Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Marleen Gorris: Zie het als een anarchistisch sprookje

ANTONIA

Nederland/België/Engeland, 1995 | Marleen Gorris
"Je moet wel een beetje gek zijn om in Nederland films te willen maken." Marleen Gorris heeft recht van spreken. In 1988 schreef ze het scenario voor Antonia, maar de realisering — lees: financiering — van de film nam zeven jaar in beslag. De moeite is niet tevergeefs geweest, want Antonia is een prachtige film over de cirkelgang van het leven. Gorris: "We leven allemaal ons leven en proberen gelukkig te worden, maar over het verstrijken van de tijd hebben wij niets te zeggen."

Waarom wordt iemand filmregisseur? Bij Marleen Gorris hielp het toeval een handje. Na in de eerste helft van de jaren zeventig Engels en Theaterwetenschappen te hebben gestudeerd, volgde ze in Engeland een drama-opleiding. Terug in Nederland schreef ze een filmscenario, ging ermee naar een producent, die het in handen wilde geven van een regisseur, waarin Gorris geen vertrouwen had. Ze zocht contact met de door haar bewonderde Chantal Akerman, maar deze had geen tijd om het scenario te verfilmen, waarna Gorris besloot om het zelf te doen.
De stilte rond Christine M sloeg in als een bom en werd op de Nederlandse Filmdagen in Utrecht uitgeroepen tot de beste film van 1982. De feministische analyse van een moord door een aantal vrouwen op een winkelbediende was vormgegeven in een intelligente en spannende film. Nederland was niet alleen een controversieel, maar ook talentvol filmmaker rijker. Twee jaar later wist Gorris opnieuw te choqueren, nu met een inktzwarte visie op mannelijke seksuele exploitatie van en geweld tegen vrouwen. Gebroken spiegels was een extreme film, die verschillende critici in het verkeerde keelgat schoot, maar die toch vooral bewees dat Gorris geen eendagsvlieg was. Gorris over deze spectaculaire periode: "Ik vond de De stilte en Spiegels inhoudelijk zo helder, dat ik dacht dat iedereen de boodschap wel zou oppikken. Achteraf vraag ik mij wel eens af hoe ik zo naïef kon zijn."
Gorris' derde film The last island (1989) werd een teleurstelling. Pers en publiek oordeelden negatief over het overlevingsverhaal op een eiland. Gorris: "Over de film was ik zelf ook niet helemaal tevreden, want een aantal zaken gingen fout. Onder andere kwam dat omdat ik niet tegen de hitte kon op dat eiland. Maar de film is niet zo slecht als men schreef. Hij gaat over de destructieve kracht — moord en doodslag — van religieus fanatisme, maar dat is niet goed opgepikt. Als ik het beter had gedaan, was dat misschien duidelijker geweest."

Intuïtieve wijsheid
Antonia, Gorris' vierde film, is een familiekroniek in de vrouwelijke lijn — de regisseur verloochent haar interesse in vrouwenlevens niet — die zich afspeelt op het platteland. In het middelpunt staat Antonia, die we net na de oorlog als jonge vrouw met haar dochterje Daniëlle een klein plattelandsgehucht zien binnenwandelen. Ze vestigt zich op de boerderij van haar overleden moeder, waar de film haar volgt tot aan haar dood zo'n vijftig jaar later. En passant leren we de overige bewoners kennen in het gehucht, zoals de schofterige boer Daan en zijn onbehouwen zonen en de sympathieke boer Bas. Dan is er de in een vrijwillig isolement levende, sombere, Schopenhauer citerende intellectueel die luistert naar de bijnaam Kromme Vinger. De Russin Olga is eigenares van het dorpscafé. Een vrouw met de bijnaam Malle Madonna blaft 's nachts tegen de maan omdat ze in het katholieke gehucht niet mag trouwen met haar geliefde protestant. En de kapelaan hangt halverwege de film zijn habijt aan de wilgen en sticht een gezin met een dozijn kinderen.
Natuurlijk heeft de film vooral aandacht voor Antonia's nakomelingen: dochter Daniëlle, die een levendige verbeelding heeft en zich ontwikkelt tot een talentvol schilderes, kleindochter Thérèse, die uitblinkt in wiskunde en achterkleindochter Sarah, die net als Antonia een zeer aards en levenslustig karakter heeft. Kennelijk worden er door een genetische speling van het lot in Antonia's familie geen jongetjes geboren.
Gorris: "Waar de film over gaat? Ik wil een episch verhaal vertellen, een mooie geschiedenis, die begint met een stervende vrouw die terugkijkt op haar leven. De film toont de cirkelgang van geboren worden, leven en sterven. Eigenlijk gaat het mij om het fenomeen tijd. Iemand zegt op een gegeven moment: 'De tijd baart niks anders dan zichzelf'. En zo is het ook."
In het verhaal is Antonia de spil. Zij is een soort oermoeder, beschikkend over een enorme levenskracht en een feilloze intuïtieve wijsheid, waarmee zij zich door het leven slaat. Gorris: "Antonia zie ik als een projectie van wat wij zelf graag willen zijn. Het is een troostrijke gedachte als er iemand is die weet waar het leven over gaat, omdat wij dat allemaal niet weten. Antonia is een sprookjesachtige figuur. Ze is te ideaal, zo iemand bestaat niet echt, maar zij hoort in dit verhaal. Ik Antonia? (lachend) Nee, dat zou ik wel willen, maar helaas is dat niet zo."

Ontspannen
Antonia wordt gespeeld door Willeke van Ammelrooy, die een monumentale prestatie levert. Schijnbaar moeiteloos overbrugt zij vijftig jaar, evenals Jan Decleir, die als sympathieke boer door onafhankelijke geest Antonia wordt uitgekozen als minnaar. Gorris prijst de serieuze aanpak van beide acteurs. "Willeke maakte video's van oude mensen om hun motoriek te bestuderen. Bij de opnames bond ze aan haar voeten wat lood, zodat haar benen wat sleepten. Dat was haar manier om zich in het personage in te leven. Jan Decleir deed dat weer op een andere manier. Jan is een meesterlijk acteur die zich lang voordat een shot gemaakt wordt, mentaal voorbereidt op zijn rol. Vanuit de verte zag ik hem een keer, lang voordat wij zouden gaan draaien, gebogen op de boerderij lopen. 'Wat begint Jan toch oud te worden', dacht ik, totdat ik mij realiseerde dat hij al in zijn rol zat. Willeke is veel meer het type dat vrolijk zit te kleppen en op het volgende moment haar rol kan spelen. Ook met Jan kun je vrolijk praten, maar die zit intussen al wel in zijn rol."
Inlevingsvermogen is wat beide acteurs gemeenschappelijk hebben, meent Gorris. "Als iemand het gevoel heeft dat hij honderd jaar oud is, dan gebeurt er iets van binnen, dat doortrekt naar het gezicht, dat plotseling veel ouder wordt. Als je dat kunt, dan heb je niet veel make-up nodig. Ik had dan ook met de make-up mensen afgesproken dat het summier moest blijven. Ik wilde geen realistische pancakes en latex-lagen. En dat is goed gelukt."
De opmerking dat de film de indruk wekt dat er ontspannen wordt geacteerd, stemt Gorris tevreden. "Dat vind ik heel leuk om te horen, want het was namelijk helemaal niet zo gemakkelijk. De film bestrijkt, in tegenstelling tot mijn andere films, een lange periode en niet alle personages bezitten psychologische diepgang. Dat was voor sommige acteurs tamelijk moeilijk. Ze moesten veel dagen opdraven en langdurig in de make-up zitten voor soms niet meer dan een plaatje met z'n allen. Daarbij kwam dat het met vijf graden boven nul af en toe echt koud was. Als het er desondanks ontspannen uitziet — wat ik zelf ook vind — dan hebben de acteurs het goed gedaan."
Gorris bekent dat niet alle acteurs zich konden vinden in haar regiebenadering. "Ik praat niet zoveel en ik hou ook niet van veel repeteren. Het liefst praat ik het script door met de acteurs, maar bij rollen die geen echte ontwikkeling doormaken — en dat zijn er nogal veel in Antonia — ben je snel uitgepraat. Eigenlijk sprak alles bij deze film nogal voor zichzelf, maar sommige acteurs hadden wel wat meer leiding willen hebben. Maar ik ben nu eenmaal geen regisseur die schreeuwt en tiert."
Wat Gorris met het platteland heeft? "Niets meer dan met de stad. Maar ik ben wel opgegroeid in een dorp en dat is, denk ik, te zien aan de film. Antonia had wel geregisseerd maar niet geschreven kunnen worden door iemand die in een stad is opgegroeid. Je voelt in de film de vertrouwdheid met het platteland en het dorpse, ook al zie ik Antonia niet als een plattelandsfilm maar als een film die speelt op het platteland."

Rebellenclub
Het zal weinigen ontgaan: Antonia doet met zijn sprookjesachtige, licht absurdistische en melancholieke sfeer — voor een groot deel te danken aan het camerawerk van Willy Stassen — denken aan de films van de gebroeders Taviani. Gorris: "Ik beschouw dat als een groot compliment, want ik vind hun films prachtig. Als ik hetzelfde gevoel weet op te roepen, dan streelt mij dat." Waarna ze uiteenzet dat we Antonia vooral niet als een realistische film moeten benaderen. "Een heleboel zaken zijn irreëel, zoals Daniëlle's bezoek aan de stad omdat ze zwanger wil worden. In de tijd geplaatst kan dat helemaal niet, want zo iemand zou meteen tot outcast worden. In Antonia doet men niet zoals het hoort, het is een soort 'leve de anarchie', maar op een leuke manier. Inderdaad: een beetje Sjors en de rebellenclub. Ik vraag de toeschouwer om zijn ongeloof op te schorten en mee te gaan in het sprookje dat ik vertel."
Het sprookjeskarakter wil niet zeggen dat Antonia nergens over gaat. De film bevat observaties over het leven en de dood, de omgang tussen mensen en de melancholie van het leven. Gorris: "Het gaat mij vooral om dat laatste, het verglijden van de tijd. Je kunt daarover een realistische film maken, maar dat is mijn stijl niet, al zijn sommigen er erg goed in. Ken je die film van Ken Loach, hoe heet die ook alweer, die waarin die kinderen voortdurend van die mensen worden afgepakt, ja Ladybird, ladybird? Dat is een hele realistische film en in zijn soort een zeer goede, maar ik zou hem niet willen maken. Dat soort realisme prikkelt mijn fantasie niet, het roept niets bij mij op, ik kan er niet creatief mee omgaan."
Over creativiteit gesproken: is het feminisme nog net zo'n sterke inspiratiebron voor haar als in de tijd van De stilte rond Christine M en Gebroken spiegels? "Wat moet ik daarop zeggen? Veel feministische ideeën zijn in de loop der jaren doorgesijpeld in alle lagen van de bevolking, maar mondiaal gezien is het leven voor veel vrouwen vooral door de invloed van religies vaak hopeloos. Ik kan niet zeggen dat ik waanzinnig gedesillusioneerd ben, maar ik zal ook niet beweren dat alles dik voor elkaar is. Als je wilt weten of ik vind dat De stilte en Spiegels nog deugen, dan is het antwoord ja. Ik sta nog steeds achter die films. Maar zullen we het over Antonia hebben, voordat we in een oeverloze discussie terechtkomen over het feminisme, waar we toch niet uitkomen? Ik heb eigenlijk zin in een glaasje wijn, jij ook?"

Jos van der Burgtop
ANTONIA

September 1995 #159

Produktie
Hans de Weers
Regie en scenario
Marleen Gorris
Camera
Willy Stassen
Geluid
Dirk Bombery
Montage
Michiel Reichwein
Muziek
Ilona Sekasz
Met
Willeke van Ammelrooy
Jan Decleir
Els Dottermans
Marina de Graaf
Mil Seghers
Dora van der Groen

Kleur, 104 minuten

Distributie
Meteor Film
Te zien
vanaf 21 september

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


A

À BOUT DE SOUFFLE
À bras ouverts
A casa tutti bene
A Ciambra
A DEMAIN
A DIVINA COMÉDIA
À l'aveugle
A L'ORIGINE
A la Cantábrica
A LA PLACE DU COEUR
À LA VERTICALE DE L'ÉTÉ
À MA SOEUR (FAT GIRL)
À MAINS NUES
À perdre la raison
À TOUT DE SUITE
A TOUTE VITESSE
A VENDRE
THE A-TEAM
A-X-L
A.I. Artificial Intelligence
A.K.A.
AALTRA
Aanmodderfakker
AANRIJDING IN MOSCOU
DE AAP
Abduction
THE ABDUCTION CLUB
ABEL
ABELTJE
ABGESCHMINKT
ABOUNA
ABOUT A BOY
ABOUT ADAM
ABOUT ELLY
About Last Night
ABOUT SCHMIDT
About Time
Above Us All
El abrazo de la serpiente
EL ABRAZO PARTIDO
LOS ABRAZOS ROTOS
ABRE LOS OJOS
Abrir puertas y ventanas
ABSOLUTE GIGANTEN
ABSOLUTE POWER
Absolutely Fabulous: The Movie
Las acacias
ACCELERATOR
ACCIDENTAL HERO
THE ACCIDENTAL HUSBAND
THE ACCIDENTAL SPY
ACCION MUTANTE
L' ACCOMPAGNATRICE
The Accountant
ACE VENTURA: PET DETECTIVE
ACE VENTURA: WHEN NATURE CALLS
Acht Stunden sind kein Tag
Achtste-groepers huilen niet
THE ACID HOUSE
ACROSS THE UNIVERSE
The Act of Killing
Act of Valor
ADAM & PAUL
ADAM'S APPLES
ADAM'S RIB
ADAPTATION.
ADDAMS FAMILY VALUES
ADDICTED TO LOVE
ADDO, KONING DER DIEREN
ADELHEID
Adem
Adieu au langage
Adieu Berthe
ADIEU FORAIN
ADIEU, PLANCHER DES VACHES!
Les adieux à la Reine
Adios Amigos
THE ADJUSTMENT BUREAU
Admission
ADORATION
ADRENALINE
ADRIENN PAL
Adrift (Baltasar Kormákur)
ADRIFT (Bui Thac Chuyen)
ADVENTURELAND
THE ADVENTURES OF PLUTO NASH
THE ADVENTURES OF PRISCILLA, QUEEN OF THE DESERT
The Adventures of Tintin
L' ADVERSAIRE
ADVOCAAT VAN DE HANEN
ADVOCAATJE LEEF JE NOG?
AE FOND KISS
AEON FLUX
AFBLIJVEN
AFFAIR PLAY
UNE AFFAIRE DE GOÛT
LES AFFINITÉS ÉLECTIVES
AFFLICTION
AFRAID OF THE DARK
ÀFRICA
AFRICA UNITED
THE AFRICAN QUEEN
African Safari
Afscheid van de maan
After Earth
AFTER LIFE
After the Storm
AFTER THE SUNSET
After the Tone
AFTER THE WEDDING
AFTERGLOW
Aftermath
AFTERSCHOOL
AGAINST THE ROPES
AGATA E LA TEMPESTA
The Age of Adaline
THE AGE OF INNOCENCE
AGENT CODY BANKS
AGENT CODY BANKS 2
AGORA
THE AGRONOMIST
AGUA FRÍA DEL MAR
AI NO SHINSEKAI (A NEW LOVE IN TOKYO/TOKYO DECADENCE 2)
Ai Weiwei: Never Sorry
AILEEN: LIFE AND DEATH OF A SERIAL KILLER
AIMÉE & JAGUAR
Ain't Them Bodies Saints
AIR BUD
AIR BUD: DE TOPSCOORDER
UN AIR DE FAMILLE
AIR DOLL
AIR FORCE ONE
AIRHEADS
Aita
AJAMI
AJAX — DAAR HOORDEN ZIJ ENGELEN ZINGEN
ALAMAR
THE ALAMO
ALASKA
ALATRISTE
Albert Nobbs
Alberta
ALBINO ALLIGATOR
Alceste à bicyclette
ALEGRÍA
ALETTA JACOBS: HET HOOGSTE STREVEN
Alex Cross
ALEX VAN WARMERDAM DVD-BOX
Alex van Warmerdam: Gebouwd voor de film
ALEXANDER
ALEXANDER NEVSKY
ALEXANDRA
ALEXANDRA'S PROJECT
ALFIE
ALI
ALI G INDAHOUSE
ALI ZAOUA
ALIAS KURBAN SAÏD
Alias Maria
ALIBI
ALICE
ALICE IN WONDERLAND
Alice Through the Looking Glass
ALIEN LEGACY BOX
ALIEN RESURRECTION
ALIEN VS PREDATOR
ALIEN VS PREDATOR 2
ALIEN — THE DIRECTOR'S CUT
Alien: Covenant
ALIVE
All Eyez on Me
ALL GOD'S CHILDREN CAN DANCE
All is Lost
ALL MEN ARE MORTAL
ALL NIGHT HORROR SHOW 9
ALL OR NOTHING
All Quiet on the Western Front
All Roads Lead to Rome
ALL STARS
All stars 2: Old stars
ALL THE BOYS LOVE MANDY LANE
ALL THE INVISIBLE CHILDREN
All the Money in the World
ALL THE PRETTY HORSES
ALL THE RIGHT NOISES
ALL THINGS FAIR
All You Need is Me
ALLE TIJD
Alleen maar nette mensen
Alléluia
Alleman (Workshop Filmkritiek)
Alles is familie
ALLES IS LIEFDE
ALLES MOET WEG
ALLES STROOMT
Alles van waarde
Alles voor elkaar
Allied
Almanya — Wilkommen in Deutschland
ALMOST FAMOUS
Alone in Berlin
ALONG CAME A SPIDER
ALONG CAME POLLY
Aloys
Alpha
ALPHA & OMEGA 3D
ALPHA DOG
Alphabet
ALPHAVILLE
Alps
Als je verliefd wordt
ALS KAT EN HOND
ALTIPLANO
ALVIN & THE CHIPMUNKS 2
Alvin & The Chipmunks 3
ALVIN AND THE CHIPMUNKS
Alvin en de Chipmunks: The Road Chip
ALZA LA TESTA
AM SEIDENEN FADEN
L' amant double
LOS AMANTES DEL CÍRCULO POLAR
Los amantes pasajeros
LES AMANTS CRIMINELS
LES AMANTS RÉGULIERS
The Amazing Catfish
AMAZING GRACE
The Amazing Spider-Man 2 3D
The Amazing Spider-Man 3D
AMAZONES
Amazonia
AMEN.
AMER
AMERICA'S SWEETHEARTS
THE AMERICAN
American Assassin
AMERICAN BEAUTY
AMERICAN BUFFALO
AMERICAN CUISINE (CUISINE AMÉRICAINE)
American Dreams (lost and found)
AMERICAN DREAMZ
AMERICAN GANGSTER
AMERICAN HISTORY X
American Honey
American Made
American Pastoral
AMERICAN PIE
AMERICAN PIE 2
American Pie: The Reunion
AMERICAN PIE: THE WEDDING (AMERICAN WEDDING)
THE AMERICAN PRESIDENT
AMERICAN PSYCHO
American Sniper
AMERICAN SPLENDOR
American Ultra
AN AMERICAN WEREWOLF IN PARIS
AMERRIKA
L' AMI HOLLANDAIS
L' AMICO DI FAMIGLIA
AMIN
AMISTAD
AMITYVILLE HORROR
AMNESIA
AMONG HORSES AND MEN
L' AMORE MOLESTO
AMORES PERROS
Amori fragili
Amour
Un amour de jeunesse
Amour fou (Jessica Hausner over)
LES AMOURS IMAGINAIRES
AMSTERDAM, GLOBAL VILLAGE
Amy
AMY'S ORGASM
An
AN ALAN SMITHEE FILM: BURN HOLLYWOOD BURN
AN ANGEL FOR MAY
AN AWFULLY BIG ADVENTURE
AN EDUCATION
AN ENGLISHMAN IN NEW YORK
AN IDEAL HUSBAND
AN INCONVENIENT TRUTH
An Inconvenient Truth 2
AN UNFINISHED LIFE
Ana ana
L' anabase
ANACONDA
ANACONDAS
ANALYZE THAT
ANALYZE THIS
ANASTASIA
ANATOMIE
ANCHE LIBERO VA BENE
THE ANCHORAGE
Anchorman 2: The Legend Continues
And Everything is Going Fine
AND NOW... LADIES AND GENTLEMEN
And So It Goes
AND THE BAND PLAYED ON
AND WHEN DID YOU LAST SEE YOUR FATHER
Die andere Heimat: Chronik einer Sehnsucht
ANDRE
The Andrei Tarkovsky Collection
ANDROMEDIA
ANGEL
ANGEL BABY
ANGEL EYES
ANGEL ON THE RIGHT
ANGELA'S ASHES
ANGÈLE ET TONY
THE ANGELIC CONVERSATION
ANGELS & DEMONS — HET BERNINI MYSTERIE
ANGELS OF THE UNIVERSE
The Angels' Share
ANGER MANAGEMENT
LES ANGES GARDIENS
ANGIE (Martha Coolidge)
ANGIE (Martin Lagestee)
L' ANGLAISE ET LE DUC
Angry Birds Movie
Angry Indian Goddesses
ANGST (Georg Kargl)
ANGST (Michiel van Erp)
ANGUS, THONGS AND PERFECT SNOGGING
ANI IMOTO
ANIKI-BÓBÓ
ANIMAL
ANIMAL FACTORY
ANIMAL KINGDOM
Animals
ANIMALS UNITED 3D
ANKLAGET
ANNA AND THE KING
Anna Karenina
ANNA MAGDALENA
Annabelle
Annabelle: Creation
L' ANNÉE DERNIÈRE À MARIENBAD
Anni felici
Annie
ANNIE LEIBOVITZ: LIFE THROUGH A LENS
Annihilation
THE ANNIVERSARY PARTY
AÑO BISIESTO
UN AÑO SIN AMOR
Anomalisa
ANONYMA
Anonymous
ANOTHER DAY IN PARADISE
ANOTHER YEAR
THE ANT BULLY (DE MIERENMEPPER)
Ant Man
Ant-Man and the Wasp
ANTARCTICA, A TICKET TO ETERNITY
Antboy
Antboy en de wraak van de rode furie
ANTICHRIST
ANTITRUST
ANTON
ANTONIA
ANTÔNIA
Ants on a Shrimp
ANTZ
ANUBIS & HET PAD DER ZEVEN ZONDEN
ANVIL! THE STORY OF ANVIL
ANY GIVEN SUNDAY
ANY WAY THE WIND BLOWS
ANYTHING ELSE
ANYWHERE BUT HOME
Apa
APAN
THE APARTMENT
Apenstreken
Apocalypse Now
APOCALYPSE NOW REDUX
APOCALYPTO
APOLLO 13
Apollo 18
L' Apollonide — Souvenirs de la maison close
THE APOSTLE
DIE APOTHEKERIN
APP — de film
APPALOOSA
L' apparition
L' APPARTEMENT
L' APPÂT
DE APPEL (SIB)
LES APPRENTIS
APRÈS L'AMOUR
APRÈS LA VIE
Après mai
APRILE
APT PUPIL
APU-TRILOGIE
AQUAMARINE
Aquarius
Arabian Nights (As mil e uma noites)
Araf
Arbitrage
THE ARBOR
LA ARDILLA ROJA
ARE WE DONE YET?
Area 51
Argo
THE ARISTOCRATS
DE ARISTOKATTEN
ARLINGTON ROAD
ARMADILLO
ARMAGEDDON
Army of One
ARO TOLBUKHIN. EN LA MENTE DEL ASESINO
AROUND THE BEND
AROUND THE WORLD IN 80 DAYS
Arrietty
Arrival
The Art of Happiness
THE ART OF WAR
ARTEMISIA
ARTHUR
ARTHUR 3: DE STRIJD TUSSEN TWEE WERELDEN
ARTHUR AND THE MINIMOYS
ARTHUR EN DE WRAAK VAN MALTHAZARD
The Artist
Artist of Fasting (IFFR Deep Focus Adachi Masao)
As Above So Below
AS GOOD AS IT GETS
As I Lay Dying
As I Open My Eyes
AS IT IS IN HEAVEN
DE AS VAN PHOENIX
Ascent
ASH WEDNESDAY
Ashes
ASHES OF TIME REDUX
ASK THE DUST
THE ASSASSIN (John Badham)
The Assassin (Nie Yinniang)
Assassin's Creed
ASSASSIN(S)
THE ASSASSINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD ROBERT FORD
THE ASSASSINATION OF RICHARD NIXON
ASSASSINS
ASSAULT ON PRECINCT 13
ASSEPOESTER EN DE KEUKENPRINS
ASSHAK, TALES FROM THE SAHARA
THE ASSOCIATE
ASTERIX & DE VIKINGEN
Asterix & Obelix 3D: De Romeinse lusthof
Asterix & Obelix bij de Britten
ASTÉRIX & OBÉLIX: MISSION CLÉOPÂTRE
ASTERIX AUX JEUX OLYMPIQUES
ASTERIX EN OBELIX TEGEN CAESAR
ASTRO BOY
THE ASTRONAUT'S WIFE
At Any Price
AT FIRST SIGHT
AT THE END OF DAYBREAK
ATANARJUAT, THE FAST RUNNER
L' atelier
Atlantic.
ATLANTIS (Digna Sinke)
ATLANTIS (Gary Trousdale, Kirk Wise)
ATM
Atmen
Atomic Blonde
ATONEMENT
Attack on Titan: The Movie (deel 1) en Attack on Titan: End of the World (deel 2)
ATTENBERG
Attila Marcel
AU PETIT MARGUERY
Au revoir là-haut
L' AUBERGE ESPAGNOLE
AUDITION
Auf der anderen Seite
Auf einmal
AUF WIEDERSEHEN AMERIKA
AUGUST RUSH
AUGUST: A MOMENT BEFORE THE ERUPTION
August: Osage County
EL AURA
AURORA
Aus dem Nichts
Austerlitz
AUSTIN POWERS IN GOLDMEMBER
AUSTIN POWERS: INTERNATIONAL MAN OF MYSTERY
AUSTIN POWERS: THE SPY WHO SHAGGED ME
AUSTRALIA
AUTO FOCUS
THE AUTOBIOGRAPHY OF NICOLAE CEAUSESCU
AUTUMN BALL
AUTUMN GOLD
AUTUMN IN NEW YORK
AUTUMN MOON
Ava (Léa Mysius over)
AVALON
Avant l'hiver
AVATAR
AVENGE BUT ONE OF MY TWO EYES
THE AVENGERS (Jeremiah Chechik)
The Avengers (Joss Whedon)
The Avengers: Age Of Ultron
Avengers: Infinity War
L' avenir
AVETIK
THE AVIATOR
DE AVONTUREN VAN HET MOLLETJE 1
DE AVONTUREN VAN PINOKKIO
The Awakening
AWAY FROM HER
AWAY WE GO
AWAY WITH WORDS
AYURVEDA — ART OF BEING
AZULOSCUROCASINEGRO
AZUR & ASMAR