Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Iedereen heeft het over Abeltje

ABELTJE

Nederland, 1998 | Ben Sombogaart
Abeltje is met een budget van negen komma twee miljoen een van de duurste Nederlandse speelfilms allertijden. Het totale publiciteits- en marketingbudget dat distributeur Warner Bros. wist te genereren, bedraagt een slordige miljoen gulden en ook dat is het hoogste bedrag ooit. Burny Bos schreef niet alleen zelf het scenario van deze spectaculaire familiefilm, maar zijn productiebedrijf Bos Bros. was tevens eindverantwoordelijk voor de productie. "Als je met een film in de bioscoop serieus genomen wilt worden dan moet je de concurrentie durven aangaan met de Spielbergs en de Disney's", aldus de ambitieuze Burny Bos.

Nee, hij heeft het beroemde boek van Annie M.G. Schmidt niet gelezen als tienjarige blaag. Pas enkele jaren geleden, toen Burny Bos bezig was met een serie documentaires over Nederlands bekendste kinderboekenschrijfster, stuitte hij erop en raakte hij overtuigd van de filmische mogelijkheden ervan. Bos: "Wat me het meeste aansprak was het avontuurlijke karakter van het verhaal, gecombineerd met het thematische uitgangspunt dat iedereen het verlangen heeft om iets van zijn leven te maken. Iedereen herkent het gevoel om groots en meeslepend te willen leven en ik heb in mijn eigen jeugd ook wel dat soort fantasieën gekoesterd."
De afgelopen jaren heeft Bos een grote reputatie in binnen- en buitenland opgebouwd als schrijver/producent van hoogstaand kinder- en jeugddrama. Zelf schreef hij het scenario voor films en tv-series als Mijn vader woont in Rio en Mijn Franse tante Gazeuze, maar ook internationaal bekroonde producties als Het Zakmes, Dag juf tot morgen en De jongen die niet meer praatte kwamen onder de hoede van zijn bedrijf Bos Bros. tot stand.
Abeltje heeft van Bos bewust het predikaat 'familiefilm' meegekregen. Alhoewel de officiële doelgroep tussen de vijf en tien jaar oud is, gokt men erop dat Abeltje hele gezinnen, inclusief de grootouders, tijdens de kerstdagen naar de bioscoop zal lokken. "Het is bekend dat vier generaties Nederlanders opgegroeid zijn met de boeken van Annie M.G. Schmidt. Bij de interpretatie van het verhaal hebben we daar rekening mee gehouden. Zo zitten er bepaalde grapjes in die meer voor volwassenen bedoeld zijn en ook het feit dat Henny Vrienten de muziek gemaakt heeft is een knipoog naar een ouder publiek", aldus Bos.

Vliegende lift
De kleine Abeltje werkt als liftboy in een warenhuis. De lift die hij bedient blijkt een soort bestuurbare vliegcabine te zijn en op een dag verdwijnt Abeltje, met nog drie andere inzittenden, dwars door het dak van het warenhuis. Hij reist samen met zijn klasgenootje Laura, de handelaar in mottenballen mijnheer Tump en de zanglerares juffrouw Klaterhoen. Het drietal belandt eerst in New York, waar ze alledrie de nodige avonturen beleven en vervolgens reizen ze door naar het fictieve land Perugona, waar Abeltje zijn Amerikaanse look-a-like wil redden uit de handen van een bende, maar waar net een staatsgreep heeft plaatsgevonden.
Abeltje is een razendsnel gemonteerde avonturenfilm, waarin voor Nederlands begrippen uitzonderlijk veel aandacht besteed is aan de special effects, die overigens door een Nederlands bedrijf gemaakt werden. Voor een tiende van het bedrag dat het in de Verenigde Staten zou gaan kosten, wilde de digitale fotostudio Lukkien uit Ede de uitdaging wel aangaan. Dit bedrijf had al enige ervaring opgedaan met commercials, maar nog niet eerder een film gemaakt. Burny Bos is zelf buitengewoon tevreden over het resultaat. "Natuurlijk zie je het er af en toe aan af dat het om specials effects gaat, maar dat geeft niet. Het belangrijkste is dat je er geen moment aan gaat twijfelen dat de lift door de lucht vliegt. Het bedrijf heeft tevens op eigen kosten de openingstitels gemaakt en ook hier is het resultaat verrassend professioneel en spectaculair."

Tempo
De grootste omschakeling werd echter gevraagd van regisseur Ben Sombogaart, sinds enige jaren de vaste compagnon van Burny Bos. Sombogaart verzorgde bijvoorbeeld de regie van gedegen drama's als Het zakmes en De jongen die niet meer praatte, stuk voor stuk films met een serieuze thematiek en een rustige beeldvoering. Toch wilde Bos hem persé ook voor Abeltje hebben. "Hij heeft de afgelopen jaren vooral bewezen dat hij de beste regisseur van kinderen is die we in Nederland hebben. We hebben wel langer lopen zoeken naar een geschikte cameraman. Op initiatief van coproducent Kees Kasander zijn we uiteindelijk bij Reinier van Brummelen en zijn team terechtgekomen. En Ben hebben we er toen alleen maar van overtuigd dat hij een groot bord boven zijn bed moest hangen, met als opschrift: tempo, tempo, tempo!"
De combinatie van scenarioschrijver en producent, die Burny Bos schijnbaar moeiteloos in zichzelf verenigt, is in de filmwereld vrij uniek. De wil om producent te worden onstond uit de behoefte om zelf te bepalen hoe zijn eigen films uiteindelijk gemaakt zullen worden. Het voordeel van zelf schrijven en produceren is dat hij al in een vroeg stadium zelf kan zien of scènes effectief zijn en budgettair haalbaar. Ook het verhaal van Abeltje werd op een aantal punten ingrijpend veranderd. "In het boek komt de lift, op weg naar New York, eerst nog in zee terecht. Ik had bedacht dat alleen het ronddrijven niet zo leuk zou zijn, maar dat hij ook nog eens onder water zou verdwijnen. Dat zou een mooi beeld hebben opgeleverd. Toen we gingen kijken of dat technisch mogelijk was, stuitten we op nogal wat problemen. Bij nader inzien realiseerde ik me toen dat het landen in zee ook nog eens vertragend zou zijn voor het verhaalverloop. Dus toen is die hele scène komen te vervallen."

Agressieve marketing
Al vanaf het allereerste begin was het voor Bos een uitgemaakte zaak dat hij met Abeltje een grote publieksfilm wilde gaan maken, die met minstens honderd kopieën in de kerstperiode zou moeten uitkomen. En daar hoort als vanzelfsprekend een groots opgezette marketingcampagne bij. Zeker als je een serieuze poging wil doen om de hegemonie van de Amerikaanse films te doorbreken. "In Nederland zijn we vaak al blij dat we de financiering van een film rond kunnen krijgen en vervolgens denkt niemand na of er ook geld is om hem uit te brengen. Dat doen die Amerikanen veel handiger. Daar is de situatie in feite omgekeerd: wanneer er geen marketingbudget is, dan wordt die film niet eens gemaakt. We kunnen wel blijven doorgaan met het ontkennen van de werkelijkheid, maar het is nu eenmaal de realiteit dat Disney niet zal schuwen om alle denkbare marketing-instrumenten in te zetten, ongeacht of het om een goeie of een slechte film gaat. Zo werkt dat nu eenmaal, want mensen gaan eigenlijk altijd naar een film kijken, waar ze bij voorbaat al bijna alles over weten", aldus Bos.
Ervan uitgaande dat Disney haar eigen kerstfilm ook met 100 kopieën uit zal brengen, betekent dit dat slechts twee films het volledige bestand van rond de 450 doeken, waarover de Nederlandse bioscopen gezamenlijk beschikken, in beslag zullen nemen. De Nederlandse filmindustrie heeft er ongetwijfeld baat bij, maar de verschraling van het filmaanbod neemt op deze manier toch wel zeer bedenkelijke vormen aan.
Volgens Bos heeft dit voor Nederlandse begrippen vrijwel ongekende media-spektakel — alleen Filmpje! bracht een vergelijkbare hype teweeg — er in ieder geval al toe geleid dat men bij Disney zenuwachtig is geworden. Zelf is Bos pas echt tevreden wanneer er een miljoen bezoekers voor Abeltje geteld zijn. Al zal de film dan nog lang niet uit de kosten zijn. Daarvoor is het nodig dat hij in het buitenland goed gaat lopen, waarbij uitbreng in Zweden, Denemarken en Finland al min of meer zeker is, maar ook vanuit Duitsland en Italië is al serieuze belangstelling getoond. Wie de promotiecampagnes onder ogen krijgt die Warner Bros. voor de komende weken in Nederland op stapel heeft staan, kan niet anders concluderen dat ons nog heel wat te wachten staat. KPN/Telecom maakt een speciale Primafoon-Kerstfolder met Abeltje in de hoofdrol. Er zullen maar liefst zes miljoen van deze folders verspreid worden, dus iedereen die in het bezit is van een brievenbus kan hem op zijn deurmat verwachten. Appelsientje gaat een miljoen filmbonnen op haar pakken aanbrengen en ook het warenhuis Vroom & Dreesman doet op grote schaal mee in de Abeltje-koorts. Ook bij de samenstelling van de soundtrack is niets aan het toeval overgelaten. Er zijn twee themasongs: 'Flying' van de populaire band Romeo en 'Het avontuur', gezongen door Trijntje Oosterhuis. De verwachting is dat dit laatste nummer rond de kerst op nummer 1 in de hitparade zal staan en Trijntje zal verder acte de présence geven in een videoclip rond Abeltje, want "het is nu eenmaal ons streven dat iedereen in Nederland het in de komende periode over Abeltje zal hebben."

François Stienentop
ABELTJE

November 1998 #194

Productie en scenario
Burny Bos
Regie
Ben Sombogaart
Camera
Reinier van Brummelen
Geluid
Erik Langhout
Montage
Herman P. Koerts
Muziek
Hennie Vrienten
Met
Ricky van Gastel
Soraya Smith
Frits Lambrechts
Marisa van Eyle
Annet Malherbe
Victor Löw
Kees Hulst
Cas Enklaar
Herman Koch

Kleur, 105 minuten

Distributie
Warner Bros.
Te zien
vanaf 26 november

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


A

À BOUT DE SOUFFLE
À bras ouverts
A casa tutti bene
A Ciambra
A DEMAIN
A DIVINA COMÉDIA
À l'aveugle
A L'ORIGINE
A la Cantábrica
A LA PLACE DU COEUR
À LA VERTICALE DE L'ÉTÉ
À MA SOEUR (FAT GIRL)
À MAINS NUES
À perdre la raison
À TOUT DE SUITE
A TOUTE VITESSE
A VENDRE
THE A-TEAM
A-X-L
A.I. Artificial Intelligence
A.K.A.
AALTRA
Aanmodderfakker
AANRIJDING IN MOSCOU
DE AAP
Abduction
THE ABDUCTION CLUB
ABEL
ABELTJE
ABGESCHMINKT
ABOUNA
ABOUT A BOY
ABOUT ADAM
ABOUT ELLY
About Last Night
ABOUT SCHMIDT
About Time
Above Us All
El abrazo de la serpiente
EL ABRAZO PARTIDO
LOS ABRAZOS ROTOS
ABRE LOS OJOS
Abrir puertas y ventanas
ABSOLUTE GIGANTEN
ABSOLUTE POWER
Absolutely Fabulous: The Movie
Las acacias
ACCELERATOR
ACCIDENTAL HERO
THE ACCIDENTAL HUSBAND
THE ACCIDENTAL SPY
ACCION MUTANTE
L' ACCOMPAGNATRICE
The Accountant
ACE VENTURA: PET DETECTIVE
ACE VENTURA: WHEN NATURE CALLS
Acht Stunden sind kein Tag
Achtste-groepers huilen niet
THE ACID HOUSE
ACROSS THE UNIVERSE
The Act of Killing
Act of Valor
ADAM & PAUL
ADAM'S APPLES
ADAM'S RIB
ADAPTATION.
ADDAMS FAMILY VALUES
ADDICTED TO LOVE
ADDO, KONING DER DIEREN
ADELHEID
Adem
Adieu au langage
Adieu Berthe
ADIEU FORAIN
ADIEU, PLANCHER DES VACHES!
Les adieux à la Reine
Adios Amigos
THE ADJUSTMENT BUREAU
Admission
ADORATION
ADRENALINE
ADRIENN PAL
Adrift (Baltasar Kormákur)
ADRIFT (Bui Thac Chuyen)
ADVENTURELAND
THE ADVENTURES OF PLUTO NASH
THE ADVENTURES OF PRISCILLA, QUEEN OF THE DESERT
The Adventures of Tintin
L' ADVERSAIRE
ADVOCAAT VAN DE HANEN
ADVOCAATJE LEEF JE NOG?
AE FOND KISS
AEON FLUX
AFBLIJVEN
AFFAIR PLAY
UNE AFFAIRE DE GOÛT
LES AFFINITÉS ÉLECTIVES
AFFLICTION
AFRAID OF THE DARK
ÀFRICA
AFRICA UNITED
THE AFRICAN QUEEN
African Safari
Afscheid van de maan
After Earth
AFTER LIFE
After the Storm
AFTER THE SUNSET
After the Tone
AFTER THE WEDDING
AFTERGLOW
Aftermath
AFTERSCHOOL
AGAINST THE ROPES
AGATA E LA TEMPESTA
The Age of Adaline
THE AGE OF INNOCENCE
AGENT CODY BANKS
AGENT CODY BANKS 2
AGORA
THE AGRONOMIST
AGUA FRÍA DEL MAR
AI NO SHINSEKAI (A NEW LOVE IN TOKYO/TOKYO DECADENCE 2)
Ai Weiwei: Never Sorry
AILEEN: LIFE AND DEATH OF A SERIAL KILLER
AIMÉE & JAGUAR
Ain't Them Bodies Saints
AIR BUD
AIR BUD: DE TOPSCOORDER
UN AIR DE FAMILLE
AIR DOLL
AIR FORCE ONE
AIRHEADS
Aita
AJAMI
AJAX — DAAR HOORDEN ZIJ ENGELEN ZINGEN
ALAMAR
THE ALAMO
ALASKA
ALATRISTE
Albert Nobbs
Alberta
ALBINO ALLIGATOR
Alceste à bicyclette
ALEGRÍA
ALETTA JACOBS: HET HOOGSTE STREVEN
Alex Cross
ALEX VAN WARMERDAM DVD-BOX
Alex van Warmerdam: Gebouwd voor de film
ALEXANDER
ALEXANDER NEVSKY
ALEXANDRA
ALEXANDRA'S PROJECT
ALFIE
ALI
ALI G INDAHOUSE
ALI ZAOUA
ALIAS KURBAN SAÏD
Alias Maria
ALIBI
ALICE
ALICE IN WONDERLAND
Alice Through the Looking Glass
ALIEN LEGACY BOX
ALIEN RESURRECTION
ALIEN VS PREDATOR
ALIEN VS PREDATOR 2
ALIEN — THE DIRECTOR'S CUT
Alien: Covenant
ALIVE
All Eyez on Me
ALL GOD'S CHILDREN CAN DANCE
All is Lost
ALL MEN ARE MORTAL
ALL NIGHT HORROR SHOW 9
ALL OR NOTHING
All Quiet on the Western Front
All Roads Lead to Rome
ALL STARS
All stars 2: Old stars
ALL THE BOYS LOVE MANDY LANE
ALL THE INVISIBLE CHILDREN
All the Money in the World
ALL THE PRETTY HORSES
ALL THE RIGHT NOISES
ALL THINGS FAIR
All You Need is Me
ALLE TIJD
Alleen maar nette mensen
Alléluia
Alleman (Workshop Filmkritiek)
Alles is familie
ALLES IS LIEFDE
ALLES MOET WEG
ALLES STROOMT
Alles van waarde
Alles voor elkaar
Allied
Almanya — Wilkommen in Deutschland
ALMOST FAMOUS
Alone in Berlin
ALONG CAME A SPIDER
ALONG CAME POLLY
Aloys
Alpha
ALPHA & OMEGA 3D
ALPHA DOG
Alphabet
ALPHAVILLE
Alps
Als je verliefd wordt
ALS KAT EN HOND
ALTIPLANO
ALVIN & THE CHIPMUNKS 2
Alvin & The Chipmunks 3
ALVIN AND THE CHIPMUNKS
Alvin en de Chipmunks: The Road Chip
ALZA LA TESTA
AM SEIDENEN FADEN
L' amant double
LOS AMANTES DEL CÍRCULO POLAR
Los amantes pasajeros
LES AMANTS CRIMINELS
LES AMANTS RÉGULIERS
The Amazing Catfish
AMAZING GRACE
The Amazing Spider-Man 2 3D
The Amazing Spider-Man 3D
AMAZONES
Amazonia
AMEN.
AMER
AMERICA'S SWEETHEARTS
THE AMERICAN
American Assassin
AMERICAN BEAUTY
AMERICAN BUFFALO
AMERICAN CUISINE (CUISINE AMÉRICAINE)
American Dreams (lost and found)
AMERICAN DREAMZ
AMERICAN GANGSTER
AMERICAN HISTORY X
American Honey
American Made
American Pastoral
AMERICAN PIE
AMERICAN PIE 2
American Pie: The Reunion
AMERICAN PIE: THE WEDDING (AMERICAN WEDDING)
THE AMERICAN PRESIDENT
AMERICAN PSYCHO
American Sniper
AMERICAN SPLENDOR
American Ultra
AN AMERICAN WEREWOLF IN PARIS
AMERRIKA
L' AMI HOLLANDAIS
L' AMICO DI FAMIGLIA
AMIN
AMISTAD
AMITYVILLE HORROR
AMNESIA
AMONG HORSES AND MEN
L' AMORE MOLESTO
AMORES PERROS
Amori fragili
Amour
Un amour de jeunesse
Amour fou (Jessica Hausner over)
LES AMOURS IMAGINAIRES
AMSTERDAM, GLOBAL VILLAGE
Amy
AMY'S ORGASM
An
AN ALAN SMITHEE FILM: BURN HOLLYWOOD BURN
AN ANGEL FOR MAY
AN AWFULLY BIG ADVENTURE
AN EDUCATION
AN ENGLISHMAN IN NEW YORK
AN IDEAL HUSBAND
AN INCONVENIENT TRUTH
An Inconvenient Truth 2
AN UNFINISHED LIFE
Ana ana
L' anabase
ANACONDA
ANACONDAS
ANALYZE THAT
ANALYZE THIS
ANASTASIA
ANATOMIE
ANCHE LIBERO VA BENE
THE ANCHORAGE
Anchorman 2: The Legend Continues
The Ancient Woods
And Everything is Going Fine
AND NOW... LADIES AND GENTLEMEN
And So It Goes
AND THE BAND PLAYED ON
AND WHEN DID YOU LAST SEE YOUR FATHER
Die andere Heimat: Chronik einer Sehnsucht
ANDRE
The Andrei Tarkovsky Collection
ANDROMEDIA
ANGEL
ANGEL BABY
ANGEL EYES
ANGEL ON THE RIGHT
ANGELA'S ASHES
ANGÈLE ET TONY
THE ANGELIC CONVERSATION
ANGELS & DEMONS — HET BERNINI MYSTERIE
ANGELS OF THE UNIVERSE
The Angels' Share
ANGER MANAGEMENT
LES ANGES GARDIENS
ANGIE (Martha Coolidge)
ANGIE (Martin Lagestee)
L' ANGLAISE ET LE DUC
Angry Birds Movie
Angry Indian Goddesses
ANGST (Georg Kargl)
ANGST (Michiel van Erp)
ANGUS, THONGS AND PERFECT SNOGGING
ANI IMOTO
ANIKI-BÓBÓ
ANIMAL
ANIMAL FACTORY
ANIMAL KINGDOM
Animals
ANIMALS UNITED 3D
ANKLAGET
ANNA AND THE KING
Anna Karenina
ANNA MAGDALENA
Annabelle
Annabelle: Creation
L' ANNÉE DERNIÈRE À MARIENBAD
Anni felici
Annie
ANNIE LEIBOVITZ: LIFE THROUGH A LENS
Annihilation
THE ANNIVERSARY PARTY
AÑO BISIESTO
UN AÑO SIN AMOR
Anomalisa
ANONYMA
Anonymous
ANOTHER DAY IN PARADISE
ANOTHER YEAR
THE ANT BULLY (DE MIERENMEPPER)
Ant Man
Ant-Man and the Wasp
ANTARCTICA, A TICKET TO ETERNITY
Antboy
Antboy en de wraak van de rode furie
ANTICHRIST
ANTITRUST
ANTON
ANTONIA
ANTÔNIA
Ants on a Shrimp
ANTZ
ANUBIS & HET PAD DER ZEVEN ZONDEN
ANVIL! THE STORY OF ANVIL
ANY GIVEN SUNDAY
ANY WAY THE WIND BLOWS
ANYTHING ELSE
ANYWHERE BUT HOME
Apa
APAN
THE APARTMENT
Apenstreken
Apocalypse Now
APOCALYPSE NOW REDUX
APOCALYPTO
APOLLO 13
Apollo 18
L' Apollonide — Souvenirs de la maison close
THE APOSTLE
DIE APOTHEKERIN
APP — de film
APPALOOSA
L' apparition
L' APPARTEMENT
L' APPÂT
DE APPEL (SIB)
LES APPRENTIS
APRÈS L'AMOUR
APRÈS LA VIE
Après mai
APRILE
APT PUPIL
APU-TRILOGIE
AQUAMARINE
Aquarius
Arabian Nights (As mil e uma noites)
Araf
Arbitrage
THE ARBOR
LA ARDILLA ROJA
ARE WE DONE YET?
Area 51
Argo
THE ARISTOCRATS
DE ARISTOKATTEN
ARLINGTON ROAD
ARMADILLO
ARMAGEDDON
Army of One
ARO TOLBUKHIN. EN LA MENTE DEL ASESINO
AROUND THE BEND
AROUND THE WORLD IN 80 DAYS
Arrietty
Arrival
The Art of Happiness
THE ART OF WAR
ARTEMISIA
ARTHUR
ARTHUR 3: DE STRIJD TUSSEN TWEE WERELDEN
ARTHUR AND THE MINIMOYS
ARTHUR EN DE WRAAK VAN MALTHAZARD
The Artist
Artist of Fasting (IFFR Deep Focus Adachi Masao)
As Above So Below
AS GOOD AS IT GETS
As I Lay Dying
As I Open My Eyes
AS IT IS IN HEAVEN
DE AS VAN PHOENIX
Ascent
ASH WEDNESDAY
Ashes
ASHES OF TIME REDUX
ASK THE DUST
THE ASSASSIN (John Badham)
The Assassin (Nie Yinniang)
Assassin's Creed
ASSASSIN(S)
THE ASSASSINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD ROBERT FORD
THE ASSASSINATION OF RICHARD NIXON
ASSASSINS
ASSAULT ON PRECINCT 13
ASSEPOESTER EN DE KEUKENPRINS
ASSHAK, TALES FROM THE SAHARA
THE ASSOCIATE
ASTERIX & DE VIKINGEN
Asterix & Obelix 3D: De Romeinse lusthof
Asterix & Obelix bij de Britten
ASTÉRIX & OBÉLIX: MISSION CLÉOPÂTRE
ASTERIX AUX JEUX OLYMPIQUES
ASTERIX EN OBELIX TEGEN CAESAR
ASTRO BOY
THE ASTRONAUT'S WIFE
At Any Price
AT FIRST SIGHT
AT THE END OF DAYBREAK
ATANARJUAT, THE FAST RUNNER
L' atelier
Atlantic.
ATLANTIS (Digna Sinke)
ATLANTIS (Gary Trousdale, Kirk Wise)
ATM
Atmen
Atomic Blonde
ATONEMENT
Attack on Titan: The Movie (deel 1) en Attack on Titan: End of the World (deel 2)
ATTENBERG
Attila Marcel
AU PETIT MARGUERY
Au revoir là-haut
L' AUBERGE ESPAGNOLE
AUDITION
Auf der anderen Seite
Auf einmal
AUF WIEDERSEHEN AMERIKA
AUGUST RUSH
AUGUST: A MOMENT BEFORE THE ERUPTION
August: Osage County
EL AURA
AURORA
Aus dem Nichts
Austerlitz
AUSTIN POWERS IN GOLDMEMBER
AUSTIN POWERS: INTERNATIONAL MAN OF MYSTERY
AUSTIN POWERS: THE SPY WHO SHAGGED ME
AUSTRALIA
AUTO FOCUS
THE AUTOBIOGRAPHY OF NICOLAE CEAUSESCU
AUTUMN BALL
AUTUMN GOLD
AUTUMN IN NEW YORK
AUTUMN MOON
Ava (Léa Mysius over)
AVALON
Avant l'hiver
AVATAR
AVENGE BUT ONE OF MY TWO EYES
THE AVENGERS (Jeremiah Chechik)
The Avengers (Joss Whedon)
The Avengers: Age Of Ultron
Avengers: Infinity War
L' avenir
AVETIK
THE AVIATOR
DE AVONTUREN VAN HET MOLLETJE 1
DE AVONTUREN VAN PINOKKIO
The Awakening
AWAY FROM HER
AWAY WE GO
AWAY WITH WORDS
AYURVEDA — ART OF BEING
AZULOSCUROCASINEGRO
AZUR & ASMAR