEFDE
ALLES MOET WEG
ALLES STROOMT
Alles van waarde
Alles voor elkaar
Allied
Almanya — Wilkommen in Deutschland
ALMOST FAMOUS
Alone in Berlin
ALONG CAME A SPIDER
ALONG CAME POLLY
Aloys
Alpha
ALPHA & OMEGA 3D
ALPHA DOG
Alphabet
ALPHAVILLE
Alps
Als je verliefd wordt
ALS KAT EN HOND
ALTIPLANO
ALVIN & THE CHIPMUNKS 2
Alvin & The Chipmunks 3
ALVIN AND THE CHIPMUNKS
Alvin en de Chipmunks: The Road Chip
ALZA LA TESTA
AM SEIDENEN FADEN
L' amant double
LOS AMANTES DEL CÍRCULO POLAR
Los amantes pasajeros
LES AMANTS CRIMINELS
LES AMANTS RÉGULIERS
The Amazing Catfish
AMAZING GRACE
The Amazing Spider-Man 2 3D
The Amazing Spider-Man 3D
AMAZONES
Amazonia
AMEN.
AMER
AMERICA'S SWEETHEARTS
THE AMERICAN
American Assassin
AMERICAN BEAUTY
AMERICAN BUFFALO
AMERICAN CUISINE (CUISINE AMÉRICAINE)
American Dreams (lost and found)
AMERICAN DREAMZ
AMERICAN GANGSTER
AMERICAN HISTORY X
American Honey
American Made
American Pastoral
AMERICAN PIE
AMERICAN PIE 2
American Pie: The Reunion
AMERICAN PIE: THE WEDDING (AMERICAN WEDDING)
THE AMERICAN PRESIDENT
AMERICAN PSYCHO
American Sniper
AMERICAN SPLENDOR
American Ultra
AN AMERICAN WEREWOLF IN PARIS
AMERRIKA
L' AMI HOLLANDAIS
L' AMICO DI FAMIGLIA
AMIN
AMISTAD
AMITYVILLE HORROR
AMNESIA
AMONG HORSES AND MEN
L' AMORE MOLESTO
AMORES PERROS
Amori fragili
Amour
Un amour de jeunesse
Amour fou (Jessica Hausner over)
LES AMOURS IMAGINAIRES
AMSTERDAM, GLOBAL VILLAGE
Amy
AMY'S ORGASM
An
AN ALAN SMITHEE FILM: BURN HOLLYWOOD BURN
AN ANGEL FOR MAY
AN AWFULLY BIG ADVENTURE
AN EDUCATION
AN ENGLISHMAN IN NEW YORK
AN IDEAL HUSBAND
AN INCONVENIENT TRUTH
An Inconvenient Truth 2
AN UNFINISHED LIFE
Ana ana
L' anabase
ANACONDA
ANACONDAS
ANALYZE THAT
ANALYZE THIS
ANASTASIA
ANATOMIE
ANCHE LIBERO VA BENE
THE ANCHORAGE
Anchorman 2: The Legend Continues
And Everything is Going Fine
AND NOW... LADIES AND GENTLEMEN
And So It Goes
AND THE BAND PLAYED ON
AND WHEN DID YOU LAST SEE YOUR FATHER
Die andere Heimat: Chronik einer Sehnsucht
ANDRE
The Andrei Tarkovsky Collection
ANDROMEDIA
ANGEL
ANGEL BABY
ANGEL EYES
ANGEL ON THE RIGHT
ANGELA'S ASHES
ANGÈLE ET TONY
THE ANGELIC CONVERSATION
ANGELS & DEMONS — HET BERNINI MYSTERIE
ANGELS OF THE UNIVERSE
The Angels' Share
ANGER MANAGEMENT
LES ANGES GARDIENS
ANGIE (Martha Coolidge)
ANGIE (Martin Lagestee)
L' ANGLAISE ET LE DUC
Angry Birds Movie
Angry Indian Goddesses
ANGST (Georg Kargl)
ANGST (Michiel van Erp)
ANGUS, THONGS AND PERFECT SNOGGING
ANI IMOTO
ANIKI-BÓBÓ
ANIMAL
ANIMAL FACTORY
ANIMAL KINGDOM
Animals
ANIMALS UNITED 3D
ANKLAGET
ANNA AND THE KING
Anna Karenina
ANNA MAGDALENA
Annabelle
Annabelle: Creation
L' ANNÉE DERNIÈRE À MARIENBAD
Anni felici
Annie
ANNIE LEIBOVITZ: LIFE THROUGH A LENS
Annihilation
THE ANNIVERSARY PARTY
AÑO BISIESTO
UN AÑO SIN AMOR
Anomalisa
ANONYMA
Anonymous
ANOTHER DAY IN PARADISE
ANOTHER YEAR
THE ANT BULLY (DE MIERENMEPPER)
Ant Man
Ant-Man and the Wasp
ANTARCTICA, A TICKET TO ETERNITY
Antboy
Antboy en de wraak van de rode furie
ANTICHRIST
ANTITRUST
ANTON
ANTONIA
ANTÔNIA
Ants on a Shrimp
ANTZ
ANUBIS & HET PAD DER ZEVEN ZONDEN
ANVIL! THE STORY OF ANVIL
ANY GIVEN SUNDAY
ANY WAY THE WIND BLOWS
ANYTHING ELSE
ANYWHERE BUT HOME
Apa
APAN
THE APARTMENT
Apenstreken
Apocalypse Now
APOCALYPSE NOW REDUX
APOCALYPTO
APOLLO 13
Apollo 18
L' Apollonide — Souvenirs de la maison close
THE APOSTLE
DIE APOTHEKERIN
APP — de film
APPALOOSA
L' apparition
L' APPARTEMENT
L' APPÂT
DE APPEL (SIB)
LES APPRENTIS
APRÈS L'AMOUR
APRÈS LA VIE
Après mai
APRILE
APT PUPIL
APU-TRILOGIE
AQUAMARINE
Aquarius
Arabian Nights (As mil e uma noites)
Araf
Arbitrage
THE ARBOR
LA ARDILLA ROJA
ARE WE DONE YET?
Area 51
Argo
THE ARISTOCRATS
DE ARISTOKATTEN
ARLINGTON ROAD
ARMADILLO
ARMAGEDDON
Army of One
ARO TOLBUKHIN. EN LA MENTE DEL ASESINO
AROUND THE BEND
AROUND THE WORLD IN 80 DAYS
Arrietty
Arrival
The Art of Happiness
THE ART OF WAR
ARTEMISIA
ARTHUR
ARTHUR 3: DE STRIJD TUSSEN TWEE WERELDEN
ARTHUR AND THE MINIMOYS
ARTHUR EN DE WRAAK VAN MALTHAZARD
The Artist
Artist of Fasting (IFFR Deep Focus Adachi Masao)
As Above So Below
AS GOOD AS IT GETS
As I Lay Dying
As I Open My Eyes
AS IT IS IN HEAVEN
DE AS VAN PHOENIX
Ascent
ASH WEDNESDAY
Ashes
ASHES OF TIME REDUX
ASK THE DUST
THE ASSASSIN (John Badham)
The Assassin (Nie Yinniang)
Assassin's Creed
ASSASSIN(S)
THE ASSASSINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD ROBERT FORD
THE ASSASSINATION OF RICHARD NIXON
ASSASSINS
ASSAULT ON PRECINCT 13
ASSEPOESTER EN DE KEUKENPRINS
ASSHAK, TALES FROM THE SAHARA
THE ASSOCIATE
ASTERIX & DE VIKINGEN
Asterix & Obelix 3D: De Romeinse lusthof
Asterix & Obelix bij de Britten
ASTÉRIX & OBÉLIX: MISSION CLÉOPÂTRE
ASTERIX AUX JEUX OLYMPIQUES
ASTERIX EN OBELIX TEGEN CAESAR
ASTRO BOY
THE ASTRONAUT'S WIFE
At Any Price
AT FIRST SIGHT
AT THE END OF DAYBREAK
ATANARJUAT, THE FAST RUNNER
L' atelier
Atlantic.
ATLANTIS (Digna Sinke)
ATLANTIS (Gary Trousdale, Kirk Wise)
ATM
Atmen
Atomic Blonde
ATONEMENT
Attack on Titan: The Movie (deel 1) en Attack on Titan: End of the World (deel 2)
ATTENBERG
Attila Marcel
AU PETIT MARGUERY
Au revoir là-haut
L' AUBERGE ESPAGNOLE
AUDITION
Auf der anderen Seite
Auf einmal
AUF WIEDERSEHEN AMERIKA
AUGUST RUSH
AUGUST: A MOMENT BEFORE THE ERUPTION
August: Osage County
EL AURA
AURORA
Aus dem Nichts
Austerlitz
AUSTIN POWERS IN GOLDMEMBER
AUSTIN POWERS: INTERNATIONAL MAN OF MYSTERY
AUSTIN POWERS: THE SPY WHO SHAGGED ME
AUSTRALIA
AUTO FOCUS
THE AUTOBIOGRAPHY OF NICOLAE CEAUSESCU
AUTUMN BALL
AUTUMN GOLD
AUTUMN IN NEW YORK
AUTUMN MOON
Ava (Léa Mysius over)
AVALON
Avant l'hiver
AVATAR
AVENGE BUT ONE OF MY TWO EYES
THE AVENGERS (Jeremiah Chechik)
The Avengers (Joss Whedon)
The Avengers: Age Of Ultron
Avengers: Infinity War
L' avenir
AVETIK
THE AVIATOR
DE AVONTUREN VAN HET MOLLETJE 1
DE AVONTUREN VAN PINOKKIO
The Awakening
AWAY FROM HER
AWAY WE GO
AWAY WITH WORDS
AYURVEDA — ART OF BEING
AZULOSCUROCASINEGRO
AZUR & ASMAR