Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Kore-eda Hirokazu: Wat neem je mee naar de hemel?

AFTER LIFE

Japan, 1998 | Hirokazu Kore-eda
Zijn debuutfilm Maborosi baarde veel opzien op het Filmfestival Rotterdam 1996. Dit jaar was de Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda in Rotterdam aanwezig om zijn nieuweling After life ten doop te houden. Wederom vielen hem staande ovaties en complimenten ten deel. After life is door menigeen al uitgeroepen tot 'instant classic'.

Hirokazu Kore-eda (Tokyo, 1962) is vreselijk bescheiden en verlegen. Tijdens de vraag-en-antwoord sessie op het Filmfestival Rotterdam kruipt hij het liefst achter de rug van zijn vertaalster en kijkt hij stuurs naar zijn schoenen als festivalgangers hem complimenteren met zijn nieuwe film. "Ik ben niet volledig in staat relaties te onderhouden zonder een camera", geeft hij later toe. "Ik vind het een beetje treurig te moeten toegeven dat ik maar moeilijk contact maak met andere mensen. Lange tijd voelde ik me er ook niet goed over. Maar ik heb er nu mee leren leven. Ik heb geleerd via de camera met mensen te communiceren. Door middel van film creëer ik een leven voor mezelf. Op algemeen niveau geldt dit ook, denk ik. Gebeurtenissen uit het echte leven worden pas reëel als ze worden gereconstrueerd op film. Op die manier maakt film de realiteit."
Filmen is volgens Kore-eda het maken van een herinnering die de vluchtigheid van de gebeurtenissen in het hier en nu overleeft. Dat de werkelijkheid en de herinnering aan die werkelijkheid niet altijd met elkaar overeenkomen, is niet belangrijk als je bedenkt dat uiteindelijk alleen de herinnering overblijft. In zijn nieuwe film After life behandelt Kore-eda de relatie tussen werkelijkheid, herinnering en de verbeelding van herinneringen in film op een zeer originele manier. After life speelt zich af in het voorportaal van het hiernamaals, een soort station tussen de dood en de eeuwigheid. Hier komen de overledenen aan en moeten zij binnen drie dagen hun meest dierbare herinnering formuleren. Deze geluksmomenten worden vervolgens door de werknemers van het tussenstation in scène gezet en gefilmd. Nadat de doden hun persoonlijke filmpje hebben gezien en het gelukkigste moment van hun leven hebben herbeleefd, vergeten zij de rest van hun aardse bestaan en nemen zij dat ene moment mee naar de eeuwigheid van het hiernamaals.
"After life gaat niet over de dood maar over het leven", benadrukt Kore-eda. "Het moeten kiezen van een herinnering in die paar dagen na de dood, dwingt de personages na te denken over hun leven. Voor de reconstructie van hun dierbaarste herinnering wordt expres geen gebruik gemaakt van beelden van hun eigenlijke leven, maar wordt uitgegaan van hun herinnering. Als iemand over zijn verleden vertelt, worden namelijk bepaalde aspecten van de werkelijkheid uitvergroot en andere vergeten. De medewerkers van het tussenstation gebruiken voor het verbeelden van de herinneringen eigenlijk stokoude filmtrucs, zoals ventilatoren om wind te simuleren en watten om wolken weer te geven. Maar omdat zij met die simpele middelen de essentiële onderdelen van de herinnering oproepen, wordt de gebeurtenis nog intenser herbeleefd dan wanneer de personages hem gewoon navertellen."

Straatinterviews
De nu 36-jarige Kore-eda schreef het grootste deel van het script voor After life al tien jaar geleden, maar werd geïnspireerd door gebeurtenissen die nog verder in zijn verleden liggen. "De belangrijkste aanleiding voor het schrijven van After life was de dood van mijn grootvader, ondertussen meer dan vijfentwintig jaar geleden", vertelt Kore-Eda. "Mijn opa leed aan de ziekte van Alzheimer. Toen ik zes was, begon hij langzaam zijn greep op de realiteit te verliezen. Eerst vergat hij dat hij net had geluncht en vroeg hij mijn moeder wanneer het eten zou worden opgediend. Daarna begon hij te verdwalen tijdens wandelingen en moesten we hem meer dan eens ophalen op het politiebureau. Uiteindelijk vergat hij alles dat de moeite waard is in het leven. Je zou zelfs kunnen zeggen dat hij zichzelf vergat."
"Ik snapte er toentertijd niets van. Later heb ik veel medische literatuur gelezen over de werking van het geheugen. Die kennis heb ik verwerkt in Without memory, die ik in 1997 maakte. In die documentaire heb ik het idee uitgewerkt dat een mens zonder geheugen en herinneringen niet in staat is nieuwe herinneringen te verwerven. In After life borduur ik voort op de functie van het geheugen en stel ik de vraag naar de meest essentiële herinnering. Welke ene herinnering zou je uitkiezen om mee te nemen naar de hemel?"
Als voorbereiding op het filmen liet Kore-eda een aantal studenten van de filmacademie gedurende zes maanden meer dan 500 mensen in de straten van Tokyo ondervragen over hun dierbaarste herinnering. De vraaggesprekken werden opgenomen met videocamera's en tijdens collectieve viewings afgespeeld. Kore-eda: "Mijn assistent-regisseurs hadden vooraf al een selectie gemaakt op basis van de aard van de verhalen, het bijzondere karakter van bepaalde personen of hun uitdrukkingen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de verhalen van twaalf personen, variërend van tieners tot bejaarden van ver in de tachtig. Die twaalf herinneringen zijn niet alleen heel verschillend van aard, ze zijn ook gesitueerd in verschillende tijdvakken. Ik wilde namelijk de afgelopen tachtig jaar van de Japanse geschiedenis als extra laag in de film verwerken. De grote aardbeving van 1923, de periode voor de Tweede Wereldoorlog, de oorlog zelf en de naoorlogse welvaartsstaat zijn allemaal vertegenwoordigd via deze vorm van mondelinge overlevering."

Sneeuwstorm
After life werd opgenomen in een oud pand met afbladderende muren en tochtige hoge gangen, dat sterk doet denken aan een afgedankt kantoor. De in sneeuw gevangen stilte rondom het gebouw versterkt de serene en bevreemdende sfeer die rond de locatie hangt. Het lijkt alsof Kore-eda zeer bewust gekozen heeft voor de bureaucratische uitstraling van het gebouw en de kille schoonheid van de winter, het seizoen dat bij uitstek associaties met de dood oproept. Niets blijkt minder waar. "Het liefst wilde ik filmen in een oud schoolgebouw", vertelt de regisseur. "Een schoolgebouw is voor iedereen herkenbaar en kan fungeren als een archetypische 'common ground'. Bovendien is het idee van school sterk verbonden met het proces van persoonlijke groei en volwassenwording dat de personen in After life doormaken. Je kan zeggen dat het tonen van de filmpjes van persoonlijke herinneringen een soort afstudeerceremonie is."
Kore-eda's beperkte budget liet hem echter niet toe buiten Tokyo te filmen. Binnen de stad vond hij geen geschikt schoolgebouw. "De enige geschikte locatie die we in Tokyo konden vinden, was een zeventig jaar oud overheidsgebouw en dat bleek uiteindelijk prima te werken", aldus de regisseur. "Het kantoor was mooi gelegen in het groen en helemaal begroeid met klimop. Tijdens het interviewen gleden we echter ongemerkt van de zomer in de winter en kregen we ook nog eens te maken met de heftigste sneeuwstorm in jaren, waardoor alles onder een dik pak sneeuw verdween. Toevallig bood het script een aanknopingspunt voor het plotselinge winterweer. Op een gegeven moment vertelt namelijk één van de medewerkers van het tussenstation over zijn vroegste herinnering, en dat betreft een sneeuwlandschap. Dat neemt niet weg dat ik voor het contrast ook een herinnering over kersenbloesems en een zomerbriesje in de tram heb opgenomen. Als ik in de zomer zou hebben gefilmd dan had ik waarschijnlijk een paar winterherinneringen in het script verwerkt."

Zielige filmmakers
Kore-eda's uitgebreide ervaring als documentairemaker is duidelijk af te zien aan After life. Hij improviseerde soepele oplossingen voor de beperkingen van de set en de niet voorziene weersomstandigheden. Naast professionele acteurs maakt hij gebruik van niet-professionele acteurs die hun eigen verhaal vertellen voor de camera. Ook in de cameravoering, die soms bijzonder los en beweeglijk is, laat Kore-eda ruimte voor toeval. Hiermee breekt hij opzettelijk met de strikte stilering van zijn debuutfilm Maborosi. "Na het filmen van Maborosi viel ik ten prooi aan een hoop zelfkritiek", licht hij zijn verandering in werkwijze toe. "In die film zaten ongeveer driehonderd scènes en die waren 'storyboarded to death'. Ik wilde het beeld dat ik in mijn hoofd had precies zo herscheppen en was daardoor helemaal afgesloten voor de mogelijkheden die de set en de acteurs boden. Mijn achtergrond als documentairemaker heeft totaal geen invloed gehad op Maborosi en dat wilde ik anders doen in After life. Al in de eerste scène van After life, waarin ik met een handcamera twee medewerkers van het tussenstation de trap op naar hun kantoor volg, geef ik aan dat dit een totaal andere film is."
Toch vindt Kore-eda dat er grote verschillen bestaan tussen zijn werk voor tv en zijn films. "Als documentairemaker behandelde ik voornamelijk sociaal-politieke onderwerpen", vertelt hij. "Ik dacht met mijn werk anderen de mogelijkheid te geven hun mening te verkondigen en daarmee het publiek te kunnen beïnvloeden en veranderen. Nu ik films maak, besef ik dat ik alleen maar anderen in beeld breng om mezelf te uiten en te veranderen. Ik realiseer me dat het maken van documentaires een manier was om tegen de kijker te zeggen: kijk naar mij en mijn idealisme. Ik weet nu dat mijn eigen ego altijd fundamenteel bij het filmen betrokken is. Wat dat betreft herken ik mezelf erg in de medewerkers van het tussenstation in After life, die via het filmen van andermans herinneringen dichterbij hun eigen ultieme herinnering proberen te komen. Zij staan door hun scheppende werk niet als een god boven de mensen wiens herinneringen ze reconstrueren; filmen is juist een vreselijk menselijke bezigheid. Als er een god zou zijn, dan zou hij een plek als dat tussenstation creëren puur om ons, zielige filmmakers, tegemoet te komen."

Edo Dijksterhuistop
AFTER LIFE

September 1999 #203

Productie
Shiho Sato
Masayuki Akieda
Regie, scenario en montage
Hirokazu Kore-eda
Camera
Yutaka Yamazaki
Geluid
Osamu Takizawa
Muziek
Yasuhiro Kasamatsu
Art direction
Toshihiro Isomi
Hideo Gunji
Met
Arata
Erika Oda
Susumu Terajima
Takashi Naito

Kleur, 118 minuten

Distributie
Filmmuseum
Te zien
vanaf 16 september

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


A

À BOUT DE SOUFFLE
À bras ouverts
A casa tutti bene
A Ciambra
A DEMAIN
A DIVINA COMÉDIA
À l'aveugle
A L'ORIGINE
A la Cantábrica
A LA PLACE DU COEUR
À LA VERTICALE DE L'ÉTÉ
À MA SOEUR (FAT GIRL)
À MAINS NUES
À perdre la raison
À TOUT DE SUITE
A TOUTE VITESSE
A VENDRE
THE A-TEAM
A-X-L
A.I. Artificial Intelligence
A.K.A.
AALTRA
Aanmodderfakker
AANRIJDING IN MOSCOU
DE AAP
Abduction
THE ABDUCTION CLUB
ABEL
ABELTJE
ABGESCHMINKT
ABOUNA
ABOUT A BOY
ABOUT ADAM
ABOUT ELLY
About Last Night
ABOUT SCHMIDT
About Time
Above Us All
El abrazo de la serpiente
EL ABRAZO PARTIDO
LOS ABRAZOS ROTOS
ABRE LOS OJOS
Abrir puertas y ventanas
ABSOLUTE GIGANTEN
ABSOLUTE POWER
Absolutely Fabulous: The Movie
Las acacias
ACCELERATOR
ACCIDENTAL HERO
THE ACCIDENTAL HUSBAND
THE ACCIDENTAL SPY
ACCION MUTANTE
L' ACCOMPAGNATRICE
The Accountant
ACE VENTURA: PET DETECTIVE
ACE VENTURA: WHEN NATURE CALLS
Acht Stunden sind kein Tag
Achtste-groepers huilen niet
THE ACID HOUSE
ACROSS THE UNIVERSE
The Act of Killing
Act of Valor
ADAM & PAUL
ADAM'S APPLES
ADAM'S RIB
ADAPTATION.
ADDAMS FAMILY VALUES
ADDICTED TO LOVE
ADDO, KONING DER DIEREN
ADELHEID
Adem
Adieu au langage
Adieu Berthe
ADIEU FORAIN
ADIEU, PLANCHER DES VACHES!
Les adieux à la Reine
Adios Amigos
THE ADJUSTMENT BUREAU
Admission
ADORATION
ADRENALINE
ADRIENN PAL
Adrift (Baltasar Kormákur)
ADRIFT (Bui Thac Chuyen)
ADVENTURELAND
THE ADVENTURES OF PLUTO NASH
THE ADVENTURES OF PRISCILLA, QUEEN OF THE DESERT
The Adventures of Tintin
L' ADVERSAIRE
ADVOCAAT VAN DE HANEN
ADVOCAATJE LEEF JE NOG?
AE FOND KISS
AEON FLUX
AFBLIJVEN
AFFAIR PLAY
UNE AFFAIRE DE GOÛT
LES AFFINITÉS ÉLECTIVES
AFFLICTION
AFRAID OF THE DARK
ÀFRICA
AFRICA UNITED
THE AFRICAN QUEEN
African Safari
Afscheid van de maan
After Earth
AFTER LIFE
After the Storm
AFTER THE SUNSET
After the Tone
AFTER THE WEDDING
AFTERGLOW
Aftermath
AFTERSCHOOL
AGAINST THE ROPES
AGATA E LA TEMPESTA
The Age of Adaline
THE AGE OF INNOCENCE
AGENT CODY BANKS
AGENT CODY BANKS 2
AGORA
THE AGRONOMIST
AGUA FRÍA DEL MAR
AI NO SHINSEKAI (A NEW LOVE IN TOKYO/TOKYO DECADENCE 2)
Ai Weiwei: Never Sorry
AILEEN: LIFE AND DEATH OF A SERIAL KILLER
AIMÉE & JAGUAR
Ain't Them Bodies Saints
AIR BUD
AIR BUD: DE TOPSCOORDER
UN AIR DE FAMILLE
AIR DOLL
AIR FORCE ONE
AIRHEADS
Aita
AJAMI
AJAX — DAAR HOORDEN ZIJ ENGELEN ZINGEN
ALAMAR
THE ALAMO
ALASKA
ALATRISTE
Albert Nobbs
Alberta
ALBINO ALLIGATOR
Alceste à bicyclette
ALEGRÍA
ALETTA JACOBS: HET HOOGSTE STREVEN
Alex Cross
ALEX VAN WARMERDAM DVD-BOX
Alex van Warmerdam: Gebouwd voor de film
ALEXANDER
ALEXANDER NEVSKY
ALEXANDRA
ALEXANDRA'S PROJECT
ALFIE
ALI
ALI G INDAHOUSE
ALI ZAOUA
ALIAS KURBAN SAÏD
Alias Maria
ALIBI
ALICE
ALICE IN WONDERLAND
Alice Through the Looking Glass
ALIEN LEGACY BOX
ALIEN RESURRECTION
ALIEN VS PREDATOR
ALIEN VS PREDATOR 2
ALIEN — THE DIRECTOR'S CUT
Alien: Covenant
ALIVE
All Eyez on Me
ALL GOD'S CHILDREN CAN DANCE
All is Lost
ALL MEN ARE MORTAL
ALL NIGHT HORROR SHOW 9
ALL OR NOTHING
All Quiet on the Western Front
All Roads Lead to Rome
ALL STARS
All stars 2: Old stars
ALL THE BOYS LOVE MANDY LANE
ALL THE INVISIBLE CHILDREN
All the Money in the World
ALL THE PRETTY HORSES
ALL THE RIGHT NOISES
ALL THINGS FAIR
All You Need is Me
ALLE TIJD
Alleen maar nette mensen
Alléluia
Alleman (Workshop Filmkritiek)
Alles is familie
ALLES IS LIEFDE
ALLES MOET WEG
ALLES STROOMT
Alles van waarde
Alles voor elkaar
Allied
Almanya — Wilkommen in Deutschland
ALMOST FAMOUS
Alone in Berlin
ALONG CAME A SPIDER
ALONG CAME POLLY
Aloys
Alpha
ALPHA & OMEGA 3D
ALPHA DOG
Alphabet
ALPHAVILLE
Alps
Als je verliefd wordt
ALS KAT EN HOND
ALTIPLANO
ALVIN & THE CHIPMUNKS 2
Alvin & The Chipmunks 3
ALVIN AND THE CHIPMUNKS
Alvin en de Chipmunks: The Road Chip
ALZA LA TESTA
AM SEIDENEN FADEN
L' amant double
LOS AMANTES DEL CÍRCULO POLAR
Los amantes pasajeros
LES AMANTS CRIMINELS
LES AMANTS RÉGULIERS
The Amazing Catfish
AMAZING GRACE
The Amazing Spider-Man 2 3D
The Amazing Spider-Man 3D
AMAZONES
Amazonia
AMEN.
AMER
AMERICA'S SWEETHEARTS
THE AMERICAN
American Assassin
AMERICAN BEAUTY
AMERICAN BUFFALO
AMERICAN CUISINE (CUISINE AMÉRICAINE)
American Dreams (lost and found)
AMERICAN DREAMZ
AMERICAN GANGSTER
AMERICAN HISTORY X
American Honey
American Made
American Pastoral
AMERICAN PIE
AMERICAN PIE 2
American Pie: The Reunion
AMERICAN PIE: THE WEDDING (AMERICAN WEDDING)
THE AMERICAN PRESIDENT
AMERICAN PSYCHO
American Sniper
AMERICAN SPLENDOR
American Ultra
AN AMERICAN WEREWOLF IN PARIS
AMERRIKA
L' AMI HOLLANDAIS
L' AMICO DI FAMIGLIA
AMIN
AMISTAD
AMITYVILLE HORROR
AMNESIA
AMONG HORSES AND MEN
L' AMORE MOLESTO
AMORES PERROS
Amori fragili
Amour
Un amour de jeunesse
Amour fou (Jessica Hausner over)
LES AMOURS IMAGINAIRES
AMSTERDAM, GLOBAL VILLAGE
Amy
AMY'S ORGASM
An
AN ALAN SMITHEE FILM: BURN HOLLYWOOD BURN
AN ANGEL FOR MAY
AN AWFULLY BIG ADVENTURE
AN EDUCATION
AN ENGLISHMAN IN NEW YORK
AN IDEAL HUSBAND
AN INCONVENIENT TRUTH
An Inconvenient Truth 2
AN UNFINISHED LIFE
Ana ana
L' anabase
ANACONDA
ANACONDAS
ANALYZE THAT
ANALYZE THIS
ANASTASIA
ANATOMIE
ANCHE LIBERO VA BENE
THE ANCHORAGE
Anchorman 2: The Legend Continues
And Everything is Going Fine
AND NOW... LADIES AND GENTLEMEN
And So It Goes
AND THE BAND PLAYED ON
AND WHEN DID YOU LAST SEE YOUR FATHER
Die andere Heimat: Chronik einer Sehnsucht
ANDRE
The Andrei Tarkovsky Collection
ANDROMEDIA
ANGEL
ANGEL BABY
ANGEL EYES
ANGEL ON THE RIGHT
ANGELA'S ASHES
ANGÈLE ET TONY
THE ANGELIC CONVERSATION
ANGELS & DEMONS — HET BERNINI MYSTERIE
ANGELS OF THE UNIVERSE
The Angels' Share
ANGER MANAGEMENT
LES ANGES GARDIENS
ANGIE (Martha Coolidge)
ANGIE (Martin Lagestee)
L' ANGLAISE ET LE DUC
Angry Birds Movie
Angry Indian Goddesses
ANGST (Georg Kargl)
ANGST (Michiel van Erp)
ANGUS, THONGS AND PERFECT SNOGGING
ANI IMOTO
ANIKI-BÓBÓ
ANIMAL
ANIMAL FACTORY
ANIMAL KINGDOM
Animals
ANIMALS UNITED 3D
ANKLAGET
ANNA AND THE KING
Anna Karenina
ANNA MAGDALENA
Annabelle
Annabelle: Creation
L' ANNÉE DERNIÈRE À MARIENBAD
Anni felici
Annie
ANNIE LEIBOVITZ: LIFE THROUGH A LENS
Annihilation
THE ANNIVERSARY PARTY
AÑO BISIESTO
UN AÑO SIN AMOR
Anomalisa
ANONYMA
Anonymous
ANOTHER DAY IN PARADISE
ANOTHER YEAR
THE ANT BULLY (DE MIERENMEPPER)
Ant Man
Ant-Man and the Wasp
ANTARCTICA, A TICKET TO ETERNITY
Antboy
Antboy en de wraak van de rode furie
ANTICHRIST
ANTITRUST
ANTON
ANTONIA
ANTÔNIA
Ants on a Shrimp
ANTZ
ANUBIS & HET PAD DER ZEVEN ZONDEN
ANVIL! THE STORY OF ANVIL
ANY GIVEN SUNDAY
ANY WAY THE WIND BLOWS
ANYTHING ELSE
ANYWHERE BUT HOME
Apa
APAN
THE APARTMENT
Apenstreken
Apocalypse Now
APOCALYPSE NOW REDUX
APOCALYPTO
APOLLO 13
Apollo 18
L' Apollonide — Souvenirs de la maison close
THE APOSTLE
DIE APOTHEKERIN
APP — de film
APPALOOSA
L' apparition
L' APPARTEMENT
L' APPÂT
DE APPEL (SIB)
LES APPRENTIS
APRÈS L'AMOUR
APRÈS LA VIE
Après mai
APRILE
APT PUPIL
APU-TRILOGIE
AQUAMARINE
Aquarius
Arabian Nights (As mil e uma noites)
Araf
Arbitrage
THE ARBOR
LA ARDILLA ROJA
ARE WE DONE YET?
Area 51
Argo
THE ARISTOCRATS
DE ARISTOKATTEN
ARLINGTON ROAD
ARMADILLO
ARMAGEDDON
Army of One
ARO TOLBUKHIN. EN LA MENTE DEL ASESINO
AROUND THE BEND
AROUND THE WORLD IN 80 DAYS
Arrietty
Arrival
The Art of Happiness
THE ART OF WAR
ARTEMISIA
ARTHUR
ARTHUR 3: DE STRIJD TUSSEN TWEE WERELDEN
ARTHUR AND THE MINIMOYS
ARTHUR EN DE WRAAK VAN MALTHAZARD
The Artist
Artist of Fasting (IFFR Deep Focus Adachi Masao)
As Above So Below
AS GOOD AS IT GETS
As I Lay Dying
As I Open My Eyes
AS IT IS IN HEAVEN
DE AS VAN PHOENIX
Ascent
ASH WEDNESDAY
Ashes
ASHES OF TIME REDUX
ASK THE DUST
THE ASSASSIN (John Badham)
The Assassin (Nie Yinniang)
Assassin's Creed
ASSASSIN(S)
THE ASSASSINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD ROBERT FORD
THE ASSASSINATION OF RICHARD NIXON
ASSASSINS
ASSAULT ON PRECINCT 13
ASSEPOESTER EN DE KEUKENPRINS
ASSHAK, TALES FROM THE SAHARA
THE ASSOCIATE
ASTERIX & DE VIKINGEN
Asterix & Obelix 3D: De Romeinse lusthof
Asterix & Obelix bij de Britten
ASTÉRIX & OBÉLIX: MISSION CLÉOPÂTRE
ASTERIX AUX JEUX OLYMPIQUES
ASTERIX EN OBELIX TEGEN CAESAR
ASTRO BOY
THE ASTRONAUT'S WIFE
At Any Price
AT FIRST SIGHT
AT THE END OF DAYBREAK
ATANARJUAT, THE FAST RUNNER
L' atelier
Atlantic.
ATLANTIS (Digna Sinke)
ATLANTIS (Gary Trousdale, Kirk Wise)
ATM
Atmen
Atomic Blonde
ATONEMENT
Attack on Titan: The Movie (deel 1) en Attack on Titan: End of the World (deel 2)
ATTENBERG
Attila Marcel
AU PETIT MARGUERY
Au revoir là-haut
L' AUBERGE ESPAGNOLE
AUDITION
Auf der anderen Seite
Auf einmal
AUF WIEDERSEHEN AMERIKA
AUGUST RUSH
AUGUST: A MOMENT BEFORE THE ERUPTION
August: Osage County
EL AURA
AURORA
Aus dem Nichts
Austerlitz
AUSTIN POWERS IN GOLDMEMBER
AUSTIN POWERS: INTERNATIONAL MAN OF MYSTERY
AUSTIN POWERS: THE SPY WHO SHAGGED ME
AUSTRALIA
AUTO FOCUS
THE AUTOBIOGRAPHY OF NICOLAE CEAUSESCU
AUTUMN BALL
AUTUMN GOLD
AUTUMN IN NEW YORK
AUTUMN MOON
Ava (Léa Mysius over)
AVALON
Avant l'hiver
AVATAR
AVENGE BUT ONE OF MY TWO EYES
THE AVENGERS (Jeremiah Chechik)
The Avengers (Joss Whedon)
The Avengers: Age Of Ultron
Avengers: Infinity War
L' avenir
AVETIK
THE AVIATOR
DE AVONTUREN VAN HET MOLLETJE 1
DE AVONTUREN VAN PINOKKIO
The Awakening
AWAY FROM HER
AWAY WE GO
AWAY WITH WORDS
AYURVEDA — ART OF BEING
AZULOSCUROCASINEGRO
AZUR & ASMAR