Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
À la verticale de l'été: Als je maar lang genoeg gelooft dat harmonie bestaat, zal het je ook werkelijk toekomen Witte korrels op een groen blad

À LA VERTICALE DE L'ÉTÉ

Frankrijk, 2000 | Tran Anh Hung
Na het brute geweld van Cyclo ging de Frans-Vietnamese regisseur Tran Anh Hung op zoek naar harmonie. Hij vond die in Hanoi, waar het leven zacht en aangenaam traag is. Het resultaat, À la verticale de l'été, is een intiem portret van drie zussen, die een kalm en vredig bestaan leiden — zo lijkt het tenminste, maar schijn bedriegt. Moeilijkheden zijn overal, vindt Tran, maar: "Je kunt beter de schijn ophouden en blijven geloven in harmonie." Over huwelijksproblemen, de schoonheid van een rijstkorrel, en het leven van Jezus.

Tran Anh Hung

Het contrast met Cyclo (1995) kan bijna niet groter zijn. In die film, over de teloorgang van een jonge fietstaxi-bestuurder in Saigon, spetterde het geweld van het doek. De fraaie beeldcomposities en rijke kleuren verzachtten de geweldsexplosies niet; ze maakten ze juist des te schrijnender — want hoe mooi kan bloed zijn, en hoe poëtisch agressief gedrag?
Dan À la verticale de l'été: drie zussen in Hanoi zoeken elkaar regelmatig op, om tijdens het wassen en snijden van groenten de laatste nieuwtjes te delen. Ze roddelen en giechelen, en lijken volkomen tevreden. Dezelfde overdonderende kleurenpracht, dezelfde zorgvuldig geconstrueerde, schilderachtige beelden, maar nu doortrokken van kalmte en tederheid.
Dat is Vietnam, zegt de 37-jarige regisseur Tran Anh Hung. Het verschil tussen zijn vorige en zijn nieuwste film heeft alles te maken met het contrast tussen Saigon en Hanoi — de laatste de officiële hoofdstad van Vietnam, de eerste de grootste en drukste stad van het land. "Het idee voor Cyclo ontstond na een bezoek aan Saigon. Ik had er een gevoel van totale wanorde; alles beweegt, iedereen heeft haast, er is ontzettend veel lawaai. Als je er een kwartier over straat loopt, ben je uitgeput, en die vermoeidheid zie je ook bij de inwoners. Tijdens de opnamen van Cyclo ging ik voor een paar dagen naar het noorden, naar Hanoi, om uit te rusten. Daar heerst een totaal andere atmosfeer. Het leven is er rustig en ontspannen, de mensen hebben tijd om elkaar te ontmoeten en bij te praten. Voor een deel stamt dat nog uit de periode van het communisme. In iedere straat staan bijvoorbeeld een paar waterkranen, waar verschillende families naar toe gaan om voedsel en kleren te wassen. Ik zag er vrouwen die op straat hun haren wasten; dat beeld is van een zachtheid en intimiteit die je in Saigon absoluut niet aantreft."
Tran Anh Hung besloot dat Hanoi een eigen film verdiende. "Je kunt niet alle aspecten van een land in één film stoppen. Na Cyclo vroegen mensen me waarom ik niet de mooie kant van Vietnam had laten zien. Die zat er ook wel in, maar werd overschaduwd door het geweld. Nu komen er weer mensen naar me toe die zeggen: maar Vietnam kent toch ook armoede en ellende? Men zou moeten accepteren dat ik niet alles tegelijk kan; het zijn de kleine deeltjes van een mozaïek die het gezicht van een land bepalen, en ik laat een paar stukjes daarvan zien. Mijn probleem is dat er weinig bekende Vietnamese regisseurs zijn, waardoor een westers publiek de achtergrond mist om het mozaïek als geheel in te vullen. Soms heb ik het gevoel dat ik niet alleen mijn eigen films maak, maar ook die van anderen."

Dubbelleven
Tran woont al sinds zijn twaalfde in Frankrijk, maar neemt zijn taak als Vietnamees regisseur serieus. "Natuurlijk, de band met je geboorteland verdwijnt niet, en ik ga er nog steeds erg vaak naartoe. Ik hoop zelfs dat ik als relatieve buitenstaander beter de essentie van het leven in Vietnam kan tonen dan iemand die er woont. Ik sta stil bij dingen die de Vietnamezen niet eens opvallen. Neem een bananenblad, waar rijst in heeft gezeten — er liggen nog een paar witte korrels op het groene blad. Ik vind dat subliem, daar kan ik heel lang naar kijken."
À la verticale de l'été is een film over harmonie — in ieder geval aan de oppervlakte. De harmonieuze manier van leven, die Tran in Hanoi aantrof, brachten herinneringen boven aan zijn jeugd. "Omdat ik veel nadacht over relaties en relatieproblemen — ik ben zelf dertien jaar getrouwd — vroeg ik me af hoe dat bij mijn ouders zat. Ik vond het vreemd dat ik alleen maar gelukkige herinneringen heb aan hun huwelijk. Maar hoe ik ook zocht, ik vond geen enkel negatief verhaal. Dat is puur cultureel bepaald; de Vietnamese cultuur, die is gevormd door het confucianisme, leert mensen zich te beheersen. Problemen hou je voor jezelf, alleen de harmonieuze kanten van een relatie worden uitgedragen."
De zussen in À la verticale de l'été, van wie de oudste twee getrouwd zijn, blijken de nodige geheimen voor elkaar te verbergen. De jongste, Liên, woont nog samen met haar broer, in wie ze de ideale echtgenoot ziet. Ze daagt hem zelfs openlijk uit zich voor te stellen dat ze een relatie hebben, en kruipt regelmatig 's nachts bij hem in bed. En terwijl de middelste zus, die nog maar kort getrouwd is, nog hoge verwachtingen heeft van het huwelijksleven, weet de oudste wel beter: zij heeft een buitenechtelijke verhouding, en vermoedt dat haar man ook een dubbelleven leidt.

Ideaalbeeld
De familiegeheimen worden één voor één onthuld, maar grote confrontaties blijven uit. Ook dat hoort bij Vietnam: wie goed opgevoed is, voorkomt ruzies, zoekt een oplossing, accepteert het verdriet en zorgt dat niemand daar iets van merkt. Een heilzame methode, volgens Tran. "In het westen veroordeelt men die houding al gauw als hypocrisie, maar dat is onterecht. Het heeft op zijn minst één voordeel, en dat is dat kinderen nooit iets merken van de relatieproblemen van hun ouders. Zij kunnen hun eigen liefdesleven beginnen in alle vrijheid, zonder emotionele ballast. Misschien loop je dan later tegen problemen aan, maar je moet het uiteindelijk toch zelf uitzoeken. Voor een goede relatie bestaat geen recept, en je kunt alleen iets leren van de moeilijkheden die je zelf meemaakt. Het heeft geen zin erop te anticiperen. Hoe naïever je bent, hoe beter; ervaring is nergens goed voor."
"In de film hebben de zussen een ideaalbeeld van het huwelijk van hun ouders. En als blijkt dat hun moeder misschien een minnaar heeft gehad, willen ze dat ook eigenlijk niet weten, om de harmonie die ze kennen niet te beschadigen. Ik kan me dat goed voorstellen. Als je er maar lang genoeg in gelooft, zal die gewenste harmonie je ook werkelijk toekomen."
Toch schetst Tran een treurig beeld van het huwelijk: hoe langer het duurt, hoe meer barsten het vertoont. "Absoluut. Dat is een van de meest traumatiserende ervaringen van het leven. Na verloop van tijd verdwijnt de hartstocht. Daar komen misschien andere prachtige dingen, zoals tederheid, voor in de plaats, maar toch blijft iedereen verlangen naar die vlam van de passie."
Trans echtgenote is de actrice Tran Nu Yên-Khê, die in elk van zijn films een belangrijke rol speelt. Een ongelooflijk mooie vrouw, op wie Trans camera verliefd lijkt — moeilijk te geloven dat de passie verdwenen is. "In werkelijkheid bekijk ik alle vrouwen op die manier. Ik kan niet iemand filmen zonder dat er sprake is van verlangen — dat geldt trouwens ook voor de mannen. In Vietnam dachten een paar mensen, nadat ze de film gezien hadden, zelfs dat ik een verhouding had met een van de andere actrices. Alleen door de manier waarop ik haar filmde."

Intensiteit
Tran is niet bang dat het cultuurverschil tussen oost en west het begrip voor zijn films parten speelt. "Voordat je als westerling de Aziatische cultuur kunt doorgronden, moet je er heel lang wonen en je erin verdiepen. Met één film kan ik dat niet teweegbrengen. Maar kunst is er ook niet om te informeren; kunst is er om te ontroeren, een snaar te raken, door zijn expressie, zijn stijl en zijn vorm. Daarom is voor mij de stijl van een film belangrijker dan het verhaal. Ik probeer, met behulp van beelden en muziek, de intensiteit van het leven te tonen. In het beste geval roepen die beelden bij de toeschouwer een bepaalde gevoeligheid op, waardoor hij de wereld uiteindelijk net iets anders bekijkt, en misschien zelfs beter begrijpt."
Hij zegt het in alle oprechtheid, zonder een zweem van pretentie. De regisseur heeft ook recht van spreken, want zijn visuele talent wordt al sinds zijn speelfilmdebuut L'odeur de la papaye verte (1993) geprezen. Tran lijkt niet alleen verliefd op zijn acteurs en actrices, maar op ieder object dat hij in beeld brengt — tot aan de kleinste rijstkorrel. En terecht, vindt hij: "Ook in één rijstkorrel kun je de grootsheid van het leven zien."
Na de Vietnamtrilogie is het tijd voor iets anders. Iets heel anders: Tran heeft Harvey Keitel bereid gevonden op te treden als coproducent en hoofdrolspeler van zijn nieuwste project, een Engelstalige film, die zal worden opgenomen in Amerika en Azië. "Het gaat over een moderne Jezus. Ik ben niet religieus, maar wel gefascineerd door het christendom. Ik denk dat de filmkunst is uitgevonden door christenen. Dat kan niet anders; denk maar aan hoe God verscheen aan de mensen door middel van Jezus. God gebruikte een acteur, een mens van vlees en bloed, om zijn ideeën door te geven. Het verhaal van Jezus is het beste scenario dat ooit geschreven is."

Pauline Kleijertop
À LA VERTICALE DE L'ÉTÉ

November 2000 #216

Productie
Christophe Rossignon
Regie en scenario
Tran Anh Hung
Camera
Mark Lee
Montage
Mario Battistel
Art direction
Benoît Barouh
Muziek
Tôn Thât Tiêt
Met
Tran Nu Yên-Khê
Nguyen Nhu Quynh
Lê Khanh
Ngô Quang Hai
Chu Ngoc Hung

Kleur, 112 minuten

Distributie
A-Film Distribution
Te zien
vanaf 9 november

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


A

À BOUT DE SOUFFLE
À bras ouverts
A casa tutti bene
A Ciambra
A DEMAIN
A DIVINA COMÉDIA
À l'aveugle
A L'ORIGINE
A la Cantábrica
A LA PLACE DU COEUR
À LA VERTICALE DE L'ÉTÉ
À MA SOEUR (FAT GIRL)
À MAINS NUES
À perdre la raison
À TOUT DE SUITE
A TOUTE VITESSE
A VENDRE
THE A-TEAM
A-X-L
A.I. Artificial Intelligence
A.K.A.
AALTRA
Aanmodderfakker
AANRIJDING IN MOSCOU
DE AAP
Abduction
THE ABDUCTION CLUB
ABEL
ABELTJE
ABGESCHMINKT
ABOUNA
ABOUT A BOY
ABOUT ADAM
ABOUT ELLY
About Last Night
ABOUT SCHMIDT
About Time
Above Us All
El abrazo de la serpiente
EL ABRAZO PARTIDO
LOS ABRAZOS ROTOS
ABRE LOS OJOS
Abrir puertas y ventanas
ABSOLUTE GIGANTEN
ABSOLUTE POWER
Absolutely Fabulous: The Movie
Las acacias
ACCELERATOR
ACCIDENTAL HERO
THE ACCIDENTAL HUSBAND
THE ACCIDENTAL SPY
ACCION MUTANTE
L' ACCOMPAGNATRICE
The Accountant
ACE VENTURA: PET DETECTIVE
ACE VENTURA: WHEN NATURE CALLS
Acht Stunden sind kein Tag
Achtste-groepers huilen niet
THE ACID HOUSE
ACROSS THE UNIVERSE
The Act of Killing
Act of Valor
ADAM & PAUL
ADAM'S APPLES
ADAM'S RIB
ADAPTATION.
ADDAMS FAMILY VALUES
ADDICTED TO LOVE
ADDO, KONING DER DIEREN
ADELHEID
Adem
Adieu au langage
Adieu Berthe
ADIEU FORAIN
ADIEU, PLANCHER DES VACHES!
Les adieux à la Reine
Adios Amigos
THE ADJUSTMENT BUREAU
Admission
ADORATION
ADRENALINE
ADRIENN PAL
Adrift (Baltasar Kormákur)
ADRIFT (Bui Thac Chuyen)
ADVENTURELAND
THE ADVENTURES OF PLUTO NASH
THE ADVENTURES OF PRISCILLA, QUEEN OF THE DESERT
The Adventures of Tintin
L' ADVERSAIRE
ADVOCAAT VAN DE HANEN
ADVOCAATJE LEEF JE NOG?
AE FOND KISS
AEON FLUX
AFBLIJVEN
AFFAIR PLAY
UNE AFFAIRE DE GOÛT
LES AFFINITÉS ÉLECTIVES
AFFLICTION
AFRAID OF THE DARK
ÀFRICA
AFRICA UNITED
THE AFRICAN QUEEN
African Safari
Afscheid van de maan
After Earth
AFTER LIFE
After the Storm
AFTER THE SUNSET
After the Tone
AFTER THE WEDDING
AFTERGLOW
Aftermath
AFTERSCHOOL
AGAINST THE ROPES
AGATA E LA TEMPESTA
The Age of Adaline
THE AGE OF INNOCENCE
AGENT CODY BANKS
AGENT CODY BANKS 2
AGORA
THE AGRONOMIST
AGUA FRÍA DEL MAR
AI NO SHINSEKAI (A NEW LOVE IN TOKYO/TOKYO DECADENCE 2)
Ai Weiwei: Never Sorry
AILEEN: LIFE AND DEATH OF A SERIAL KILLER
AIMÉE & JAGUAR
Ain't Them Bodies Saints
AIR BUD
AIR BUD: DE TOPSCOORDER
UN AIR DE FAMILLE
AIR DOLL
AIR FORCE ONE
AIRHEADS
Aita
AJAMI
AJAX — DAAR HOORDEN ZIJ ENGELEN ZINGEN
ALAMAR
THE ALAMO
ALASKA
ALATRISTE
Albert Nobbs
Alberta
ALBINO ALLIGATOR
Alceste à bicyclette
ALEGRÍA
ALETTA JACOBS: HET HOOGSTE STREVEN
Alex Cross
ALEX VAN WARMERDAM DVD-BOX
Alex van Warmerdam: Gebouwd voor de film
ALEXANDER
ALEXANDER NEVSKY
ALEXANDRA
ALEXANDRA'S PROJECT
ALFIE
ALI
ALI G INDAHOUSE
ALI ZAOUA
ALIAS KURBAN SAÏD
Alias Maria
ALIBI
ALICE
ALICE IN WONDERLAND
Alice Through the Looking Glass
ALIEN LEGACY BOX
ALIEN RESURRECTION
ALIEN VS PREDATOR
ALIEN VS PREDATOR 2
ALIEN — THE DIRECTOR'S CUT
Alien: Covenant
ALIVE
All Eyez on Me
ALL GOD'S CHILDREN CAN DANCE
All is Lost
ALL MEN ARE MORTAL
ALL NIGHT HORROR SHOW 9
ALL OR NOTHING
All Quiet on the Western Front
All Roads Lead to Rome
ALL STARS
All stars 2: Old stars
ALL THE BOYS LOVE MANDY LANE
ALL THE INVISIBLE CHILDREN
All the Money in the World
ALL THE PRETTY HORSES
ALL THE RIGHT NOISES
ALL THINGS FAIR
All You Need is Me
ALLE TIJD
Alleen maar nette mensen
Alléluia
Alleman (Workshop Filmkritiek)
Alles is familie
ALLES IS LIEFDE
ALLES MOET WEG
ALLES STROOMT
Alles van waarde
Alles voor elkaar
Allied
Almanya — Wilkommen in Deutschland
ALMOST FAMOUS
Alone in Berlin
ALONG CAME A SPIDER
ALONG CAME POLLY
Aloys
Alpha
ALPHA & OMEGA 3D
ALPHA DOG
Alphabet
ALPHAVILLE
Alps
Als je verliefd wordt
ALS KAT EN HOND
ALTIPLANO
ALVIN & THE CHIPMUNKS 2
Alvin & The Chipmunks 3
ALVIN AND THE CHIPMUNKS
Alvin en de Chipmunks: The Road Chip
ALZA LA TESTA
AM SEIDENEN FADEN
L' amant double
LOS AMANTES DEL CÍRCULO POLAR
Los amantes pasajeros
LES AMANTS CRIMINELS
LES AMANTS RÉGULIERS
The Amazing Catfish
AMAZING GRACE
The Amazing Spider-Man 2 3D
The Amazing Spider-Man 3D
AMAZONES
Amazonia
AMEN.
AMER
AMERICA'S SWEETHEARTS
THE AMERICAN
American Assassin
AMERICAN BEAUTY
AMERICAN BUFFALO
AMERICAN CUISINE (CUISINE AMÉRICAINE)
American Dreams (lost and found)
AMERICAN DREAMZ
AMERICAN GANGSTER
AMERICAN HISTORY X
American Honey
American Made
American Pastoral
AMERICAN PIE
AMERICAN PIE 2
American Pie: The Reunion
AMERICAN PIE: THE WEDDING (AMERICAN WEDDING)
THE AMERICAN PRESIDENT
AMERICAN PSYCHO
American Sniper
AMERICAN SPLENDOR
American Ultra
AN AMERICAN WEREWOLF IN PARIS
AMERRIKA
L' AMI HOLLANDAIS
L' AMICO DI FAMIGLIA
AMIN
AMISTAD
AMITYVILLE HORROR
AMNESIA
AMONG HORSES AND MEN
L' AMORE MOLESTO
AMORES PERROS
Amori fragili
Amour
Un amour de jeunesse
Amour fou (Jessica Hausner over)
LES AMOURS IMAGINAIRES
AMSTERDAM, GLOBAL VILLAGE
Amy
AMY'S ORGASM
An
AN ALAN SMITHEE FILM: BURN HOLLYWOOD BURN
AN ANGEL FOR MAY
AN AWFULLY BIG ADVENTURE
AN EDUCATION
AN ENGLISHMAN IN NEW YORK
AN IDEAL HUSBAND
AN INCONVENIENT TRUTH
An Inconvenient Truth 2
AN UNFINISHED LIFE
Ana ana
L' anabase
ANACONDA
ANACONDAS
ANALYZE THAT
ANALYZE THIS
ANASTASIA
ANATOMIE
ANCHE LIBERO VA BENE
THE ANCHORAGE
Anchorman 2: The Legend Continues
The Ancient Woods
And Everything is Going Fine
AND NOW... LADIES AND GENTLEMEN
And So It Goes
AND THE BAND PLAYED ON
AND WHEN DID YOU LAST SEE YOUR FATHER
Die andere Heimat: Chronik einer Sehnsucht
ANDRE
The Andrei Tarkovsky Collection
ANDROMEDIA
ANGEL
ANGEL BABY
ANGEL EYES
ANGEL ON THE RIGHT
ANGELA'S ASHES
ANGÈLE ET TONY
THE ANGELIC CONVERSATION
ANGELS & DEMONS — HET BERNINI MYSTERIE
ANGELS OF THE UNIVERSE
The Angels' Share
ANGER MANAGEMENT
LES ANGES GARDIENS
ANGIE (Martha Coolidge)
ANGIE (Martin Lagestee)
L' ANGLAISE ET LE DUC
Angry Birds Movie
Angry Indian Goddesses
ANGST (Georg Kargl)
ANGST (Michiel van Erp)
ANGUS, THONGS AND PERFECT SNOGGING
ANI IMOTO
ANIKI-BÓBÓ
ANIMAL
ANIMAL FACTORY
ANIMAL KINGDOM
Animals
ANIMALS UNITED 3D
ANKLAGET
ANNA AND THE KING
Anna Karenina
ANNA MAGDALENA
Annabelle
Annabelle: Creation
L' ANNÉE DERNIÈRE À MARIENBAD
Anni felici
Annie
ANNIE LEIBOVITZ: LIFE THROUGH A LENS
Annihilation
THE ANNIVERSARY PARTY
AÑO BISIESTO
UN AÑO SIN AMOR
Anomalisa
ANONYMA
Anonymous
ANOTHER DAY IN PARADISE
ANOTHER YEAR
THE ANT BULLY (DE MIERENMEPPER)
Ant Man
Ant-Man and the Wasp
ANTARCTICA, A TICKET TO ETERNITY
Antboy
Antboy en de wraak van de rode furie
ANTICHRIST
ANTITRUST
ANTON
ANTONIA
ANTÔNIA
Ants on a Shrimp
ANTZ
ANUBIS & HET PAD DER ZEVEN ZONDEN
ANVIL! THE STORY OF ANVIL
ANY GIVEN SUNDAY
ANY WAY THE WIND BLOWS
ANYTHING ELSE
ANYWHERE BUT HOME
Apa
APAN
THE APARTMENT
Apenstreken
Apocalypse Now
APOCALYPSE NOW REDUX
APOCALYPTO
APOLLO 13
Apollo 18
L' Apollonide — Souvenirs de la maison close
THE APOSTLE
DIE APOTHEKERIN
APP — de film
APPALOOSA
L' apparition
L' APPARTEMENT
L' APPÂT
DE APPEL (SIB)
LES APPRENTIS
APRÈS L'AMOUR
APRÈS LA VIE
Après mai
APRILE
APT PUPIL
APU-TRILOGIE
AQUAMARINE
Aquarius
Arabian Nights (As mil e uma noites)
Araf
Arbitrage
THE ARBOR
LA ARDILLA ROJA
ARE WE DONE YET?
Area 51
Argo
THE ARISTOCRATS
DE ARISTOKATTEN
ARLINGTON ROAD
ARMADILLO
ARMAGEDDON
Army of One
ARO TOLBUKHIN. EN LA MENTE DEL ASESINO
AROUND THE BEND
AROUND THE WORLD IN 80 DAYS
Arrietty
Arrival
The Art of Happiness
THE ART OF WAR
ARTEMISIA
ARTHUR
ARTHUR 3: DE STRIJD TUSSEN TWEE WERELDEN
ARTHUR AND THE MINIMOYS
ARTHUR EN DE WRAAK VAN MALTHAZARD
The Artist
Artist of Fasting (IFFR Deep Focus Adachi Masao)
As Above So Below
AS GOOD AS IT GETS
As I Lay Dying
As I Open My Eyes
AS IT IS IN HEAVEN
DE AS VAN PHOENIX
Ascent
ASH WEDNESDAY
Ashes
ASHES OF TIME REDUX
ASK THE DUST
THE ASSASSIN (John Badham)
The Assassin (Nie Yinniang)
Assassin's Creed
ASSASSIN(S)
THE ASSASSINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD ROBERT FORD
THE ASSASSINATION OF RICHARD NIXON
ASSASSINS
ASSAULT ON PRECINCT 13
ASSEPOESTER EN DE KEUKENPRINS
ASSHAK, TALES FROM THE SAHARA
THE ASSOCIATE
ASTERIX & DE VIKINGEN
Asterix & Obelix 3D: De Romeinse lusthof
Asterix & Obelix bij de Britten
ASTÉRIX & OBÉLIX: MISSION CLÉOPÂTRE
ASTERIX AUX JEUX OLYMPIQUES
ASTERIX EN OBELIX TEGEN CAESAR
ASTRO BOY
THE ASTRONAUT'S WIFE
At Any Price
AT FIRST SIGHT
AT THE END OF DAYBREAK
ATANARJUAT, THE FAST RUNNER
L' atelier
Atlantic.
ATLANTIS (Digna Sinke)
ATLANTIS (Gary Trousdale, Kirk Wise)
ATM
Atmen
Atomic Blonde
ATONEMENT
Attack on Titan: The Movie (deel 1) en Attack on Titan: End of the World (deel 2)
ATTENBERG
Attila Marcel
AU PETIT MARGUERY
Au revoir là-haut
L' AUBERGE ESPAGNOLE
AUDITION
Auf der anderen Seite
Auf einmal
AUF WIEDERSEHEN AMERIKA
AUGUST RUSH
AUGUST: A MOMENT BEFORE THE ERUPTION
August: Osage County
EL AURA
AURORA
Aus dem Nichts
Austerlitz
AUSTIN POWERS IN GOLDMEMBER
AUSTIN POWERS: INTERNATIONAL MAN OF MYSTERY
AUSTIN POWERS: THE SPY WHO SHAGGED ME
AUSTRALIA
AUTO FOCUS
THE AUTOBIOGRAPHY OF NICOLAE CEAUSESCU
AUTUMN BALL
AUTUMN GOLD
AUTUMN IN NEW YORK
AUTUMN MOON
Ava (Léa Mysius over)
AVALON
Avant l'hiver
AVATAR
AVENGE BUT ONE OF MY TWO EYES
THE AVENGERS (Jeremiah Chechik)
The Avengers (Joss Whedon)
The Avengers: Age Of Ultron
Avengers: Infinity War
L' avenir
AVETIK
THE AVIATOR
DE AVONTUREN VAN HET MOLLETJE 1
DE AVONTUREN VAN PINOKKIO
The Awakening
AWAY FROM HER
AWAY WE GO
AWAY WITH WORDS
AYURVEDA — ART OF BEING
AZULOSCUROCASINEGRO
AZUR & ASMAR